Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej hej, czy macie doświadczenie przy zamówieniu Xiaomi 14 Pro - 16GB/1TB z Tradingshenzhen? Widzę że jest dostępny od ręki tylko model z Firmware: Original (EN/CHN) gdy chcę zamówić na wersję z Firmware: Xiaomi.eu (5-10 more days) nie jest dostępny, czy to znaczy że gdy wezmę wersję z chinskim romem, też będzie problem z odblokowaniem bootloadera, skoro nawet chińczyk nie może obecnie? 

W ogóle czy na stronie pojawi się jakiś konkretny poradnik jak odblokować bootloader w przypadku zamówienia 14 / 14PRO? 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, zajec napisał(a):

Hej hej, czy macie doświadczenie przy zamówieniu Xiaomi 14 Pro - 16GB/1TB z Tradingshenzhen? Widzę że jest dostępny od ręki tylko model z Firmware: Original (EN/CHN) gdy chcę zamówić na wersję z Firmware: Xiaomi.eu (5-10 more days) nie jest dostępny, czy to znaczy że gdy wezmę wersję z chinskim romem, też będzie problem z odblokowaniem bootloadera, skoro nawet chińczyk nie może obecnie? 

W ogóle czy na stronie pojawi się jakiś konkretny poradnik jak odblokować bootloader w przypadku zamówienia 14 / 14PRO? 

może chwilowo są jakieś problemy z unlockiem ... stąd nie ma takiej opcji ... albo Xiaomi za to się już zabrało 🙃 i przygód ciąg dalszy ... napisz może tam w questions pytanie w tym zakresie - oni dość szybko odpowiadają ...

na razie nie ma i możliwe że nie będzie ... to dynamiczna sytuacja ... są różne metody - tzn opierają się na tym samym - bo trzeba mieć klucz do unlocka z jakiegoś serwera ... a ten klucz jest generowany dla określonego tokena - który robi soft typu xiaomikey ...

możliwe że na trading mieli jakaś pulę tych kluczy i wszystkie poszły a nowych na razie nie będzie ... stąd brak dostępności opcji z unlockiem ... a China są fizycznie dostępne i są sprzedawane na bieżąco ...

Edytowane przez Master
Opublikowano
16 godzin temu, Master napisał(a):

może chwilowo są jakieś problemy z unlockiem ... stąd nie ma takiej opcji ... albo Xiaomi za to się już zabrało 🙃 i przygód ciąg dalszy ... napisz może tam w questions pytanie w tym zakresie - oni dość szybko odpowiadają ...

na razie nie ma i możliwe że nie będzie ... to dynamiczna sytuacja ... są różne metody - tzn opierają się na tym samym - bo trzeba mieć klucz do unlocka z jakiegoś serwera ... a ten klucz jest generowany dla określonego tokena - który robi soft typu xiaomikey ...

możliwe że na trading mieli jakaś pulę tych kluczy i wszystkie poszły a nowych na razie nie będzie ... stąd brak dostępności opcji z unlockiem ... a China są fizycznie dostępne i są sprzedawane na bieżąco ...

Nie mogli mieć zapasu kluczy, bo każdy jest generowany z tokena, zmieniającego się z każdym podłączeniem telefonu, dlatego jeśli serwery są dostępne tylko co kilka dni i to jeszcze tylko przez chwilę, to po prostu fizycznie nie są w stanie odblokować na raz sporą ilość telefonów. Ta sytuacja ma się po nowym roku zmienić, przynajmniej taką informację otrzymałem od Chińczyka, bo też chciałem odblokować BL, ale nie miałem czasu czekać aż serwer będzie dostępny. Coś tam dłubią przy tym i po nowym roku dostępność ma być 24h/dobę. Pożyjemy, zobaczymy...

Opublikowano
Godzinę temu, Test napisał(a):

Nie mogli mieć zapasu kluczy, bo każdy jest generowany z tokena, zmieniającego się z każdym podłączeniem telefonu, dlatego jeśli serwery są dostępne tylko co kilka dni i to jeszcze tylko przez chwilę, to po prostu fizycznie nie są w stanie odblokować na raz sporą ilość telefonów. Ta sytuacja ma się po nowym roku zmienić, przynajmniej taką informację otrzymałem od Chińczyka, bo też chciałem odblokować BL, ale nie miałem czasu czekać aż serwer będzie dostępny. Coś tam dłubią przy tym i po nowym roku dostępność ma być 24h/dobę. Pożyjemy, zobaczymy...

jasne - ciekawe info ... zobaczymy jak sytuacja się rozwinie ... i tak fajnie że wprowadzili taka opcję ... to zaoszczędzi kombinowania potencjalnym klientom ... zwłaszcza z Europy 🙃

Opublikowano

ogolnie nie wrzucajcie nowej wersji systemu - przynajmniej na 14 pro - nie da sie korzystac w ogole z telefonu a powrot do poprzedniej wersji wymaga juz zrobienia clean install ... bo sa grudniowe poprawki w tej nowej ... nie wiem jak to wyglada na 14 zwyklej ...

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Master napisał(a):

ogolnie nie wrzucajcie nowej wersji systemu - przynajmniej na 14 pro - nie da sie korzystac w ogole z telefonu a powrot do poprzedniej wersji wymaga juz zrobienia clean install ... bo sa grudniowe poprawki w tej nowej ... nie wiem jak to wyglada na 14 zwyklej ...

O której wersji piszesz?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Marekglogow napisał(a):

Ale tam jest napisane , że pod 14 opóźniona? 

Screenshot_2023-12-30-19-23-39-733_com.duckduckgo.mobile.android.jpg

tylko zauważ nieścisłość ... bo nad tabelka jest link do romu dla 14/pro ... a w tabelce jest delayed 🙃 przy poprzedniej wersji romu tez była taka tabelka - możliwe że została wzięta z poprzedniego tematu ... bo tam właśnie było to opóźnienie w wydaniu ... prawdopodobnie przez ART ... u nas na miui polska tabelka już jest bez delayed - co by świadczyło że to dobry rom (a nie jest 🙃 ) w każdym razie czekam na kolejną wersję ... dużo czasu dzisiaj straciłem przez ten reinstall ... ale już zrobiłem co trzeba ...

Edytowane przez Master
Opublikowano
6 minut temu, Master napisał(a):

tylko zauważ nieścisłość ... bo nad tabelka jest link do romu dla 14/pro ... a w tabelce jest delayed 🙃 przy poprzedniej wersji romu tez była taka tabelka - możliwe że została wzięta z poprzedniego tematu ... bo tam właśnie było to opóźnienie w wydaniu ... prawdopodobnie przez ART ... u nas na miui polska tabelka już jest bez delayed - co by świadczyło że to dobry rom (a nie jest 🙃 ) w każdym razie czekam na kolejną wersję ... dużo czasu dzisiaj straciłem przez ten reinstall ... ale już zrobiłem co trzeba ...

Wiem, właśnie przy ostatniej wstrzymałem się z instalacją, a jak ta wyszła pomyślałem sobie, coś nie tak, czekać.... Jak to w Sparcie wstrzymywali się hehe, warto było widzę. Całkiem sknocony?

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Netoper napisał(a):

Jeśli nawet @Master narzeka na daną wersję romu to faktycznie coś musi być na rzeczy :)

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

wysypują się co chwila różne usługi ... zawieszają ustawienia ... karty SIM nie można odblokować ... wifi nie działa ... system restartuje ... co więcej trzeba do szczęścia 🙃 a poprzednia wersja działa luks ... no nic ... zaczekamy do kolejnej ale tym razem pierwszy wrzuca @Marekglogow 🙃

Edytowane przez Master
  • Like 1
Opublikowano

Ta wersja wyszła, bo ja na to nalegałem. Tydzień temu było to samo i ekipa (a w zasadzie to ingbrzy) zdecydowała się nie wydawać ROM-u. Beta to beta, problemy były, są i będą, więc nie widziałem powodu wstrzymywania aktualizacji, skoro w tym tygodniu ART znowu się wysypało. Nie wiemy, co dzieje się z ART, wiemy tylko, że Xiaomi tam grzebie cały czas... Trzeba po prostu puścić komendę po aktualizacji i wtedy wszystko działa jak należy. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Ta wersja wyszła, bo ja na to nalegałem. Tydzień temu było to samo i ekipa (a w zasadzie to ingbrzy) zdecydowała się nie wydawać ROM-u. Beta to beta, problemy były, są i będą, więc nie widziałem powodu wstrzymywania aktualizacji, skoro w tym tygodniu ART znowu się wysypało. Nie wiemy, co dzieje się z ART, wiemy tylko, że Xiaomi tam grzebie cały czas... Trzeba po prostu puścić komendę po aktualizacji i wtedy wszystko działa jak należy. 

no ale jak puścić komendę jak system nie widzi podłączonego telefonu i nie ma z nim komunikacji ... tam usługi też systemowe przestają działać ... i to kilka ... do tego nawet wifi jest całkowicie martwe ... i sam system się wywala (zawieszenie na ustawieniach i restarty ...) komenda by to poprawiła? no ale jak wspomniałem - nawet nie ma jak jej użyć 🙃 czyli trochę koło zamknięte ...

ps. panie Kacprze - u Pana jest ok ta wersja? nie ma żadnych problemów? może trzeba ją wrzucić jako czysta instalkę a nie jako update jak ja to zrobiłem? bo tam przy aktualizacjach też inna osoba pisała o problemach z 14tka ... ja na razie zostaje na 12.13 i poczekam na następną ... to w razie czego proszę o info czy można ją będzie wrzucić jakoś w miarę bezboleśnie 🙃

ps2. to można założyć też że i na wersji CN są takie problemy? skoro Xiaomi to rozgrzebalo ... a podejrzewam że takie krytyczne usługi jak np. ta od karty SIM czy wifi to są u nas te same jak w oryginalnym romie? czyli oni też sobie biedy narobili przez ten ART ... a to zawsze jakieś pocieszenie 🙃

Edytowane przez Master
Opublikowano

U mnie dało się normalnie połączyć z ADB i ta komenda działała. Nie mam żadnych problemów na .26, używam jej w tej chwili.

Właśnie największą zagadką jest to, czemu takich problemów nikt nie odnotował na wersji CN, a przynajmniej nie słyszałem o takich doniesieniach...

Opublikowano
2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

U mnie dało się normalnie połączyć z ADB i ta komenda działała. Nie mam żadnych problemów na .26, używam jej w tej chwili.

Właśnie największą zagadką jest to, czemu takich problemów nikt nie odnotował na wersji CN, a przynajmniej nie słyszałem o takich doniesieniach...

u mnie na adb był taki komunikat jak tam jeden załogant pisał w temacie dla rozwojowej i wrzucał printscreena ... jak podłączyłem fona do kompa to w ogóle go nie pokazywało w urządzeniach ... widziałem że tryb pracy jest dobrze ustawiony ale jak go kliklem to w ogóle nic się nie wyświetlało - te opcje do wyboru ... czyli niby jest ok ale system w ogóle nie widział fona jako urządzenia ... stąd pewnie i ten komunikat w adb ... 🙃 więc i nie ma jak tymi komendami się pobawić ...

Opublikowano
15 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Instalowałeś .26 na .13 jako aktualizacja czy z czyszczeniem?

Nie sprawdzałem poleceń ADB bo telefon praktycznie nie funkcjonował w ogóle sieci nie wykrywał.

Opublikowano
53 minuty temu, bodman napisał(a):

Instalowałeś .26 na .13 jako aktualizacja czy z czyszczeniem?

Jako aktualizacja.

To niewykrywanie sieci itd. jest generalnie związane z tym problemem z ART i komenda rozwiązuje ten problem też.

Opublikowano
10 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Jako aktualizacja.

To niewykrywanie sieci itd. jest generalnie związane z tym problemem z ART i komenda rozwiązuje ten problem też.

Szkoda ja spanikowałem i wróciłem do .13 , nie wiem czy próbować jeszcze raz ... 😀

Opublikowano
23 godziny temu, bodman napisał(a):

Szkoda ja spanikowałem i wróciłem do .13 , nie wiem czy próbować jeszcze raz ... 😀

ja bym radził zaczekać na kolejną betę ... 12.13 jest bardzo dobra - musiałem tylko jeszcze raz robić debloata ... no ale to pół godziny i załatwione 🙃

Opublikowano

A ja znalazłem problem z czytnikiem mi służącym do otwierania pdf itd , chyba że u mnie jest tylko problem, każdy plik który chce otworzyć, otwiera kilka minut i czarny ekran, inne programy ok. U Was to samo?

Opublikowano
4 minuty temu, Marekglogow napisał(a):

A ja znalazłem problem z czytnikiem mi służącym do otwierania pdf itd , chyba że u mnie jest tylko problem, każdy plik który chce otworzyć, otwiera kilka minut i czarny ekran, inne programy ok. U Was to samo?

ten mi pdf? ja u siebie zawsze adoba instaluje - sprawdziłem przed chwilą też tego mi pdf i działa dobrze ... otwiera moment ...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Master napisał(a):

ten mi pdf? ja u siebie zawsze adoba instaluje - sprawdziłem przed chwilą też tego mi pdf i działa dobrze ... otwiera moment ...

Dziwne mi pojawia się ciemny ekran i nic. Drugi błąd to Facebook, ileś tam zjedziesz na dół i tak jakby nie wgrywał dalej postów. Oczywiście czysta instalacja i to samo przez GSM i wifi

Edit: co do czytnik mi to mam tylko wybór w poczcie gmail do otwarcia załącznika , włącza się przeglądarka oryginalna i ciemność, jeśli wejdę do plików już tej opcji nie ma tylko inne programy, ale działają.

Edytowane przez Marekglogow
Opublikowano
11 godzin temu, Marekglogow napisał(a):

Dziwne mi pojawia się ciemny ekran i nic. Drugi błąd to Facebook, ileś tam zjedziesz na dół i tak jakby nie wgrywał dalej postów. Oczywiście czysta instalacja i to samo przez GSM i wifi

Edit: co do czytnik mi to mam tylko wybór w poczcie gmail do otwarcia załącznika , włącza się przeglądarka oryginalna i ciemność, jeśli wejdę do plików już tej opcji nie ma tylko inne programy, ale działają.

no na Gmailu jak klikam pdf to pojawia się to okienko żeby apke wybrać - mam dwie tylko - adoba i ten mi pdf - no i oba otwierają dobrze ... z fejsbukiem nie sprawdzę bo nie korzystałem nie korzystam i korzystać nie będę 🙃 ogólnie na razie nie mam żadnych problemów z apkami - specjalnie nie ma do czego się przyczepić ... tam jak coś się wysypywało wystarczyło baterie przełączyć z trybu miui na bez ograniczeń i to załatwiło sprawę ... a tego mi pdfa to w ogóle wywalę - może to trzeba będzie przez debloata ... zobaczę przy okazji 🙃

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
9 minut temu, never winter napisał(a):

Witam, nie wiecie może kiedy będzie można odblokować x14 ? Bo kupiłem x14 z trading a już miesiąc czekam bo niby nie mogą go odblokować i nie wiem co tu z tym robić ?

tu dużo chyba nie poradzisz ... widocznie tych kodów nie ma do unlocka ... zostaje tylko cierpliwość ...

Opublikowano (edytowane)

Prawie wszystkie chińskie aplikacje można usunąć z poziomu telefonu. Pozostałe bez problemu w cmd. Od kiedy na chińskim romie działają płatności i sklep Play ma certyfikat nie ma ciśnienia z odblokowaniem bootloadera. Z Morelocale 2 można mieć sklep Play i wszystkie aplikacje zainstalowane z niego po polsku, ale niektóre ustawienia systemowe mogą wtedy mieć chińskie krzaki zamiast angielskiego. Są też po polsku takie jak kontakty, czas na ekranie, aparat.

Edytowane przez mariusz.ur
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Cześć. Kuszą trochę ceny na Tradingshenzhen. Zastanawiam się między 13 a 14 , brałbym pod uwagę też pro ale tam niestety zagięte ekrany. Mam takie pytanie do was bo czytam że wiele problemów jest ostatnio z portfelem Google i płatnościami zbliżeniowymi na  miui.eu. to trochę zniechęca że wychodzą jakieś łatki i po kilku dniach przestają działać. Mnie zależy na nagrywaniu rozmów i właśnie płatnościach podobno na tym chińskim sofcie można bez problemu. Chociaż w moim Samsungu mam wgrane indonezyjski i mam normalnie język polski nagrywanie rozmów Czy można to samo ogarnąć na mi14 albo mi13. No i jeszcze pytanie odnośnie braku pasma B20. Czy to bardzo uciążliwe na przykład w górach. 

Edytowane przez agrest04
Opublikowano
20 minut temu, agrest04 napisał(a):

Czy można to samo ogarnąć na mi14 albo mi13

Można na 13 (na 14 jeszcze nie), ale ponieważ telefony sprzedawane na TradingShenzhen to wersje chińskie, to i tak na takim indonezyjskim czy tajwańskim ROM-ie nie możesz zablokować bootloadera, bo telefon się nie odpali, więc w zasadzie wracasz do punktu wyjścia.

Opublikowano (edytowane)

Ale ja nie potrzebuję odblokowywać po co mi to, chcę żeby działały płatności i nagrywanie rozmów. Bawiłem się w custom rom. Bo korzystałem z miui polska, Ale odkąd Google szaleje i cały czas wymyśla nowe zabezpieczenia i nie można korzystać z płatności zbliżeniowych, tylko cały czas loteria kiedy przestanie działać to nie chcę już odblokowywać bl

Edytowane przez agrest04