Boomszakalaka Posted June 19, 2016 Share Posted June 19, 2016 Pierwszy post na tym forum, witam wszystkich. Jak tam u Was bateria na MIUI8? Przyznam, że na MIUI7 SoT kręcił się około 7 godzin, teraz już mam blisko 8h SoT, a jeszcze pozostało 27%, zapowiada się wynik blisko 11h co mnie strasznie pozytywnie szokuje. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
malimalinello Posted June 19, 2016 Share Posted June 19, 2016 Pierwszy post na tym forum, witam wszystkich. Jak tam u Was bateria na MIUI8? Przyznam, że na MIUI7 SoT kręcił się około 7 godzin, teraz już mam blisko 8h SoT, a jeszcze pozostało 27%, zapowiada się wynik blisko 11h co mnie strasznie pozytywnie szokuje. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Jakim cudem masz Miui8? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boomszakalaka Posted June 19, 2016 Share Posted June 19, 2016 MIUI 8 na RN3Pro jest już dostępny do pobrania od wczoraj bodajże. EDIT: w końcu udało mi się zejść do 1%, bateria na tym sofcie jest po prostu NIESAMOWITA. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
psycho144 Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 @Boomszakalaka - masz ustawione 4g czy 3g na karcie sim ? i czy masz zainstalowane takie "cuda" jak fb/msn/snapchat? i ostatnie - czy uzycie tel wyglada sobie tak, ze siedzis po 15-20 min i tak po n razy do wyniku, czy raczej dluzsze sesje po pare h? to ostatnie sie zapytalem, gdyz zauwazylem, ze bateria lepiej funkcjonuje, jak sie uzywa przy dluzszych sesjach Link to comment Share on other sites More sharing options...
hardy Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 Czy Wam aplikacja GSam Battery Monitor pokazuje czasem jakieś bzdury? U mnie z wykresu wynika jakby telefon się ładował od soboty godz 8 do poniedziałku do 7:30. Faktycznie dzisiaj o 7:30 odłączyłem go od ładowania, ale przecież nie ładowałem go 2 dni. Poza tym ostatnio bateria wytrzymała 67 godzin (4h SOT), a wczoraj od 100% do 15% w jakieś 11 godzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
psycho144 Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 @hardy - pokazuje np. mam info, ze ekran jest odpalony 8h od ostatniego ladowania - a w rzeczywistosci 20min Link to comment Share on other sites More sharing options...
sloniacz Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 (edited) To już przestaje być zabawne. Dzisiaj w nocy wyłączyłem wifi, dane mobilne, gps, bluetooth, czyli tylko dwie karty sim bez żadnej synchronizacji i danych w tle. W 6 godzin zeżarło 30% baterii!!! Czy z global stable 7.3.5 (bez odblokowanego bootloadera) można łatwo przejść na MIUI 8. Ta ósemka jest też w wersji global? Edited June 20, 2016 by sloniacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
psycho144 Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 @sloniacz - u mnie po przejsciu na 3g sie uspokoilo drenowanie baterii (2% przez 8h) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sloniacz Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 @psycho144 u mnie to chyba zupełnie niezależne od ustawień 2g/3g/LTE. Nawet z wyłączonymi danymi mobilnymi i synchronizacja zżera baterię. Ale spróbuję jeszcze poczyścić styki sim'ów alkoholem jak ktoś tu sugerował. Pocieszające jest tylko jak już pisałem wcześniej, że to problem software'owy. Robiłem test akumulatorka PCmark'iem i ekran wytrzymał 9 godzin i 20 minut (ciągłe odtwarzanie video i zabawy grafiką) bez specjalnego grzania się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boomszakalaka Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 @Boomszakalaka - masz ustawione 4g czy 3g na karcie sim ? i czy masz zainstalowane takie "cuda" jak fb/msn/snapchat? i ostatnie - czy uzycie tel wyglada sobie tak, ze siedzis po 15-20 min i tak po n razy do wyniku, czy raczej dluzsze sesje po pare h? to ostatnie sie zapytalem, gdyz zauwazylem, ze bateria lepiej funkcjonuje, jak sie uzywa przy dluzszych sesjach Ustawione 4g, włożone 2 karty SIM. Takich cudów poinstalowanych nie mam, jeśli chodzi o to co robiłem - Internet po WIFI, trochę mobilnego, kilka gier, Tapatalk, Internet, trochę YT, różne inne aplikacje. Raczej po kilkanaście minut, przeglądanie newsów i za jakiś czas powtarzanie akcji. Ostatnie 10% już na cały czas włączonym wyświetlaczu (chciałem w końcu podłączyć ładowarkę ). Ogólnie jednak co bardzo dla mnie istotne, bateria schodziła w tempie dość równomiernym, na MIUI 7 pierwsze 50% dawało 4-5h, a łącznie kręciło się koło 7h co mnie najbardziej niepokoiło. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antaro Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 (edited) Zakładam ze Root to pikuś na tym romie, zreszta jak na kazdym innym. Flaszujmey supersu w twrp i po psrawie, tak ? A co z xposed ? Działa ? Edited June 20, 2016 by Antaro Link to comment Share on other sites More sharing options...
sloniacz Posted June 21, 2016 Share Posted June 21, 2016 dzisiaj rano dostałem przez OTA aktualizację do global stable 7.3.6. Mam nadzieję, ze coś z tym drenażem baterii poprawili. Niestety nie moge znaleźć changeloga w jakimś ludzkim języku. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
malimalinello Posted June 21, 2016 Share Posted June 21, 2016 dzisiaj rano dostałem przez OTA aktualizację do global stable 7.3.6. Mam nadzieję, ze coś z tym drenażem baterii poprawili. Niestety nie moge znaleźć changeloga w jakimś ludzkim języku. Potwierdzam. Jest tylko informacja: fixed bugs Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
sloniacz Posted June 21, 2016 Share Posted June 21, 2016 niestety na 7.3.6 jest taka sama kiszka z baterią. Po po niecałych 5 godzinach używania ze 100% zrobiło się 75% (w tym ekran 50minut). Mam wrażenie, że bateria leci na dół w tempie 5% na godzinę i to niezależnie od tego czy ekran jest używany czy nie (jak jest to nawet szybciej). Chyba jednak przejdę na dev'a (może przy okazji odblokuję bootloader bo na stable global cały czas komunikat 'couldn't verify your device'). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erlo17 Posted June 21, 2016 Share Posted June 21, 2016 5 godzin temu, sloniacz napisał: dzisiaj rano dostałem przez OTA aktualizację do global stable 7.3.6. Mam nadzieję, ze coś z tym drenażem baterii poprawili. Niestety nie moge znaleźć changeloga w jakimś ludzkim języku. Co nowego lub co poprawili w 7.2.6.0 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sloniacz Posted June 21, 2016 Share Posted June 21, 2016 osobiście nie zauważyłem, żadnych nowości a changelog chyba jeszcze nie powstał albo nie został udostępniony. Przy instalacji jest tylko info 'fixed bugs' Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian907 Posted June 24, 2016 Share Posted June 24, 2016 Dnia 21.06.2016 o 14:09, sloniacz napisał: niestety na 7.3.6 jest taka sama kiszka z baterią. Po po niecałych 5 godzinach używania ze 100% zrobiło się 75% (w tym ekran 50minut). Mam wrażenie, że bateria leci na dół w tempie 5% na godzinę i to niezależnie od tego czy ekran jest używany czy nie (jak jest to nawet szybciej). Chyba jednak przejdę na dev'a (może przy okazji odblokuję bootloader bo na stable global cały czas komunikat 'couldn't verify your device'). Potwierdzam, bez zmian. Przez noc ponad 30 % w dół. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piggy_ Posted June 25, 2016 Share Posted June 25, 2016 Na jakim sofcie osiągacie takie wyniki (>10h SOT)? U mnie na xiaomi.eu 6.6.23 max. 5-6h SOT Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinj6 Posted June 25, 2016 Share Posted June 25, 2016 10h sot mialem na xiaomi.eu 6.5.5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piggy_ Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 Wie ktoś dlaczego tak jest? Mój kolega na tym samym sofcie wyciąga 11-12h SOT, a u mnie nawet do 5h nie dochodzi... Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boomszakalaka Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 Może zależy od używania? Ogólnie tak sobie testuję tę baterię i o ile telefonu dłużej używam to jest super (10-11%) na godzinę, o tyle różnie bywa przy samym czuwaniu. Próbowałem czyścić autostart i pamięć po pewnym czasie od braku aktywności, jednak nie odczułem zmiany więc cofam to. Ogólnie jednak te 7-8h w najgorszym razie SoT to i tak świetny wynik. Wysłane z mojego Redmi Note 3 Pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
sloniacz Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 dzisiaj dostałem przez ota aktualizację global stable do 7.3.7. Ciekawe czy coś z bateria poprawili. W zmianach jest tylko 'optimized system performance'. Szczerze mam już dość tego telefonu. Kupiłem go głównie dla dobrej baterii i oszczędnego procka a bateria trzyma gorzej niż w moim starym Meizu (3000mAh). Jak będę miał trochę czasu to zmienię rom na dev'a i odblokuję bootloader'a bo na global stable to jest porażka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boomszakalaka Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 Odblokuj w końcu ten bootloader, bo to rzeczywiście jest dziwne jak u Ciebie ta bateria znika. Dla przykładu u mnie na dev 6.6.23 mam teraz tak wynik: Jeśli dalej nic się nie zmieni to może fizycznie z baterią coś nie tak? Przecież to jest niepoważne żeby bateria o takiej pojemności kręciła tak żałosne wyniki. Wysłane z mojego Redmi Note 3 Pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
sloniacz Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 1 godzinę temu, Boomszakalaka napisał: Jeśli dalej nic się nie zmieni to może fizycznie z baterią coś nie tak? Przecież to jest niepoważne żeby bateria o takiej pojemności kręciła tak żałosne wyniki. Z baterią fizycznie raczej jest ok. Robiłem test PCmarkiem i odtwarzał video w ciągu przez ponad 9 godzin. Na 7.3.7 mam to samo. Zjada baterię w tempie 5% na godzinę nawet jak się nic nie robi (wyłączona synchronizacja i dane mobilne). Przechodzę definitywnie na dev'a Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boomszakalaka Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 Z ciekawości przejrzałem wcześniejsze strony dopiero po napisaniu posta, w takim razie to rzeczywiście soft, zmieniaj czym prędzej na MIUIPolska. Pobierz sobie aktualną wersję już teraz, jest bardzo dobra, można spokojnie na niej siedzieć długi czas z tego co widzę. Wysłane z mojego Redmi Note 3 Pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
piggy_ Posted June 29, 2016 Share Posted June 29, 2016 Już trochę lepiej, ale to wciąż nie jest to czego oczekuję od tego telefonu Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
psycho144 Posted June 29, 2016 Share Posted June 29, 2016 @piggy_ - juz bez przesady - wynik wydaje mi sie naprawde fajny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boomszakalaka Posted June 29, 2016 Share Posted June 29, 2016 Tym razem telefon 2 noce zachowywał się wzorowo, przez kilka godzin schodziło po 2%. Pojęcia nie mam od czego to zależy, że czasem na bezczynności znika 2 a czasem 6-7% w podobnym czasie, może z czasem się ustabilizuje. Ogólnie wynik jakiego oczekuję, jak widać po screenie 2 dni ~11h SoT z włączonym WI-FI, synchro i dodanymi kilkoma dodatkowymi aplikacjami do autostartu: Wysłane z mojego Redmi Note 3 Pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
piggy_ Posted June 29, 2016 Share Posted June 29, 2016 @piggy_ - juz bez przesady - wynik wydaje mi sie naprawde fajny Wiem, może trochę przesadzam ale widząc wyniki innych gdzie mają po 10-11h SOT Tapatalk on Redmi Note 3 Pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted June 29, 2016 Share Posted June 29, 2016 Wystarczy że ktoś ma lepszy zasięg i już będzie miał lepsze czasy na ekranie. A ty po Wi-Fi kozystasz z neta czy LTE? Link to comment Share on other sites More sharing options...
piggy_ Posted June 29, 2016 Share Posted June 29, 2016 Wi-Fi Tapatalk on Redmi Note 3 Pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boomszakalaka Posted June 30, 2016 Share Posted June 30, 2016 Dziś kolejny raz po wieczornym ładowaniu w nocy zleciało 7-8% baterii. Wnioski po pewnym czasie testowania mam dwa: - bateria przy mocnym, ciągłym użytkowaniu wymiata, średnio 6-7 minut przypada na spadek o 1%, co przekłada się na 10-12h SoT; - niestety gorzej bywa gdy telefon po prostu leży nieużywany, tu przynajmniej w moim przypadku jest to wina MIUI - telefon nie przechodzi w tryb Deep Sleep, u mnie uniemożliwiają to różne procesy systemowe. Jeśli ktoś obserwuje u siebie to samo polecam zainstalować że sklepu darmową aplikację "CPU Spy Plus". W aplikacji sprawdzamy, czy tryb Deep Sleep uruchamia się - jeśli nie można spróbować restartu, u mnie raz pomogło, nie wiem jeszcze jednak czy jest to regułą. Wysłane z mojego Redmi Note 3 Pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
sloniacz Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 (edited) No to odblokowałem bootloadera zainstalowałem TWRP i MIUI 8.6.6.23 z miuipolska i niestety nadal kicha. Zjada mi baterię w tempie 5-10% na godzinę nawet jak powyłączam wszystko oprócz telefonu (wifi, lte/3g, gps, synchro). Od naładowania do pełna 12 godzin, ekran włączony niecałe 2 godziny i bateria poniżej 30%. Zaczynam myśleć, że jednak mam jakiś uszkodzony telefon. Żadna aplikacja/proces nie wybudza telefonu. Procek też działa na wolnych obrotach. Podpowie jakiś dobry człowiek co jeszcze mogę sprawdzić? Może jeszcze go PCMark'iem potraktować (na poprzednim sofcie PCMark odtwarzał video ponad 9 godzin co mnie trochę podbudowało)? Może jakieś inne SIMy włożyć? Edited July 1, 2016 by sloniacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel978 Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 Mi akurat na MIUI 8 dość kiepsko trzyma ok. 3h SOT, jak wyjdzie stable xiaomi.eu 7.5 to sobie zaintsaluję bo ta 8 jakoś nie zachwyca. Normalnie mi telefon trzymał najlepiej na 6.5.5 i ostatnim stable od xiaomi.eu - ok. 6-7 SOT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sloniacz Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 sorry za off topic ale skąd wziąć ten starszy soft 6.5.5. W dziale download jest tylko MIUI8 na ten telefon, to samo na xiaomi.eu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts