Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy jest do Androida 15 program do sprawdzania Device-ID ?? Poprzednim razem przy HyperOS 1 pokazywało i dało się zarejestrować. Teraz ani programu ani komenda adb nie działa. Czy ktos ma pomysł co z tym zrobic ??

Posted

u mnie też nie pokazuje tych id ... kiedyś pamiętam że było bo rejestrowałem urządzenie żeby sklep Play miał ten certyfikat ...

Screenshot_2025-02-09-23-03-00-613_com.akademiteknoloji.androidallid-edit.jpg

Posted (edited)

Przerobiłem 20 tych programów przez ostatnie 3 godziny. Powinienem sam sobie dac w mordę że zachciało mi sie aktualizowac do tego syfa HyperOS 2. Nie ma opcji zalogowania sie bo brak certyfikatu. Ten poradnik : jak naprawić błąd certyfikatu Google w Androidzie po instalacji nieoficjalnego ROMu- https://www.download.net.pl/jak-naprawic-blad-certyfikatu-google-w-androidzie-po-instalacji-nieoficjalnego-romu/n/11920/

Mozna to wywalić. Fajnie mam kolejną ceglę. Oni juz nie zeszli na psy te telefony to syf, przepraszam.

Netoper dzieki ale to tez nie dziala - niby kopiuje ale nie zarejestruje. - bo go nie widac - nie ma.

Edited by kris68
Posted

Nie jest widoczne nie skopiujesz. Pisze ze kopiuje do schowka i to wszystko. Nie dziala. Nie ma mozliwosci zalogowac sie nawet w google play ani na gmailu.

Posted

No to dziwna sprawa u mnie normalnie jest widoczne.

Chyba nie ma opcji żeby te id się skasowało przez jakieś kombinacje (?)c5877b3ae1fa76bad89790d76c4002c2.jpg

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Posted

no ja u siebie akurat nie robiłem żadnych kombinacji 🙃 na pewno na HOS1 było to widoczne bo z tego korzystałem ... nawet chyba właśnie z tej apki ze sklepu Play o ile pamiętam ... czyżby była to wina HOS2? abo jest jakieś dodatkowe zabezpieczenie związane z andkiem 15? w końcu HOS1 był na 14 ... ogólnie ten gsf Id to chyba jest unikalne dla każdego urządzenia i jest dość istotne pod względem bezpieczeństwa ... a google z tym miesza ostatnio nieźle ... więc to by mogło tłumaczyć brak widoczności tego identyfikatora ... w ogóle ciekawe czy da się to jakoś pozyskać - polazilem trochę po necie różnych forach i jakoś nic sensownego nie znalazłem .... gdzieś widziałem że jakiś typ zadał podobne pytanie ale nikt tam nic nie odpowiedział - tak więc temat nadal otwarty 🙃

Posted (edited)

Netoper na stronie wpisać  Android Device ID - jezeli to robie wyskakuje nieprawidłowa wartośc.

Widac na zdjeciu nic tam nie ma i co z tym zrobić ??

1739188618158.jpg

Edited by kris68
Posted

Pod device id masz numer, może zamiast kopiować wpisz ręcznie na stronie.

Posted (edited)
1 godzinę temu, Netoper napisał(a):

no ale problem to nie id urządzenia tylko ten googlowy ... tak jak u mnie na screenie widać ... oba googlowe się nie wyświetlają ... u Krzycha to samo 🙃

Edited by Master
Posted (edited)

Netoper  jak wpisuje ten ktory piszesz wyskakuje, że zly kod. No i co ?? Device ID nic nie daje - jest potrzebny

Google Service Framework ( GSF) a tego ani nie wyświetla ani nie kopiuje.

Screenshot_2.jpg

Edited by kris68
Posted

Nie załapałem, że chodzi o te GSF a nie o ID.
A Wy robiliście jakiś głębszy debloat?
Po przeklikaniu suportu jest info że sama certyfikacja jest powiązana z usługami google, a może coś zostało wywalone że nie można wyświetlić tego identyfikatora,

https://support.google.com/android/thread/170141702/how-to-find-my-framework-android-id?hl=en

https://support.google.com/googleplay/answer/7165974?hl=en&sjid=4654270527120263337-EU

https://support-google-com.translate.goog/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_hist=true#zippy=%2Cdevice-isnt-certified

Posted

możliwe że odpowiada za to coś wywalone w debloacie ... z drugiej strony ja akurat usług Googla nie usuwałem żeby właśnie w tym nie mieszać ... nie wiem jak tam u Krzycha akurat - mi brak tego gsf id jakoś w niczym nie przeszkadza ... bo już rejestrowałem sprzęt i certyfikat cały czas jest - a czy debloat jest tu czemuś winny to w sumie wyjdzie dopiero jak bym zrobił reset do fabrycznych lub w ogóle postawił na nowo system ... ale już znalazłem tego typu pytania w necie więc coś jest na rzeczy ... 🙃

Posted

Ten GSF jest generowany przy pierwszym odpaleniu telefonu, jest on powiązany z google framework.
Tutaj znalazłem poradnik jak zresetować.
Po resecie teoretycznie powinien się wygenerować nowy, i wtedy może da radę się zalogować do sklepu/usług google bez tej procedury rejestracji.
Po resecie identyfikatora restart telefonu (albo może i bez restartu (?) żeby z marszu spróbować logowania)

https://www.orientalguru.co.in/myArticles/google-services-framework-gsf-android-id-on-your-virtual-machine

Standardowe ostrzeżenie -nie sprawdzałem tej metody nie odpowiadam za skutki czy to pozytywne czy negatywne

A Wy fony macie z CN?

Posted

no ja tak ... a Krzysiek pewnie pisał o globalnym Xiaomi 14 ultra ... tzn. tak zakładam ale może jeszcze tu potwierdzi ... u mnie - tak jak pisałem - nie było problemu z wyświetlaniem tego id jak instalowałem Xiaomi eu na swoim fonie po zrobieniu unlocka ... ale ostatnio komuś tutaj pisałem odnośnie zrobienia tej rejestracji urządzenia w google żeby zaskoczył ten certyfikat w sklepie Play - i już wtedy widziałem że to id się nie pokazuje jak kiedyś ... w sumie machnąłem na to ręką bo ta rejestrację zrobiłem już dawno ... zaraz po postawieniu czystej instalki Xiaomi eu - no ale jak tu Krzychu założyl ten wątek to sobie o tym przypomniałem ... 🙃 jeśli problem jest przez debloat różnych śmieci to ciekawe która usługa za to odpowiada ... wątpię że się to znajdzie w necie ... ja na razie resetu do fabrycznych robić nie będę ani instalował systemu od zera ... choć wtedy można by sprawdzić czy to się wyświetli czy nie - to wyjaśniłoby od razu temat debloatu ... może Krzysiek się zdecyduje i da znać 🙃

Posted

Bez roota tego nie zrobisz. Metoda w usługach Google Play odrzuca dostęp do GSF ID dla pewnych apek (nie wiem dokładnie których, prawdopodobnie dla wszystkich lub prawie wszystkich niebędących apkami Google'a).

W logach wygląda to tak:

02-10 19:54:54.728  5624  6949 W GservicesPersistence: Package tw.reh.deviceid is not approved to access the device ID

Musisz mieć roota, ściągnąć SQLite Database Editor, nadać mu roota, wejść w Usługi Google Play, tam w gservices.db, tabela main i wiersz android_id.

Posted

Czyli co? Problem może być w wersji andka? Wyższa wersja głębsze zabezpieczenia? Bo ja mam 14tego i ta apka co podlinkowałem GSFa mi pokazuje . Roota nie mam, odblokowany BL, i jedynie witaminka fingerprinta

Posted

Czyli przez to , ze zachciało mi się aktualizowac telefon do HypeOS 2 mogę go wziąśc i teraz wyrzucic. A mogłem nie dotykać.Ehh prepraszam gow***** Xiami. Nigdy wiecej.

Posted
21 minut temu, Netoper napisał(a):

Czyli co? Problem może być w wersji andka? Wyższa wersja głębsze zabezpieczenia? Bo ja mam 14tego i ta apka co podlinkowałem GSFa mi pokazuje . Roota nie mam, odblokowany BL, i jedynie witaminka fingerprinta

no otóż to ... bardzo możliwe ... HOS1 był na andku 14tce i bez problemu to się wyświetlało w tych apkach które pokazują te identyfikatory ... też miałem przecież 14tego ... też bez roota ... też z unlockiem no i dodatkowo tylko moduł inject 🙃

12 minut temu, kris68 napisał(a):

Czyli przez to , ze zachciało mi się aktualizowac telefon do HypeOS 2 mogę go wziąśc i teraz wyrzucic. A mogłem nie dotykać.Ehh prepraszam gow***** Xiami. Nigdy wiecej.

mam nadzieję że na żaden applowski badziew się nie przesadzasz? 🙃

Posted

Master  no na pewno nie bedzie to Xiaomi, to co mogli spie****** to już zrobili, chyba juz wiecej się nie da....

Posted (edited)
W dniu 9.02.2025 o 23:41, Netoper napisał(a):

No to dziwna sprawa u mnie normalnie jest widoczne.

Chyba nie ma opcji żeby te id się skasowało przez jakieś kombinacje (?)

To nie ten ID. Tobie pokazuje Android ID a tu chodzi o Google Service Framework ID. To nie jest wina HyperOS. Sprawdzałem także na PixelOS na innym urządzeniu i tam też na Android 15 nie pokazuje tego ID

20 godzin temu, Netoper napisał(a):

To nie ten numer jest potrzebny tylko GSF

15 godzin temu, Master napisał(a):

możliwe że odpowiada za to coś wywalone w debloacie ... z drugiej strony ja akurat usług Googla nie usuwałem żeby właśnie w tym nie mieszać ... nie wiem jak tam u Krzycha akurat - mi brak tego gsf id jakoś w niczym nie przeszkadza ... bo już rejestrowałem sprzęt i certyfikat cały czas jest - a czy debloat jest tu czemuś winny to w sumie wyjdzie dopiero jak bym zrobił reset do fabrycznych lub w ogóle postawił na nowo system ... ale już znalazłem tego typu pytania w necie więc coś jest na rzeczy ... 🙃

Debloat niema tu nic do rzeczy. Nawet na czystym OS nie pokazuje tego ID

14 godzin temu, Master napisał(a):

no ja tak ... a Krzysiek pewnie pisał o globalnym Xiaomi 14 ultra ... tzn. tak zakładam ale może jeszcze tu potwierdzi ... u mnie - tak jak pisałem - nie było problemu z wyświetlaniem tego id jak instalowałem Xiaomi eu na swoim fonie po zrobieniu unlocka ... ale ostatnio komuś tutaj pisałem odnośnie zrobienia tej rejestracji urządzenia w google żeby zaskoczył ten certyfikat w sklepie Play - i już wtedy widziałem że to id się nie pokazuje jak kiedyś ... w sumie machnąłem na to ręką bo ta rejestrację zrobiłem już dawno ... zaraz po postawieniu czystej instalki Xiaomi eu - no ale jak tu Krzychu założyl ten wątek to sobie o tym przypomniałem ... 🙃 jeśli problem jest przez debloat różnych śmieci to ciekawe która usługa za to odpowiada ... wątpię że się to znajdzie w necie ... ja na razie resetu do fabrycznych robić nie będę ani instalował systemu od zera ... choć wtedy można by sprawdzić czy to się wyświetli czy nie - to wyjaśniłoby od razu temat debloatu ... może Krzysiek się zdecyduje i da znać 🙃

To nie wina deploat. Na czystym jest to samo, nie jest to też wina HyperOS. Na PixelOS jest to samo. Na Android 14 działało, na 15 już nie

Edited by Kacper Skrzypek
Skasowanie grafiki z cytatu
Posted

Ludzie po co wy cytujcie całe wypowiedzi? Nie można tylko fragmentu do którego odnosi się odpowiedź? Później post jest na pół strony.

Posted

no ale coś nam się wyjaśniło ... 🙃 czyli to jednak andek 15 jest tu tym złym i nie dobrym ...

Posted

No dobra, zakładając że Kris ma fona z rynku EU no to dlaczego ma jajca z usługami Google że nie może z nich korzystać.

Posted

Netoper no napisałem że na 100% wersja EU bo kupiony za gotówkę w PLAY. A dzięki cudownemu Androidowi 15 mam przycisk do papieru.

Posted

No to nie bata, usługi google muszą działać.
Próbowałeś tego sposobu z wyczyszczeniem frameworka Google?
I tak samo wyczyścić wszelkie usługi google i sklep.
Jak po tym nie zaskoczy to po resecie telefonu do ustawień fabrycznych powinno ruszyć.

Może się coś zakrzaczylo podczas aktualizacji.

Posted (edited)

Wyczyściłem sklep i usługi. Nie bardzo mogę dojsć gdzie wyczyscić Framework Google. A certyfikatu jak nie bylo tak nie ma.

No i nie da się uruchomic Sklepu Google bo nie ma certyfikatu Play Protect.

Edited by kris68
Posted

no to ciekawe ... u mnie jak pamiętam sklep działał bez problemu ... tyle że nie było tego certyfikata ... a tak co tam pobierałem i instalowałem to szło dobrze - ale tak z ciekawości obadalem temat z tym certyfikatem no i sobie zrobiłem 🙃 teraz byłby z tym problem ... w ogóle jak instalujemy na czysto Xiaomi eu to ten certyfikat teraz jest czy nie? bo w sumie nie wiem ...

Posted

Teraz jeszcze raz sciagam aktualizacje. Ale watpie czy to cos da. Do sklepu nie da się zalogowac bo brak certyfikatu na maila rownież.

Posted

a to takie buty ... to najwyraźniej jest wszystkiemu winny andek 15tka ... bo ja na 14tym nie miałem takich przebojów ... dobrze że updata zrobiłem a nie stawiałem rom z wipe data 🙃 te google to już w ogóle za dużo kombinuje ... ja wiem że to dla naszego dobra no ale miejcie litość 🙃