Skocz do zawartości
  • 0

Xiaomi 15 Ultra Coś stuka puka przy trzęsieniu telefonem

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Temat dotyczy Xiaomi 15 Ultra

Dzisiaj gdy lekko potrząsnąłem telefonem usłyszałem że coś w nim stuka puka tak jak by coś było luźne odgłos dobiega z tyłu z okolicy aparatu. Wyjąłem nawet telefon z pokrowca aby się upewnić że nie ma gdzieś luzu i nie lata w etui. 

Czy to normalne że względu na wielkość tego obiektywu czy jest to problem techniczny?

Edytowane przez Patryk Jaskólski

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
28 minut temu, Patryk Jaskólski napisał(a):

Czy to normalne

Normalne z optyczną stabilizacją obiektywów. Elementy stabilizacji luźno latają jak nie używane.

• 0
Opublikowano
W dniu 17.05.2025 o 15:57, Patryk Jaskólski napisał(a):

Temat dotyczy Xiaomi 15 Ultra

Dzisiaj gdy lekko potrząsnąłem telefonem usłyszałem że coś w nim stuka puka tak jak by coś było luźne odgłos dobiega z tyłu z okolicy aparatu. Wyjąłem nawet telefon z pokrowca aby się upewnić że nie ma gdzieś luzu i nie lata w etui. 

Czy to normalne że względu na wielkość tego obiektywu czy jest to problem techniczny?

Patryk, jak sprawa sie ma z Twoim telefonem? Dzisiaj ja zauwazylem ze cos sie "trzęsie" w srodku obudowy (wczesniej tego nie  czułem ani nie slyszalem a tel mam od ponad miesiaca)  Zastanawia mnie czy to normalne bo to nie tylko odglos, ja to czuje  jakby srodek pod wplywem drgan  sie przesówał. Troche mnie to martwi.... 

• 0
Opublikowano

Normalne w tych wersja smartfonów 14 i 15 Ultra. Jak potrząśniesz, to delikatnie stuka. To optyka, obiektywy, taki urok. Nic się nie dzieje.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, kris68 napisał(a):

Normalne w tych wersja smartfonów 14 i 15 Ultra. Jak potrząśniesz, to delikatnie stuka. To optyka, obiektywy, taki urok. Nic się nie dzieje.

W Xiaomi 14/15 Ultra, stabilizowane są tylko soczewki, czy także sensor obrazowy ?

W dniu 17.05.2025 o 16:29, FromWP napisał(a):

Normalne z optyczną stabilizacją obiektywów. Elementy stabilizacji luźno latają jak nie używane.

Zapytam i Ciebie.

W Xiaomi 14/15 Ultra, stabilizowane są tylko soczewki, czy także sensor obrazowy ?

• 0
Opublikowano

ciekawe co tam pisał załogant z tym przesuwaniem ... w środku ? tam wszystko na gęsto upakowane ... nie powinno nic zmieniać położenia ... u siebie tego nie mam 🙃

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Master

Jeżeli stabilizowane są jedynie soczewki obiektywu (OIS), to grzechotania praktycznie nie będzie, ale jeżeli stabilizowany jest sensor obrazowy (IBIS), to wtedy czuje się ruchy tegoż sensora przy potrząsaniu aparatem.

Edit:

Tym bardziej, że sensor 1" ma już sporą masę.

Edytowane przez Licht
  • 0
Opublikowano

no słyszy się to dość dobrze ... ale to jest tylko tam gdzie obiektywy ... za to nic więcej tam się nie przemieszcza w środku ... 🙃 a co i jak tam jest stabilizowane to nie mam pojęcia ... o ile pamiętam to panorama nie ma OIS a reszta ma ... a czy sam sensor też to chyba by trzeba w fachowych recenzjach poszukać ... albo może jest jakiś filmik / stronka typu "tear down" ... 

• 0
Opublikowano

Witam również posiadam ten tel i chciałbym potwierdzić za mam to samo. Ogólnie zauważyłem to już na początku ale myślałem że to metalowa blaszka która wsadziłem między etui a tel do magnesu w samochodzie. Ale dziś akurat zmieniłem pokrowiec z pierścieniem magnetycznym i lata tak samo. To naprawdę słychać jakby się coś urwało.Bylem skłonny już jutro zabrać się za reklamacje ale wylądowałem tutaj i teraz to już sam nie wiem. Czy wątek jest zamknięty? Czy dowiedzieli się na 100% z innych opinie że tak ma być?

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, PawełT napisał(a):

Witam również posiadam ten tel i chciałbym potwierdzić za mam to samo. Ogólnie zauważyłem to już na początku ale myślałem że to metalowa blaszka która wsadziłem między etui a tel do magnesu w samochodzie. Ale dziś akurat zmieniłem pokrowiec z pierścieniem magnetycznym i lata tak samo. To naprawdę słychać jakby się coś urwało.Bylem skłonny już jutro zabrać się za reklamacje ale wylądowałem tutaj i teraz to już sam nie wiem. Czy wątek jest zamknięty? Czy dowiedzieli się na 100% z innych opinie że tak ma być?

To co wyżej napisano nie jest wystarczające? Ludzie... zastanówcie się sami...

Telefon jest tak upakowany (Zresztą każdy... nawet redmi za 50 zł), że nie ma prawa w nim nic latać nawet gdyby była to odkręcona śrubka.

• 0
Opublikowano

@Master jak zwykle ma rację  :), ale jak zaczęto pisać o tym delikatnym grzechotaniu, sprawdziłem u siebie, optyka jak potrząsnę  delikatnie, grzechocze, ale to normalne w tych modelach i nie wpływa na zdjęcia czy filmy, wszystkie wychodzą naprawdę idealnie, przynajmniej jak sobie poustawiam wszystko, tak ja uważam. Zresztą korzystam nie tylko z wbudowanej aplikacji aparatu, są inne świetne aplikacje, płatne, ale mają więcej ustawień i tam można się naprawdę bawić fotografią :) .

• 0
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.08.2025 o 08:55, Acid napisał(a):

"Telefon jest tak upakowany (Zresztą każdy... nawet redmi za 50 zł), że nie ma prawa w nim nic latać nawet gdyby była to odkręcona śrubka."

Liczyłem na więcej potwierdzeń. Ale ty to teraz namieszałeś. To w końcu niema prawa nic latać czy ma 🤦

Edytowane przez PawełT