rawyolks Opublikowano 5 Marca 2016 Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) Witam. Planuję przygotować na prawdę odchudzoną wersję MIUI, nie taką pseudo-slim jak są na XDA. Z jednego z tematów udało mi się ustalić następujące "zbędności": Spoiler Now its time to get Skinny: You will need an app that can uninstall and freeze system apps. I use SD Maids App Control feature for this purpose. First phase is to get rid of the obvious bloat apps and Xiaomi in-house apps....these in the list below are safe to remove. Tick off what you have removed and reboot each 10 or so deletions and backup, don't try to delete everything in one hit as you will end up stuck at boot. WARNING: This will remove some functionality that may be useful to some users. You either want the function or you don't - it is your finger pressing the buttons! Some people may choose to keep the MIUI Home Launcher interface. In this case, keep MIUI Wallpaper as well. Must keep these - Do not delete: App Store - disable autostarts, can freeze at the end of the process with caution (backup first). Edit 26/02/16 It appears that App Store can be deleted on some versions - backup, try it, restore if it don't work for you. (doesn't work on 7.1.4 China ROM) Updater - disable autostarts, do not freeze Theme Manager - if deleted, will loose ability to change themes, set alternative system fonts and change ring / notification etc. tones Security (com.miui.securitycenter) - leave as-is Good to keep but not vital: Network Assistant app (will loose data usage and data limits in Security center if deleted) com.securitycore.miui_t (Virus scanner plugin to Security Center) Definitely O.K to delete list:Wallpaper Apps: Android Live Wallpapers Black Hole Bubbles com.android.wallpaper.holospiral Live Wallpaper Picker Music Visualization Wallpapers Phase Beam Photo Screensavers Miui MiWallpaper * keep if also keeping MIUI Home Launcher. Xiaomi/MTK Apps: Analytics Assistant Back up Home screen layout (cloud based backup) Backup - delete if you don't use it Blocklist (AntiSpam) - delete if you don't use it com.miui.mipub File Explorer - delete (you should already have a root capable file browser) Find device FWUpgrade gallery (com.mfashiongallery.emag daily wallpapers) Games Home screen JeejenMIUIContainer KLO Bug report LocationEM2 Metok MI Account Mi Cloud Mi Credit Mi Drop Mi Home MI Service Security Framework Mi VIP Mi Voice Mi Wallet Miravision Music MusicFx Notes - if you don't use it, delete it. Report Bug Security service plugin (not securitycenter app) SystemAd System Launcher (Miui Home) replace with an alternative Launcher, allow autostart in Scurity first then delete. ADW Launcher recommended for lightweight and simple functionality (set to 4x6 looks good). Traffic Control Uniplay UpgradeSys VCalendar Video Voice Unlock Weather Weather provider Whetstone delete app and delete folder /etc/WhetstonePermission Xiaomi Assistant Xiaomi service framework Yellow Pages com.jeejen.knowledge com.jeejen.store com.ximalaya.ting.android com.xiaomi pass com.xiaomi.o2o com.xiaomi.jr Cheetah Mobile CleanMaster SDK + Cleaner - delete NetworkLocation (com.baidu.map.location) delete app, delete folder: /system/vendor/operator and delete corpses Android/Google Apps: Browser - suggest replace with Polarity Browser - minimal permissions required, Ad Blocking, lightweight and fast Documents Google Keyboard - replace with something lighter - Hackers Keyboard v1.38.2 recommended Google Pinyin input HTML Viewer Mail Pico TTS Print Spooler com.android.browser.provider PacProcessor Note: If you have apps reappear as if by magic, they are being reconstructed from cached information. SD Maid has an excellent "Corpse Finder" function that will delete the orphaned files and prevent this happening. Clear corpses after each reboot. Second phase is to toggle off the autostarts (receivers) on the apps that do not need to start by default. This is not the same as freezing an app. Some apps will still start by themselves - do not worry too much about this. App Store Atci_service Backup Blocklist com.mediatek.batterywarning Data usage Download Manager File Explorer Google Contacts Sync Google One Time Init Google Partner Setup MIUI SDK (don't freeze) MTKLogger Notes Permission Manager SIM Toolkit Themes (Theme Manager) Updater Third phase is to clean up left behind folders and files /data/miui/app/customized/ remove any app folders that you have uninstalled /data/miui/app/noncustomized/ remove any app folders that you have uninstalled delete folder /data/miui/mms delete folder /data/miui/gallery delete contents of /data/miui/cust delete folder /etc/jeejen delete etc/voicecommand and etc/voiceextension folders if you have removed voice related apps delete /system/tts folder if you have removed Pico TTS delete folder /system/etc/radv /etc/fake_cdrom_install.iso - delete file /etc/IAmCdRom.iso - delete file /system/addon.d delete folder Ja dopóki nie kupię drugiego telefonu, może już w przyszłym tygodniu, nie będę z tym walczył. Proszę każdego, kto może i chce, aby zastosował się do powyższych porad - głównie chodzi o usunięcie, skasowanie systemowych aplikacji, i zdał relację. Niektórych aplikacji może nie być - poradnik dotyczy "czystego" chińskiego romu, nie MIUIPolska/XiaomiEU. Jeśli macie włączoną blokadę urządzenia przez konto MIUI zalecana ostrożność - ja gdy usunąłem wszystko z listy, nie mogłem się zalogować i musiałem wgrywać rom jeszcze raz. Pozdrawiam! Edytowane 5 Marca 2016 przez rawyolks
galakty Opublikowano 5 Marca 2016 Opublikowano 5 Marca 2016 A po co odchudzać MIUI? Skupiłbym się na naprawie bugów raczej
rawyolks Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Opublikowano 5 Marca 2016 3 minuty temu, galakty napisał: A po co odchudzać MIUI? Skupiłbym się na naprawie bugów raczej Ty pytasz dlaczego robić, ja - dlaczego nie? Od tego jest Android, żebyś mógł go "zrobić po swojemu". Niby RN2 to potężny sprzęt, niby nie cierpi wydajność, na pewno w jakimś stopniu cierpi baterii. Ja w ogóle nie korzystam z chińskich usług, właściwie to tylko przypadkiem się wpakowałem w rejestrację telefonu i dwa zagraniczne SMS-y. Co do naprawy błędów - naprawiaj proszę. Wydawało mi się, że jedyne co można zrobić to wysłać logcat i czekać aż zadziała "siła wyższa"
galakty Opublikowano 5 Marca 2016 Opublikowano 5 Marca 2016 Wystarczy pozamrażać / zahibernować i nic na baterii nie cierpi. A bugów jest tyle, że odchudzanie systemu dla mnie nie zmienia jego "użyteczności".
dANDq Opublikowano 5 Marca 2016 Opublikowano 5 Marca 2016 Ja sobie przed aktualizacją wywalam to czego nie potrzebuję, ale nie sądzę żeby takie odchudzanie było konieczne. No chyba, że rzeczywiście będzie pracował o wiele dłużej na baterii, ale wątpię, że u mnie będzie dłużej pracował przy ciągle włączonej synchronizacji, LTE i ekranie na maksymalnej jasności.
galakty Opublikowano 5 Marca 2016 Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) 6 minut temu, redminote2 napisał: Jakie bugi? Zdjęcie kontaktu przy rozmowach, skalowanie tego zdjęcia, Bluetooth, to takie najmniej dokuczliwe. Czasem ze sklepu play nie chce pobierać, albo pobiera z wolną prędkością. Edytowane 5 Marca 2016 przez galakty 1
KANAR Opublikowano 6 Marca 2016 Opublikowano 6 Marca 2016 18 godzin temu, rawyolks napisał: Niby RN2 to potężny sprzęt, niby nie cierpi wydajność, na pewno w jakimś stopniu cierpi baterii. Hahaha, odinstalowując poprawisz baterię lub wydajność? Dobry żart. Tylko i wyłącznie zmiana kernela to może poprawić, więc zapomnij.
kulig007 Opublikowano 6 Marca 2016 Opublikowano 6 Marca 2016 Jeżeli usunąłby cały Xiaomi Framework, jest szansa, że bateria lekko odżyje. Nie wiem na ile będzie to widoczne, ale kiedyś za czasów v5 na Mi2s (dla jasności używam sMIUI od sebsch1991, nie jest to żaden slim miui ) wyrzucałem usługi Xiaomi, gdy z nich nie korzystałem, dla mniejszego zużycia baterii. Obecnie chyba nie ma to sensu, bo usługi Xiaomi mało wpływają na drenaż. Nawet gdy leżą nie używane. MI4W+MiBand+sMIUI5.11.5+Tapatalk+SwiftKey+FastFingers
Acid Opublikowano 6 Marca 2016 Opublikowano 6 Marca 2016 Ktoś kto robi tzw slim miui/android nie ma kompletnie żadnego pojęcia o Androidzie i pożytku z tego nie ma żadnego. I nie, nie ma co się wzorować na XDA. Od dawna nie ma tam takich devów jak 10 lat temu. Ci co zostali powielają bzdury innych.
galakty Opublikowano 6 Marca 2016 Opublikowano 6 Marca 2016 2 godziny temu, Acid napisał: Ktoś kto robi tzw slim miui/android nie ma kompletnie żadnego pojęcia o Androidzie i pożytku z tego nie ma żadnego. I nie, nie ma co się wzorować na XDA. Od dawna nie ma tam takich devów jak 10 lat temu. Ci co zostali powielają bzdury innych. DEVsi nie są źli, ale na pewno nie brać ROMów przerobionych z MIUI. Co chwilę jakiś nowy wychodzi i tona poprawek, a za kilka stron bugów więcej niż na MIUI Polska. A jak ktoś chce odchudzony system, to AOSP i tyle.
_STRIGOI_ Opublikowano 6 Marca 2016 Opublikowano 6 Marca 2016 @galakty Nie no, już nie przesadzaj... SlimMIUI nie jest takie złe. Na obecnej 6.3.3 wersji wyciągnąłem SoT 4,5h i zostawało mi 20% baterii. Whatsapp + przeglądarka + wifi + messenger i sms.
galakty Opublikowano 6 Marca 2016 Opublikowano 6 Marca 2016 1 minutę temu, _STRIGOI_ napisał: @galakty Nie no, już nie przesadzaj... SlimMIUI nie jest takie złe. Na obecnej 6.3.3 wersji wyciągnąłem SoT 4,5h i zostawało mi 20% baterii. Whatsapp + przeglądarka + wifi + messenger i sms. Mi na baterii aż tak nie zależy, żeby liczyć procenty.. Z moim uzywaniem ładuję co dwa dni, więc godziną w tą czy w tą mi nie robi różnicy.
Frty Opublikowano 7 Marca 2016 Opublikowano 7 Marca 2016 19 godzin temu, Acid napisał: Ktoś kto robi tzw slim miui/android nie ma kompletnie żadnego pojęcia o Androidzie i pożytku z tego nie ma żadnego. I nie, nie ma co się wzorować na XDA. Od dawna nie ma tam takich devów jak 10 lat temu. Ci co zostali powielają bzdury innych. Usunięcie konta xiaomi i usług finddevice synchronizacji itp to 1. Więcej ramu 2. Mniejsze użycie danych 3. Mniejsze użycie procesora. To są rzeczy które włączają się w autostarcie pomimo ich wyłączenia i zamrozenia Ja osobiście odczulem wzrost wydajności po niektórych zmianach. Jednak to co z xda jest wzięte opiera się na zmienionym boot img bo takie głupie usuwanie to fala FC i lagi. Niektóre rzeczywiście są bezpieczne do usunięcia
zonee Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Dnia 7.03.2016o13:57, Frty napisał: Usunięcie konta xiaomi i usług finddevice synchronizacji itp to 1. Więcej ramu 2. Mniejsze użycie danych 3. Mniejsze użycie procesora. To są rzeczy które włączają się w autostarcie pomimo ich wyłączenia i zamrozenia Ja osobiście odczulem wzrost wydajności po niektórych zmianach. Jednak to co z xda jest wzięte opiera się na zmienionym boot img bo takie głupie usuwanie to fala FC i lagi. Niektóre rzeczywiście są bezpieczne do usunięcia TO MÓW TERAZ CO dokładnie odinstalowałeś: plik po pliku/nazwa pełna ! rozumiem ze z poziomu TITANIUM BACKUP/w sumie bez znaczenia czym :P. Ja zamrażam ale fakt bez rezultatu a ostatnio odinstalowując usunąłem antenę 2G --- napisz co mogę "odinstalować" ps. na usługach MIUI mi nie zależy
Frty Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Dnia 6.03.2016o17:53, Acid napisał: Ktoś kto robi tzw slim miui/android nie ma kompletnie żadnego pojęcia o Androidzie i pożytku z tego nie ma żadnego. I nie, nie ma co się wzorować na XDA. Od dawna nie ma tam takich devów jak 10 lat temu. Ci co zostali powielają bzdury innych. Nie mogę usunąć tych ramek jak odpowiadam albo samo wstawia admini zróbcie coś na litość boga:-) Co do usowania to dałem screeny w watku chyba o xposed. Najuciażliwsze to finddevice do usunięcia z system priv aps cały folder usunięcie konta w ustawieniach i zamrozenie konta backupu itd. Patrzysz sobie co jest w procesach zbędne i zamrażasz. Pozdrawiam
zonee Opublikowano 20 Marca 2016 Opublikowano 20 Marca 2016 Jak na razie wywaliłem to: Analytics bufor wydruku 1 cloud print 1.33b com.miui.mipub FWUpgrade Gallery 1.0 JeejenMIUIContainer LocationEM2 MI Account - konto xiaomi 5.0.2 Mi Cloud - kopia w chmurze 5.0.2 Mi Drop Mi Pilot Mi Home - Mi Launcher - Systemowy Launcher 1.0 Mi VIP - XiaomiVip dev.1015 Mi Voice - Voice Unlock 5.0.2 Xiaomi Assitant 1.0 Miravision - MiraVision 5.0.2 Yellow Page 5.0.2 Report Bug - miuibugreport 1.4.0 Kopia zapasowa 5.0.2 Security service plugin - Seciurity service plugin v7_5.9 UpgradeSys - UpgradeSys 1.7 VCalendar - VCalendar 1.0 Usługi Xiaomi 5.0.2Wybór tapet z obrazami na żywo 5.0.2 com.xiaomi.helper 1.3 Whetstone - Whetstone 1.1 Nad tym się zastanawiam: --- SystemAd - System Android 5.0.2 --- Motywy 0.8 A po tym ale nie wiem którym dokładnie ( bo 3 na raz odinstalowałem) tel nie wstał już Atci_service com.mediatek.batterywarning MIUI SDK (don't freeze) Po tej operacji tel działa dalej bez zarzutów i trochę baterii mniej zabiera. Nie widzę żadnego ubytku w funkcjonowaniu ( za wyjątkiem rzeczy oczywistych Launcher itp co odinstalowałem ) a z czego nie korzystam Ktoś ruszał coś więcej z listy ? 1
Frty Opublikowano 21 Marca 2016 Opublikowano 21 Marca 2016 (edytowane) Miui sdk nie polecam ruszać bo nie wstanie. Finddevice może jeszcze. Niektóre i tak będą chodzić pomimo zamrożenia i usług wyłączenia Wywaliłem ciągle chodzący system helper i metok z system app i cóż... Nic nie zmieniło się na gorsze.. Edytowane 24 Marca 2016 przez Frty
gwalberg Opublikowano 25 Marca 2016 Opublikowano 25 Marca 2016 com. xiaomi. helper co to jest? Zamroziłem to coś SD Maid ale dalej pracuje. Można to odinstalować? Wysłane z Redmi Note 2
Frty Opublikowano 25 Marca 2016 Opublikowano 25 Marca 2016 30 minut temu, gwalberg napisał: com. xiaomi. helper co to jest? Zamroziłem to coś SD Maid ale dalej pracuje. Można to odinstalować? Wysłane z Redmi Note 2 Root explorer, folder system i app albo priv app usunąć folder systemhelper i reset 1
Rekomendowane odpowiedzi