Skocz do zawartości
  • 0

Mobywatel brak mozliwości logowania biometrią.

Pytanie

Opublikowano

Pacjent: Xiaomi 15 (BL unlocked+root)

Android - wersja 15

Problem dotyczy możliwości logowania sie do ww. aplikacji biometrią. (Zaznaczam że np w Xiaomi 12x na Androidzie 13 problem nie istnieje).

Włączenie możliwości logowania się biometrią po ponownym uruchomieniu aplikacji Mobywatel wyświetla błąd. Logowanie jest znów możliwe tylko za pomocą hasła.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.01.2026 o 10:26, kris68 napisał(a):

No i ?

No i ja mam moto edge 50 neo i nie działa. Po dodaniu biometrii przyjmuje, a przy pierwszym logowaniu komunikat w stylu "zmieniono biometrię w telefonie". Nie ma znaczenia czy jest jeden czy więcej palców zapisanych. Znajoma z Xiaomi 15 z oficjalnym globalem ma tak samo od początku użytkowania.  Wielokrotnie zgłaszała, bezskutecznie, teraz nawet przestali odpowiadać na maile.

Edytowane przez FromWP
  • 0
Opublikowano
15 godzin temu, anemusek napisał(a):

Ale o czym wy dyskutujecie w ogóle? Że wam działa? To po co się wtrącacie jak  nie znacie rozwiązania problemu?

To wie tylko programista aplikacji. A ty zamiast pisać komentarze, że ci nie działa, to wyślij do deva logi, bo bez logów nie da się naprawić czegokolwiek. Gadanie nic nie daje.

• 0
Opublikowano

Ja mam Xiaomi 15 global 12/512 na najnowszym HyperOS i nie działa logowanie biometrią w mObywatel. Niby się włącza, ale przy kolejnym logowaniu jest już "zmieniono biometrię w telefonie" i każe się logować hasłem, co jest mega upierdliwe. W innych aplikacjach nie ma w zasadzie tego problemu. Jeden raz zdarzyło mi się to z aplikacją mBanku, ale w innych bankach już nie (a mam kilka różnych apek bankowych), Wg mnie inżynierowie z Xiaomi musieli coś sknocić w implementacji standardu i dlatego się gryzie. Nie mam i nigdy nie miałem odblokowanego bootloadera ani custom rom na tym telefonie.

• 0
Opublikowano

U mnie Xiaomi 15 jest tak: mobywatel ja u cb, mojeikp błąd mobile-A413 co kilka prób uruchomienia mimo logowania pinem, muszę dodawać i usuwać non-stop urządzenie, klient proxmox póki wpisuje hasło jest ok, jak włączę logowanie biometrią już nie wejdę bez błędu. Zastanawiam się jak zmusić menadżera haseł żeby wszędzie chciał zapisywać i wypełniać hasła po potwierdzeniu odciskiem bo w nim nie ma problemu. Natomiast w mobywatelu nie zapytał o nie zapisuję i wypełnia hasła być może to zabezpieczenie aplikacji chociaż ktoś tu pisał, że tak się loguję.

• 0
Opublikowano

Na wszystkich telefonach zainstalowałem mObywatela i mojeIKP

1. realme 14T 5G 8/256 GB (RMX5078), Android 16, wersja oprogramowania RMX5078_16.0.2.405(EX01), realme UI 7.0 — śmigają obydwie aplikacje bez problemu.
  2. Motorola Moto e7 Power 4/64 GB (XT2097-6, MC380), Android 10, kompilacja QOMS30.288‑52‑23 — też wszystko działa i to szybko.
  3. Motorola edge 50 NEO 12/512 GB (XT2409-1, MC431), Android 15, kompilacja V2UI35.43-12-6 — mObywatel chodził do momentu zainstalowania mojeIKP. Wtedy IKP zaczęło najpierw szwankować — ciężko się było zalogować, czasami trzeba było parę razy próbować, na biometrię trzeba było długo czekać. Później (albo jednocześnie, tylko tego nie zauważyłem) zaczął się znany już wszystkim problem z mObywatelem. Wszystkie telefony są w takiej konfiguracji jak po wyjęciu z pudełka.

Odinstalowywanie aplikacji, kasowanie pamięci itp. nic nie daje. Co ciekawe w momencie, kiedy pogorszyło się Obywatelowi, poprawiło się pacjentowi. Wprawdzie dalej wolno chodzi, ale przeważnie można się zalogować biometrią.

• 0
Opublikowano

Przedstawię rozwiązanie problemu.

Na wstępie zaznaczę, że testerem był: Xiaomi 15 z  HyperOS 3 (android 16) więc nie mogę ze 100% prawdopodobieństwem okreslić czy u każdego ta metoda zadziała.

Aby skorzystać z powyższego rozwiązania niezbędne są :

1. Root urządzenia.

2. Włączone/wyłączone następujące opcje Androida ( np. poprzez LuckyPatchera):

*weryfikacja podpisu zawsze prawidłowa;

*wyłącz weryfikację podpisu pliku APK;

*wyłącz weryfikację podpisu w menadżerze pakietów;

Kolejny krok to ściągnięcie wersji Mobywatela v.4.36.1 np z TEGO linku. 

Po zainstalowaniu powyższej wersji logujemy się do swojego profilu, ustawiamy opcję logowania biometrycznego itp.. Po zamknięciu aplikacji możemy sprawdzić czy logowanie biometryczne działa. Jeśli tak pozwalamy aby Sklep Google pozwolił poprostu na aktualizację Mobywatela do najnowszej wersji. Po aktualizacji logowanie powinno nadal działac :) 

• 0
Opublikowano

Ktoś znów napisze, że opowiadadam głupoty ale po kolei sprawdzalem na 3 modelach : Xiaomi 14 Ultra, Motorola Razr 60 5G, Samsung Galaxy A55 5G tu akurat fotki z ostatniego i na wszystkich działa, bez żadnego problemu - z czego wynika błąd u innych ?

IMG_20260216_112514 - 1K JPEG.jpg

Screenshot_6 - 1K JPEG.jpg

• 0
Opublikowano

z czego wynika błąd u innych ?

Jeszcze nikt do tego nie doszedł włącznie z Devem

Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

Może się mylę ale wg. mnie po części wpływa na to rodzaj narzędzia użytego do zrootowania urządzenia oraz ilość wgranych odcisków palców.

Wysłane z mojego 24129PN74G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, dudijack napisał(a):

po części wpływa na to rodzaj narzędzia użytego do zrootowania urządzenia oraz ilość wgranych odcisków palców.

To nie to. Bez roota zablokowany bl, z jednym odciskiem i taki komunikat się pojawia.  

• 0
Opublikowano

Kilka słów ode mnie xiaomi 15 ultra, kupiony w media expert chwilę po premierze. Na początku biometria działała teraz jest taj, jak u poprzedników. Bez wględu na to ile razy ustawię logowanie biometrią po wyjściu z apki i chęci ponownego wejscia do mobywatela muszę wpisywać hasło. Trwa to od kilku mc

• 0
Opublikowano

No niestety macie racje, odkąd się pisze o tym nie wiem, zawsz we wszystkich moich 3 telefonach różnych firm działało. Dzisiaj wyciagam Samsunga Galaxy A 55 5G i potrzebuje sie zalogować przez mObywatela do e-doręczen,  bo z tego często korzystam a tu mi wyskakuje - zmienił się odcisk palca zaloguj się hasłem. Wczoraj działalo wieczorem telefon naladowany i nikt go nie dotykal. Niewiem developerzy tego programu to chyba zatrudnili AI do jego tworzenia. Za przeproszeniem niech to sz...... trafi. I z tego co widzę po waszych wypowiedziach nie ma widoku na poprawę.......

• 0
Opublikowano
5 minut temu, kris68 napisał(a):

I z tego co widzę po waszych wypowiedziach nie ma widoku na poprawę.......

Nie ma, a w zasadzie jest coraz gorzej. Problem dotyka coraz więcej urządzeń. Zgłoszenia problemu nic nie dają. Nawet przestali na nie odpisywać 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Ano ...wszystko co polskie jest niezgodne z Unią Europejską   skąd my to znamy :-)

Mają kaca bo my mieliśmy już dawno mObywatela a oni nawet nie wiedzieli co to BLIK :-)   teraz zmieniają bo polskie to gorsze ...a może nawet "prawicowe" ...to śmieszne 

Edytowane przez Kris Kinski