Skocz do zawartości

Nowy telefon - pytanie o baterie (czas rozładowania)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Stałem się nowym właścicielem dla sprowadzonego z chin telefonu redmi note 2. Sprawdziłem oryginalność, wgrałem recovery jak i miui polska po czym innego rodzaju potrzebne aplikacje. Zaniepokoił mnie szybki spadek baterii w ciągu nocy. Poziom spadł o jakieś 7% w 8h w czasie gdy ekran był wyłączony, a aplikacje wyłączone (z autostartu również) Czy jest to normalne? I tu pytanie do was użytkownicy tego telefony którzy posiadają go już dłużej, czy jest jakiś sposób, aby sprawić by tak się nie działo? co należałoby zrobić, aby temu zapobiec? Może należy coś konkretnie zmienić w ustawieniach, ale co? 

Wesprzecie radą? 

Pozdrawiam.

Opublikowano

Daj jej kilka dni się ustabilizować, sprawdź czy coś nie drenuje baterii w wakelock detector. Wipe robileś przy zmianie z nieznanego systemu? U mnie średnio 0-2% przez noc.

Opublikowano

Tak. Robiłem wipe. Ustawiłem profile oszczędzania gdy śpię oraz zainstalowałem grenify. Chyba to coś dało bo tej nocy przez 9h zeszło tylko 2%.

Nie wiem czy muszę zakładać nowy temat czy mogę zapytać tutaj. Otóż zainstalowałem swoją ulubioną klawiaturę Fleksy lecz kurde często gdy piszę coś aktywuje się ta standardowa i muszę znowu przechodzić do ustawień i to zmieniać. Da się jakoś zablokować tamte klawiatury?

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Hej mam ten sam problem z baterią... Przez noc schodzi 10% mimo iż oszczędzam baterię. W statystykach widać, że przez noc tylko sygnał sieci ciągnął baterię. Używałem również apki battery calibration.

Raz stało się coś dziwnego. Tak jak powyższa apka sugeruje. Naładowałem telefon do 100%, następnie zjechałem do samego końca i naładowałem go do 100% jeszcze raz... tylko, że działo się to w nocy, a dźwięk naładowanej baterii mnie nie obudził. Telefon był pod ładowarką o 2-3 h za długo. Obudziłem się, kliknąłem w battery calibration i odłączyłem go. Przez kolejne 8 godzin bateria trzymała 100%(!) i w ten dzień trzymała wyjątkowo długo mimo korzystania z internetu i grania. Do późnego wieczora następnego dnia miałem 30%. Cieszyłem się, że już tak zostanie ale po kolejnym ładowaniu (tym razem telefon odłączony od razu po osiągnięciu 100%) sytuacja wróciła do stanu poprzedniego, czyli kilka procent już przez noc uciekło.

Ktoś ma jakiś pomysł? Może system źle odczytuje statystyki baterii?

Opublikowano

W czasie pisania sama zmienia się klawiatura czy bierzesz go po jakimś czasie (albo restarcie) i wita cie klawiatura google ?

Znaczy się wygląda to następująco :

Pisze smsa jest klawiatura Fleksy. Wyłączam aplikację sms wchodzę na internet a tu nagle klawiatura Google. Oczywiście nie zawsze się tak dzieje. Nie ma reguły na to. Raz się włączy raz nie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Wszystkonaraz napisał:

Hej mam ten sam problem z baterią... Przez noc schodzi 10% mimo iż oszczędzam baterię. W statystykach widać, że przez noc tylko sygnał sieci ciągnął baterię. Używałem również apki battery calibration.

Raz stało się coś dziwnego. Tak jak powyższa apka sugeruje. Naładowałem telefon do 100%, następnie zjechałem do samego końca i naładowałem go do 100% jeszcze raz... tylko, że działo się to w nocy, a dźwięk naładowanej baterii mnie nie obudził. Telefon był pod ładowarką o 2-3 h za długo. Obudziłem się, kliknąłem w battery calibration i odłączyłem go. Przez kolejne 8 godzin bateria trzymała 100%(!) i w ten dzień trzymała wyjątkowo długo mimo korzystania z internetu i grania. Do późnego wieczora następnego dnia miałem 30%. Cieszyłem się, że już tak zostanie ale po kolejnym ładowaniu (tym razem telefon odłączony od razu po osiągnięciu 100%) sytuacja wróciła do stanu poprzedniego, czyli kilka procent już przez noc uciekło.

System jest ok. 

Co do "kalibracji" baterii to jest najgłupsza rzecz jaką można zrobić. W telefonach od dawna mamy baterie Li-Ion lub Li-Po, które nie mają efektu pamięci. One "lubią" mieć dużo % energii, przy niższych szybciej się zużywają, a przy bardzo niskich (poniżej 0) uszkadzają nieodwracalnie. 

Ja na baterię nie narzekam, raz po 2 godzinach delikatnego używania podczas podróży z ciągle włączonym LTE nie straciłem nawet 1%. Warto sprawdzić rzeczy typu "optymalizacja pamięci", która powinna być wyłączona, "oszczędzanie energii" też. Wszelkie synchronizacje powodują dużo wakelocków, więc dobrze jest wyłączać na noc. 

Opublikowano
48 minut temu, Waxy napisał:

Znaczy się wygląda to następująco :

Pisze smsa jest klawiatura Fleksy. Wyłączam aplikację sms wchodzę na internet a tu nagle klawiatura Google. Oczywiście nie zawsze się tak dzieje. Nie ma reguły na to. Raz się włączy raz nie.

Ja w MIUI Polska (jak jeszcze na nim siedziałem) odinstalowałem inne zbędne klawiatury i problem zniknął,

Opublikowano

System jest ok. 

Co do "kalibracji" baterii to jest najgłupsza rzecz jaką można zrobić. W telefonach od dawna mamy baterie Li-Ion lub Li-Po, które nie mają efektu pamięci. One "lubią" mieć dużo % energii, przy niższych szybciej się zużywają, a przy bardzo niskich (poniżej 0) uszkadzają nieodwracalnie. 

Ja na baterię nie narzekam, raz po 2 godzinach delikatnego używania podczas podróży z ciągle włączonym LTE nie straciłem nawet 1%. Warto sprawdzić rzeczy typu "optymalizacja pamięci", która powinna być wyłączona, "oszczędzanie energii" też. Wszelkie synchronizacje powodują dużo wakelocków, więc dobrze jest wyłączać na noc. 

Mógłbys podać gdzie można to wyłączyć? Nakierować w którą opcje należy wejść. Najlepiej podaj swoje ustawienia jeżeli możesz.

Z góry dziękuję Ci bardzo.

Opublikowano

Najpierw wywal wszelkie aplikacje "poprawiające" baterie, podobnie z greenify. A synchronizację wyłączysz na rozwiniętej belce powiadomień, w przełącznikach na samym dole. U siebie wyłączyłem też inteligente oszczędzanie,  pogorszenia pracy na baterii nie ma, a jednocześnie nie ma problemów z wifi itp..

Opublikowano

Czytałem że wyłączenie 'chinskich' pasm które w Polsce są zbędne spowoduje wydłużenie czasu pracy na baterii. Czy to prawda? Jak tak to w jaki sposób mam to zrobić?

Opublikowano
Dnia 7.01.2016o12:43, Numb napisał:

System jest ok. 

chyba jednak coś jest na rzeczy. Miui pokazuje 100%... wchodzę do TWRP i jest 87%

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

94fec8d24341d112dd39fbdf316d4608.jpg

Ktoś wie co się dziej dlaczego tak szybko schodzi ta bateria? :/

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

A propo baterii.  Czy ktos wie jaka jest zainstalowana w  redmi note 3 pro 3/32.              li-jon czy li-poly? 

Opublikowano
8 godzin temu, crampi napisał:

A propo baterii.  Czy ktos wie jaka jest zainstalowana w  redmi note 3 pro 3/32.              li-jon czy li-poly? 

A to temat o redmi note 3. Nie wydaje mi się.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.02.2016 o 23:10, KucyG napisał:

94fec8d24341d112dd39fbdf316d4608.jpg

Ktoś wie co się dziej dlaczego tak szybko schodzi ta bateria? :/

Ja w swoim tak mam jak wyświetli się ze naładowane o 100% i od razu odłączę ładowarkę . Pewnie ty też tak robisz. Potrzymaj jeszcze z 30min od wyświetlenia 100% albo patrz jak ładowarka będzie zimna wtedy ładowanie zakończyło się i problem nie powinien się pojawić. Chociaż patrząc na to że 36min na ekranie nie wiadomo jakiej jasności i wifi to tak może trzymać to ok 3h wytrzyma .

Edytowane przez gawllo
Opublikowano
Ja w swoim tak mam jak wyświetli się ze naładowane o 100% i od razu odłączę ładowarkę . Pewnie ty też tak robisz. Potrzymaj jeszcze z 30min od wyświetlenia 100% albo patrz jak ładowarka będzie zimna wtedy ładowanie zakończyło się i problem nie powinien się pojawić. Chociaż patrząc na to że 36min na ekranie nie wiadomo jakiej jasności i wifi to tak może trzymać to ok 3h wytrzyma .

Po zrobieniu tego ss telefon był po cało nocnym ładowaniu :/ ale on tak "odwala" po niektórych aktualizacjach więc nie wiem czy nie przejść na stable global. Spróbować można prawda?

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...