Jump to content

Xiaomi Mi 11 Pro / Ultra - HyperOS by Xiaomi.eu - OS1.0.2.0.UKACNXM - Android 14

Recommended Posts

Wątek poświęcony najnowszej dostępnej wersji stabilnej HyperOS od Xiaomi.eu dla telefonu Mi 11 Pro/Ultra (nazwa kodowa: mars/star).

Link do pobierania ROMu:

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_multi_STAR_OS1.0.2.0.UKACNXM_os1-14.zip/download

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

U mnie wszystko dobrze działa poza dymkami. Dymek od messengera się poprawnie wyświetla ale od "Textry" wyświetla się pusty, później doszło do tego że smsy do mnie w ogóle nie dochodziły, musiałem skasować Textre. Jest na to jakiś sposób? Na poprzedniej wersji nie było takiego problemu.

Po jakimś czasie zainstalowałem znowu Textre bo oryginalna apka od smsów mi wcina, w ogóle na kolejnym telefonie, i narazie wszystko działa, nawet te nieszczęsne dymki.

Edited by Alucard
Informacja o zlikwidowaniu problemu

W dniu 18.04.2024 o 18:12, Jimmy napisał(a):

Wrzucałem na ostatni miui stable bez formatowania?

jak wrzucisz przez fastboota / twrp w trybie dirty flash (update) daj znać jak wygląda sytuacja ... wolę mieć pewność że pójdzie u znajomego zanim mu to postawie ...

Znalazłem kolejny problem który nie wiem jak rozwiązać. Nie mogę się logować do aplikacji poprzez odcisk palca, do Santandera czy Revoluta mogę się zalogować tylko przez pin

Jakby coś to ten problem rozwiązuje dodanie nowego odcisku palca i ponowne uruchomienie telefonu. 

Edited by Alucard
Dodanie rozwiązania problemu

17 minut temu, Alucard napisał(a):

Znalazłem kolejny problem który nie wiem jak rozwiązać. Nie mogę się logować do aplikacji poprzez odcisk palca, do Santandera czy Revoluta mogę się zalogować tylko przez pin

spróbuj odinstalować te apki i zainstalować ponownie ... może pomóc ... gdzieś czytałem na forum Xiaomi eu że jakiś typ zgłaszał problem z apka bankowa przy drity flash ... i pomogło postawienie systemu na czysto ...

Ktoś też pisał że wrzucił najpierw przez fastboot a potem jeszcze raz przez twrp....wtedy zniknął mu jakiś problem z OS'em

W sumie zastanawiam się czy nie wrzucić najpierw nowego twrp pod a14 i wtedy wrzucić nowy rom przez twrp.. Tylko czy twrp dedykowane do a14 działa na a13???

Edited by Jimmy

2 minuty temu, Jimmy napisał(a):

Dzięki wszystkim za pomoc...

Wgrałem i działa.

wszystko ok na tej nowej wersji? zakładam że na twrp pod A13 można normalnie wrzucić tego hypera na A14 - a potem już ewentualnie trzeba wrzucić nowe twrp pod A14 żeby można było robić kolejne updaty jak wyjdzie nowy build romu ...

Edited by Master

Jak dla mnie jest to najbardziej stabilna i udana wersja od czasów MIUI 13 opartych na Androidzie 12. Teraz dostaję powiadomienia z aplikacji, z których nawet nie byłem świadomy, że wysyłają jakieś powiadomienia. Jedyny błąd, jaki u mnie wystąpił, to nie dostawałem żadnych SMSów, po prostu gdzieś przepadały. Używam Wiadomości od Google. Po przełączeniu się na SMS od Xiaomi, wszystko działało, więc wyczyściłem dane apki od Google i się okazało, że brakowało uprawnienia do odczytywania SMS. 😂 Teraz wszystko pięknie działa. :D Póki co, nie znalazłem innych błędów i awarii.

Edited by adamdvd

Żeby powrócić do starych szybkich ustawień (pasek w dół)  to trzeba zainstalować starszy xiaomi system ui plugin? Tylko trzeba mieć root? Bo jakoś bez roota nie chce.

Trochę zapomniałem, a córka się złości na wszystkie przełączniki na całym ekranie po rozwinięciu belki. 

34 minuty temu, Bar.Tek napisał(a):

Żeby powrócić do starych szybkich ustawień (pasek w dół)  to trzeba zainstalować starszy xiaomi system ui plugin? Tylko trzeba mieć root? Bo jakoś bez roota nie chce.

Trochę zapomniałem, a córka się złości na wszystkie przełączniki na całym ekranie po rozwinięciu belki. 

chyba chodzi ci o to : ustawienia>powiadomienia i pasek statusu>styl centrum funkcji

Tak. Chodzi o nowy styl centrum funkcji. Na miui były kwadratowe ikony i 1 lub 2 rzędy okrągłych, a reszta ikon po przewinięciu w bok. W hyper jest pełno na pierwszym planie. W miui instalowało się apkę/aktualizację lub starszą xiaomi system ui by coś mienić . Czy w Hyper działa tak samo? chyba nie mogę znaleźć tej apki w systemie. 

W dniu 27.04.2024 o 13:39, adamdvd napisał(a):

Jak dla mnie jest to najbardziej stabilna i udana wersja od czasów MIUI 13 opartych na Androidzie 12. Teraz dostaję powiadomienia z aplikacji, z których nawet nie byłem świadomy, że wysyłają jakieś powiadomienia. Jedyny błąd, jaki u mnie wystąpił, to nie dostawałem żadnych SMSów, po prostu gdzieś przepadały. Używam Wiadomości od Google. Po przełączeniu się na SMS od Xiaomi, wszystko działało, więc wyczyściłem dane apki od Google i się okazało, że brakowało uprawnienia do odczytywania SMS. 😂 Teraz wszystko pięknie działa. :D Póki co, nie znalazłem innych błędów i awarii.

Nie masz problemu z pogodą na ekranie blokady? Raz wyświetla innym razem nie....albo wyświetla 0stopni.

Wolę się jeszcze upewnić. Mam teraz ostatnią wersję starego systemu dev. Jak wrzuce to jako aktualizacja do stable hyper os to będzie wszystko działać?

25 minut temu, Pitors napisał(a):

Wolę się jeszcze upewnić. Mam teraz ostatnią wersję starego systemu dev. Jak wrzuce to jako aktualizacja do stable hyper os to będzie wszystko działać?

powinno ... choć niektórzy preferują tu czysta instalkę a nie jako update - myślę że nie powinno być problemu - sam zamierzam znajomemu zrobić updatem z ostatniej wersji stable - gdzieś na forum Xiaomi eu czytałem że jakaś osoba miała problem z apka bankowa po update - a po postawieniu czystej instalki było wszystko ok - inne osoby nie zgłaszały takich uwag ... możliwe że z jakimiś konkretnymi apkami mogą być problemy - ale też możliwe że da się to rozwiązać ich ponowna instalacja i konfiguracja czy po prostu wyczyszczeniem danych ...

W dniu 28.04.2024 o 23:33, Bar.Tek napisał(a):

Tak. Chodzi o nowy styl centrum funkcji. Na miui były kwadratowe ikony i 1 lub 2 rzędy okrągłych, a reszta ikon po przewinięciu w bok. W hyper jest pełno na pierwszym planie. W miui instalowało się apkę/aktualizację lub starszą xiaomi system ui by coś mienić . Czy w Hyper działa tak samo? chyba nie mogę znaleźć tej apki w systemie. 

też mnie to irytowało ale bez roota nie da rady na telegramie mozna znależć mnóstwo styli cc

miui cc.jpg

• Thanks 1

Posted (edited)

Witam. Czy dziala nfc? Zainstalowalem original chinski i nie bangla :( nie moge dodac karty do portfela tzn jest w koncie Google ale nie mozna aktywowac

OK to chyba wina odblokowanego bootloadera... Da sie to jakos latwo ominac?

Edited by m4ro

33 minuty temu, m4ro napisał(a):

Witam. Czy dziala nfc? Zainstalowalem original chinski i nie bangla :( nie moge dodac karty do portfela tzn jest w koncie Google ale nie mozna aktywowac

wrzucić Xiaomi eu ... albo bawić się w roota i moduły do magiska żeby ukryć ten unlock przed apkami i systemem ... na forum jest sporo o tym ... jakbyś potrzebował z tym pomocy napisz do @kris68

Witam. Czy dziala nfc? Zainstalowalem original chinski i nie bangla nie moge dodac karty do portfela tzn jest w koncie Google ale nie mozna aktywowac

Jeśli masz fona z chińczakowej dystrybucji to możesz zablokować BL na chińskim romie i będzie ok.
Jak fona masz z dystrybucji europejskiej to rom chiński + magisk + moduły (nie blokuj BL bo uceglisz fona) , ewentualnie XiaomiEu + witaminka - XiaomiEUmodule (też nie blokuj BL)

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

19 minut temu, Netoper napisał(a):

Jeśli masz fona z chińczakowej dystrybucji to możesz zablokować BL na chińskim romie i będzie ok.
Jak fona masz z dystrybucji europejskiej to rom chiński + magisk + moduły (nie blokuj BL bo uceglisz fona) , ewentualnie XiaomiEu + witaminka - XiaomiEUmodule (też nie blokuj BL)

2 godziny temu, Master napisał(a):

wrzucić Xiaomi eu ... albo bawić się w roota i moduły do magiska żeby ukryć ten unlock przed apkami i systemem ... na forum jest sporo o tym ... jakbyś potrzebował z tym pomocy napisz do @kris68

Dzięki Panowie! Szybki flash na chińczyka i wsio bangla. Nawet ustawienia zostały i apki :) szkoda,że system uwalony apkami których nie można usunąć, leciałem na crdroid ale tam przestał mi działać Netflix :( nawet nie wiedziałem, że hyper miał wersj eu, jest gitara. Oby bateria trzymała dobrze

2 minuty temu, m4ro napisał(a):

Dzięki Panowie! Szybki flash na chińczyka i wsio bangla. Nawet ustawienia zostały i apki :) szkoda,że system uwalony apkami których nie można usunąć, leciałem na crdroid ale tam przestał mi działać Netflix :( nawet nie wiedziałem, że hyper miał wersj eu, jest gitara. Oby bateria trzymała dobrze

część można usunąć normalnie ... ale większość trzeba lecieć przez debloata ... zrobiłem tak u siebie i polecam ... można kupę śmieci dzięki temu wywalic ... u mnie to must have po każdym świeżym postawieniu systemu 🙃

• Like 1

W dniu 29.04.2024 o 07:12, Jimmy napisał(a):

Nie masz problemu z pogodą na ekranie blokady? Raz wyświetla innym razem nie....albo wyświetla 0stopni.

Nie, wszystko z tym jest ok. Pamiętam, że przy którejś wcześniejszej aktualizacji MIUI 14 pogoda całkowicie się wywaliła, nie odświeżała się, pokazywała dane sprzed kilku dni. Pomogło wyczyszczenie danych aplikacji pogody. Od tamtej pory wszystko jest ok.

Ostatnio zauważyłem, że screenshoty wychodzą ciemniejsze, niż poprzednio. Tak jakby mają szary półprzezroczysty filtr na sobie. Też tak macie?

Dzięki Panowie! Szybki flash na chińczyka i wsio bangla. Nawet ustawienia zostały i apki szkoda,że system uwalony apkami których nie można usunąć, leciałem na crdroid ale tam przestał mi działać Netflix nawet nie wiedziałem, że hyper miał wersj eu, jest gitara. Oby bateria trzymała dobrze
Ależ można usunąć/wyłączyć/zablokować :) np - adb appcontrol
To jak Master napisał jest to debloat, pozbywanie się zbędnych, niechcianych apek.

11 godzin temu, adamdvd napisał(a):

Ostatnio zauważyłem, że screenshoty wychodzą ciemniejsze, niż poprzednio. Tak jakby mają szary półprzezroczysty filtr na sobie. Też tak macie?

U mnie są takie same jak ekran który zrzucam...

• 2 weeks later...

Czy nie znając kodu do oblokowania telefonu z wgranym TWRP można taki telefon 

- odblokować bez kasowania danych 

- sformatować i używać ?

Zgubiłem telefon i tak się zastanawiam...

1. Chociaż tyle dobrze 

2. Niestety nie miałem włączonego... dodatkowo telefon był prawie rozładowany jak mi wypadł miał ok 2-3proc baterii

• 2 weeks later...
W dniu 5.05.2024 o 02:00, Jimmy napisał(a):

U mnie są takie same jak ekran który zrzucam...

"Naprawiłem" przez wyłączenie opcji "Automatycznie dostosuj teksty i tła" w opcjach ciemnego motywu. 😂

Witam, Po instalacji tego systemu nie działają żadne widżety . To zaznaczy zainstalowałem pogodynkę,  która poza pogodą ma jeszcze w sobie zegar ale niestety nie potrafię jej znaleźć w widżetach..   Na  mi14 wyglądało jak na załączonym zdjęciu . Co zrobić by widżety były widoczne .

IMG_20240529_171431.jpg

Godzinę temu, MaaGool napisał(a):

Witam, Po instalacji tego systemu nie działają żadne widżety . To zaznaczy zainstalowałem pogodynkę,  która poza pogodą ma jeszcze w sobie zegar ale niestety nie potrafię jej znaleźć w widżetach..   Na  mi14 wyglądało jak na załączonym zdjęciu . Co zrobić by widżety były widoczne .

Domyślnie są widoczne widżety, które są w Asystencie MIUI. Aby zobaczyć wszystkie pozostałe, musisz wejść w Aplikacje wspierające widżety > na dole w Widżety Androida.

19 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Domyślnie są widoczne widżety, które są w Asystencie MIUI. Aby zobaczyć wszystkie pozostałe, musisz wejść w Aplikacje wspierające widżety > na dole w Widżety Androida.

Niestety kolego tam ich nie ma ona porostu nie są widoczne . Apka z pogodą się zainstalowała ale widżety już nie. Ktoś ma jakiś pomysł nie sądze ze jest to odosobniony przypadek .