Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, preston2009 napisał:

Na pewno miałeś baterię powyżej 50%? Jak nie to podłącz pod ładowarkę na minimum godzinę.

W trybie diagnostycznym qualcomm-a ładowanie nie działa.

22 minuty temu, grax napisał:

przyciskając vol+ power nic się nie dzieje

aaa.png

Komunikat wskazuje że nie masz zainstalowanych sterowników od tego trybu. Przeważnie wymaga to wyłączenia w systemie weryfikacji podpisów sterowników i ręcznej instalacji ze ścieżki C:\Program Files (x86)\Xiaomi\MiPhone\Qualcomm\Driver lub podobnej w zależności od systemu operacyjnego.

W sumie to masz bricka. Nie wiem dlaczego i nie znam specyfiki takich zabaw w Mi4c, także dalej nie pomogę. Ale podejrzewam, że powinieneś doinstalować te drivery, ściągnąć jakiś rom dla trybu fastboot bez blokady bootloadera (bo u Was na Mi4C zdaje się coś tam blokują od pewnego czasu) i pobawić się MiFlash.

Opublikowano

Tak też czułem. Ah te snapdragony...

Musisz wyczarować sterowniki albo podpiąć na linuxie (komendę na listę podłączonych urządzeń znajdziesz w google), wtedy się dowiesz w jakim dokładnie trybie siedzi i zależnie od niego szukasz rozwiązania.

Gdzieś na forum jest tutorial mówiący o rozładowaniu telefonu w określonym trybie i cośtam cośtam, poszukaj.

Opublikowano (edytowane)

Takie pytanie do bardziej rozgarniętych posiadaczy Mi4C:

- co jest aktualnie blokowane na tym telefonie jak się wgra chiński rom dla recovery lub fastboot, czy blokowane jest tylko recovery czy również bootloader ?

Edytowane przez fredek
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. :)

W międzyczasie poczytałem sobie jeszcze troszkę i nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale mi wyszło, że wystarczy wgrać przez updater wcześniejszą wersję dev sprzed blokady i bootloader i fastboot zostaną odblokowane.  Wtedy odblokowanie recovery robi się przez fastboot a dalej to już formalność z root.

Czegoś nie wiem?

Czy może blokują podczas instalacji za pomocą Updater-a instalację takiej wersji dev lub sam zapis bootloadera (emmc) podczas aktualizacji?

Opublikowano

@ddr Powinien wystarczyć odblokowany bootloader po instalacji przez updater starego dev. Samo recovery może być blokowane (weryfikacja sygnatury) lub nie, w sumie obojętne mirecovery mnie nie interesuje, root też jest obojętny może być lub nie. Jak będzie root to twrp wgra się przez flashify. Jak nie będzie root ale bootloader nie weryfikuje sygnatury przy flashu lub bootowaniu do custom recovery to przez fastboot wgra się twrp i nic już więcej do szczęścia nie potrzeba.

Ważne jest tylko czy Updater pozwoli zaktualizować bootloader przez stary rom china dev.

Opublikowano

Różny soc i też czasem różny producent to różny układ partycji i ich znaczenie. Nie wiem jak to wygląda na xiaomi ze snapem. Ogólnie tak, odblokowany bootloader pozwoli na zmianę recovery, pytanie czy sofcie znajdują się pliki bootloadera. Updater działa chyba na recovery, także może nie przepuścić starszej wersji softu, ale mogę się mylić.

Opublikowano
11 minut temu, ddr napisał:

pytanie czy sofcie znajdują się pliki bootloadera

Tak są pliki bootloader-a, to jest ten plik emmc_appsboot.mbn... @Acid podmienia to na starszą wersję by rom-y miui polska i xiaomi.eu nie blokowały bootloader-a.

Opublikowano

Problem tylko w tym jak jest zablokowany bootloader, a tel się nie włącza to sie nie wgra romu fastboot przez miflash. Najlepiej poszukać romu fastboot sprzed blokady i go skrzętnie zachomikować

Wysłano z Mi4c

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...