Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Co pewien czas mam problem z jakością rozmów na Note 2 żony. Objawia się to tym, że jak żona do kogoś dzwoni z Note'a to słychać ją jak "z garnka", bardzo cicho, ciężko zrozumieć co mówi. Z początku myślałem, że to wina sieci ale u każdego operatora jest to samo i nie ma znaczenia jaki rodzaj sieci jest ustawiony (2g/3g/lte).

Pomocnym rozwiązaniem okazało sie wyjęcie karty sim i włożenie jej ponownie lub włączenie i wyłaczenie telefonu. Wówczas jakość rozmów wraca do normy.

Ktoś ma jakieś pomysły dlaczego tak może się dziać ? Nie ukrywam, że jest to strasznie irytujące. W ciągu 2 tygodni problem pojawił się losowo, kilka razy.

Opublikowano

Wydaje mi się, że Redmi nie mają 2 mikro do redukcji szumu więc i tej opcji nie ma :P. Problem wygląda podobnie jak ten z Redmi 2... Na Redmi 2 go naprawili więc może z next update'em też go naprawią na Redmi Note 2 :D

Opublikowano

Wydaje mi się, że Redmi nie mają 2 mikro do redukcji szumu więc i tej opcji nie ma :P. Problem wygląda podobnie jak ten z Redmi 2... Na Redmi 2 go naprawili więc może z next update'em też go naprawią na Redmi Note 2 :D

No niestety nie ma takiej opcji. Chyba nie pozostaje nic innego jak wyłączanie telefonu lub wyciąganie karty sim.

Opublikowano

No niestety nie ma takiej opcji. Chyba nie pozostaje nic innego jak wyłączanie telefonu lub wyciąganie karty sim.

Możesz się cofnąć zawsze do ost. ROMu, w którym problemu nie było.

Opublikowano

Właśnie zadzwonił do mnie znajomy i kompletnie nic nie słyszał, było echo, wanna. Najnowsze miui, telefon FDD, Orange

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wiec co jest w otworze obok podczerwieni?

Może antena? Wejdz sobie w diagnostykw i bedziesz wiedzial wszystko, ja nie mam przy sobie ani redmi 2, ani note, aby to sprawdzic.

Tapu tap z mi4 tap tap.

Opublikowano

https://youtu.be/2GMgYbPoiU0?t=94na gorze redmi note 1, a na dole redmi note 2. Obydwa maja ta dziurke i nie wydaje mi sie, zeby to byla jakas antena.

Mi4 nie ma żadnych "dziurek", a ma 2 mikro. Więc tym bym się radził nie sugerować. W diagnostyce masz wszelkie możliwe testy, tam polecam sprawdzić czy masz 2 mikro czy nie... 

Kodzik do diagnostyki: *#*#6484#*#*

Opublikowano

Możesz się cofnąć zawsze do ost. ROMu, w którym problemu nie było.

Niestety problem wystepuje już od pierwszej wersji miuipolska na note'a 2. Jak można przeczytać wyżej nie tylko u mnie pojawia się podobna usterka. Problem z jakością rozmów ujawnia się losowo i nie jestem w stanie powiązać jej z czymkolwiek.

Opublikowano

Niestety problem wystepuje już od pierwszej wersji miuipolska na note'a 2. Jak można przeczytać wyżej nie tylko u mnie pojawia się podobna usterka. Problem z jakością rozmów ujawnia się losowo i nie jestem w stanie powiązać jej z czymkolwiek.

To jest ten sam problem co był na Redmi 2. Trzeba czekać aż to ogarną. 

Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze redmi note 2 posiada dwa mikrofony, ta dziurka obok IR to drugi mikrofon. A teraz do rzeczy, jeśli nasz rozmówca narzeka na jakość połączenia, szczególnie naszego głosu, to pierwsze primo sprawdzamy czy nasze etui jest dobrze skrojone i coś nie zasłania nam mikrofonu( ja tak miałem), Jeśli powyższa porada nie zadziała czas na magię. Otwieramy dialer, i wklepujemy *#*#3646633#*#* i ukaże nam się engineermode, trzecia kolumna "Hardware Testing" i Audio>Normal Mode> zmieniamy type z sip na mic i niżej od levelu 6 do 14 zmieniamy wartość wpisując 192, czyli każdy level od 6 do 14 ma mieć wartość 192. Oczywiście po każdej zmianie wciskamy klawisz Set aby zmiany zostały zapamiętane. Dla pewności wyłączyć i włączyć telefon no i zadzwonić i spytać jak nas słyszą ;)

Edytowane przez florek
  • Like 4
Opublikowano

Ktoś to sprawdził?

Pytam bo dziś po raz pierwszy taki problem wystąpił u mnie.

Dodatkowo prosiłbym kolegę @florek o wyjaśnienie co konkretnie oznacza zmiana SIP na MIC.

Opublikowano

Po pierwsze redmi note 2 posiada dwa mikrofony, ta dziurka obok IR to drugi mikrofon. A teraz do rzeczy, jeśli nasz rozmówca narzeka na jakość połączenia, szczególnie naszego głosu, to pierwsze primo sprawdzamy czy nasze etui jest dobrze skrojone i coś nie zasłania nam mikrofonu( ja tak miałem), Jeśli powyższa porada nie zadziała czas na magię. Otwieramy dialer, i wklepujemy *#*#3646633#*#* i ukaże nam się engineermode, trzecia kolumna "Hardware Testing" i Audio>Normal Mode> zmieniamy type z sip na mic i niżej od levelu 6 do 14 zmieniamy wartość wpisując 192, czyli każdy level od 6 do 14 ma mieć wartość 192. Oczywiście po każdej zmianie wciskamy klawisz Set aby zmiany zostały zapamiętane. Dla pewności wyłączyć i włączyć telefon no i zadzwonić i spytać jak nas słyszą ;)

Interesujące. Ale aż się ciśnie pytanie - skoro te wartości, o których piszesz, że trzeba wstawić, tak bardzo poprawiają jakość rozmowy, to czemu nie są tak ustawione defaultowo?

Temat jest dość ważny. Ja np. zmienilem Mi2S na RN-4G m.in. z powodu tego, że rozmówcy b. źle mnie słyszeli. Na RN-4G ani jeden rozmówca nie narzekał. Teraz myślę o przesiadce z RN-4G na RN2 i nie chcę sobie zafundować powtórki z problemu.

Napisz proszę, jeśli wiesz, coś więcej o tych magicznych ustawieniach MIC/SIP i tych wartościach. Co to w ogóle jest i jak działa?

Rozumiem, że ta cała sztuczka z *#*#3646633#*#* to tylko dla MTK? Istnieje analogiczna dla snapków?

Opublikowano (edytowane)

Jestem "szczęsliwym"? posiadaczem od dziś (ROM 5.9.11 - nie wiem dlaczego nie chce zaktualizować do najnowszego ?) - niestety problem mikrofonu też mnie dopadł na "dzień doby", ale póki co został rozwiązany z pomocą @florka (thx!) *#*#3646633#*#*.

Testowałem oba mikrofony na dyktafonie - górny bez problemu, (dlatego w trybie głośnomówiącym było ok) dolny jakies 5-10x słabiej (nieakceptowalnie). Po ustawieniu parametrów wg instrukcji totalna przemiana - dolny jest 2-3x lepszy od górnego, nawet lekko za mocny !

Zobaczymy co bedzie dalej ....

Edytowane przez Arq
Opublikowano

Mic / sip to zamiana mikrofonów.  Główny i głośnomówiący.

A wartości to albo podpicie albo dźwięk od szumu. Innymi słowy zamieniamy mikrofon główny z mikrofonem głośnomówiącym (wychodzi na bug i pomylili jeden z drugim?) oraz zmieniamy "wzmocnienie mikrofonu"

Opublikowano (edytowane)

Nie zamieniamy na stałe, tylko wybieramy mikrofon dla którego modyfikujemy wartości.

Ciekawe, że różnica nie jest proporcjonalna do zmiany 184 na 192, tylko kolosalna.

Spróbuj zajrzeć do instrukcji instalacji w dziale Pobierz MIUI na stronie. Wyjaśni zapewne kwestię aktualizacji.

Rozumiem, że sugerujesz "ręczną" instalacje - tej nie próbowałem, bo w sumie nic mi nie brakuje w obecnej wersji, po prostu liczyłem, że będzie działała ta automatyczna, bo telefon kupiłem w Polsce z polskim już chyba softem.

Jak coś poważnego się zmieni lub bieżąca wersja będzie mi doskwierała to wtedy spróbuję ręcznie.

Edytowane przez Arq
Opublikowano

Metoda ze zmianą tych parametrów mic na sic itd nie pomogła u mnie, problem z kiepska jakością połączeń głosowych występuje nadal.

Jestem zawiedziony tą sluchawką, poważne problemy są pomijane i ignorowane a wszyscy zajmują się pierdołami jak znikajace motywy.

To był ostatni low budget jaki kupiłem, i prawdopodobnie też ostatni chińczyk.

Opublikowano (edytowane)

jak zwykle @Lamcza Twoje domniemania są wzięte z sufitu.

Kupiłem telefon raczej z pewnego źródła , nie bawię się w zamawianie u chinczyków na aliexpress żeby zaoszczędzić 10 czy 20 $. Obstawiam że XFS nie sprzedaje podróbek, poza tym miałem go dość wcześnie, być może za wcześnie na możliwość istnienia tychże podróbek(aczkolwiek nie wiem jak szybcy są chińczycy w podrabianiu samych siebie :/).

Telefon przyszedł mi z miui.eu jak pamiętam, a nie chińskim.

Operator nie ma tu nic do rzeczy, bo jestem u jednego operatora od początku jego istnienia i takich problemów nie miałem, nawet jak były czasy z potężnymi dziurami w zasięgu sieci.

Dziś sprawdziłem sobie jak wygląda rozmowa ( czy też jak brzmi ) z pozycji drugiej strony, tzn wykręciłem z mojego RMN2 na ajfona żony i sprawdziłem jakość rozmowy - jest tragedia , pomimo że nie przerywało całkiem i nie zniekształcało akurat dźwięku to jakość była fatalna , po drugiej stronie na RMN2 było ok.

Z tego wszystkiego wniosek jak mi się nasuwa jest jeden, do bani musi być tu sprzęt , i myślę że nie mam co myśleć o jakiejś gwarancji, bo nie wiem na jakiej podstawie miałbym się czegoś domagać - w końcu byłem skąpy i kupiłem tani telefon.

A to że jednym działa dobrze, a innym nie to znaczy tylko tyle że chińczycy nie trzymają jakości na równym poziomie.

Pozdrawiam wszystkich, czekam tylko aż pojawią się nowe Lumie i czas na powrót do normalności.

Edytowane przez stomek
Opublikowano

Nie jestem pewien czy chcesz mnie usilnie obrazić?

Nie mam potrzeby wyboru czy wydać pieniądze na gadżet czy na jedzenie. Stać mnie jeszcze na obie rzeczy więc proszę bez takich uwag, nie jesteśmy kolegami.

Klapkę mam białą i oryginalna, chociaż nie wiem co kawałek plastiku może mieć za znaczenie.

Co do pewności sprzedawcy jakieś kryteria oceny trzeba przyjąć. Xfs jest jednym z polecanych sprzedawców na tym forum. Nie pojadę raczej po jeden telefon do chin.

A z innej beczki Twój slang nie zawsze jest dla mnie w pełni zrozumiały, na wielu forach jest dbałość o staranność wysławiania się i czystość j.polskiego, niestety tutaj albo nie ma, albo jest stosowana wybiórczo.

Opublikowano

Witajcie, ja w moim RN2Prime nie spotkałem się jeszcze z żadnym z wymienionych na forum problemów(chodzi mi np. o jakość rozmów czy zasięg) A mam telefon z Ali od Goldwaya :D

• Like 1
Opublikowano

Metoda ze zmianą tych parametrów mic na sic itd nie pomogła u mnie, problem z kiepska jakością połączeń głosowych występuje nadal.

A testowałeś oba mikrofony dyktafonem ? Jak działa w trybie głośnomówiącym ?

Opublikowano

A testowałeś oba mikrofony dyktafonem ? Jak działa w trybie głośnomówiącym ?

Tak, w trakcie rozmowy przelaczylem się na głośnomówiący i problem zniknął.

Można by więc przypuszczać, że to mikrofon. Ale to nie zmienia faktu że z gwarancją będzie ciężko, bo występowanie jest b.rzadkie.

Opublikowano

To potestuj jeszcze na dyktafonie - mów raz do jednego, a potem do 2.

Po zmianie sip/mic zrestartuj tel. Wygląda na podobny bug jak u mnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...