Master Posted October 28, 2022 Share Posted October 28, 2022 12 minut temu, Tartary napisał(a): Nie da się ustawić zakresu, jeżeli jest wyłączona aplikacja systemowa. Musiałyby być włączone w telefonie dwie aplikacje do obsługi wideo jednocześnie, czyli systemowa i ta którą używam na co dzień, a to się mija z celem posiadania drugiej aplikacji. @Master @Kacper Skrzypekwychodzi na to, że aplikacja, a nie aparat robi tutaj robotę. Szkoda, bo systemowa jest ciężka i chciałem coś prostego bez dodatkowych opcji, typu YouTube itp. no to temat chyba się wyjaśnił ja z VLC korzystam sporadycznie - głównie do podglądu dużych plików video i lądowania napisów srt/txt - a tak ta systemowa w zupełności wystarczy ... w sumie całkiem fajny ten slow motion - ot taki dodatkowy bajer Link to comment Share on other sites More sharing options...
mars28 Posted November 2, 2022 Share Posted November 2, 2022 W dniu 28.10.2022 o 14:12, Tartary napisał(a): Nie da się ustawić zakresu, jeżeli jest wyłączona aplikacja systemowa. Musiałyby być włączone w telefonie dwie aplikacje do obsługi wideo jednocześnie, czyli systemowa i ta którą używam na co dzień, a to się mija z celem posiadania drugiej aplikacji. @Master @Kacper Skrzypekwychodzi na to, że aplikacja, a nie aparat robi tutaj robotę. Szkoda, bo systemowa jest ciężka i chciałem coś prostego bez dodatkowych opcji, typu YouTube itp. Kiedyś kiedyś tak to działało. Mam kilka filmów w slo-mo nagranych jeszcze Mixem 2s, tak mniej więcej sprzed 3 lat, i odtwarzam je na kompie w slo-mo bez kombinowania. Później była albo zmiana bazy Androida albo wersji MIUI i apka aparatu dostała "upgrade", od tamtej pory filmy nagrywane w slo-mo odtwarzały się w tym trybie tylko w stockowej aplikacji. Taki urok Xiaomi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted November 4, 2022 Share Posted November 4, 2022 u mnie pojawiła się znowu wibracja całego telefonu - tym razem wskoczyła od razu po odblokowaniu telefonu pazurem dawno już tego nie było - sądziłem że problemu już nie ma ale się myliłem oczywiście restart rozwiązuje problem no ale coś dalej z tym jest nie tak .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly Posted November 7, 2022 Share Posted November 7, 2022 Jakoś nudno bez aktualizacji 😁 wiadomo już coś, czy wrócą i w jakiej formie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 Godzinę temu, sly napisał(a): Jakoś nudno bez aktualizacji 😁 wiadomo już coś, czy wrócą i w jakiej formie? true true ... pewnie kolejna będzie jak wyjdą nowe aktualizacje zabezpieczeń - czyli grudniowe - a potem może już będzie update z andkiem 13 - podobno miui 14 ma wejść razem z premierą mi 13tki a to już całkiem niedługo - możliwe że w przyszłym miesiącu .... ogólnie ta wersja działa całkiem dobrze - poza drobiazgami o których już pisałem (przełączanie neta i wibracje) no ale to nic poważnego ... na pewno pan Kacper coś w tym temacie jeszcze napisze bo wie że czekamy na info Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted November 8, 2022 Author Share Posted November 8, 2022 5 godzin temu, sly napisał(a): Jakoś nudno bez aktualizacji 😁 wiadomo już coś, czy wrócą i w jakiej formie? W jakiej formie - wiadomo, o tym pisałem w pierwszym poście. Będzie nowa numeracja. Prawdopodobnie aktualizacje pojawia się jak wydadzą Androida 13, a skoro wstrzymali dla wszystkiego oprócz tabletów, to bardzo możliwe że to już będzie MIUI 14. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 Taka ciekawostka z dziś. Od aktualizacji na 22.10.26 borykałem się z ciągłym rozłączaniem zegarka Garmin po bt. Losowym wysyłaniem powiadomień na zegarek, słabym zasięgiem bt ( w mieszkaniu rozłączał nawet w pokoju obok). Do tego bateria wyraźnie gorzej trzymała. Co do zegarka, walczyłem z aplikacją odpowiadającą za komunikację, softem zegarka, ponownym flshem telefonu i nic. Dziś grzebałem z nudów w ustawieniach i zauważyłem że w ustawieniach baterii mam tryb "zbalansowane" choć zawsze używałem trybu"bateria" po zmianie na ten który zawsze mam ustawiony wszystkie problemy zniknęły. Nie rozłącza zegarka, powiadomienia przychodzą wszystkie, zasięg w całym mieszkaniu i nawet poza nim (nawet przed blokiem, a mieszkam na 3 piętrze), cud! Zrobiłem test i włączyłem znowu tryb zbalansowane i problemy powróciły. Po powrocie do bateria wszystko ok. Czyli jest jakaś różnica pomiędzy trybami, przynajmniej unie.Sendnięte z Mi 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muzyk Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 8 minut temu, kaciek napisał(a): Taka ciekawostka z dziś. Od aktualizacji na 22.10.26 borykałem się z ciągłym rozłączaniem zegarka Garmin po bt. Losowym wysyłaniem powiadomień na zegarek, słabym zasięgiem bt ( w mieszkaniu rozłączał nawet w pokoju obok). Do tego bateria wyraźnie gorzej trzymała. Co do zegarka, walczyłem z aplikacją odpowiadającą za komunikację, softem zegarka, ponownym flshem telefonu i nic. Dziś grzebałem z nudów w ustawieniach i zauważyłem że w ustawieniach baterii mam tryb "zbalansowane" choć zawsze używałem trybu"bateria" po zmianie na ten który zawsze mam ustawiony wszystkie problemy zniknęły. Nie rozłącza zegarka, powiadomienia przychodzą wszystkie, zasięg w całym mieszkaniu i nawet poza nim (nawet przed blokiem, a mieszkam na 3 piętrze), cud! Zrobiłem test i włączyłem znowu tryb zbalansowane i problemy powróciły. Po powrocie do bateria wszystko ok. Czyli jest jakaś różnica pomiędzy trybami, przynajmniej unie. Sendnięte z Mi 11 U Ciebie też na trybie bateria włącza oszczedzanie baterii ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 Ale w aplikacjach? Bo jak tak to tylko to co mam zaznaczone.Sendnięte z MI 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 Z innej beczki. Bo jednak to bt u mnie coś kiepsko działa, czy cofnięcie o jedna wersja do tylu na 22.10.12 można zrobić bez czyszczenia? Jeszcze nie cofałem się ...Sendnięte z Mi 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 (edited) 55 minut temu, kaciek napisał(a): Z innej beczki. Bo jednak to bt u mnie coś kiepsko działa, czy cofnięcie o jedna wersja do tylu na 22.10.12 można zrobić bez czyszczenia? Jeszcze nie cofałem się ... Sendnięte z Mi 11 z downgradem chyba nie powinno być problemów o ile nie będzie się próbowało wrzucić wersji ze starszymi poprawkami bezpieczeństwa .... z bluetoothem to nie mam akurat doświadczeń bo w zasadzie z niego nie korzystam .... no ale można spróbować - choć ja bym radził zaczekać do kolejnej wersji rozwojowej być może już w wersji 14 ... tyle że potem pewnie będzie problem z downgradem tzn z 14 na 13 tzn. bez wipe data pewnie się nie obejdzie .... Edited November 11, 2022 by Master 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted November 12, 2022 Share Posted November 12, 2022 A jak starsza wersja może mieć takie same poprawki jak nowsza?W dół nie da się cofnąć bez czyszczenia. Jak się robi downgrade to trzeba na czysto postawić system.,Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted November 12, 2022 Share Posted November 12, 2022 23 minuty temu, Netoper napisał(a): A jak starsza wersja może mieć takie same poprawki jak nowsza? W dół nie da się cofnąć bez czyszczenia. Jak się robi downgrade to trzeba na czysto postawić system., Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka chodziło mi o to że kolejne wersje rozwojowe często prawie niczym się nie różnią i jeśli mają te same poprawki bezpieczeństwa tzn datowane na ten sam miesiąc to może uda się zrobić downgradem z wersji późniejszej na wcześniejszą bez konieczności czyszczenia danych - spróbować można a jak się nie uda zostanie zrobić czysta instalke ... w sumie w tej sytuacji co opisał przedmówca to też nie ma pewności że to rozwiąże problem - chyba że pamięta na jakiej wersji weekly działało to dobrze .... i jak to jakaś mocno wcześniejszą wersja to wipe na pewno będzie już konieczne - albo zaczekać na następną rozwojowa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted November 12, 2022 Share Posted November 12, 2022 Gdyby się nie różniły to po co je tworzyć ?Praktycznie każda kolejna wersja ma zastosowane nowe rozwiązania, nowsze apki, sterowniki, czy pakiety zabezpieczeńWystarczy jedna z tych możliwości aby przy próbie brudnego downgrade system się wyłożył, o ile w ogóle da się z powodzeniem zakończyć taki downgrad.Kolejna sprawa, nawet jak by się udało to w samym systemie będzie nielichy bajzel bo będą w nim naleciałości nowszych i na siłę zasadzonych starych rozwiązań.A na koniec jeszcze dorzucę że przy robieniu standardowego updated potrafią być jaja z konfliktami i trzeba robić reset do fabrycznych, a robienie downgrade jest zdecydowanie agresywniejsze.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted November 12, 2022 Share Posted November 12, 2022 tak przy okazji tego o czym pisaliśmy - bo ciekawy temat ogólnie - w sumie trochę szkoda że Xiaomi nie daje przy tych changelogach wersji weekly trochę bardziej szczegółowych informacji w zakresie zmian tzn. czasami jest podane tylko jedno zdanie które tak naprawdę o niczym nie mówi a tak jakby było wiadomo np gdzie mieszali z opcjami wifi czy bluetootha to wtedy w przypadku problemów można by fajnie i szybko wyszukać która wersja była ostatnia przed poprawkami i sobie ja wrzucić .... tych wersji było już tyle i tych zmian tyle że ciężko to wszystko pamiętać co na jakiej wersji było lepiej a co gorzej fajnie byłoby też żeby gdzieś dać jakieś zestawienie tych zmian dla wersji weekly to jakby to było w jednym miejscu to też by nie zaszkodziło no ale myślę że trzeba już czekać na wersję 14 to pewnie część problemów rozwiążą a dojdą kolejne co oczywiście bardzo nas cieszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted November 12, 2022 Author Share Posted November 12, 2022 19 godzin temu, kaciek napisał(a): czy cofnięcie o jedna wersja do tylu na 22.10.12 można zrobić bez czyszczenia? Nie można, bo są tam październikowe poprawki, a nie listopadowe. Flash bez czyszczenia spowoduje restart do recovery. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted November 12, 2022 Share Posted November 12, 2022 Z changelogami to nie tylko Xiaomi jest oszczędne w informowaniu, mam w używaniu Samsunga S20Fe i S21 ultra i też lipa jeśli chodzi o logi miesięcznych updatów, jedynie jak była duża zmiana wersji andka to się trochę rozpisali, ale jedynie na zasadzie co nowego(jakie funkcje) doszło, a z cyferek to tylko data pakiety bezpieczeństwa, i po za tym nic o wersjach aplikacji.Np. na realme 8pro nawet jak była duża aktualizacja to zero konkretów, a wręcz nie chwalili się że np aktualizacja blokuje możliwość odblokowania BL, czy że wykastrowali motywy/personalizację, dopiero po aktualizacji wychodziło jakie funcjonalności wycięli. I zostajesz w czarnej rzyci bo nie możesz cofnąć romu, Tu Xiaomi ma wielką przewagę, że jak coś nie pasuje to można sobie starszy rom postawić bez jakichś większych problemów, bo np z Samsungiem niby też da radę (ale trza już sporo kombinować) ale i tak flaga idzie że urządzenie grzebane.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted November 12, 2022 Share Posted November 12, 2022 17 minut temu, Netoper napisał(a): Z changelogami to nie tylko Xiaomi jest oszczędne w informowaniu, mam w używaniu Samsunga S20Fe i S21 ultra i też lipa jeśli chodzi o logi miesięcznych updatów, jedynie jak była duża zmiana wersji andka to się trochę rozpisali, ale jedynie na zasadzie co nowego(jakie funkcje) doszło, a z cyferek to tylko data pakiety bezpieczeństwa, i po za tym nic o wersjach aplikacji. Np. na realme 8pro nawet jak była duża aktualizacja to zero konkretów, a wręcz nie chwalili się że np aktualizacja blokuje możliwość odblokowania BL, czy że wykastrowali motywy/personalizację, dopiero po aktualizacji wychodziło jakie funcjonalności wycięli. I zostajesz w czarnej rzyci bo nie możesz cofnąć romu, Tu Xiaomi ma wielką przewagę, że jak coś nie pasuje to można sobie starszy rom postawić bez jakichś większych problemów, bo np z Samsungiem niby też da radę (ale trza już sporo kombinować) ale i tak flaga idzie że urządzenie grzebane. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka o to bardzo ciekawe - widocznie nie chcą udzielać za dużo informacji - w sumie trochę dziwne bo na pewno by to nie zaszkodziło a często by się przydało ot chociażby przy wrzucaniu wcześniejszych wersji no ale tu nic się nie poradzi .... podejrzewam że jest mała szansa że zmienia w tym zakresie politykę i dobrze choć że mamy forum to zawsze jakieś info można poszukać co i jak .... u mnie dzisiaj znowu wskoczyła ta wibracja całej obudowy i to jest jakieś takie randomowe - nie wiadomo od czego ten badziew się robi .... ostatnio mam wrażenie że to coś z odblokowywaniem fona pazurem ale zdążą się to raz na kilka dni a odblokowuje się dużo częściej - wczesniej zakładałem że to coś związanego z powiadomieniami ale nie, to jest od kilku wersji rozwojowych a wcześniej nie było z tym problemu (aplikacje używam te same nic tam nie dodaje i nie mieszam w funkcjach fona) - dobrze choć że restart pomaga tego się pozbyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pitors Posted November 22, 2022 Share Posted November 22, 2022 Wiadomo kiedy będą nowe aktualizacje(Mi11 pro)? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted November 22, 2022 Share Posted November 22, 2022 2 godziny temu, Pitors napisał(a): Wiadomo kiedy będą nowe aktualizacje(Mi11 pro)? no chyba czekamy cierpliwie już na nową wersję .... gdzieś widziałem że premiera miui 14 ma być 2 grudnia .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted November 22, 2022 Author Share Posted November 22, 2022 Nie wiadomo. Nadal czekamy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
papakruk Posted November 27, 2022 Share Posted November 27, 2022 Wiecie może co trzeba zrobić, aby nie pojawiał się ten komunikat? Mam to po instalacji tej wersji.Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted November 27, 2022 Author Share Posted November 27, 2022 1 godzinę temu, papakruk napisał(a): Wiecie może co trzeba zrobić, aby nie pojawiał się ten komunikat? Mam to po instalacji tej wersji. Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka Wyczyść dane tej aplikacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimson Posted November 28, 2022 Share Posted November 28, 2022 (edited) Czy wersja 22.10.26 jest nowsza od 13.0.10.0 Stable (dotyczy Xiaomi 12X) ? Gdzie jest changelog z różnic pomiędzy wersjami ? Edited November 28, 2022 by dimson Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted November 28, 2022 Author Share Posted November 28, 2022 Pod względem poprawek zabezpieczeń na pewno jest nowsza (stable ma październikowe, beta listopadowe). Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimson Posted November 28, 2022 Share Posted November 28, 2022 faktycznie różnica w poprawkach zabezpieczeń, zastanawiałem się czy oprócz tego czymś jeszcze różnią się te wersje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 Pojawiła mi się aktualizacja bluetooth. Znalazłem ją w ustawieniach bluetooth, ciekawe czy tylko ja tak miałem? Nikt o tym nie wspomina.Sendnięte z MI 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 Godzinę temu, kaciek napisał(a): Pojawiła mi się aktualizacja bluetooth. Znalazłem ją w ustawieniach bluetooth, ciekawe czy tylko ja tak miałem? Nikt o tym nie wspomina. Sendnięte z MI 11 właśnie sprawdziłem u siebie i brak takowej .... ogólnie to w zasadzie z tego nie korzystam ale włączyłem i tam polazilem w ustawieniach i nigdzie nie widzę ogólnie to już dzisiaj premiera miui 14 .... jakoś smutno bez tych tygodniowych updatow - nie ma na co ponarzekać z ciekawostek to chyba udało mi się pozbyć problemu wibrującej obudowy - wyłączyłem wibracje przy odcisku palca i do tej pory się nie zdazylo .... pisałem kiedyś o tym problemie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 1, 2022 Author Share Posted December 1, 2022 49 minut temu, Master napisał(a): ogólnie to już dzisiaj premiera miui 14 No właśnie nie. Odwołali. Kiedy będzie - nie wiemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 15 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): No właśnie nie. Odwołali. Kiedy będzie - nie wiemy. o to ciekawe - dosłownie kilka dni temu gdzieś na jakimś zachodnim portalu o tym czytałem że jest 1 grudnia .... może znaleźli tam coś jeszcze do poprawy .... będziemy czekać pozdrowienia ps. tam widziałem Pana artykuł o zmianach w miui 14 - bardzo dobry choć wizualnie faktycznie chyba nie należy się spodziewać za dużych zmian .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 1, 2022 Author Share Posted December 1, 2022 6 minut temu, Master napisał(a): może znaleźli tam coś jeszcze do poprawy Nie, po prostu odwołali ze względu na śmierć byłego prezydenta Chin. Nie tylko Xiaomi odwołało swoją konferencję, Huawei, MediaTek czy iQOO zrobiły podobnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 (edited) 2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Nie, po prostu odwołali ze względu na śmierć byłego prezydenta Chin. Nie tylko Xiaomi odwołało swoją konferencję, Huawei, MediaTek czy iQOO zrobiły podobnie. no to zrozumiałe - tam jest kult jednostki - coś podobnego jak u nas i w Korei północnej ... w każdym razie czekamy cierpliwie ... Edited December 1, 2022 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateo912 Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 2 godziny temu, kaciek napisał(a): Pojawiła mi się aktualizacja bluetooth. Znalazłem ją w ustawieniach bluetooth, ciekawe czy tylko ja tak miałem? Nikt o tym nie wspomina. Sendnięte z MI 11 na mi 11 ultra też się pojawiła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 2 godziny temu, mateo912 napisał(a): na mi 11 ultra też się pojawiła. w którym to jest miejscu? ja u siebie na mi11 nigdzie dziada nie widzę .... możesz zapodac zrzuta ekranu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 TuSędnięte z MI 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts