Skocz do zawartości

Weryfikacja oryginalności telefonu i pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc wlazłem na stronkę https://jd.mi.com/gdzie można sobie zweryfikować czy nasz telefon to podróbka czy oryginał. Ściągamy appkę, skanujemy kod QR i dostajemy info o naszym modelu telefony, IMEI, dacie zakupu, itp., itd... no i jest tam jeszcze jedna pozycja, w której widnieje, że mój telefon ma LTE.

Oczywiście nie było by w tym nic dziwnego, gdybym faktyczne kupił model 4g, ale kupiłem 3g.

Tak więc pytanie - jak się upewnić czy może jednak mam model 4g?

Opublikowano

Na pudełku masz wszystko. W praktyce nie ma modelu 3G. Masz tylko 4G... Jeżeli na pudełku masz zakresy FDD-LTE to masz tą wersję, jeżeli TD-LTE i nie masz zakresów FDD-LTE podane to masz TD-LTE...

Opublikowano

Ok, sprawdziłem, na pudełku mam TDD-LTE czyli to oznacza, że mam LTE ale takie, które działa tylko w Chinach? Żeby w Polsce mieć 4g to musiałbym mieć FDD. Dobrze rozumuję?

Opublikowano

Jeżeli na pudełku w zakresach nie masz "FDD-LTE" to masz TD-LTE, pasma obsługiwane przez China Mobile (bodajże), ale Redmi Note 2 w wersji TD mimo braku pasm FDD na pudle, obsługuje je, taki gratis :P.

Opublikowano (edytowane)

Po prostu masz 2 sieci w chinach. Jedna ma swoje pasma inna swoje.

Jedna jest większa inna mniejsza. TDD (china mobile) zamówiła więcej modeli i jest tańsza. Ok 10 15$

A że xiaomi nie chciało się nic zmieniać w modelu to wersje są identyczne lepią tylko inne etykiety na pudełka.

I to było wiadomo od początku. Jedynie to o czym wspominałem że myślałem że może za jakiś czas softy rozejdą się na 3 modele. Ale nie. Dzięki temu też nie ma najlepszej optymalizacji na prime. Coś za coś...

Z drugiej strony xiaomi ma jeszcze większy dupochron. Bo przecież to europejczycy kupują telefony nie dla nich. Więc każdy tel TDD jest w UE nie do końca legalnie = jeszcze mniejsza możliwość roszczeń o patenty.

I każdy happy.

Na razie podrabiają jedynie baterie. Ani widu ani słychu o podrobionych tel. A podrobione telefony było widać na pierwszy rzut oka. Inne napisy pod klapką, brak możliwości wgrania jakiegokolwiek miui. Ogólnie zawsze najgorszy syf jaki to możliwy. Kamery 640*480. Grunt by wyglądało na xiaomi. 

Edytowane przez homman
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.10.2015, 17:01:40, kriegaffe napisał:

A więc wlazłem na stronkę https://jd.mi.com/gdzie można sobie zweryfikować czy nasz telefon to podróbka czy oryginał. Ściągamy appkę, skanujemy kod QR i dostajemy info o naszym modelu telefony, IMEI, dacie zakupu, itp., itd... no i jest tam jeszcze jedna pozycja, w której widnieje, że mój telefon ma LTE.

Oczywiście nie było by w tym nic dziwnego, gdybym faktyczne kupił model 4g, ale kupiłem 3g.

Tak więc pytanie - jak się upewnić czy może jednak mam model 4g?

Po kliknięciu w DOWNLOAD app DOSTAJĘ TAKI KOMUNIKAT:

404 Not Found

• Code: NoSuchKey
  • Key: antifake/antifake_10302_00.apk
  • RequestId: F3EC12B29EE70C1E
  • HostId: JCdlBbgF+hmdfUpnAdwAwaq9mHATYVTfor2R3f0ShkWisJ+42PLoYf1GCO6C//IIwx4kqX3AIEo=

Skąd ją wziąć? W sklepie nie ma.

Weryfikacja metodą wpisania kodu na stronie http://order.mi.com/service/scode niemożliwa bo captcha jest po chińsku 

Edytowane przez koko63
Opublikowano

poszukaj w google antifake_10302_00.apk, na miui.eu było podawane ale chyba nie zadziała ci

mi wywala Cant Update a jeszcze tydzień temu działało

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...