telefonix Opublikowano 12 Stycznia 2025 Opublikowano 12 Stycznia 2025 Czy lepiej ładować telefon bez opcji szybkiego ładowania dla lepszej kondycji baterii? I czy ładować zawsze do 80% niż do 100%?
Master Opublikowano 12 Stycznia 2025 Opublikowano 12 Stycznia 2025 (edytowane) 38 minut temu, telefonix napisał(a): Czy lepiej ładować telefon bez opcji szybkiego ładowania dla lepszej kondycji baterii? I czy ładować zawsze do 80% niż do 100%? z tym 80 czy 100 to trudno powiedzieć ale to co pisałeś na początku to myślę że na pewno lepiej ... chodzi o temperatury - jak jakoś mocno Ci się nie spieszy i chcesz długo korzystać z tego modelu to warto normalnie ładować bez tej maks szybkości ... wiesz jeśli chodzi o baterię i chcesz żeby dłużej Ci fon trzymał na jednym ładowaniu to rozważ też opcje debloata systemu ... ja się do tego przekonałem na mi11 bo był ładnie zauważalny efekt ... a teraz robię to od razu po postawieniu nowego systemu ... temat jest o tym założony na forum chyba w dziale dyskusje o aplikacjach jak pamiętam ... z drugiej strony jak często zmieniasz telefon to w sumie nie ma to dla Ciebie znaczenia specjalnie ... chyba że zależy Ci żeby przyszły nabywca dostał sprzęt z lepsza kondycja baterii ... 🙃 te zasady ładowania to raczej większe znaczenie miały chyba przy bateriach litowo - jonowych ... teraz na litowo - polimerowych to trochę już zeszło na dalszy plan ... ogólnie na pewno nie warto rozładowywać fona praktycznie do zera ... przy polimerowych to lepiej doładowywać częściej przy większych poziomach naładowania niż czekać aż spadnie do kilku procent i jechanie wtedy na maksa ... ładowanie zawsze jest najszybsze / przy wyższych temperaturach w przypadku bardzo niskiego poziomie baterii ... ogólnie to litowo jonowych baterii chyba w ogóle już żaden producent nie stosuje ... standardem są litowo - polimerowe a już coraz więcej fonow ma ogniwa krzemowo - węglowe ... gdzie przy tych samych rozmiarach jest większa gęstość energetyczna ... to te telefony które teraz wchodzą na rynek z pojemnościami około 6000 mAh ... Edytowane 12 Stycznia 2025 przez Master
telefonix Opublikowano 14 Stycznia 2025 Opublikowano 14 Stycznia 2025 A gdzie wyłączyć szybkie ładowanie? W Opcjach ładowania jest ustawione "Standardowe" a jak podłączę ładowarkę to pisze szybkie ładowanie.
Netoper Opublikowano 14 Stycznia 2025 Opublikowano 14 Stycznia 2025 W telefonie nie ma opcji wyłączenia szybkiego ładowania, kwestia dopasowania ładowarki tak żeby nie pluła pełną mocą jaką jest w stanie przyjąć telefon.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
telefonix Opublikowano 14 Stycznia 2025 Opublikowano 14 Stycznia 2025 Czy jak sie ma wlaczona opcje odblokowania skanem palca to mozna jakos wylaczyc aby nie bylo po pociagnieciu w gore palcem mozliwosci odblokowania wzorem i skan tylko sam skan palca a zeby nie bylo mozliwosci odblokowania wzorem? Bo myslalem ze ten wzor jest tylko aby ustawic skan palca a on sie wyswietla jako opcja odblokowania ekranu a tego bym nie chcial.
Kacper Skrzypek Opublikowano 14 Stycznia 2025 Opublikowano 14 Stycznia 2025 Nie ma takiej możliwości.
telefonix Opublikowano 19 Stycznia 2025 Opublikowano 19 Stycznia 2025 Ile czasu mniej więcej czeka się zawsze dłużej na aktualizację oprogramowania względem Szwajcaria - Polska?
Netoper Opublikowano 19 Stycznia 2025 Opublikowano 19 Stycznia 2025 Nie ma reguły, rzadko bo rzadko na PL potrafiło pierwsze wyjść.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Kubala94 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Cześć, mam pytanie jestem od przedwczoraj posiadaczem Xiaomi Redmi Note 13 4G NFC, fabrycznie zainstalowany był rom MIUI 14 Android 13. Przeprowadziłem kilka aktualizacji , które tel. wykrył aż do Hyper OS 2.0.2.0 EU. Android 15. Zastanawiam się nad instalacją romu Xiaomi.eu OS2.0.6.0.VNHMIXM. Pytanie czy ktoś z Was ma zainstalowany ten rom na tym modelu? Jakie wrażenia i działanie systemu? Działa ok czy zmula? Jakie różnice względem oryginalnego romu, ogółem czy warto zainstalować?
Netoper Opublikowano 25 Stycznia 2025 Opublikowano 25 Stycznia 2025 Jak już zaktualizowałeś do HOS2 to marne szanse na odblokowanie bootloadera żeby była możliwość zmiany romu.A czy warto zmieniać? Najlepiej właśnie samemu przetestować, bo to jest podobnie jak z tym że jeden woli jabłka a inny gruszki. A różnice są opisane w którymś temacie poświęconym instalacji romu.Przede wszystkim, jest dialer z możliwością nagrywania rozmów, system oczyszczony z większości trackerów, większe możliwości kontroli/konfiguracji uprawnień.Jest dużo więcej usprawnień ale powyższe przykładowe dla mnie są jednymi z istotniejszych.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka 1
Kubala94 Opublikowano 25 Stycznia 2025 Opublikowano 25 Stycznia 2025 Dzięki za odpowiedz , aha czyli mam rozumieć , że jak zaktualizowałem do HyperOS 2 to już nie odblokuje bootloadera? Hm, to kiepsko. Ale wpadłem na inny pomysł , choć pewnie nie tylko ja. Chociaż nie wiem czy coś to da. A gdybym tak zrobił downgrade systemu i zainstalował przez xiaomi flash MIUI 14 Android 13? Ostatnią wersje albo jeszcze wcześniejszą przed HyperOS. Udało by się odblokować wtedy bl? Pytanie czy obecny sposób odblokowania bl jaki jest dla HyperOS dotyczy tylko najnowszej wersji systemu czy MIUI 14 już też? Na moim poprzednim telefonie Redmi Note 9 jeszcze nie dawno bez problemu odblokowałem bootloadera przez MiUnlock. Ale to było MIUI 13 Android 12.
telefonix Opublikowano 25 Stycznia 2025 Opublikowano 25 Stycznia 2025 Mam ładowarkę po starym telefonie i ma ona moc ładowania 1A, a ta do Note 13 jest o mocy 3A i teraz pytanie czy lepiej ładować tą słabszą stara dla oszczędzania baterii?
Marrik Opublikowano 25 Stycznia 2025 Opublikowano 25 Stycznia 2025 moc ładowania 1A, a ta do Note 13 jest o mocy 3AOd kiedy moc ładowania podawana jest w amperach?W amperach podawane jest natężenie prądu. Jak będziesz używać ładowarki o mniejszym prądzie ładowania to telefon będzie dłużej się ładować, bo jej moc będzie niższa przy tym samym napięciu.Czy to wydłuży jakoś żywotność baterii? Może tak być, ale czy jakoś zauważalnie to ciężko powiedzieć.
Netoper Opublikowano 25 Stycznia 2025 Opublikowano 25 Stycznia 2025 @kubala94Niestety downgrade jest tylko możliwe po przez zmianę romu, a zmienić rom można dopiero po odblokowaniu BLWysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka 1
Kubala94 Opublikowano 25 Stycznia 2025 Opublikowano 25 Stycznia 2025 5 minut temu, Netoper napisał(a): @kubala94 Niestety downgrade jest tylko możliwe po przez zmianę romu, a zmienić rom można dopiero po odblokowaniu BL Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka A no tak zapomniałem.. czyli nic nie zrobię obecnie. Wysłałem dzisiaj wniosek o odblokowanie BL , przez aplikację Xiaomi Community. Według instrukcji z tej strony. Oczywiście błąd konta, i mam spróbować ponownie po 4 Lutego 2025 r. Nic trzeba czekać. Jeszcze jedno pytanie, czy , że tak powiem zepsułem to (możliwość odblokowania BL) aktualizując od razu system do HyperOS 2? Po wyjęciu z pudełka w tel. zainstalowany było MIUI 14, system od razu wykrył aktualizacje do Hyper OS 1 i tam potem znów do kolejnej wersji i kolejnej aż do Hyper OS 2.0.2.0. Czy jeśli zostałbym przy tym MIUI 14 to była by jakakolwiek szansa na odblokowanie BL na tej wersji systemu?
telefonix Opublikowano 25 Stycznia 2025 Opublikowano 25 Stycznia 2025 27 minut temu, Kubala94 napisał(a): Po wyjęciu z pudełka w tel. zainstalowany było MIUI 14, system od razu wykrył aktualizacje do Hyper OS 1 i tam potem znów do kolejnej wersji i kolejnej aż do Hyper OS 2.0.2.0. Masz region ustawiony na Polska? U mnie od grudnia nie ma jeszcze aktualizacji do Hyper OS 2 tylko w grudniu po włączeniu pierwszy raz tel pobrało Hyper OS 1 i do dzisiaj nie wyszukuje nowszej...
Kubala94 Opublikowano 25 Stycznia 2025 Opublikowano 25 Stycznia 2025 11 minut temu, telefonix napisał(a): Masz region ustawiony na Polska? U mnie od grudnia nie ma jeszcze aktualizacji do Hyper OS 2 tylko w grudniu po włączeniu pierwszy raz tel pobrało Hyper OS 1 i do dzisiaj nie wyszukuje nowszej... Mam ustawiony region Szwajcaria, zrobiłem tak od razu, a wynika to z moich wcześniejszych doświadczeń z telefonami Xiaomi. Jak nie chciało, wykrywać aktualizacji a zostały już wydane na pewno i inni już mają, to przeważnie zawsze pomagało zmiana regionu. Spróbuj zmienić na Szwajcaria albo inne USA itp. wypróbuj różne
telefonix Opublikowano 25 Stycznia 2025 Opublikowano 25 Stycznia 2025 A na co wpływa jeszcze ta zmiana regionu? Wpływa to na coś więcej niż szybsze aktualizacje?
Kubala94 Opublikowano 25 Stycznia 2025 Opublikowano 25 Stycznia 2025 Nie widzę, żadnych zmian w systemie po przełączeniu regionu na Szwajcaria. Zmieniam region głównie tylko po to , żeby przyśpieszyć aktualizacje właśnie. Zresztą jak zmienisz region i uzyskasz aktualizacje , zainstalujesz je , to przecież możesz później wrócić do regionu Polska.
FromWP Opublikowano 25 Stycznia 2025 Opublikowano 25 Stycznia 2025 Godzinę temu, telefonix napisał(a): A na co wpływa jeszcze ta zmiana regionu? Wpływa to na coś więcej niż szybsze aktualizacje? Jeszcze systemowa pogoda podąża za lokalizacją. W polskim regionie nie potrafi. Nie wiem czy tak jest we wszystkich telefonach.
Kubala94 Opublikowano 25 Stycznia 2025 Opublikowano 25 Stycznia 2025 Jeszcze systemowa pogoda podąża za lokalizacją. W polskim regionie nie potrafi. Nie wiem czy tak jest we wszystkich telefonach.Hm nie wiem, u Mnie na Redmi Note 13, mimo regionu zmienionego na Szwajcaria poprawnie wyświetlało pogodę dla mojej miejscowości w PLWysłane z mojego 23124RA7EO przy użyciu Tapatalka
Marrik Opublikowano 25 Stycznia 2025 Opublikowano 25 Stycznia 2025 mimo regionu zmienionego na Szwajcaria poprawnie wyświetlało pogodę dla mojej miejscowości w PLWłaśnie to kolega wyżej napisał 1
FromWP Opublikowano 25 Stycznia 2025 Opublikowano 25 Stycznia 2025 (edytowane) Dokładnie to napisałem. Miedzy innymi z tego powodu rezyduję wirtualnie w Szwajcarii. Edytowane 25 Stycznia 2025 przez FromWP
telefonix Opublikowano 26 Stycznia 2025 Opublikowano 26 Stycznia 2025 Nie ma to żadnego wpływu na zasięg SIM?
Netoper Opublikowano 26 Stycznia 2025 Opublikowano 26 Stycznia 2025 Nie ma żadnego , to jest tylko przełączenie się usług Xiaomi działających w telefonie do innego serwera.Przy bardziej egzotycznych regionach mogą się doinstalować jakieś tubylcze aplikacje naszego typu: booking allegro itp w zależności kto na danym regionie wykupił reklamę u Xiaomi.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Kubala94 Opublikowano 27 Stycznia 2025 Opublikowano 27 Stycznia 2025 Dokładnie tak. Ja niestety aktualizując od razu system do HyperOS 2, raczej zablokowałem sobie możliwość odblokowania BL i instalacji MIUI Polska, złożyłem wniosek o odblokowanie i muszę czekać. Jednak udało mi się dołączyć do programu Testu nowych wydań systemu. Kiedyś próbowałem jeszcze na Redmi Note 9 ale nie udało się dołączyć.Może dostanę jakąś wcześniejszą wersje HyperOS do testowania. A ktoś z Was kiedyś próbował dołączyć do programu testu nowych romów od Xiaomi?
telefonix Opublikowano 27 Stycznia 2025 Opublikowano 27 Stycznia 2025 3 godziny temu, Kubala94 napisał(a): Ja niestety aktualizując od razu system do HyperOS 2, raczej zablokowałem sobie możliwość odblokowania BL i instalacji MIUI Polska A jeśli ja mam tylko zaktualizowane jeszcze do HyperOS 1 to mogę odblokować BL?
Netoper Opublikowano 28 Stycznia 2025 Opublikowano 28 Stycznia 2025 Możesz o ile nie będzie cyrków z dodaniem konta w opcjach programistycznych oraz ze zgodą którą dla fonów na HyperOs trzeba uzyskać po przez aplikację Xiaomi Community.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Kubala94 Opublikowano 4 Lutego 2025 Opublikowano 4 Lutego 2025 Ogólnie to nie spodziewałem się , że Xiaomi zrobi taki cyrk z odblokowanie bootloadera. Myślałem, że na moim nowym Redmi Note 13 4G , bez większego problemu odblokuję BL, a tu taka niespodzianka... Wiem , mogłem poczytać o tym wcześniej przed zakupem, ale jakoś nie spodziewałem się tego, dlatego iż Xiaomi przeważnie zawsze nie robiło problemu z odblokowaniem BL. Teraz wprowadzili jakieś wysyłanie wniosków od odblokowanie BL przez aplikację Xiaomi. Kiedyś wystarczyło mieć 30 dni konto Xiaomi i dało się odblokować BL przy pomocy komputera. Nie było tyle limitów.
Master Opublikowano 4 Lutego 2025 Opublikowano 4 Lutego 2025 2 minuty temu, Kubala94 napisał(a): Ogólnie to nie spodziewałem się , że Xiaomi zrobi taki cyrk z odblokowanie bootloadera. Myślałem, że na moim nowym Redmi Note 13 4G , bez większego problemu odblokuję BL, a tu taka niespodzianka... Wiem , mogłem poczytać o tym wcześniej przed zakupem, ale jakoś nie spodziewałem się tego, dlatego iż Xiaomi przeważnie zawsze nie robiło problemu z odblokowaniem BL. Teraz wprowadzili jakieś wysyłanie wniosków od odblokowanie BL przez aplikację Xiaomi. Kiedyś wystarczyło mieć 30 dni konto Xiaomi i dało się odblokować BL przy pomocy komputera. Nie było tyle limitów. niestety ... takich czasów dozylim 🙃 na mi 11 tak właśnie zrobiłem ... trzeba było odczekać trochę czasu i szło bez problemu ... na 14 pro już musiałem kupić unlocka metoda nieoficjalna ... a teraz w ogóle jesteśmy w czarnej ... wiadomo co 🙃 ciekawe co jeszcze nas czeka ... niby to dla naszego bezpieczeństwa bo im bardziej na tym zależy niż nam ... a często jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę ... i jeszcze potrafię jakoś to zrozumieć jeśli chodzi o tzw. chinczyki to już nie bardzo mogę jeśli chodzi o tzw. globale ... 1
Kubala94 Opublikowano 4 Lutego 2025 Opublikowano 4 Lutego 2025 4 minuty temu, Master napisał(a): niestety ... takich czasów dozylim 🙃 na mi 11 tak właśnie zrobiłem ... trzeba było odczekać trochę czasu i szło bez problemu ... na 14 pro już musiałem kupić unlocka metoda nieoficjalna ... a teraz w ogóle jesteśmy w czarnej ... wiadomo co 🙃 ciekawe co jeszcze nas czeka ... niby to dla naszego bezpieczeństwa bo im bardziej na tym zależy niż nam ... a często jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę ... i jeszcze potrafię jakoś to zrozumieć jeśli chodzi o tzw. chinczyki to już nie bardzo mogę jeśli chodzi o tzw. globale ... ile czekałeś na odblokowanie na mi 11? mógłbyś mi coś napisać o tej nie oficjalnej płatnej metodzie odblokowania jakiej użyłeś na 14 pro? Wiem mogę poszukać w google ale jak już masz z tym doświadczenie to byłym wdzięczny za informacje. Jak to wygląda, jaki koszt.
Master Opublikowano 4 Lutego 2025 Opublikowano 4 Lutego 2025 43 minuty temu, Kubala94 napisał(a): ile czekałeś na odblokowanie na mi 11? mógłbyś mi coś napisać o tej nie oficjalnej płatnej metodzie odblokowania jakiej użyłeś na 14 pro? Wiem mogę poszukać w google ale jak już masz z tym doświadczenie to byłym wdzięczny za informacje. Jak to wygląda, jaki koszt. a wiesz że już nie pamiętam nawet ... tam był jakiś czas dość długi - sto kilkadziesiąt godzin chyba ... ale to była formalność - po prostu trzeba było zaczekać i się bez problemu robiło unlocka ... jeśli chodzi o 14 pro to od tej serii zaczęły się problemy ... tu też chodzi o wejście "do obrotu" systemu hyper os ... i właśnie od premiery 14tek zaczęły się te biedy z odblokowaniem choć najpierw dotyczyło to tylko tzw. chińczyków czyli fonow z ich lokalnej dystrybucji ... potem to przeszło w jakimś rozmiarze na wersję globalne bo też są z tym problemy - możesz zresztą zerknąć co piszą ludzie w tutorialach / odblokowanie - w każdym razie ta płatna metoda to robi się to zdalnie - ogólnie dość szybka procedura - też do końca nie znam szczegółów ale na tyle co się orientuję to polega na wygenerowaniu takiego specjalnego klucza który "otwiera" telefon ... to jest robione przez jakieś serwery - możliwe że Xiaomi - i robi się to - jakbym to określił - w czasie rzeczywistym ... czyli dajemy zdalny dostęp dla typa do kompa gdzie jest podłączony fon - on na bazie jego identyfikatora (chyba) generuje właśnie ten klucz i tym kluczem robi unlocka ... fon się restartuje i w sumie temat załatwiony 🙃 tyle że teraz prawdopodobnie te serwery które generują te klucze są wyłączone stąd żadna firma która świadczy te usługi tego nie zrobi ... pisało już o tym sporo osób na forum Xiaomi eu ... akurat Ci co mi robili są uczciwi bo zwracali kasę jak się nie udało ... sam pisałem całkiem niedawno do typa z którym mam kontakt (jakiś Turek czy hindus ...) i pisał że temat jak leżał tak leży dalej ... to na pewno jeśli chodzi o chinczyki ale możliwe też że to samo dotyczy globali - w sumie to dość oczywiste jeśli unlock bazuje na tym co pisałem wcześniej ... teoretycznie jeśli chodzi o globale powinna być możliwość unlocku przez nasze europejskie konta ale chyba nawet dzisiaj Krzysiek pisał tam w tutorialach że nie idzie w ogóle ruszyć jego 14tki ultra - a ma globala właśnie z naszej dystrybucji ... tam są chyba jakieś limity wprowadzone i trzeba mieć dużo szczęścia żeby trafić w "unlockowe" okienko 🙃 w sumie ten temat pewnie lepiej naświetli ktoś mądrzejszy ode mnie - może tu się wypowie ... o zasadach oficjalnego unlocka jeśli chodzi o chinczyki pisał np. pan Kacper w tutorialach ... nawet Ci w Chinach mają z tym dużo biedy i nie wystarczy mieć tylko chińskiego konta bo są dodatkowe warunki i limity ... w każdym razie jest ciekawie 🙃 1
Master Opublikowano 4 Lutego 2025 Opublikowano 4 Lutego 2025 4 minuty temu, Kubala94 napisał(a): Dzięki za odpowiedź. ogólnie polecam Ci prześledzić ostatnie wpisy w tutoriale / odblokowanie ... dowiesz się jak to wygląda w praktyce - przynajmniej jeśli chodzi o globale i oficjalna metodę ... a i innego ciekawego infa tam nie brakuje 🙃 1
Rekomendowane odpowiedzi