Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowym użytkownikiem

Bardzo chciałbym kupić mi5  ale sporo naczytałem się o problemie z lte

Czy może mi ktoś wyjaśnić na czym to polega, mam kartę w play, mam zasięg LTE więc w czym jest problem że rozłącza, gubi zasięg, jest mniejsza prędkość?

Poza tym czy ktoś może doprecyzować czy obie karty są aktywne czy w trybie standby,

Do tej pory używałem honor 6 i nie miałem problemów z 1 jak i 2 tematem

z góry dziękuję za odpowiedzi

Opublikowano

Acid dziękuję za odpowiedź,

Z mojego postu z pewnością wynika że nie jestem biegły w tych sprawach, czytałem po prostu że w Polsce jest pasmo pod którym działa internet lte mi5 inne niż w Chinach i przez to LTE nie osiąga pełnej mocy, jakbyś Acid mógł to potwierdzić to będę niezmiernie wdzięczny

Bohyn jeśli to dla Ciebie problem to nie zamęczaj się i nie odpowiadaj, skoro nie potrafisz wywnioskować z postu jakie zadałem pytania to wytłumaczę Ci dokładnie: drugie pytanie dotyczyło dwóch kart sim. Nie musisz się zachowywać jakbyś wszystkie rozumy pozjadał. A jakbym nie był zmuszony do zmiany telefonu to bym tego nie robił!

pozdrawiam

Opublikowano
1 minutę temu, quban napisał:

Acid dziękuję za odpowiedź,

Z mojego postu z pewnością wynika że nie jestem biegły w tych sprawach, czytałem po prostu że w Polsce jest pasmo pod którym działa internet lte mi5 inne niż w Chinach i przez to LTE nie osiąga pełnej mocy, jakbyś Acid mógł to potwierdzić to będę niezmiernie wdzięczny

Bohyn jeśli to dla Ciebie problem to nie zamęczaj się i nie odpowiadaj, skoro nie potrafisz wywnioskować z postu jakie zadałem pytania to wytłumaczę Ci dokładnie: drugie pytanie dotyczyło dwóch kart sim. Nie musisz się zachowywać jakbyś wszystkie rozumy pozjadał. A jakbym nie był zmuszony do zmiany telefonu to bym tego nie robił!

pozdrawiam

Odpal sobie np. mgsm.pl, wejdź w Mi5, sprawdź jakie ma częstotliwości LTE, a następnie wejdź w Wikipedię i sprawdź LTE w Polsce (dla Twojej wygody, LTE w Polsce to 1800, 2100 oraz 800, to 3 jest jak na razie w powijakach i zanim będzie powszechne to jeszcze troszkę czasu minie).

• Like 2
Opublikowano

w takim razie komputer świat wprowadza w błąd http://www.komputerswiat.pl/wideo/smartfony-testy/cala-seria/odcinki/xiaomi-mi-5-dlaczego-tak-dlaczego-nie.aspx

a oto cytuję opis:

Dlaczego NIE ?

Brak LTE 800 MHz

W Polsce pojawia się coraz więcej nadajników LTE o częstotliwości 800 MHz, które są w stanie zapewnić dostęp do szybkiego internetu na bardzo rozległych, mniej zaludnionych terenach. Niestety, Mi5 to chyba smartfon dla wielbicieli wielkomiejskiego stylu życia, bo urządzenie nie obsługuje standardu LTE 800 MHz. Co to oznacza? Ano to, że ten bardzo wydajny telefon nie zawsze będzie w stanie zapewnić bardzo wydajne połączenie z siecią. Przynajmniej w naszym kraju.

Opublikowano

Jest dokładnie tak jak @Nezumi napisał.

MI5 nie obsługuje tylko pasma 800 MHz które u nas jest w powijakach więc żadnego problemu nie ma, bo LTE na pozostałych pasmach śmiga jak trzeba.

Opublikowano

Teraz wróćmy do naszych realiów z pięknego świata w którym żyje komputerświat. 800 dopiero wchodzi na rynek, aktualnie jest tylko w większych miastach (mniej zaludnione tereny powiadają?) i jedyne do czego aktualnie się je wykorzystuje, to do LTE-Advanced, czy poczujesz różnicę na telefonie między 10-15mb, a 30-40mb? Raczej nie., już między dobrym H+, a LTE różnica jest znikoma... Ludzie się pieklą o to 800MHz i dyskwalifikują dobry telefon, dlaczego? Ano moim zdaniem, brakuje im argumentów, aby pogrążyć chińczyka, bo nadal żyją w świecie, w którym uważa się, że Chińczyk=szajs, za wszelką cenę chcą udowodnić wyższość Szajsunga, LG, czy Sony, bo w końcu zapłacili za nie 2x więcej. Sprawdź najpierw na np. bts search czy w ogóle masz jakikolwiek nadajnik 800MHz w swoim otoczeniu :).

• Like 1
Opublikowano

I właśnie na takie konkretne odpowiedzi liczyłem, przekonaliście mnie Panowie do zakupu tego telefonu, niepotrzebnie jest siany ferment, ale może ktoś w tym ma jakiś     interes.

Dzięki wielkie

Temat wyczerpany

• Like 1
Opublikowano

Plus ma już 800Mhz praktycznie wszędzie, T-Mobile i Orange aktualnie stawiają je tam,gdzie nie ma 1800Mhz żeby ładnie wyglądało w pokryciu zasięgiem lte. Play z racji tego że ma bardzo mało btsow poza miastami wrzuca to pasmo aktualnie wszędzie tam gdzie robi moderne. Sam mam mi4 i żyje bez 800Mhz, aczkolwiek w drodze do pracy są miejsca gdzie znika mi lte1800 a na u900 przy prędkości powyżej 100km/h z telefonu nie da się korzystać. Jeśli zaczną pojawiać w tych miejscach nadajniki lte800 pożegnam się z xiaomi. Chyba że będą ogólnopolskiej dostępne tajwańskie wersje special edition :)

Opublikowano
8 minut temu, tpawel napisał:

Plus ma już 800Mhz praktycznie wszędzie, T-Mobile i Orange aktualnie stawiają je tam,gdzie nie ma 1800Mhz żeby ładnie wyglądało w pokryciu zasięgiem lte. Play z racji tego że ma bardzo mało btsow poza miastami wrzuca to pasmo aktualnie wszędzie tam gdzie robi moderne. Sam mam mi4 i żyje bez 800Mhz, aczkolwiek w drodze do pracy są miejsca gdzie znika mi lte1800 a na u900 przy prędkości powyżej 100km/h z telefonu nie da się korzystać. Jeśli zaczną pojawiać w tych miejscach nadajniki lte800 pożegnam się z xiaomi. Chyba że będą ogólnopolskiej dostępne tajwańskie wersje special edition :)

Wejdź sobie na XDA, w większości modeli (w tym w Mi4) pasmo 800 można odblokować :).

Opublikowano

Jeszcze miesiac temu kłocili sie operatorzy kto ma jakie pasmo 800 dostac, a niby juz nadajniki stawiaja?

Sam Play powiedzial ze dostali inne pasmo niz zamierzali i teraz zejdzie im czasu aby przekonfigurowac systemy...

Opublikowano

Głęboko wierzę w to, ze nawet jeśli niedługo dojdzie do wspomnianej sytuacji z pasmem 800mhz bo w Orangejuz na jakims terenie działa, to chłopaki z xda cos na to poradzą, lub wyjdzie odpowiednia aktualizacja, która ten problem rozwiąże. Szkoda, ze tak wielki producent nie zwrócił uwagi na taka możliwość, w sumie może dlatego, że telefon nie jest przeznaczony na nasz rynek. Huawei jednak pomyślał szerzej i ma nawet pasmo 700mhz 

Nie fajnie byłoby z tego powodu zmieniać telefon

Opublikowano
Jeszcze miesiac temu kłocili sie operatorzy kto ma jakie pasmo 800 dostac, a niby juz nadajniki stawiaja?

Sam Play powiedzial ze dostali inne pasmo niz zamierzali i teraz zejdzie im czasu aby przekonfigurowac systemy...

Czysty PR, Plus już miał to pasmo w zeszłym roku, reszta ma od początku roku. Trochę T-M odstaje od reszty ale Play i Orange mają juz ok tysiaka btsow uruchomionych w tym paśmie.

Co do unlocked 800Mhz to kiedyś szukałem i było o odblokowaniu pasm,ale akurat 800Mhz nie dało rady. Ma ktoś może jakiś link ?

Opublikowano
1 godzinę temu, quban napisał:

Nie fajnie byłoby z tego powodu zmieniać telefon

Masz teraz problem z LTE? Przecież nie wyłączą tego co jest teraz, tylko po to żeby było na 800MHz.

To jest taki sam "problem" jak z brakiem 900MHz WCDMA w Redmi 2 813. Problem o którym wszyscy piszą a nikt się z nim nie spotkał.

Tak, wiem, że zaraz cała Polska wyjedzie na wieś korzystać z LTE w paśmie 800MHz. Niestety, na tanich telefonach od Królika nie będzie działało.

Naprawdę, skłonność ludzi do tworzenia nieistniejących problemów jest zatrważająca.

Opublikowano

Dodatkowo mówimy tu o LTE, a nie kompletnym braku zasięgu. Już zakładając że będziemy na tych wioskach to czy faktycznie jeśli telefon złapie H+ zamiast LTE zrobi jakąś różnicę? Leżąc na stogu siana nie będziemy mogli oglądać YouTube?

Oczywiście należy zawsze do tego podejść indywidualnie. Nie rozumiem ludzi, którzy na forach i stronach szumnie innym odradzaja telefon z powodu wielkiej wady braku LTE 800, tak jakby to dotyczyło wszystkich. Jeśli jednej osobie tak zależy na tym i bez tego pasma to być albo nie być to... niech kupi sobie Samsunga czy LG. Bo 90% pozostałych ludzi ten problem może nie dotyczyć.

Z Mi5 Pro

Opublikowano

Mój problem z braku tego bandu polega na tym, że gdzieś tam na wioskach jadąc pociągiem 130-160km/h z umts900 nie da się korzystać pomimo pełnego zasiegu. Ale tak jak piszecie, nikt nie będzie wyłączał lte1800 przy uruchamianiu lte800. Inna sprawa że dołożenie nowych pasm na bts wiąże się niestety z obniżeniem mocy nadawania pozostałych (moc nadawania jest określona regulacjami) więc istnieje szansa że komuś jednak ten zasięg 1800 może zniknąć. Tyle teorii

Opublikowano
Wejdź sobie na XDA, w większości modeli (w tym w Mi4) pasmo 800 można odblokować .

Jak wygląda to dla Redmi Note 3 PRO?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Przed chwilą, Simono_pl napisał:

Jak wygląda to dla Redmi Note 3 PRO?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Wejdź na XDA i sprawdź, wiem, że odblokowanie jest możliwe na Mi3/4 i Note/NotePro, czy poszło coś dalej? Nie mam pojęcia. Nie mam potrzeby tego sprawdzać, LTE mi działa, a w razie czego zawsze mam H+, nawet nie wiem czy już jakieś 800 działa, czy nie, średnio mnie to interesuje.

Opublikowano
Jechałem ostatnio pendolino do Warszawy. 90% trasy brak zasięgu. I nie jest to wina ani bandow ani telefonu.

Z Mi5 Pro

Akurat to jest wina samego pociągu. Pociągi klasy HST są mega hermetyczne. Alstom oferował wzmacniacze zasięgu jako opcje, ale w PKP nikomu nie było potrzebne, tak samo jak Wi-Fi, a teraz pociągi są na gwarancji i nic bez kosztownej zgody producenta nie można doinstalowac

Opublikowano

Tak tylko pociągiem jedzie dużo biznesmenów bo szybko. A tu nawet zadzwonić nie można czy odebrać maila. Jak dla mnie porażka to pendolino...

Z Mi5 Pro

Opublikowano
Tak tylko pociągiem jedzie dużo biznesmenów bo szybko. A tu nawet zadzwonić nie można czy odebrać maila. Jak dla mnie porażka to pendolino...

Z Mi5 Pro

Dokładnie, porażka PKP. Żeby chociaż to Wi-Fi zrobili to jeszcze można jakoś sobie poradzić, a tak to klapa. Najlepiej w nagłych wypadkach wyjść do przejścia międzywagonowego. Tam jest zasięg ;)

Opublikowano

Hmm, T-Mobile nie moze odstawac od Orange, maja umowe ramową na wspolne nadajniki i wydzielili dodatkową firme Networks, ktora im to ogarnia. Plus nie ma swoich nadajników tylko wynajmowal, mimo to czy przez wiec czy miasto mam praktycznie ciagle 4G

Opublikowano
Hmm, T-Mobile nie moze odstawac od Orange, maja umowe ramową na wspolne nadajniki i wydzielili dodatkową firme Networks, ktora im to ogarnia. Plus nie ma swoich nadajników tylko wynajmowal, mimo to czy przez wiec czy miasto mam praktycznie ciagle 4G

Networks póki co nie obejmuje 800Mhz. Aktualnie t-m buduje na swoich a Orange na swoich. Nie są wzajemnie udostępniane.

Opublikowano
Dnia 15.07.2016 o 21:39, Nezumi napisał:

Teraz wróćmy do naszych realiów z pięknego świata w którym żyje komputerświat. 800 dopiero wchodzi na rynek, aktualnie jest tylko w większych miastach (mniej zaludnione tereny powiadają?) i jedyne do czego aktualnie się je wykorzystuje, to do LTE-Advanced, czy poczujesz różnicę na telefonie między 10-15mb, a 30-40mb? Raczej nie., już między dobrym H+, a LTE różnica jest znikoma... Ludzie się pieklą o to 800MHz i dyskwalifikują dobry telefon, dlaczego? Ano moim zdaniem, brakuje im argumentów, aby pogrążyć chińczyka, bo nadal żyją w świecie, w którym uważa się, że Chińczyk=szajs, za wszelką cenę chcą udowodnić wyższość Szajsunga, LG, czy Sony, bo w końcu zapłacili za nie 2x więcej. Sprawdź najpierw na np. bts search czy w ogóle masz jakikolwiek nadajnik 800MHz w swoim otoczeniu :).

nie ma różnicy miedzy lte a h+ prosze ja Ciebie.. zrób taki wynik na h+ 

13711530_1295379060487315_1943403092_o.png

Opublikowano
9 minut temu, Bobson napisał:

nie ma różnicy miedzy lte a h+ prosze ja Ciebie.. zrób taki wynik na h+ 

13711530_1295379060487315_1943403092_o.png

Teraz zobacz ile szybciej otworzy Ci się zwykła strona w necie, 0.5sek? 1sek? Potniesz się? No raczej nie. Po 2 ile masz miejsc w Polsce z takimi prędkościami? U mnie jak jest 20mb to jest dobrze, w centrum Gda 20-25mb i więcej nie uciśniesz, wawa często nawet poniżej tych wartości. U mnie LTE i H+ mają podobne prędkości, 5-10mb różnicy w różnych porach dnia, ale czy to ma jakiś kluczowy wpływ na otwieranie stron? Nie. Otworzysz je tak samo szybko na 5mb jak i na 20mb. Chyba, ze telefon wykorzystujesz do pobierania i piracenia gier i filmów, ale... to już nie mój biznes :).

Opublikowano (edytowane)

Bo w H+ niby nie ma obciążenia i można z pełnej prędkości korzystać. Jak dla mnie w Wawie grając w MMO nie da się tego robić na H+, ciagle jakies zawieszki bo musi dociagnac pakietow

Edytowane przez Bohyn
Opublikowano
34 minuty temu, Nezumi napisał:

Teraz zobacz ile szybciej otworzy Ci się zwykła strona w necie, 0.5sek? 1sek? Potniesz się? No raczej nie. Po 2 ile masz miejsc w Polsce z takimi prędkościami? U mnie jak jest 20mb to jest dobrze, w centrum Gda 20-25mb i więcej nie uciśniesz, wawa często nawet poniżej tych wartości. U mnie LTE i H+ mają podobne prędkości, 5-10mb różnicy w różnych porach dnia, ale czy to ma jakiś kluczowy wpływ na otwieranie stron? Nie. Otworzysz je tak samo szybko na 5mb jak i na 20mb. Chyba, ze telefon wykorzystujesz do pobierania i piracenia gier i filmów, ale... to już nie mój biznes :).

Stwierdziłeś że nie ma różnicy co do h+ a 4g/4g+, a pokazałem że jest, potrzebne chociażby do grania w multiplayer na telefonie, na przykład do tego ;) 

Opublikowano

Generalnie teraz sytuacja jest śmieszna bo jak popołudniami lte sie mocno przypycha ( u mnie nawet poniżej 1Mb/s) to wystarczy przejść na hspa+dc i zawsze te 5-10Mb/s jest. Sprawdzane w Orange i Plusie. Teraz już większość sprzętu siedzi w LTE i większość osób jest zalogowanych właśnie w tej technologii.

Opublikowano
57 minut temu, Bobson napisał:

Stwierdziłeś że nie ma różnicy co do h+ a 4g/4g+, a pokazałem że jest, potrzebne chociażby do grania w multiplayer na telefonie, na przykład do tego ;) 

Bzdura, zerknij sobie ile ta gierka multi Ci bierze z tych 120mb, może 1mb poleci :). Co więcej, czytaj ze zrozumieniem, czy ja gdzieś napisałem, że PRĘDKOŚCI są takie same, że LTE ma taką samą szybkość co h+? Ano, nie. W korzystaniu na telefonie nie ma różnicy i o to mi chodziło.

48 minut temu, tpawel napisał:

Generalnie teraz sytuacja jest śmieszna bo jak popołudniami lte sie mocno przypycha ( u mnie nawet poniżej 1Mb/s) to wystarczy przejść na hspa+dc i zawsze te 5-10Mb/s jest. Sprawdzane w Orange i Plusie. Teraz już większość sprzętu siedzi w LTE i większość osób jest zalogowanych właśnie w tej technologii.

U mnie to samo, wieczorami na LTE 1-2mb na Plus, Play, T-mobile (nie wiem jak orange), ale na H+ lece po 10-15mb nawet :D. Na T-mobile rekord 22mb/s :P, ale nie o tym temacik, nie o tym :P.

Opublikowano (edytowane)

Co do grania to prędzej bym stawiał na to że na LTE jest latency mniejsze i dzięki temu lepiej się gra, throughput ma tu mniejsze znaczenie.

Tak czy inaczej, nie będzie w najbliższym czasie u nas LTE 800MHz rozwijane, więc nie martwiłbym się tym zbytnio.

Edytowane przez wtbn
Opublikowano
Co do grania to prędzej bym stawiał na to że na LTE jest latency mniejsze i dzięki temu lepiej się gra, throughput ma tu mniejsze znaczenie.

Tak czy inaczej, nie będzie w najbliższym czasie u nas LTE 800MHz rozwijane, więc nie martwiłbym się tym zbytnio.

Nie wiem skąd ta konkluzja ale właśnie w tym roku jest głównie to pasmo rozwijane

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...