bardakon Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Witam Mój telefon bez żadnego powodu zgasł. Nic nie aktualizowałem (albo nic o tym nie wiem), w jednym momencie wszystko działało, potem ekran zgasł i świeciła tylko dioda, a po ponownym uruchomieniu już padł na amen. Power + Vol - nic nie dają. Poczytałem, ściągnąłem MiFlash 2014.05.09.0, ale nie wykrywa mi telefonu. Z instrukcji z innego tematu na tym forum (zamkniętego) odesłano kogoś z podobnym tematem do tego linka: " http://en.miui.com/thread-170110-2-1.html", gdzie kluczowe jest rozładowanie telefonu, aż zaświeci się czerwona dioda, po czym telefon ma być wykrywalny dla programu. W tamtym przypadku jednak telefon był wykrywany w urządzeniach w dziale Porty -> jako Qualcom QDLoader9008, a u mnie (Windows 10) jest to QHSUSB__BULK. Czy tak samo mam go najpierw rozładować? PYTANIA 1 - jak mam go rozładowywać, czy wystarczy go połączyć do usb i trzymać kilka godzin? Ile? 2 - jak to możliwe że te telefony się same brikują? 3 - czy jeżeli telefon mam kupiony na ibuygou to mam gwarancję w Polsce? Edytowane 6 Grudnia 2015 przez bardakon
advcron Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Wydaje mi się, że brakuje Ci sterowników dlatego mi flash nie widzi aparatu (Nie tworzy Ci się wirtualny com). Jak zainstalowałeś miflash i nie masz urządzenia QDLoader 9008 to może Mipcsuite będzie miał sterowniki. Co do samoistnego zbricowania, chyba ktoś na forum miał podobny problem poszukaj w wątkach w tym dziale. Co do gwarancji to chyba nie masz w Polsce. Ale ręki nie dam sobie uciąć. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
ddr Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 1. W sumie to go nie rozładujesz, jedyna opcja to wyjęcie baterii co w tym modelu skutkuje utratą gwarancji. 2. Przy procesorach qualcomma to jest norma. 3. Nie, musisz odesłać tam gdzie wskaże Ci iBuygou w tickecie.
bardakon Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Na starym kompie z Win7 rozpoznało go, jest jako COM5 i w menadżerze podpisane jest z końcówką QDLoadter 9008 Robię z tego tutoriala: http://en.miui.com/thread-186430-1-1.html Na początek zostawię go podpiętego do komputera na noc, jak się rozładuje spróbuję naładować i sprawdzę, czy ruszy. Widziałem kilka wpisów, że to wystarczyło. Jak nie, to wgram plik przez Miflasha z ww tematu i zobaczymy. A napisałem to, żeby ktoś mnie powstrzymał jakby się okazało że to zły pomysł Edytowane 6 Grudnia 2015 przez bardakon
advcron Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Właśnie powinien go rozładowywać PC, jeśli telefon jest wykryty jako Qualcom QDLoader9008 czy 9006 Tylko pamiętaj aby przed zabawą z miflash wejść do Windows przez F8 i wyłaczyć spr. podpisu sterownikow. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
AndropaX Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 1. W sumie to go nie rozładujesz, jedyna opcja to wyjęcie baterii co w tym modelu skutkuje utratą gwarancji. 2. Przy procesorach qualcomma to jest norma. 3. Nie, musisz odesłać tam gdzie wskaże Ci iBuygou w tickecie. Jak to dobrze zrobisz to nie będzie nic widać po takiej operacji... Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
krss32 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 11 godzin temu, ddr napisał: 1. W sumie to go nie rozładujesz, jedyna opcja to wyjęcie baterii co w tym modelu skutkuje utratą gwarancji. Nie jestem w 100% pewien ale aby odłączyć baterie nie trzeba niszczyć żadnej plomby.
advcron Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 16 minut temu, krss32 napisał: Nie jestem w 100% pewien ale aby odłączyć baterie nie trzeba niszczyć żadnej plomby. Chyba da się odłączyć wtyk nie wyjmując baterii. Niech się wypowie ktoś kto już rozbierał mi4c. (Taki sposób byłby najlepszy i najszybszy)
preston2009 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Na śrubach będzie ślad: https://youtu.be/I15VHfeShUw?t=31s Edytowane 7 Grudnia 2015 przez preston2009
ddr Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Rozbieranie = utrata gwarancji. Na własną rękę radziłbym tego nie robić.
Acid Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 16 minut temu, krss32 napisał: Nie jestem w 100% pewien ale aby odłączyć baterie nie trzeba niszczyć żadnej plomby. Chyba da się odłączyć wtyk nie wyjmując baterii. Niech się wypowie ktoś kto już rozbierał mi4c. (Taki sposób byłby najlepszy i najszybszy) Nie da się w żadnym unibody. Nie musisz sprawdzać. Tak jest zawsze i u wszystkich, nie tylko Xiaomi. Wysłano z MI Note
AndropaX Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Na śrubach będzie ślad: https://youtu.be/I15VHfeShUw?t=31s Na tych pomarańczowych? A nie wpadłeś na to żeby to po prostu odkleić, zamiast niszczyć? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
Acid Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zrób tak 100x pod rząd i naklej ponownie i wtedy będzie można napisać, że statystycznie można otworzyć pokrywę płyty bez utraty gwarancji.
bardakon Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2015 Dobra, ja od siebie dodam dla potomnych, że telefon po podłączeniu do kompa przez kilkanaście godzin rozładował się do zera i pojawiła się czerwona dioda. Potem po podłączeniu ładowarką do prądu zaczął się ładować jakby nigdy nic i działa bez problemów. Telefon rozładowuje się tylko, jeżeli jest w menadżerze urządzeń widoczny z kodem 9008 (nie wiem jak jest z 9006) ale samo BULK nie wystarczy co przetestowałem. Inaczej - jeżeli jest widoczny w MIFlash z informacją że to COM, to jest ok, rozładowuje się.
advcron Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Czyli wygląda na to, że telefon po prostu pożądanie się zawiesił. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
Elderbary Opublikowano 9 Grudnia 2015 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Problem rozwiązany więc zamykam wątek. Jeśli będzie potrzeba ponownego otwarcia wątku proszę pisać do mnie lub do innego moderatora na PW
Rekomendowane odpowiedzi