Skocz do zawartości

Kwestia wad fabrycznych pierwszej emisji modelu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilka kwestii odnośnie pierwszych egzemplarzy produktu po premierze:

1) Czy ewentualne wady fabryczne będą korygowane w kolejnych partiach? Czy warto i ile należałoby poczekać na produkt po eliminacji błędów zgłaszanych przez użytkowników?

2) Czy wspominane problemy z GPS to kwestia softu, czy może wada tego modelu? Czy jest to problem, którego nie było w przypadku wcześniejszych produktów Xiaomi, czy po prostu na tym poziomie są moduły GPS w tych urządzeniach niezależnie od modelu i nie jest to tak naprawdę usterka?

3) Czy mógłby ktoś szerzej opisać problem braku częstotliwości 800 w LTE w tym modelu?

4) Ile standardowo trzeba było czekać na ROM miuipolska po premierze innych urządzeń?

Opublikowano

2) Użytkownicy forum nie zgłaszali problemów z GPSem.

3) Co do "problemu" braku częstotliwości 800 w LTE - jest to częstotliwość, której używa Plus. Warto jednak wspomnieć że:

"Polkomtel, spółka z Grupy Kapitałowej Cyfrowego Polsatu, analizując modele kosztowe dalszego rozwoju sieci oraz usług dla klientów, podjął decyzję, że bardziej opłacalne i efektywne, a jednocześnie zapewniające najwyższą jakość usług będzie rozwijanie sieci na częstotliwościach innych niż 800 MHz."

Czyli, o ile nie masz internetu w Plusie, to brak w/w częstotliwości cię nie dotyczy.

4) Standardowo trzeba poczekać aż urządzenie trafi do Acida, a on zrobi swoje czary mary. Ciężko powiedzieć coś dokładnego (chyba że Acid się wypowie).

Opublikowano

3) właśnie jeżeli nie ma w plusie to problem tym bardziej będzie go dotyczył ponieważ wszyscy operatorzy oprócz plusa wygrali przetarg na tą częstotliwość i będą ją teraz wdrażać. Plus korzysta w tej chwili z usług sferii na tą częstotliwość.

Wysłane z mojego Mi-4c

Opublikowano
Dnia 27.01.2016o07:33, Winiu89 napisał:

3) właśnie jeżeli nie ma w plusie to problem tym bardziej będzie go dotyczył ponieważ wszyscy operatorzy oprócz plusa wygrali przetarg na tą częstotliwość i będą ją teraz wdrażać. Plus korzysta w tej chwili z usług sferii na tą częstotliwość.

Wysłane z mojego Mi-4c

Zanim wdrożą tą częstotliwość w całej Polsce to będziemy mieli już kolejną generację telefonów ...

Poza tym nie wyłączą chyba pozostałych zakresów na, których w tej chwili pracują i mają już infrastrukturę?

Opublikowano
Dnia 26.01.2016o15:18, Blaze napisał:

Witam,

Kilka kwestii odnośnie pierwszych egzemplarzy produktu po premierze:

1) Czy ewentualne wady fabryczne będą korygowane w kolejnych partiach? Czy warto i ile należałoby poczekać na produkt po eliminacji błędów zgłaszanych przez użytkowników?

2) Czy wspominane problemy z GPS to kwestia softu, czy może wada tego modelu? Czy jest to problem, którego nie było w przypadku wcześniejszych produktów Xiaomi, czy po prostu na tym poziomie są moduły GPS w tych urządzeniach niezależnie od modelu i nie jest to tak naprawdę usterka?

3) Czy mógłby ktoś szerzej opisać problem braku częstotliwości 800 w LTE w tym modelu?

4) Ile standardowo trzeba było czekać na ROM miuipolska po premierze innych urządzeń?

1. Jakie wady? Dostajesz tel z wadą, to go reklamujesz, tyle.

2. Każdy z telefonów Xiaomi przechodził swoje problemy na początku z GPS, miesiąc/2 i się ustabilizuj.

3. Nie widzę problemu...

4. Tyle, ile trzeba, ni mniej, ni więcej. Dopóki nie odblokujesz sobie BL to i tak MIUIPolska nie wgrasz i tak, na odblokowanie czeka się w granicach 14dni, także spokojnie...

Opublikowano

Z przyjemnością mogę cię uspokoić. GPS w XIAOMI Redmi 3 działa rewelacyjnie. Po wyjściu z budynku łapie fixa w sekundę od razu komplet satelit. Rewelacja.

A co najlepsze - po złapaniu fixa i powrocie do metalowej hali gdzie w mojej opinii GPS w ogóle nie powinien złapać ma takiego fixa na minimum - kilka satelit na granicy zasięgu.

Także lepiej niż mógłbym się spodziewać.

Opublikowano
11 minut temu, Sławek napisał:

Z przyjemnością mogę cię uspokoić. GPS w XIAOMI Redmi 3 działa rewelacyjnie. Po wyjściu z budynku łapie fixa w sekundę od razu komplet satelit. Rewelacja.

potwierdzam, od razu łapie 

Opublikowano (edytowane)

Może będziecie w stanie pomóc.. Jak włączam GPS i mapy google, telefon się resetuje. Jak włączam GPS i endomondo, telefon się resetuje. Jakakolwiek aplikacja pobierająca dane lokalizacji przy próbie jej ustalenia powoduje, że telefon się resetuje. Macie jakiś pomysł? Przy wyłączonym GPSie działa zarówno endomondo, jak mapy google. Chwilę po włączeniu GPSa, telefon znów się resetuje.

EDIT:

Nie tylko ja mam ten problem, z tego widzę - http://en.miui.com/thread-222460-1-1.html.

Rozumiem jednak, że rootowanie nowego telefonu kupionego z Polskiej dystrybucji spowoduje utratę gwarancji :)

Edytowane przez misza.kozak
Opublikowano
1 godzinę temu, misza.kozak napisał:

Może będziecie w stanie pomóc.. Jak włączam GPS i mapy google, telefon się resetuje. Jak włączam GPS i endomondo, telefon się resetuje. Jakakolwiek aplikacja pobierająca dane lokalizacji przy próbie jej ustalenia powoduje, że telefon się resetuje. Macie jakiś pomysł? Przy wyłączonym GPSie działa zarówno endomondo, jak mapy google. Chwilę po włączeniu GPSa, telefon znów się resetuje.

EDIT:

Nie tylko ja mam ten problem, z tego widzę - http://en.miui.com/thread-222460-1-1.html.

Rozumiem jednak, że rootowanie nowego telefonu kupionego z Polskiej dystrybucji spowoduje utratę gwarancji :)

Rootowanie ogólnie powoduje utratę gwarancji.

Opublikowano
1 minutę temu, misza.kozak napisał:

Tak tak, wiem. Czyli nie pozostaje nic innego, jak czekać na oficjalnego patcha :/

Jeśli Redmi 3 masz z xiaomi.com.pl to sprzedawca zainstalował jakiś nieoficjalne oprogramowanie i jeśli nie spełnia Twoich oczekiwań telefon pamiętaj, że masz 14 dni na oddanie telefonu i zwrot pieniędzy. 

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, johnybiu napisał:

Jeśli Redmi 3 masz z xiaomi.com.pl to sprzedawca zainstalował jakiś nieoficjalne oprogramowanie i jeśli nie spełnia Twoich oczekiwań telefon pamiętaj, że masz 14 dni na oddanie telefonu i zwrot pieniędzy. 

Tak jest, problemów raczej by nie robili... dziwna sprawa - wystarczy usunąć tą polską nakładkę, czyli przywrócić tel. do ustawień fabrycznych i wszystko działa. Czekam zatem na patcha :) 

Opublikowano
1 minutę temu, misza.kozak napisał:

Tak jest, problemów raczej by nie robili... dziwna sprawa - wystarczy usunąć tą polską nakładkę, czyli przywrócić tel. do ustawień fabrycznych i wszystko działa. Czekam zatem na patcha :) 

Ktoś już z tego forum napisał do nich o tym problemie.

Opublikowano
Tak jest, problemów raczej by nie robili... dziwna sprawa - wystarczy usunąć tą polską nakładkę, czyli przywrócić tel. do ustawień fabrycznych i wszystko działa. Czekam zatem na patcha  

Coz, niestety dzisiaj znow sie resetuje.. Nie mam pojecia na czym to polega.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Opublikowano
Coz, niestety dzisiaj znow sie resetuje.. Nie mam pojecia na czym to polega.

Dalej masz ten ich syfiasty rom...

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Potwierdzam resetowanie telefonu przy korzystaniu z GPS (telefon zakupiony na xiaomi.com.pl).
Rozumiem że jedynym wyjściem żeby nie stracić gwarancji, to trzeba czekać na oficjalny patch? (przewrócenie do ustawień fabrycznych nie pomogło)
Ktoś wie ile to czasu może zająć takie oczekiwanie?

Opublikowano
1 godzinę temu, saracynek napisał:

a co z tym romem multilang? Nie można go wgrać? Potrzebny do tego odblokowany BT? Wgranie tego romu nie rozwiązałoby problemów z gps? 

Z tego co ja kojarzę to musisz też mieć odblokowany w tym wypadku bootloader, chyba, ze producent wrzuci multilang (mało prawdopodobne).

5 minut temu, GoleandR napisał:

Potwierdzam resetowanie telefonu przy korzystaniu z GPS (telefon zakupiony na xiaomi.com.pl).
Rozumiem że jedynym wyjściem żeby nie stracić gwarancji, to trzeba czekać na oficjalny patch? (przewrócenie do ustawień fabrycznych nie pomogło)
Ktoś wie ile to czasu może zająć takie oczekiwanie?

Zgłoś sprzedawcy niezgodność towaru z umową - masz 14 dni na odstąpienie umowy. i kup gdzie indziej telefon albo u nich z naprawionym romem.

Opublikowano

Kolejny problem - chce wybrac swoja melodie jako dzwonek lub alarm - pojawiaja sie 3 opcje, online, offline I jakas trzecia ale znikaja na tyle szybko, ze nie moge nic wybrac I wlaczaja sie jakies chinskie utwory do kupienia. A jak cofam I probuje znow miec te 3 kolka do wyboru, od razu przekierowuje mnie do sklepu online z chinskimi utworami.

Opublikowano
2 godziny temu, misza.kozak napisał:

Kolejny problem - chce wybrac swoja melodie jako dzwonek lub alarm - pojawiaja sie 3 opcje, online, offline I jakas trzecia ale znikaja na tyle szybko, ze nie moge nic wybrac I wlaczaja sie jakies chinskie utwory do kupienia. A jak cofam I probuje znow miec te 3 kolka do wyboru, od razu przekierowuje mnie do sklepu online z chinskimi utworami.

Jak pojawi się sklep online to tam są 4 przyciski. Wybierz pierwszy od prawej, to będzie opcja offline.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...