UltiMet Posted December 26, 2015 Share Posted December 26, 2015 Witam, chciałem kupić telefon po świętach itp. może po nowym roku i tutaj jest moje pytanie, czy ceny spadną? Oraz z jakiego serwisu najlepiej kupić, a może na aliexpress? Słyszałem, że w XFS jest chyba najlepiej, na telefon chciałem wydać z 600 zł 650 max. i nie wiem gdzie kupić, aby nie było problemów z jakąś podróbą czy coś. Chodzi mi o xiaomi redmi note 2. Mam konto w ipko czy zapłacę dużo za przewalutowanie w paypalu? I w ogóle jak wygląda ta płatność z Polskiego banku na paypal potem na xfs, albo na inny serwis. Z góry dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted December 26, 2015 Share Posted December 26, 2015 14 minut temu, WelSe napisał: Witam, chciałem kupić telefon po świętach itp. może po nowym roku i tutaj jest moje pytanie, czy ceny spadną? Oraz z jakiego serwisu najlepiej kupić, a może na aliexpress? Słyszałem, że w XFS jest chyba najlepiej, na telefon chciałem wydać z 600 zł 650 max. i nie wiem gdzie kupić, aby nie było problemów z jakąś podróbą czy coś. Chodzi mi o xiaomi redmi note 2. Mam konto w ipko czy zapłacę dużo za przewalutowanie w paypalu? I w ogóle jak wygląda ta płatność z Polskiego banku na paypal potem na xfs, albo na inny serwis. Z góry dzięki PayPal niezależnie od banku pobiera taką samą prowizję, bodajże 3% (a może 5%... trzeba by się wczytać), jeżeli będziesz mieć możliwość płacić kartą, to płać nią (przez GoPay bodajże można płacić kartą, wtedy prowizja jest niższa, sporo). Jeżeli chcesz mieć pewny zakup to XFS, Technos, A4U w "UE", albo z chin masz Buriza, IBG (tutaj osobno musisz liczyć się z ew. VAT). Link to comment Share on other sites More sharing options...
UltiMet Posted December 26, 2015 Author Share Posted December 26, 2015 Tylko, że jakbym chciał zapłacić kartą to bym musiał ją w banku wyrobić? Mógłbyś podać link do XFS z xiaomi redmi note 2? Bo widzę ich trochę jeden za 132 a drugi po 160 coś Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekmarchewka Posted December 26, 2015 Share Posted December 26, 2015 58 minut temu, WelSe napisał: Tylko, że jakbym chciał zapłacić kartą to bym musiał ją w banku wyrobić? Mógłbyś podać link do XFS z xiaomi redmi note 2? Bo widzę ich trochę jeden za 132 a drugi po 160 coś Yyyy.... no tak żeby mieć kartę musisz ją wyrobić w banku.Co do drugiego pytania to dlatego widzisz różne ceny bo ich pamięć Rom jest inna, tańszy ma 8GB droższy 16GB Droższy także nie jest w tej chwili dostępny z EU Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted December 26, 2015 Share Posted December 26, 2015 22 godziny temu, WelSe napisał: Tylko, że jakbym chciał zapłacić kartą to bym musiał ją w banku wyrobić? Mógłbyś podać link do XFS z xiaomi redmi note 2? Bo widzę ich trochę jeden za 132 a drugi po 160 coś Tańszy ma mniejszą ilość pamięci (16 vs 32) oraz 0.2GHz mniej na procku (jeżeli nie grasz w wymagające gry to tego nie odczujesz). Karte trzeba wyrobić w banku (nie wiem jakie dokładnie konto tam masz, ale chyba karta debetowa z płatnościami internetowymi jest dodawana do każdego konta za free). PS: Poprawiłem ;< Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichq Posted December 26, 2015 Share Posted December 26, 2015 Nie wprowadzajcie kolegi w błąd, są wersje 16GB i 32GB pamięci Nie 8 i 16. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted December 27, 2015 Share Posted December 27, 2015 11 godzin temu, Cichq napisał: Nie wprowadzajcie kolegi w błąd, są wersje 16GB i 32GB pamięci Nie 8 i 16. Wybacz, z rozbiegu pisałem . Gdzieś zobaczyłem 8/16 i tak zostawiłem . Oczywiście są to wersje 16/32. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekmarchewka Posted December 27, 2015 Share Posted December 27, 2015 Faktycznie , ja także zobaczyłem 8/16 na XFS i tym się sugerowałem 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
UltiMet Posted December 27, 2015 Author Share Posted December 27, 2015 A gearbest? VATu chyba nie ma bo wysyłki z EU, ale nie wiem skąd dokładnie Ceny przyzwoite i chyba na stanie jest xiaomi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted December 27, 2015 Share Posted December 27, 2015 41 minut temu, WelSe napisał: A gearbest? VATu chyba nie ma bo wysyłki z EU, ale nie wiem skąd dokładnie Ceny przyzwoite i chyba na stanie jest xiaomi Nie kupowałem tam, słyszałem o problemach z gwarancjami, nie wiem ile w tym jest prawdy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
UltiMet Posted December 27, 2015 Author Share Posted December 27, 2015 Jak myślicie ile z tej strony może iść ten telefon? https://www.xiaomiforsale.com/pl/telefony/239-redmi-note-2.html?search_query=xiaomi+redmi+note+2&results=17 Cena dobra 167 dolarów z wysyłką nie jest źle, tylko skąd to idzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted December 27, 2015 Share Posted December 27, 2015 1 godzinę temu, WelSe napisał: Jak myślicie ile z tej strony może iść ten telefon? https://www.xiaomiforsale.com/pl/telefony/239-redmi-note-2.html?search_query=xiaomi+redmi+note+2&results=17 Cena dobra 167 dolarów z wysyłką nie jest źle, tylko skąd to idzie? Z Czech. 3dni. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgcompany Posted December 27, 2015 Share Posted December 27, 2015 (edited) 2 godziny temu, WelSe napisał: Jak myślicie ile z tej strony może iść ten telefon? https://www.xiaomiforsale.com/pl/telefony/239-redmi-note-2.html?search_query=xiaomi+redmi+note+2&results=17 Cena dobra 167 dolarów z wysyłką nie jest źle, tylko skąd to idzie? Nie dolarów, tylko euro. Od kilku miesięcy podają ceny tylko w euro i koronie czeskiej. Przesyłka idzie kilka dni (3-4). Na Gearbest jest za 160$ + kilka $ przesyłka, lub wersja Prime (zwana Pro) 32GB za 169.89$ + wysyłka. Płatność przez PayPal i kartą. Wysyłany z magazynów z EU (ludzie piszą że z Węgier, z Holandii i innych krajów). Czas wysyłki różnie, niektórzy piszą o kilku dniach, inni o tygodniu lub więcej. Cena przystępna. Albo kup na Aliexpress u Goldway'a za 130-parę dolarów (w zależności od koloru) wersję 16GB i masz wysyłkę w cenie (dostawa do miesiąca) lub DHLem 12$ (do tygodnia), płatność przez przelewy24. Do tego może dojść jeszcze podatek, jeśli nie będziesz musiał zapłacić, to masz telefon w bardzo dobrej cenie, jeśli trafi na celników, to i tak masz w niezłej cenie. Przy czym wtedy już zbliżysz się do cen tych telefonów na Allegro i wysyłki z PL. Edited December 27, 2015 by mgcompany 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
UltiMet Posted December 27, 2015 Author Share Posted December 27, 2015 Faktycznie nie spojrzałem myślałem, że to euro. Dzięki za wytłumaczenie, a jak jest z gwarancją z tymi telefonami? I czy w ogóle one są trwałe? Czy może lepiej kupić jakąś używkę typu g2? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted December 27, 2015 Share Posted December 27, 2015 4 minuty temu, WelSe napisał: Faktycznie nie spojrzałem myślałem, że to euro. Dzięki za wytłumaczenie, a jak jest z gwarancją z tymi telefonami? I czy w ogóle one są trwałe? Czy może lepiej kupić jakąś używkę typu g2? Ja bym brał jednak XFS... Zawsze masz gwarancje na "miejscu", wysyłasz do czech, a to oni się martwią czy to naprawiać czy dać Ci nowy . 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgcompany Posted December 27, 2015 Share Posted December 27, 2015 (edited) Popatrz na forum, ludzie są zadowoleni, a w działach odnośnie problemów technicznych jest zdecydowanie mniej wątków niż w innych markach, a nawet jak się pojawiają, to głównie drobnostki lub błędy użytkowników przy zabawach z wgrywaniem ROMów lub custom recovery. Gwarancja w XFS wygląda tak, że piszesz do sklepu maila, że coś nie działa, sklep się pyta czy chcesz reklamować, przysyłają Ci druk gwarancyjny i wysyłasz paczkę do Czech (koszt ok. 20zł poleconym, nie musisz wysyłać ze zwrotnym potwierdzeniem, bo po numerze listu znajdziesz na stronie Poczty Polskiej śledzenie paczki i informację potwierdzającą odbiór). Serwis trzyma sprzęt około miesiąca i po tym czasie dostajesz paczkę z naprawionym sprzętem lub wymienionym na nowy. W Gearbest robisz podobnie, tylko kontakt ze sklepem jest trochę trudny, a okres trzymania na gwarancji trwa mniej więcej tyle samo, do dwóch miesięcy. Z kolei kupując w Chinach, gwarancję masz realizowaną tam. Nie wiem jak wygląda sposób jej realizacji (tzn. naprawy), ale podobno wymieniają na nowy. Czas trwania długi i przy zwrocie sprzętu z serwisu może być naliczony podatek. A taki sklep jak ibuygou ma chyba najlepszy sposób realizacji gwarancji, szczegóły masz na stronie głównej miuipolska i na forum. Za to ceny telefonów masz dosyć wyższe niż u innych, ale coś za coś - porządny serwis kosztuje. Poza tym jest jeszcze kilku sprzedawców tu w Polsce, o których opinie znajdziesz na forum i jeśli kupujesz w Polsce, to obowiązuje polskie prawo. Najczęściej dostajesz gwarancję od sprzedawcy na 12 miesięcy, a z naprawą jest różnie - raz serwis wykona coś dobrze, raz gorzej, albo czeka się na części, wszystko zależy od sprzedawcy jak i gdzie zrealizuje gwarancję. Ogólnie sprzęt jest na tyle dopracowany, że nie masz co się martwić o gwarancję. A jak rozwalisz ekran (co nie podlega gwarancji), to możesz pisać do Acida, który zajmuje się naprawą i częściami zamiennymi. EDIT: Jakbyś kupował na Gearbest to uważaj na koszty wysyłki, bo co chwilę się zmieniają. Sam chciałem zamówić przed chwilą, to wczoraj wysyłka do PL kosztowała niecałe 5$, a dziś jest już dostępny tylko DHL za 17.5$, co zwiększa koszt zakupu o około 40-50zł. Telefon jest w dobrej cenie, ale ciągle coś się zmienia w tym sklepie. :/ Edited December 29, 2015 by mgcompany 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
UltiMet Posted December 30, 2015 Author Share Posted December 30, 2015 Dzięki za wyczerpującą odpowiedz. Zastanawiam się nad sklepem IBG lub xfs lub z Polski (technos) Kupując w Polsce nie powinno być 24 miesiące gwarancji? Który wybrać w końcu aby było dosyć tanio i dobrze ? Ile by mnie wyniósł xrn 2 ns IBG z vatem itp Link to comment Share on other sites More sharing options...
MD13 Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 Jak ci dadzą 24 miesiące to dostaniesz ale pewnie nie. Po za tym na aukcjach piszą sprzedawcy 12m. Morele niby dają 24 m ale ktoś do nich pisał z zapytaniem jak to i gdzie serwis, to się zaczęli wykręcać. Ja ostatnio kupowałem na xfs i jestem zadowolony, nie myślisz o vacie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
UltiMet Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Czyli gdzie najlepiej kupić w końcu? Czytałem o Goldway, nie wiem jak z VAT. (Czasami ludziom dochodzi bez VAT) Również widziałem na aliexpress typa który "podobno" zapewnia wysyłkę dhl bez VAT http://www.aliexpress.com/store/342812 XFS, niedostępny tylko żółty, więc nie bardzo. IBG, nie wiem jak jest z VAT'em, podobno zwracają czy coś? Ale ceny są też chyba wyższe. No i allegro, technos online-podobno ok. I widziałem u tech-sat (królik) 24 miesiące gwarancji, więc kuszące. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MD13 Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 9 godzin temu, WelSe napisał: Czyli gdzie najlepiej kupić w końcu? Czytałem o Goldway, nie wiem jak z VAT. (Czasami ludziom dochodzi bez VAT) Również widziałem na aliexpress typa który "podobno" zapewnia wysyłkę dhl bez VAT http://www.aliexpress.com/store/342812 XFS, niedostępny tylko żółty, więc nie bardzo. IBG, nie wiem jak jest z VAT'em, podobno zwracają czy coś? Ale ceny są też chyba wyższe. No i allegro, technos online-podobno ok. I widziałem u tech-sat (królik) 24 miesiące gwarancji, więc kuszące. Kwestia vatu w goldway czy aliexpress to wielka niewiadoma. Albo będzie albo nie. Co do IBG to jak wybierzesz opcję zwrotu vatu ( oczywiście droższą ) to jak ci naliczą vat to sklep ci zwróci kasę. W xiaomiforsale nie zapłacisz vatu bo to idzie z Czech. Jeśli chodzi o technos to są dobre opinie, a o króliku już różne sam poczytaj na forum co do nich i innych sprzedawcach na allegro. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajdor Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 lekko głupie pytanie no ale: zamawiałem wczesniej z XFS redmi note 2 za pobraniem i płaciłem w złotówkach Teraz z rozpędu zamówiłem Redmi 2, także za pobraniem i tu zonk w EURO Czyli rozumim, musze przygotować eurosy? btw. Teraz przywiezie mi to kurier UPC itp ? już nie listonosz z poczty polskiej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Dało Ci wziąść do Pl za pobraniem? Miało tego nie być ze względu na opieszałość PP w przelewaniu kwoty pobrania wysłane z RN2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 W Polsce nie ma już za pobraniem , była taka szybka "akcja" od XFS jakoś w listopadzie, ale z tego co wiem, teraz już nie ma, jeżeli nadal jest, to płatność w PLN powinna być u nas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MD13 Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Jeśli przyjdzie ci płacić przy odbiorze to płacisz w PLN. Przelicz sobie ile wyjdzie , ale i tak w liście w śledzeniu jak w Cieszynie będzie nadana paczka już do ciebie to będzie info ile będzie pobrania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajdor Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 dostałem info o nadaniu przesyłki zasilkovna.cz i tam już jest podana kwota w PLN i owszem, nadana przesyłka za pobraniem. Dziękuje za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
UltiMet Posted January 5, 2016 Author Share Posted January 5, 2016 Jak myślicie ceny spadną za 2 tygodnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MD13 Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Nie Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Powiedziałbym, że mogą nawet, dla nas, wzrosnąć... $$$ się umacnia, euro też nie słabnie jakoś specjalnie... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
strong6 Posted January 26, 2016 Share Posted January 26, 2016 W xiaomiforsale za zakupiony telefon nie płaci się vatu bo to idzie z Czech to wiem, a jak z płaceniem vatu z gearbest,eu? Czy celnik może nakazać zapłacić? to przecież jest wysyłane z eu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
allbertcik Posted January 29, 2016 Share Posted January 29, 2016 A na XFS nie ma cła? Link to comment Share on other sites More sharing options...
XaiMeS Posted January 30, 2016 Share Posted January 30, 2016 Nie, bo leci z Czech, czyli w UE. Link to comment Share on other sites More sharing options...
magyarek Posted February 24, 2016 Share Posted February 24, 2016 Czy ktoś wie, jaki jest koszt wysyłki w XFS? I czy to można normalnie przelewem? Bo może ja nie umiem szukać, ale po prostu nie mogę tego tam znaleźć... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted February 24, 2016 Share Posted February 24, 2016 14 minut temu, magyarek napisał: Czy ktoś wie, jaki jest koszt wysyłki w XFS? I czy to można normalnie przelewem? Bo może ja nie umiem szukać, ale po prostu nie mogę tego tam znaleźć... 16, czy tam 17zł. Płatność PayPal, GoPay lub przy odbiorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
magyarek Posted February 24, 2016 Share Posted February 24, 2016 Można przy odbiorze? Super Bo nie mam i nie chcę mieć tych wszystkich pejpalów i pochodnych, jak można płacić analogowo, to może warto rozważyć zakup w Czechach... Dzięki za info! Link to comment Share on other sites More sharing options...
squirrelkuss Posted February 25, 2016 Share Posted February 25, 2016 Czy ktoś wie, jaki jest koszt wysyłki w XFS? I czy to można normalnie przelewem? Bo może ja nie umiem szukać, ale po prostu nie mogę tego tam znaleźć... Nie szukaj tylko dodaj produkt do koszyka i rozpocznij procedurę zakupu. Gdzie byś nie kupował to pod koniec zawsze muszą pokazać Ci cenę końcową w której jest przesyłka. Przecież to takie proste Wysłane z Xiaomi Mi4 LTE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts