Skocz do zawartości

Jak rozładować telefon przez USB? - krok pierwszy do naprawy hardbrick

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mój telefon bez żadnego powodu zgasł. Nic nie aktualizowałem (albo nic o tym nie wiem), w jednym momencie wszystko działało, potem ekran zgasł i świeciła tylko dioda, a po ponownym uruchomieniu już padł na amen.  Power + Vol - nic nie dają. 

Poczytałem, ściągnąłem MiFlash 2014.05.09.0, ale nie wykrywa mi telefonu.

Z instrukcji z innego tematu na tym forum (zamkniętego) odesłano kogoś z podobnym tematem do tego linka: " http://en.miui.com/thread-170110-2-1.html", gdzie kluczowe jest rozładowanie telefonu, aż zaświeci się czerwona dioda, po czym telefon ma być wykrywalny dla programu.

W tamtym przypadku jednak telefon był wykrywany w urządzeniach w dziale Porty -> jako Qualcom QDLoader9008, a u mnie (Windows 10) jest to QHSUSB__BULK. Czy tak samo mam go najpierw rozładować?

PYTANIA

1 - jak mam go rozładowywać, czy wystarczy go połączyć do usb i trzymać kilka godzin? Ile? 

2 - jak to możliwe że te telefony się same brikują?

3 - czy jeżeli telefon mam kupiony na ibuygou to mam gwarancję w Polsce?

bulk.png

Edytowane przez bardakon
Opublikowano

Wydaje mi się, że brakuje Ci sterowników dlatego mi flash nie widzi aparatu (Nie tworzy Ci się wirtualny com). Jak zainstalowałeś miflash i nie masz urządzenia QDLoader 9008 to może Mipcsuite będzie miał sterowniki.

Co do samoistnego zbricowania, chyba ktoś na forum miał podobny problem poszukaj w wątkach w tym dziale.

Co do gwarancji to chyba nie masz w Polsce. Ale ręki nie dam sobie uciąć.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

1. W sumie to go nie rozładujesz, jedyna opcja to wyjęcie baterii co w tym modelu skutkuje utratą gwarancji.

2. Przy procesorach qualcomma to jest norma.

3. Nie, musisz odesłać tam gdzie wskaże Ci iBuygou w tickecie.

Opublikowano (edytowane)

Na starym kompie z Win7 rozpoznało go, jest jako COM5 i w menadżerze podpisane jest z końcówką QDLoadter 9008 

Robię z tego tutoriala: http://en.miui.com/thread-186430-1-1.html 

Na początek zostawię go podpiętego do komputera na noc, jak się rozładuje spróbuję naładować i sprawdzę, czy ruszy. Widziałem kilka wpisów, że to wystarczyło. Jak nie, to wgram plik przez Miflasha z ww tematu i zobaczymy. 

A napisałem to, żeby ktoś mnie powstrzymał jakby się okazało że to zły pomysł ;)

Edytowane przez bardakon
Opublikowano

Właśnie powinien go rozładowywać PC, jeśli telefon jest wykryty jako Qualcom QDLoader9008 czy 9006

Tylko pamiętaj aby przed zabawą z miflash wejść do Windows przez F8 i wyłaczyć spr. podpisu sterownikow.

Opublikowano
1. W sumie to go nie rozładujesz, jedyna opcja to wyjęcie baterii co w tym modelu skutkuje utratą gwarancji.

2. Przy procesorach qualcomma to jest norma.

3. Nie, musisz odesłać tam gdzie wskaże Ci iBuygou w tickecie.

Jak to dobrze zrobisz to nie będzie nic widać po takiej operacji...

Opublikowano
11 godzin temu, ddr napisał:

Nie jestem w 100% pewien ale aby odłączyć baterie nie trzeba niszczyć żadnej plomby.

Opublikowano
16 minut temu, krss32 napisał:

Nie jestem w 100% pewien ale aby odłączyć baterie nie trzeba niszczyć żadnej plomby.

Chyba da się odłączyć wtyk nie wyjmując baterii. Niech się wypowie ktoś kto już rozbierał mi4c. (Taki sposób byłby najlepszy i najszybszy)

Opublikowano
16 minut temu, krss32 napisał: Nie jestem w 100% pewien ale aby odłączyć baterie nie trzeba niszczyć żadnej plomby.

Chyba da się odłączyć wtyk nie wyjmując baterii. Niech się wypowie ktoś kto już rozbierał mi4c. (Taki sposób byłby najlepszy i najszybszy)

Nie da się w żadnym unibody. Nie musisz sprawdzać. Tak jest zawsze i u wszystkich, nie tylko Xiaomi.

Wysłano z MI Note

Opublikowano

Zrób tak 100x pod rząd i naklej ponownie i wtedy będzie można napisać, że statystycznie można otworzyć pokrywę płyty bez utraty gwarancji.

Opublikowano

Dobra, ja od siebie dodam dla potomnych, że telefon po podłączeniu do kompa przez kilkanaście godzin rozładował się do zera i pojawiła się czerwona dioda. Potem po podłączeniu ładowarką do prądu zaczął się ładować jakby nigdy nic i działa bez problemów. Telefon rozładowuje się tylko, jeżeli jest w menadżerze urządzeń widoczny z kodem 9008 (nie wiem jak jest z 9006) ale samo BULK nie wystarczy co przetestowałem. Inaczej - jeżeli jest widoczny w MIFlash z informacją że to COM, to jest ok, rozładowuje się. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...