Skocz do zawartości
  • 0

Nagrywanie rozmów znika

Pytanie

Opublikowano

Mam problem z moim Redmi Note 13 Pro 5g (GARNET) kupiony w sklepie wersja EEA. Wgrałem mu Indonezje aby mieć nagrywanie rozmów i tu dziwna sprawa do puki nie włączę mu internetu wszystko działa jak należy ale jak tylko połączę go po WiFi czy przez dane pakietowe pobiera chyba jakąś aktualizację z google i wyłącza nagrywanie rozmów. Z dialera znika kaseta a z ustawień zakładka nagrywania rozmów. Taka sama sytuacja jest też na oprogramowaniu Tajwan. Ktoś coś miał może podobnego i czy istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Zmień dialer google na xiaomi.

wejdź w ustawienia, aplikacje,  zarządzaj aplikacjami, potem trzy kropki na gorze po prawej, aplikacje domyślne  (możesz mieć najpierw inne ustawienia) i sprawdź jaka jest domyślna dla telefonu (wybierz numer). Aplikacja od Xiaomi to Kontakty i dialer, od Googla Telefon i oddzielnie Kontakty.

• 0
Opublikowano

galeria zdjęć, panel sterowania, motywy, apka od sms i wtyczka bezpieczeństwa. Ale to nie o to chodzi, bo te apki pobierają sie później a dialer zmienia się dosłownie w parę sekund po podłączeniu do internetu. Tu bardziej coś googla.

13 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

W historii aktualizacji tych systemowych aplikacji jakie masz zaktualizowane apki?

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, buberek4040 napisał(a):

Soft wgrany to Indonezja więc nie ma w nim czegoś takiego jak dialer google. Jest tylko Xiaomi. Problem jest w czym i innym.

A i tutaj sie mylisz jak miałem podobnie, wgrałem Indonezję i miałem dwa dialery Google i Xiaomi musiałem przełączyć na Xiaomi

3 minuty temu, rumot napisał(a):

A i tutaj sie mylisz jak miałem podobnie, wgrałem Indonezję i miałem dwa dialery Google i Xiaomi musiałem przełączyć na Xiaomi

Tutaj masz link

https://miuipolska.pl/forum/topic/63109-rn-12-pro5g-os1020umoidxm-a-nagrywanie-połączeń/#comment-648265

• 0
Opublikowano

Powtórzę raz jeszcze, ja mam tylko jeden dialer Xiaomi "Kontakty i Dialer" i nic innego tam nie ma. I tu w wszystkim nie chodzi o ten dialer, mam też info od Mi Center że to może być coś zaszytego w systemie przez chinczyków ze względu na to, iż telefon oryginalnie wyszedł z EEA. Mieli taki jeden przypadek i tylko pomaga root lub wgranie EU zmiana na Tajwan lub Indonezja nic im nie dawało a przecież robią tam setki telefonów.

1712608479188.thumb.jpg.41fd881a4aa4cfdecda66f7bb21d5b10.jpg

• 0
Opublikowano

A jaki masz ustawiony region w telefonie?
Jeśli Polska to zmień na Indonezję przy ROMie Indonezja.
Drugi jeszcze taki pomysł mam. Wgraj jeszcze raz tą wersję Indonezja. Nim włączysz wifi lub dane mobilne wyłącz automatyczne aktualizowanie aplikacji systemowych i ustaw region na Indonezja. Dodatkowo sprawdź wersję zainstalowanej aplikacji telefon. Jeśli aplikacja nie zmieni wersji a straci możliwość nagrywania to już nie mam pomysłu.

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Marrik napisał(a):

A jaki masz ustawiony region w telefonie?
Jeśli Polska to zmień na Indonezję przy ROMie Indonezja.
Drugi jeszcze taki pomysł mam. Wgraj jeszcze raz tą wersję Indonezja. Nim włączysz wifi lub dane mobilne wyłącz automatyczne aktualizowanie aplikacji systemowych i ustaw region na Indonezja. Dodatkowo sprawdź wersję zainstalowanej aplikacji telefon. Jeśli aplikacja nie zmieni wersji a straci możliwość nagrywania to już nie mam pomysłu.

Już wszystkie te opcje były realizowane system to już był wgrywany z 8 razy plus jeszcze dwa razy EU (na którym nagrywanie działa). Nie ważne jaki będzie region Tajwan czy Indonezja dialer jest ciągle w wersji 15.0.0.9. nawet jak wszystkie aktualizację są wyłączone wystarczy, że dostanie neta w sekundę dialer znika z dolnego paska i w ustawieniach znikają opcje odnośnie nagrywania( i taka ciekawostka jak w ustawieniach wpisze się z palca "nagrywanie" to one są zaszyte w systemie). Nawet w MI Center nie mają pomysłu.

Tak wyglądają ustawienia po włączeniu internetu (brak opcji odnośnie nagrywania).

1712608479199.thumb.jpg.3cd45e21a44b237a14351b15e306fc5c.jpg

A tu jak się wpisze z palca

Screenshot_2024-04-09-11-00-23-165_com.android.phone.thumb.jpg.dec5d5de60436fd08b6010f21f877cd4.jpg

a mimo to dialer wygląda tak

1712565715186.thumb.jpg.1660804c778e1817c5b9b26cd2f68882.jpg

Tam gdzie jest ikona wiadomości powinna być kaseta i i ona tam jest do momentu puki w telefonie nie włączę internetu.

Trzeba będzie chyba wgrać EU po tam działa.

• 0
Opublikowano

To "zaszyte" ustawienia nagrywania są też w EEA.
Ja czekam na możliwość odblokowania bl i chciałem wgrać Indonezję właśnie ze względu na możliwość nagrywania a tu widzę że jednak nic z tego nie będzie.

• 0
Opublikowano

Ogólnie ta wersja Garnet ma chyba jakiś problem z oprogramowaniem (albo tylko mi się trafił taki model) bo jak ma wgranego V14.0.1.0.TNRIDXM to aktualizację pobiera do V14.0.4.0.TNRIDXM ale do OS1.0.2.0.UNRIDXM trzeba już ze zipa. Gdzie mam Nota 12 pro+ czy POCO X5 pro 5g i one pobierają normalnie.

Tak samo jeśli chodzi o zmianę oprogramowania z EEA na indonezję czy tajwan na innych telefonach wgrywałem bez problemu za pomocą sztuczki z podmianą nazwy zipa to na Garnet już tak prosto nie ma, trzeba go odblokować i miflashem.

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, buberek4040 napisał(a):

Operator Channel: VF

No to już chyba wiadomo o co chodzi.

Prawdopodobnie Twój telefon pochodzi z dystrybucji Vodafone. Dopóki nie ma połączenia z netem, to fon myśli, że jest "czysty", ale po połączeniu zapewne dociąga tzw. carrier OTA przez systemową apkę Aktualizacje, w Twoim przypadku właśnie Vodafone. Dla Vodafone nagrywanie rozmów jest zablokowane.

Zatem w Twoim przypadku nagrywanie będzie chodzić tylko na Xiaomi.eu.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, rumot napisał(a):

Nie. Wgrałeś Indonezję i dodatkowo pociągnąłeś kopię zapasową z Google by po czasie dopiero stwierdzić obecność 2 dialerów. 

7 minut temu, buberek4040 napisał(a):

Operator Channel: VF

Czyli podobnie masz jak z 13T Pro którego importy pojawily się jakiś czas temu na allegro: https://micenter.pl/jak-sprawdzic-czy-mozna-zainstalowac-nagrywanie-rozmow-do-kazdego-xiaomi-13t-pro/ 

Nic z tym nie zrobisz poza xiaomi.eu.

• 0
Opublikowano
6 minut temu, Acid napisał(a):

Nie. Wgrałeś Indonezję i dodatkowo pociągnąłeś kopię zapasową z Google by po czasie dopiero stwierdzić obecność 2 dialerów. 

Zawsze sprawdzam na czystym bez apek i konta google. 

• 0
Opublikowano

To podajcie jakiś program który zrobi mi dobrą kopię z telefonu do telefonu bo MI Mover na EU wywala błąd i wyłącza WiFi, mam dużo śmieci, zdjęć i innych plików.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za pomoc. Właśnie sprawdziłem i mam jeszcze 3 dni na zwrot na Allegro więc wraca do sprzedawcy a kupię coś z polskiej dystrybucji.

I wgram mu Indonezję z podmiany zipa tak jak to robiłem z pozostałymi.

Edytowane przez buberek4040
  • 0
Opublikowano

6 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Prawdopodobnie Twój telefon pochodzi z dystrybucji Vodafone. Dopóki nie ma połączenia z netem, to fon myśli, że jest "czysty", ale po połączeniu zapewne dociąga tzw. carrier OTA przez systemową apkę Aktualizacje

Jprd za każdym razem jak myślę, że już mnie nic nie zdziwi w tych telefonach, pojawia się coś takiego xD W życiu bym na to nie wpadł. 

5 godzin temu, buberek4040 napisał(a):

I wgram mu Indonezję z podmiany zipa tak jak to robiłem z pozostałymi.

Nie chce Cię martwić, ale będziesz musiał jednak trochę poczekać i użyć miflasha - myk z podmianą plików nie działa na RN13PRO tak jak w poprzednich modelach, gdzie sam to stosowałem. Jest jakaś blokada. 

7 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

*#*#26822277437#*#*

U mnie wyskakuje XM, tel mam z dystrybucji mi.com dlatego u mnie było wszystko ok po zmianie na Indonezję.. 

Krótko mówiąc kolejny dowód na to że trzeba w chhhuuusteczkę uważać z tymi allegrowymi ofertami... 

Swoją drogą chciałem pytać na forum kiedy pojawi się hyperos na rn13 pro, bo regularnie sprawdzam aktualizację, a tu się okazuje że już od ponad tygodnia jest dostępny na miui org 😕 dlaczego sam nie wyszukuje przez aktualizator? 

• 0
Opublikowano

Problem rozwiązany. Nowy telefon z Media Expert najpierw aktualizacja do V14.0.8.0.TNREUXM potem trzeba wgrać dwa zipy jeden V14.0.8.0.TNREUXM i drugi OS1.0.2.0.UNRIDXM. Zmieniamy im nazwy ten z EEA na 1 a ten z Indonezji na 2. Następnie trzeba podczas aktualizacji szybko zmienić nazwy z 1 na 11 a 2 na 1 i już nam się pięknie wgrywa HyperOS z Indonezji zamiast EEA. 

• 0
Opublikowano

Nie chcę otwierać nowego tematu, bo sprawa dotyczy nagrywania rozmów i tego samego modelu Redmi Note 13 Pro 5g (GARNET) z tym, że mam zainstalowany system Xiaomi HyperOS 1.0.21.0.UNREUXM, Android 14. Po sprawdzeniu kodem wcześniej podanym wyświetla  Operator Channel: OR, czyli rozumiem, że chodzi o Orange.

Czy na tym modelu można uruchomić wgrywanie rozmów telefonicznych np. przez wgranie oprogramowania indonezyjskiego a wcześniej odblokowanie bootloadera przez zgłoszenie tego faktu do Xiaomi. Tak robiłem w przypadku Redmi Note 10 5G i działa wszystko bez problemu. Może jest jakaś prostsza metoda.

• 0
Opublikowano

Niestety nie ma prostszego sposobu, trzeba odblokować BL i wgrać rom z możliwością nagrywania rozmów.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli to, że jest od Orange to nie przeszkadza jak w przypadku Vodafone, bo w przeciwnym razie musiałbym zwrócić zakup na Allegro w ramach tych 14 dni. Czy po wgraniu wersji indonezyjskiej nadal pozostanie HyperOS, czy trzeba go zmienić na MIUI.

Edytowane przez Janwoj
  • 0
Opublikowano

O fonach z dystrybucji Vodafone były na forum tematy że są jakieś problemy, o Orange nic takiego się nie pojawiło. Obecnie ROM masz czysty global ( EUXM) nie jest brandowany przez Orange.
A co do romu, jak już masz odblokowany BL no to wgrywasz dowolną wersję która Ci pasuje, nie wiem czy na Twój model fona Indonezja była jeszcze z MIUI czy od razu HyperOs, możesz wgrać jedno czy drugie.

• 0
Opublikowano
Niestety nie ma prostszego sposobu, trzeba odblokować BL i wgrać rom z możliwością nagrywania rozmów.

Jest prostszy sposób. Można próbować wgrać na podmiankę pliku zip z aktualizacją. Wtedy nie trzeba odblokowywać BL by wgrać Indonezję lub Tajwan.
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Jest prostszy sposób. Można próbować wgrać na podmiankę pliku zip z aktualizacją. Wtedy nie trzeba odblokowywać BL by wgrać Indonezję lub Tajwan.
No racja, może zaskoczy.

• 0
Opublikowano

Prośba o podpowiedź, gdzie szukać całej procedury wgrywania nowego romu, bo jak to robiłem na RN10 5G ponad 3 lata temu już mi do dzisiaj z głowy wyparowało.

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, Marrik napisał(a):

A jak to zrobić, gdzie ładowane są te aktualizacje, żeby zaciągnęło. Przez fastboota nie wychodzi, pojawia się tylko napis i tyle a próba wgrania TWRP recovery daje odpowiedź, że urządzenie jest zablokowane. Czyli bez odblokowania BL nic tą drogą nie wyjdzie

• 0
Opublikowano

A jak to zrobić, gdzie ładowane są te aktualizacje, żeby zaciągnęło.

Tutaj do poczytania:
https://xdaforums.com/t/install-xiaomi-eu-in-id-roms-instead-of-global-without-unlocking-bootloader.4356497/
Poza tym są tutki na YT.
U mnie zadziałało, mam Indonezję bez odblokowania BL. Choć jak próbowałem ostatnio u żony na telefonie to nie chciało zatrybić. Może to być spowodowane różnicami w wersjach aktualizacji między EEA a Indonezją. Poczekam jak na jej telefon wyjdzie hyperOS 2.0 i wtedy spróbuję raz jeszcze.
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem zgodnie z instrukcją, ale niestety nie wyszło., być może jest jakiś błąd, który robię. Na obrazku z logo HyperOS tam gdzie w prawym górnym rogu są 3 kropki i tam wybrałem pozycję Pobierz najnowszy pakiet no i zaczął pobierać z serwera Xiaomi plik o nazwie miui_GARNETEEAGlobal_OS1.0.22.0.UNREUXM_5a0787848_14.0.zip (recovery), który załadował się do katalogu downloaded_rom w pamięci wewnętrznej telefonu co widziałem na swoim PC podłączonym kablem przez USB. Po załadowaniu pliku pojawia się napis wyodrębnianie i tak idzie do 100% a potem podobnie napis finalizowanie i znowu do 100%. Jak to skończyło pojawił się napis ponowne uruchamianie. Kiedy trzeba podmienić stary pobrany plik na ten nowy indonezyjski ze zmienioną nazwą taką jaką miał oryginalny plik jak na wstępie. Ten nowy do podmiany miał nazwę w wersji indnezyjskiej to miui_GARNETIDGlobal_OS1.0.13.0.UNRIDXM_a9c488a1ca_14.0.zip. Który moment faktycznie trzeba wybrać, żeby udało się. 

W dalszej części opisanego forum była informacja, że ta metoda nie działa od kwietnia 2023.

Edytowane przez Janwoj