Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 20.04.2023 o 06:12, drk001 napisał(a):

Wiadomo tyle, że cena będzie w  granicach 2900-3100 PLN. Ja wysiadam w takim razie. Już nie czekam. Sprawdzone info. 

Chyba jednak nie za bardzo, bo F5 Pro za 2799 zł a do 12 maja 2499 zł.

Opublikowano (edytowane)

Od soboty testuje jednocześnie Poco F5 Pro i F5. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Względem Poco F3 dużo lepszy ekran, nawet w F5. Oba również wyraźnie szybsze niż mój F3. Nie widzę specjalnej różnicy szybkości między F5 a F5 Pro. Szkoda, że Pro jest tylko biały albo czarny. Nie wiem po co przy 12GB RAMu w obu domyślnie włączają jeszcze 3,0 GB wirtualnej pamięci. Ma to jakiś sens?

Edytowane przez dzeryae
  • Thanks 1
Opublikowano

Poco F5 / Poco F5 Pro nie ma dual-GPS, nie widzi L5/E5, trochę regres technologiczny po przesiadce z Poco F2 Pro :/

Czy na xiaomi.eu/root będzie jakaś opcja żeby to odblokować?

Opublikowano
W dniu 14.05.2023 o 18:58, dzeryae napisał(a):

Od soboty testuje jednocześnie Poco F5 Pro i F5. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Względem Poco F3 dużo lepszy ekran, nawet w F5. Oba również wyraźnie szybsze niż mój F3. Nie widzę specjalnej różnicy szybkości między F5 a F5 Pro. Szkoda, że Pro jest tylko biały albo czarny. Nie wiem po co przy 12GB RAMu w obu domyślnie włączają jeszcze 3,0 GB wirtualnej pamięci. Ma to jakiś sens?

Jakie jeszcze ewidentne różnice widzisz między F5 i F5pro? Ekran?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, drk001 napisał(a):

Jakie jeszcze ewidentne różnice widzisz między F5 i F5pro? Ekran?

Największa różnica to waga :-), F5 jest wyraźnie lżejszy. Dotyk minimalnie czulszy w F5 Pro. Kolory w F5 wydają się ciut żywsze (oba tel. ustawienia Schemat kolorów na naturalny - domyślnie jest żywy) niż w F5 Pro (używam FHD+), różnicy w max. jasności nie widzę. Chyba, że będzie ekstremalne słońce - może wtedy tryb auto podbije wyżej. Nie miałem jeszcze okazji sprawdzić. Może głębia kolorów w F5 Pro ciut większa. Ale różnice małe. Płynność praktycznie identyczna - idealna w obu, potwierdza to choćby 3D Mark. Na F5 nie ma Super tapet (oba MIUI 14.0.6). Aparat w F5 Pro w dzień ciut lepszy, w trybie nocnym nie sprawdzałem. Więcej filtrów, opcji ma F5 Pro (ramki jak ze slajdów itp.). Baterie testuje - F5 Pro wyraźnie lepiej niż mój F3, teraz przełożyłem SIM do F5. W recenzjach przeważa opinia, że F5 ciut lepiej trzyma, w odtwarzaniu wideo ciut dłużej daje radę F5 Pro. Ogólnie przychylam się to opinii, że ciut lepszy aparat i ekran ma F5 Pro, a bateria to plus dla F5. Natomiast jestem pod wrażeniem płynności F5 na równi z F5 Pro - bez porównania do Remi Pro 11 czy Pro 12+.

P.S W F5 Pro wyłączyłem wirtualne 3,0 GB i też nie widzę różnicy nawet jak mam sporo apek. Niektórzy piszą, że wirtualna pamięć delikatnie zwiększa zużycie baterii (RAM zużywa mniej prądu niż pamięć stała), ale trudno to sprawdzić.

Edytowane przez dzeryae
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Co trzeba zrobic, aby naprawic CTS?. Rom EUXM, bootloader zablokowany.

Appka np. mcdonald zglasza blad z odblokowanym bootloader, companymobile od mbank podobnie.

Screenshot_2023-05-20-15-06-55-536_rikka.safetynetchecker.jpg

Screenshot_2023-05-20-15-10-34-789_com.android.settings.jpg

Edytowane przez fk4mil
Opublikowano
2 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Jesteś pewien, że masz zablokowany? Dziwne to, bo ten komunikat raczej nie powinien się pojawiać ot tak, bez powodu.

Kupilem go w mihome 2dni temu.

Opublikowano

Mam pytanie. Na oficjalnym rom 14.0.6 Global do smsów i kontaktów są zainstalowane aplikacje Google. Chciałem korzystać z analogicznych aplikacji Xiaomi (tak jak w romach xiaomi.eu). Ale po zainstalowaniu odpowiednich wersji aplikacji (Messaging i Contacts and Dialer) dla Androida 13 z www.apkmirror.com i zmianie domyślnych aplikacji na te od Xiaomi, nie działają. W chwilę po uruchomieniu aplikacji wyrzuca do pulpitu. Czy jest możliwość używania aplikacji Xiaomi na rom Global? Czym się rózni Poco Lanucher od Xiaomi Launcher i czy mogę zainstalować ten drugi na telefonie Poco F5 Pro?

Opublikowano
21 godzin temu, dzeryae napisał:

Mam pytanie. Na oficjalnym rom 14.0.6 Global do smsów i kontaktów są zainstalowane aplikacje Google. Chciałem korzystać z analogicznych aplikacji Xiaomi (tak jak w romach xiaomi.eu). Ale po zainstalowaniu odpowiednich wersji aplikacji (Messaging i Contacts and Dialer) dla Androida 13 z www.apkmirror.com i zmianie domyślnych aplikacji na te od Xiaomi, nie działają. W chwilę po uruchomieniu aplikacji wyrzuca do pulpitu. Czy jest możliwość używania aplikacji Xiaomi na rom Global? Czym się rózni Poco Lanucher od Xiaomi Launcher i czy mogę zainstalować ten drugi na telefonie Poco F5 Pro?

O ile są różne mody Launchera i wg mnie wielkich różnic nie widzę - bo się nie przyglądałem - o tyle sms i dialer masz w romie xiaomi.eu , na globalu nie mogłem zainstalować . Nie znalazłem żadnego tutka jak to zrobić a i tak zainstalowałem xiaomi.eu , Któryś z regionów chyba ma dialer i sms od xiaomi chyba to indonezyski ale ma też reklamy . Suma sumarum bez root wiele nie zdziałasz z podmianą plików , jak root to odblokowany botloader , jak już to zainstaluj Nasz rom . 

Opublikowano
Największa różnica to waga :-), F5 jest wyraźnie lżejszy. Dotyk minimalnie czulszy w F5 Pro. Kolory w F5 wydają się ciut żywsze (oba tel. ustawienia Schemat kolorów na naturalny - domyślnie jest żywy) niż w F5 Pro (używam FHD+), różnicy w max. jasności nie widzę. Chyba, że będzie ekstremalne słońce - może wtedy tryb auto podbije wyżej. Nie miałem jeszcze okazji sprawdzić. Może głębia kolorów w F5 Pro ciut większa. Ale różnice małe. Płynność praktycznie identyczna - idealna w obu, potwierdza to choćby 3D Mark. Na F5 nie ma Super tapet (oba MIUI 14.0.6). Aparat w F5 Pro w dzień ciut lepszy, w trybie nocnym nie sprawdzałem. Więcej filtrów, opcji ma F5 Pro (ramki jak ze slajdów itp.). Baterie testuje - F5 Pro wyraźnie lepiej niż mój F3, teraz przełożyłem SIM do F5. W recenzjach przeważa opinia, że F5 ciut lepiej trzyma, w odtwarzaniu wideo ciut dłużej daje radę F5 Pro. Ogólnie przychylam się to opinii, że ciut lepszy aparat i ekran ma F5 Pro, a bateria to plus dla F5. Natomiast jestem pod wrażeniem płynności F5 na równi z F5 Pro - bez porównania do Remi Pro 11 czy Pro 12+.

P.S W F5 Pro wyłączyłem wirtualne 3,0 GB i też nie widzę różnicy nawet jak mam sporo apek. Niektórzy piszą, że wirtualna pamięć delikatnie zwiększa zużycie baterii (RAM zużywa mniej prądu niż pamięć stała), ale trudno to sprawdzić.
Warto Twoim zdaniem dokładać te kilka stówek do Pro? Z czysto dodatkowej funkcjonalności to ładowanie indukcyjne ani mnie ziębi, ani grzeje, bo nigdy nie korzystałem.

Też siedzę na F3. Obecnie uważam, że jeszcze daje radę, ale w sumie podobnie miałem z F1 przed zakupem 3 te ~2 lata temu. Pewnie prędzej czy później wymiana zacznie kusić, a znając siebie to niewielka szansa, że wytrzymam do F6
Opublikowano

Frantik ja mam Poco f5 Pro , zamówiłem w przedsprzedaży a bawiłem się niedawno F5 i różnice to aparat OiS dla mnie się przydaje w pracy i na co dzień , ekran w słońcu lepiej się sprawuje , co do płynności to różnica dla mnie żadna - obydwa śmigają super . Do pro warto dopłacić jeśli zależy ci na lepszym aparacie który ma optyczną stabilizację , ekran tu mam lepsze odczucia przy F5 Pro . Bateria 8h SoT i średnio żyje około 36 godzin to uważam za dobry wynik na F5 Pro . Zależy na czym Ci zależy - u mnie zdecydowała stabilizacja w aparacie - obydwa i tak robią fajne zdjęcia - ja wolałem dopłacić .

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, mnkowalski napisał(a):

Frantik ja mam Poco f5 Pro , zamówiłem w przedsprzedaży a bawiłem się niedawno F5 i różnice to aparat OiS dla mnie się przydaje w pracy i na co dzień , ekran w słońcu lepiej się sprawuje , co do płynności to różnica dla mnie żadna - obydwa śmigają super . Do pro warto dopłacić jeśli zależy ci na lepszym aparacie który ma optyczną stabilizację , ekran tu mam lepsze odczucia przy F5 Pro . Bateria 8h SoT i średnio żyje około 36 godzin to uważam za dobry wynik na F5 Pro . Zależy na czym Ci zależy - u mnie zdecydowała stabilizacja w aparacie - obydwa i tak robią fajne zdjęcia - ja wolałem dopłacić .

Ale przecież oba aparaty mają OIS. Ale faktycznie F5 Pro robi lepsze, żywsze zdjęcia nawet bez AI. Filmy też super. Ekran też ciut lepszy, ale F5 też bardzo dobry. Natomiast bateria wolniej schodzi na F5. Jeszcze jedna rzecz - waga. Wyczuwam, że F5 jest dużo cieńszy i lżejszy. Do tego z etui (Frosted Nillkin) jest jeszcze poręczny i w miarę wygląda (nie jest zbyt ciężki), a F5 Pro w analogicznym etui wygląda już jak pancerny i takie wrażenie sprawia też pod względem wagi. Także jeśli aparat, filmy i ekran ale grubszy klocek to F5 Pro, jak taki ogólnie poręczny, szybki i długo trzymający to F5. Ja próbuję ściągać takie supercienkie etui 1mm - 19 gram do F5 bo etui przezroczyste bardzo mało elegancko wygląda, a już z Nillkinem to już mam wrażenie, że to taki heavy duty telefon. 

Edytowane przez dzeryae
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja bawiłem się Redmi k60 czyli Poco f5 pro przed premierą ( kupiony na Alliexpress ) i widziałem jak działa i klamka zapadła . Ps wiem że oba mają OiS ale w Poco f5 pro widziałem jak działa - skrót myślowy - sorki. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, mnkowalski napisał(a):

Ja bawiłem się Redmi k60 czyli Poco f5 pro przed premierą ( kupiony na Alliexpress ) i widziałem jak działa i klamka zapadła . Ps wiem że oba mają OiS ale w Poco f5 pro widziałem jak działa - skrót myślowy - sorki. 

Tak jest lepszy, tylko ciężko dobrać etui bo sam jest ciężki a potem z dowolnym sztywniejszym etui przekracza już granicę ciężkości. Jakby jeszcze zostawili baterię 5500 czyli jak w oryginale Redmi K60 to byłby ideał. Po co ją zmniejszali - koszty? Szkoda strasznie. Byłaby lepsza bateria niż w F5.

Edytowane przez dzeryae
Opublikowano

To zabrzmi dziwnie ale u mnie jest 5500 bateria , ROM xiaomi.eu i sprawdzane programem HW info z sklepu Play , uprawnienia root program dostał . Kupiony w przedsprzedaży ze sklepu Xiaomi . 

Opublikowano
1 godzinę temu, mnkowalski napisał(a):

To zabrzmi dziwnie ale u mnie jest 5500 bateria , ROM xiaomi.eu i sprawdzane programem HW info z sklepu Play , uprawnienia root program dostał . Kupiony w przedsprzedaży ze sklepu Xiaomi . 

Może to kwestia romu, który widzi pojemność k60. Też kupiłem w przedsprzedaży oba. Accu Battery po 2-3 ładowaniach podaje pojemność realną ok. 4980 mAH w F5 Pro (typowo 5160), natomiast w F5 podaje ok. 4900 mAh (typowo 5000) czyli praktycznie się nie różnią. Niemożliwe, żeby któryś miał 5500 mAh. Ciekawi mnie tylko, czy bateria na Xiaomi.eu jest lepsza niż na Globalu, ale to bardzo trudno sprawdzić (no i zależy jaka wersja - też są różnice). Tak przy okazji mój Poco F3 po 2 latach pojemność baterii spadła z 4490 na 4040 mAh.

Opublikowano

Ja sprawdzałem kilkoma programami , nawet na EEA tak pokazywały . Czemu - nie wiem . Nie wiem jak to zweryfikować , nie istotne - ja na baterie nie narzekam i jestem zadowolony. 

Opublikowano

Ja natomiast  odnoszę wrażenie, że w Poco F5 Pro trochę ekran mógłby być lepszy, chodzi mi o same szkło. Mam samsunga oraz huawei i odnoszę wrażenie że ich szkła są lepsze, tzn. lepiej po nich "ślizga się" palec i jest to odczuwalne. W poco idzie jakoś tak "tępo" po tym szkle. Ale to są tylko moje odczucia.

Opublikowano

Dopiero teraz zauważyłem że na ekranie jest fabrycznie naklejona folia ochronna, przez co może dlatego przesuwanie palcem po ekranie jest trochę jak to nazwę "tępe". A porównywałem do telefonów bez naklejonej foli ochronnej. Plus za folię ochronną dla Poco F5 Pro.

Opublikowano
W dniu 30.05.2023 o 20:35, akej napisał:

Dopiero teraz zauważyłem że na ekranie jest fabrycznie naklejona folia ochronna, przez co może dlatego przesuwanie palcem po ekranie jest trochę jak to nazwę "tępe". A porównywałem do telefonów bez naklejonej foli ochronnej. Plus za folię ochronną dla Poco F5 Pro.

To się zgadza , zdejmij folię i sprawdź wtedy , na jednym mam zdjętą i ekran jest bardziej śliski w dotyku a na swoim zostawiłem i jest tak jak napisałeś . Ta folia jest dziwna ale ważne że jest . Z folią ekranowi wyraźnie brakuje poślizgu ale kupić szkło jakieś sensowne ciężko . 

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, mnkowalski napisał(a):

To się zgadza , zdejmij folię i sprawdź wtedy , na jednym mam zdjętą i ekran jest bardziej śliski w dotyku a na swoim zostawiłem i jest tak jak napisałeś . Ta folia jest dziwna ale ważne że jest . Z folią ekranowi wyraźnie brakuje poślizgu ale kupić szkło jakieś sensowne ciężko . 

To jest folia transportowa, zabezpieczenie, a nie normlana folia. Tylko pogarsza kolory i dotyk, nie jest przeznaczona do użycia. A z folii które używałem to mogę polecić Clearplexa, teraz mam Myscreen Anticrash 4 i dotyk super, choć Clearplex jest cieńszy i nie czuć pogrubienia przy jechaniu palcem od dołu ekranu, a w Myscreen tak, trochę przeszkadza.

P.S Mam pytanie, właśnie przeczytałem, że F5 Pro "w w rozdzielczości Full HD+ i w procedurze łączącej przeglądanie internetu oraz odtwarzanie wideo smartfon przepracował ponad 10 godzin (10:15). Co mnie początkowo zdziwiło, przełączenie się na natywne WQHD+ wydłużyło ten czas do ponad 11 godzin (11:02)". 
zródło: Xiaomi Poco F5 Pro: lepszego nie kupisz (test) (Strona 7) - TELEPOLIS.PL

Jak to racjonalnie wytłumaczyć, że w wyższej rozdzielczości działa dłużej niż w niższej?

Edytowane przez dzeryae
Więcej informacji
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć wszystkim. 

Zastanawiam się nad wzięciem Redmi K60 z Chin. Zastanawia mnie kwestia obsługiwanych pasm. W informacji jest podane, że nie obsługuje pasm B7 i B20, ale z tego co wyczytalem nie wszystkie pasma muszą być obsługiwane, aby telefon sprawnie łączył się z siecią. Czy ktoś testował w kraju K60 i może podzielić się spostrzeżeniami?

Druga kwestia to wgranie Xiaomi.eu. Rozumiem, że problemu nie będzie, pomijając kwestia wgrania działającego modemu, aby z telefonu dało się dzwonić? 

Od razu mówię, że zdaje sobie sprawę że mogę wziąć Poco F5 Pro, ale raz, że K60 ma większą baterię to i jest trochę tańszy. 

Opublikowano

Dzięki, za odpowiedź. Jeszcze kwestia tych nieszczęsnych pasm. Czy jest szansa, że po wgraniu xiaomi.eu pasma B7 i B20 zostaną odblokowane?