Kacper Skrzypek Posted January 2 Share Posted January 2 Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Mi 11 Lite 5G (nazwa kodowa: renoir). Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv14/xiaomi.eu_multi_MI11Lite5G_V14.0.3.0.TKICNXM_v14-13-fastboot.zip/download ROM dostępny jest wyłącznie w wersji fastboot. Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco: 1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera. 2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"): Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10. 3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików: 3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP, do logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika) ). 4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows. a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat 5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS. 6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu. 7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy. Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Licht Posted January 2 Share Posted January 2 Testuję od wczoraj i tymczasem bez błędów. Dzięki Kacper. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lot12 Posted January 3 Share Posted January 3 Czy tylko u mnie nie działa funkcja super ikony, czy każdy tak ma ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ke1sezrg Posted January 3 Share Posted January 3 Zaktualizowane wczoraj, jak na razie zniknęły wszystkie bolączki z 14.0.2.0. Temperatury są normalne, telefon się nadmiernie nie grzeje wszystko jest okej Dziękiii 4 godziny temu, Lot12 napisał: Czy tylko u mnie nie działa funkcja super ikony, czy każdy tak ma ? Z tego co wiem to chyba działa tylko na określonych ikonach, takich jak np. ustawienia czy galeria. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 3 Author Share Posted January 3 Tak, superikony działają głównie z systemowymi aplikacjami. Tylko nieliczne zewnętrzne aplikacje wspierają tę opcję (o ile jakiekolwiek...). Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolkordys Posted January 5 Share Posted January 5 U mnie po aktualizacji przestała działać aplikacja od banku Alior bank Link to comment Share on other sites More sharing options...
Licht Posted January 5 Share Posted January 5 1 godzinę temu, karolkordys napisał: ... po aktualizacji przestała działać aplikacja od banku ... Podobne problemy zgłaszają osoby używające Magiska w wersji 25.2, warto wtedy wrócić do wersji 23 tej aplikacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lot12 Posted January 5 Share Posted January 5 Zauważyłem że od dnia wgrania tego romu { 24.12 2022 } do dzisiaj nie zaktualizowało żadnej apki ze sklepu Play. Przed instalacją średnio co drugi dzień coś się pokazywało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 5 Author Share Posted January 5 Bo od 24 grudnia rzadko kiedy ktokolwiek coś aktualizował. U mnie aktualizacje części aplikacji zaczęły się dopiero wczoraj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted January 5 Share Posted January 5 Ja nie mam wciąż żadnych aktualizacji googlowskich od 17 grudnia. Były jakieś dwie firm zewnętrznych. To na pewno nie jest normalne pomimo tego, że mam oprogramowanie niemodyfikowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerry323 Posted January 5 Share Posted January 5 Witam po wgraniu tej aktualizacji Mi 11 Lite 5G - MIUI 14 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 14.0.3.0.TKICNXM - Android 13 zaobserwowałem że po restarcia telefonu wywala mi PUNKT DOSTEPU APN i za każdym razem muszę go wpisywać ręcznie bo inaczej nie działa mi internet i mmsy. Ktoś coś wie jak to naprawić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Licht Posted January 5 Share Posted January 5 4 godziny temu, brawo napisał: Ja nie mam wciąż żadnych aktualizacji googlowskich od 17 grudnia. Były jakieś dwie firm zewnętrznych. To na pewno nie jest normalne pomimo tego, że mam oprogramowanie niemodyfikowane. Aplikacje mogą mieć problemy z pełną kompatybilnością z A13, a przepisanie ich kodu może trochę potrwać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted January 5 Share Posted January 5 Ale ja nie mam A13. Nic mi nie zmieniło się od 17 grudnia kiedy to zassało aktualizacje. Nie pamiętam tak długiej ciszy w tym temacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolkordys Posted January 5 Share Posted January 5 13 godzin temu, Licht napisał: Podobne problemy zgłaszają osoby używające Magiska w wersji 25.2, warto wtedy wrócić do wersji 23 tej aplikacji. Nic nie zmieniałem i dziś aplikacja zaczęła normalnie działać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
convi33 Posted January 11 Share Posted January 11 Jak panowie w tej wersji z baterią?Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Licht Posted January 11 Share Posted January 11 2 godziny temu, convi33 napisał: Jak panowie w tej wersji z baterią? Moim zdaniem znacznie wolniej schodzi pojemność accu w spoczynku, natomiast podczas używania dialera, czy modemu GSM jest tak jak było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo_jarek Posted January 13 Share Posted January 13 Wywala kilka aplikacji (m.in. InPost, Connect) do innych trzeba po każdym restarcie telefonu wprowadzać ponownie swoje dane. Ogólnie telefon działa gorzej . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lot12 Posted January 13 Share Posted January 13 Nie wiem od czego to zależy ale u mnie na tym samym fonie aplikacje o których piszesz działają normalnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo_jarek Posted January 13 Share Posted January 13 (edited) 45 minut temu, Lot12 napisał(a): Nie wiem od czego to zależy ale u mnie na tym samym fonie aplikacje o których piszesz działają normalnie Działały normalnie do wczoraj. A dziś dochodzą kolejne - teraz mBank. W SmartLife co jakiś czas mnie wylogowuje i zmieniają się ikony w aplikacji na jakieś domyślne kafelki. Trzeba poczekać aż się załadują normalne. Connect dalej nie łączy ( działa chwilę tylko po restarcie telefonu). Może to ten piątek 13-tego... No i aplikacja telefon od Google - co któryś raz przypomina aby ustawić ją jako domyślną. Ustawiam a mimo to znowu przy którymś użyciu woła o to samo (to już trwa od kilku dni). Edited January 13 by bo_jarek Dodanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo_jarek Posted January 13 Share Posted January 13 Wkurzające bardzo... Postanowiłem przywrócić do ustawień fabrycznych. Uruchomiłem telefon w Recovery. Zaznaczyłem opcję Repair. Telefon się zrestartował i co ciekawe wszystko działa. W Inpoście musiałem się ponownie logować, tak samo w SmartLife. Natomiast mBank i Connect ruszyły bez problemu. Telefon ponownie pytał czy ustawić go jako aplikację domyślną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris78 Posted January 14 Share Posted January 14 Witam córka ma w swoim mi 11lite zainstalowany miui-v13.0.6.0.skieuxm czy mogę przejść na najnowszy ROM bez utraty danych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted January 14 Share Posted January 14 Jeśli po przez aktualizację tej samej linii romu to się nic nie traci.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris78 Posted January 15 Share Posted January 15 A czy telefon musi być odblokowany bo mam w trybie fastboot Dębice status locked Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted January 15 Share Posted January 15 (edited) Przy instalacji przez fastboot musi byc odblokowany. Przez recovery, nie. Możesz ściągnąć i spróbować aktualizacji z pobranego romu. https://bigota.d.miui.com/V13.0.8.0.SKIEUXM/miui_RENOIREEAGlobal_V13.0.8.0.SKIEUXM_ce36433662_12.0.zip Edited January 15 by FromWP Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts