Fedek143

No service

Recommended Posts

Na wstępie chciałbym wspomnieć, że wiem, że tego typu tematów jest dużo jednak rozwiązania nie działają w moim przypadku, dlatego zakładam nowy temat w którym opiszę konkretnie mój przypadek po kolei.
telefon redmi 2 (według pudełka: 2014813) kupiony jakoś półtora roku (może rok) temu na xiaomiforsale

Wszystko zaczęło sie od tego że któregoś dnia niedawno zorientowałem sie że aktualizacje cotygodniowe coś dawno mi sie nie pojawiały (nie śledziłem forum więc nie wiedziałem czemu tak jest) więc pomyślałem że zaktualizuję oprogramowanie z oficjalnej strony miui. Tu jednak pojawił sie problem ponieważ przez przypadek wgrałem oprogramowanie do redmi 2 prime i wtedy zaczął sie problem z tym że telefon widzi karte sim ale nie ma żadnego połączenia z siecią telekomunikacyjną. Jednak udało mi sie zflashować przez fastboot właściwy rom kiedy zorientowałem sie że wgrałem zły. jednak z tego co obczytałem wersja oprogramowania dostępna na stronie angielskojęzycznej miui to jest wersja na 2014811. Nie dało to żadnego efektu, dlatego zmieniałem oprogramowanie dalej próbując różnych wersji i różnych sposobów flashowania. Były romy chińskie globalne, nawet różne wersje pobierane stąd, nic nie dało efektu problem jest cały czas taki sam. w między czasie sprawdzałem czy np nie ma problemów z numerem IMEI i szczerze mówiąc nie do końca sie na tym znałem ale znalazłem poradnik na stronie angielskojęzycznej miui do przywracania IMEI i wykonałem go czyszcząc numer i wprowadzając na nowo - wszystko jest jak należy, to znaczy numer jest jak w dialer wpiszę *#06# oraz w informacjach o telefonie.
Informacji na temat tego problemu szukałem już wszędzie gdzie mi przyszło do głowy 3 fora miui w tym wasze, xda-developers no i ogólnie za pomocą googla. Wszelkie poradniki nie działały.
Próbowałem flashować modem z różnych wersji redmi 2, próbowałem tryb samolotowy nie wspominając oczywiście o full wipach albo flash przez fastboot z ustawionym flash all. Karta sim nie ma nałożonej blokady pin. Kiedy wejdę na telefonie w informacje o sieci telekomunikacyjnej i spróbuję wyłączyć automatyczne szukanie sieci (żeby móc ręcznie wybrać) to wywala błąd że nie znajduje nic. Jest też oczywiście komunikat że karta jest niezarejestrowana i jak wpisuje numer telefonu to ma niby wysłać smsa ale oczywiście nic nie przychodzi (problem jest już od ponad tygodnia więc żeby tyle czasu nie przyszedł to raczej niemożliwe).
Może wspomnę jeszcze że telefon poza tym jest w pełni sprawny: działa wifi, gps, nie ma żadnych błędów poza tym; telefon także nie upadł nie uderzył w nic więc szansa uszkodzenia mechanicznego modemu jest raczej mała.

Wydaje mi się, że wspomniałem o wszystkim choć nie jestem pewien bo próbowałem już tyle rzeczy że sam nie pamiętam wszystkiego. Jeśli ktokolwiek ma jakikolwiek trop albo chociaż link do tematu który mogłem jakimś cudem przeoczyć bo nie napisałem tu o zawartej w nim solucji to proszę o pomoc. Jeśli ktoś uważa że zawarłem za mało informacji to również proszę o jakiś komentarz o czym powinienem jeszcze wspomnieć; tyle rzeczy próbowałem że mogłem o czymś zapomnieć a poza tym nie jestem jakimś mistrzem androida a tym bardziej miui, gdyż ten redmi 2 to mój pierwszy telefon od xiaomi, a w poprzednich telefonach nawet nie było mowy o custom romach ze względu na ich "potężny" hardware.

Edited by Fedek143

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dużo napisałeś, ale nadal nie wiemy nawet jaki masz w tej chwili rom wgrany. Co mówi diagnostyka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie, że się napociłeś, ale nadal nie wiemy jaki masz model Redmi2, czy jest to 811, czy 813, a może 817? Romy masz u nas na stronie także więc nie wiem po co się męczyć z globalem/china na Redmi2, co do zasięgu sprawdź inne karty sim po instalacji odpowiedniego romu z naszej strony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli masz model 813 i wgrałeś rom od 811 to wszystko będzie Ci działało oprócz sieci której wtedy nie widzi. Sprawdź pod baterią jaki masz model telefonu i wgraj odpowiedni rom. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisałem że na pudełku jest 813, pod baterią mam tylko imei. wgrany mam w tym momencie rom miui polska hm2xtd. Nie wiem o jaką diagnostyke chodzi, czy engineering mode i diagnostyke karty sim?
nie mam dostępu do kart sim innych sieci ale nie sądzę żeby była to wina braku zasięgu lub uszkodzonej karty; karta jest w pełni sprawna i mam silny zasięg jak przełożę ją do telefonu htc. Chyba że z tą kartą chodzi o coś innego, proszę mnie oświecić zanim będę musiał kupić karte innego operatora

ach jeszcze jedno: od momentu wgrania twrp, owo recovery nie pozwala mi flashować romów na 811 twierdząc że są niekompatybilne z urządzeniem i było tak również wtedy gdy omyłkowo zainstalowany miałem rom na 811.

Edited by Fedek143

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pozwala i prawidłowo. Wejdź w *#*#6484#*#* i sprawdź sobie diagnostykę Karty SIM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kartę sim czyta normalnie, więc spróbuj flasha z opcją Flash_all dla modelu 813 (czyli bodajże wt86047), a następnie zainstaluj rom pod ten sam numer androida (masz romy pod androida 4.4 jak i 5.1). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy mógłbyś mi wskazać gdzie mógłbym szukać tegoż fastboot romu? Bo tu są chyba tylko zwyczajne, a na stronie angielskojęzycznej wszystkie to wt88047. Przepraszam jeśli okazuję teraz ignorancję ale na prawdę sie nie znam a wolę nie brać pierwszego lepszego pliku z googla

Share this post


Link to post
Share on other sites

udało mi sie znaleźć aktualną wersje stabilną, niestety reszta to są mocno nieaktualne wersje. Czy mogę zflashować stabilną i potem zainstalować stąd dev?

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Fedek143 napisał:

udało mi sie znaleźć aktualną wersje stabilną, niestety reszta to są mocno nieaktualne wersje. Czy mogę zflashować stabilną i potem zainstalować stąd dev?

W teorii nie powinno być problemu, w praktyce, lepiej szukać dev. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok znalazłem jakimś cudem na chińskiej stronie od miui z pomocą tłumacza google najnowszą developerską wersję. spróbuję i dam znać. dzięki za rady

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, na szczęście z fastboot flashem było wszystko ok teraz tylko zainstaluje z recovery miui polska i zobacze

EDIT: Niestety zabieg nie przyniósł żadnego efektu.

Edited by Fedek143

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Fedek143 napisał:

próbowałem tego już wcześniej, ale spróbowałem raz jeszcze i nic

To w takim razie nie wiem co można jeszcze robić, to powinno pomóc, a jeżeli nie pomaga to.. cóż... serwis?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A próbowałeś instalować rom pod 4.4?. Tak dla wykorzystania wszystkich możliwych opcji przed wysłaniem do serwisu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, po prostu mam romy które ściągnąłem sobie kiedyś jak miałem problem z moim telefonem. Trzymam też sobie kilka starych romów na których mój telefon działał bez problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście w obydwu slotach spradzałeś sim? Na romie fastboot china dev dla wersji 813 i tak samo 811?

Może jednak kup jutro starter za 5zł i spróbuj, tak dla świętego spokoju przed rozkręceniem telefonu czy wysłaniem do Mi cener.

Kiedyś wymieniałem płytę w jakiś starym samsungu i zbyt płytko włożyłem kabel anteny w gniazdo na płycie, efekt był taki sam jak u ciebie. No ale to raczej można wykluczyć w tym przypadku?

Taptalk HM Note 1s

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdzałem na każdym możliwym romie w obu slotach. Od momentu kiedy zaczął sie problem nie rozkręcałem telefonu ani nie upadł mi więc to raczej odpada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ktoś na pewno rozkręcał ten telefon. Przecież nie ma on pod baterią etykiety a taśma z USB jest przytrzymana... taśmą żółtą montażową. No i plomby zerwane. Skoro jest etykieta zerwana z body telefonu to zgaduję, że był zbity LCD i wymieniano na nowy z ramką stąd próba przeklejenia starej etykiety do nowego LCD, choć ta pewnie się porwała więc ostatecznie serwis nie nakleił żadnej. 

Edit:

lol serwis który to robił się nie popisał za bardzo.. wibrator ot tak sobie lata, a wystarczyło go podkleić kropelką. To samo płytka PCB ze stykami głośnika głównego. Też w powietrzu ;p Normalnie profeska. LCD był na wymianie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich,

Jak w temacie mam problem z połączeniami przychodzącymi do mnie na telefonie Redmi 2 Prime (HM2014813), wersja MIUI 8.2 by xiaomi.eu 7.2.9 (dev), sieć Plus.
Problem polega na tym, że kiedy mam ustawioną sieć preferowaną "Automatyczny LTE (4G/3G/2G)" nie można się ze mną połączyć, dopiero po ręcznej zmianie na sieć preferowaną "Automatyczny 3G/2G" problem połączeń znika. Przeglądałem forum miuipolska, xiaomi.eu, en.miui.com i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, co jest tego przyczyną. Przeczytałem również, że sieć LTE w Polsce nie obsługuje jeszcze połączeń głosowych VoLTE, ale telefon w czasie próby nawiązania ze mną połączenie powinien sam "przestawić się" na sieć 3G/2G, żeby połączenie przychodzące odebrać, czego nie robi.
 

Czy istnieje jakiś sposób na naprawienie tego problemu? Czy jest jakiś ROM, w którym ten problem nie występuje?
Pozdrawiam serdecznie

Edited by M_100

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now