Jump to content

Question

Posted (edited)

Witam. Telefon kupiłem 2 tygodnie temu i zauważyłem że kilka razy dziennie gubi zasięg w sieci T-Mobile. W drugim slocie mam kartę plusa i jest ok. Zamieniałem sloty i wymieniłem kartę SIM na nową. Problem dalej występuje tylko na T-Mobile. Dzieje się to nie regularnie. Czasami kilka godzin jest ok a momentami w ciągu 20 minut 2 razy ginie. Co dalej z tym robić? Reklamacja?

Edited by Mariusz Wójcik

29 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Obstawiam problem po stronie operatora , na drugiej karcie i zmianie slotu jest ok , dzieje się to sporadycznie bez żadnego wzoru na jednej karcie . Często operatorzy grzebią w systemach i bts-ach , nie pamiętam nazwy programu ale zapisywał on siłę.sygnalu i częstotliwość , wtedy widać będzie czy nie powoduje tego np zmiana nadajnika tzw BTS u operatora gdzie telefon loguje się do innego i go poprostu wyrzuca. Widziałem.takie coś u kolegi - dodam że na kilku telefonach. Poszukaj programu i zainstaluj - to wiele wyjaśni wtedy. 

• 0
Posted

Dzięki za odpowiedź ale obawiam się że wina leży po stronie telefonu. Dogrzebalem sie że nie obsługuje pasma B7 i B20. Może naprawi to nowa wersja MIUI. Chyba że sprzętowo się nie da. Jednak każda podpowiedź mile widziana. Pytanie tylko czy z takiej przyczyny można oddać telefon?

• 0
Posted (edited)
55 minut temu, Mariusz Wójcik napisał(a):

Dzięki za odpowiedź ale obawiam się że wina leży po stronie telefonu. Dogrzebalem sie że nie obsługuje pasma B7 i B20. Może naprawi to nowa wersja MIUI. Chyba że sprzętowo się nie da. Jednak każda podpowiedź mile widziana. Pytanie tylko czy z takiej przyczyny można oddać telefon?

żadna wersja miui nie naprawi sprzętowego braku obsługi pasm ... termin na zwrot zawsze jakiś jest ... to już trzeba by podpytać u sprzedawcy -  chyba że kupiony z drugiej ręki to już nie bardzo ...

w przypadku chińskiej wersji redmi k60 obsługa pasm wygląda tak jak w załączniku 

patrząc po danych dotyczących poco f5 pro jeśli chodzi o obsługę pasm to wygląda na to że ma wszystkie ...

Screenshot_2023-09-22-21-44-16-680_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2023-09-22-22-07-35-212_com.android.chrome.jpg

Edited by Master
  • 0
Posted
6 minut temu, Mariusz Wójcik napisał(a):

Dogrzebalem sie że nie obsługuje pasma B7 i B20.

Kupiłeś chińską wersję? Nowe oprogramowanie nie doda brakujących pasm.

• 0
Posted

w media expert raczej sprzedają telefony z globalnej dystrybucji ... a nie chińczyki (a przecież poco f5 pro to globalna wersja redmi k60 - który jest na ichni rynek ...) sprawdziłem jeszcze na innym portalu i te pasma o których pisales są obsługiwane ... czyli problemem może leżeć po stronie nadajnika albo masz jakąś wadę modemu w telefonie ...

Screenshot_2023-09-22-22-49-26-612_com.android.chrome.jpg

• 0
Posted

no nie wiem czy takie "raporty błędów" gdzieś są dostępne ... można ewentualnie sprawdzić z jakim pasmem łączy się telefon i co ma też nadajnik ... zobacz może taka apke network signal guru - to wygląda tak jak w załączeniu ... 

Screenshot_2023-09-23-10-29-26-861_com.qtrun.QuickTest.jpg

• 0
Posted (edited)

no tu wygląda na to że nie ma w ogóle danych nadajnika ... może tu właśnie leżą problemy o których pisałeś ... tzn. to kwestia nadajnika a nie problemy z modemem / telefonem ... a wrzuć jeszcze ta druga apke i zobacz tzn. network signal info - czy tam to pokaże ... w ogóle to najlepiej byłoby sprawdzić jeszcze - o ile to możliwe - czy te problemy będą występować w zasięgu innego nadajnika ... one pracują na różnych pasmach - niektóre obsługują tylko część tych dostępnych dla sieci komórkowych ... tzn. przynajmniej w teorii - niższe częstotliwości = większy zasięg / tereny słabo zurbanizowane lub o niskim pokryciu nadajnikami - wyższe częstotliwości = mniejszy zasięg - tereny miejskie i gęściej zaludnione - większa ilość nadajników / większe obciążenie sieci ... to tak najbardziej skrótowo oczywiście 🙃 u każdego operatora trochę inaczej to wygląda ... ale z grubsza pod tym kątem to stawiano i konfigurowano ...

Edited by Master
  • 0
Posted (edited)

oki - ale to masz na wifi chyba - a wrzuć na dane mobilne ... zobacz że tu w ogóle nie masz info o parametrach sieci ...

Edited by Master
  • 0
Posted

Problem w tym że korzystam z internetu w plusie a z T-Mobile(Heyah)mam wyłączony i tylko korzystam z darmowych rozmów i SMS. Już dawno bym zmienił na inny abonament ale chyba mam jeden z najniższych w kraju i mi szkoda. 4.98zl. faktury mi przychodzą. 

Screenshot_2023-09-24-22-11-37-581_de.android.telnet.jpg

Screenshot_2023-09-24-22-10-36-506_de.android.telnet.jpg

• 0
Posted (edited)

zauważ że tam ta apka podaje że masz wyłączona lokalizację - stąd brak danych o paśmie ... tam jak instalujesz ta apke to ona prosi o zgodę na tą lokalizację - jeśli nie da się tego włączyć to możesz wyczyścić jej wszystkie dane i wtedy od nowa będzie trzeba udzielić wszystkich zezwoleń i to włączysz ... ale siła sygnału to chyba słaba jest dla tego połączenia LTE w Plusie ... ja u siebie w tmobilu mam 30 zeta miesięcznie (wszystko darmowe + 10gb neta) to tak w miarę sensownie myślę 🙃

Edited by Master
  • 0
Posted
8 godzin temu, Master napisał(a):

ja u siebie w tmobilu mam 30 zeta miesięcznie (wszystko darmowe + 10gb neta) to tak w miarę sensownie myślę 🙃

Ja mam tak samo ale za 25 zł 😉

• 0
Posted
2 godziny temu, brawo napisał(a):

Ja mam tak samo ale za 25 zł 😉

no to ładnie - u mnie była taka sytuacja że miałem te same warunki w poprzedniej umowie która kończyła się w połowie maja - no i tam w aplikacji były propozycje przedłużenia niby promocyjne - ale wszystko na większe abonamenty - nawet po kilkanaście zł więcej - nie ruszałem tego i zaczęli w końcu do mnie dzwonić - to mówię dla typa - przedłużę umowę ale proszę zostawić mi to co mam i kwotę też - gość mówi - no problem 🙃 no i tak zostało ... u Ciebie oczywiście lepiej ale w sumie i 30 miesięcznie to nie najgorzej myślę ... 

3 godziny temu, Mariusz Wójcik napisał(a):

Mimo wszystko nie rozwiązuje to problemu. Sygnał znika nawet w dużych miastach. 

czyli miałeś możliwość sprawdzenia na innym nadajniku? i jest to samo? w dużych miastach są raczej używane wyższe częstotliwości z racji większego obciążenia sieci i gęstszego pokrycia nadajnikami - a udało Ci się uzyskać informacje o paśmie? w tej aplikacji? wiesz bo jak to nie problem z tym konkretnym nadajnikiem to może jest jakiś problem z modemem ... jakaś wada w strukturze krzemu np. bywa i tak ... to zostaje tylko zgłoszenie gwarancyjne bo oprogramowaniem tego nie załatwisz ...

• 0
Posted
4 godziny temu, Mariusz Wójcik napisał(a):

Dzięki za odpowiedzi ale problem z telefonem raczej. Będę musiał zgłosić reklamacje bo nie tylko na 1 nadajniku. W Częstochowie też się to dzieje. 

Pozdrawiam

jasne - daj znać w temacie - bo ciekawy ... powodzenia!

• 0
Posted

Witam. Sprawa się nieco wyklarowała. Okazało się (mam nadzieję że to jest przyczyną) iż karta SIM z sieci heyah obsługuje tylko 2G. Konsultantka powiedziała że mam umowę z przed 8 lat i nie przysługuje mi 4G a T-Mobile zakończył w kwietniu 3G. Myślę więc iż telefon próbuje logować się do lepszej sieci t.j LTE i 5G i stąd te zaniki sygnału. Wypowiedziałem dziadom umowę i przenoszę nr. do Otvarta, która korzysta z infrastruktury Plusa. W listopadzie dam znać czy coś się polepszyło. Pozdrawiam

• 0
Posted
3 minuty temu, Mariusz Wójcik napisał(a):

Witam. Sprawa się nieco wyklarowała. Okazało się (mam nadzieję że to jest przyczyną) iż karta SIM z sieci heyah obsługuje tylko 2G. Konsultantka powiedziała że mam umowę z przed 8 lat i nie przysługuje mi 4G a T-Mobile zakończył w kwietniu 3G. Myślę więc iż telefon próbuje logować się do lepszej sieci t.j LTE i 5G i stąd te zaniki sygnału. Wypowiedziałem dziadom umowę i przenoszę nr. do Otvarta, która korzysta z infrastruktury Plusa. W listopadzie dam znać czy coś się polepszyło. Pozdrawiam

to można takie umowy podpisywać? na osiem lat? czy to bezterminowa może jakaś? no ale to co napisałeś tłumaczyłoby w jakimś sensie te problemy ... pewnie że daj znać

• 0
Posted

Opiszę w skrócie absurd jaki panuje w sieci T-Mobile.

Byłem abonentem Heyah od początku jak zaistniała na rynku. Najpierw na kartę później abonament w promocyjnej cenie 5zl na miesiąc ale bez internetu. Tak więc należałem do Heyah a faktury przychodziły z T-Mobile . Pierwsze schody zaczęły się jak wprowadzili nowość , iż w moim abonamencie nie ma możliwości zainstalowania aplikacji do obsługi konta i logowanie na stronie T-Mobile też padło. Nie poddałem się jednak aż do momentu zakupu nowego telefonu i problemów z zasięgiem.(opisane w poprzednim poście). Postanowiłem przenieś numer do subskrypcji Heyah 01. Oczywiście okazało że się nie da. Można z każdej sieci ale nie z T-Mobile. Od listopada przechodzę na nadajniki plusa. Mam nadzieję że znikną problemy z zasięgiem. Napewno dam znać czy wszystko działa. Dziękuję wszystkim za posty. Pozdrawiam.

• 0
Posted

Albo coś robisz niewłasciwie albo nieprecyzyjnie opisujesz.
Od kilku lat nie ma problemów żeby zmienić operatora, Heyah-Tmobile to są wedle przepisów różni operatorzy.
Więc albo powyższe opcje ,albo robią Cię w kolano bo nie znasz swoich praw.
Inna sprawa że np w wawie (wola , młynów) T-Mobile nie urywa zada, mam kilka fonów, modemów w trzech sieciach i na każdą klnę, ale najbardziej na T-Mobile jeśli chodzi o internet bezprzewodowy. A kilkanaście lat temu uważałem ich za nr1...

Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka

• 0
Posted
12 godzin temu, Netoper napisał(a):

Albo coś robisz niewłasciwie albo nieprecyzyjnie opisujesz.
Od kilku lat nie ma problemów żeby zmienić operatora, Heyah-Tmobile to są wedle przepisów różni operatorzy.
Więc albo powyższe opcje ,albo robią Cię w kolano bo nie znasz swoich praw.
Inna sprawa że np w wawie (wola , młynów) T-Mobile nie urywa zada, mam kilka fonów, modemów w trzech sieciach i na każdą klnę, ale najbardziej na T-Mobile jeśli chodzi o internet bezprzewodowy. A kilkanaście lat temu uważałem ich za nr1...

Próbowałem przenieść przez internet i poprzez konsultanta i naprawdę się nieda. Należę do Heyah a faktury T-Mobile. Czemu?niby Heyah a jednak T-Mobile i na odwrót. 

• 0
Posted

Lecą sobie w kolano, my w lutym tego roku przenosiliśmy 3 numery z plusa do plusha, niby ta sama firma a oferta zdecydowanie korzystniejsza. (19zł, no limit minuty/rozmowy, 15GB danych na numer, w plusie było 25)
I jak pisałem, wedle przepisów czy choćby KRSu to są dwie oddzielne firmy i nie mogą robić uników, że nie da się przenieść.
Inna sprawa kup starter(y) innych operatorów i zobacz jak u nich będzie z sygnałem.