Kacper Skrzypek Posted September 15, 2022 Share Posted September 15, 2022 Poprawki tłumaczeń Planujemy powrót do wsparcia urządzeń z procesorami MediaTeka, lecz potrzebujemy w tej kwestii Waszej pomocy. Więcej szczegółów tutaj Od 31 października koniec wsparcia wersji rozwojowych dla niektórych urządzeń Brak listy zmian w tym tygodniu; brak większych zmian Przywracanie ROM-ów pod TWRP Począwszy od wersji MIUI 22.6.22 przywracamy paczki w wersji pod TWRP dla większości urządzeń. Otrzymały one bowiem odpowiednie aktualizacje, które dodały obsługę deszyfrowania danych w Androidzie 12. Instrukcja przejścia z ROM-u fastboot na ROM recovery znajduje się w tym miejscu. Dla urządzeń, które nie otrzymały jeszcze nowego, działającego wydania TWRP, aktualizacje nadal będą wydawane jako paczki pod tryb Fastboot i w tym trybie muszą być wgrywane — szczegóły w naszym artykule. Częsty problem po pierwszej instalacji ROM-u Jeśli po instalacji naszego oprogramowania telefon wyświetla informację o tym, iż aplikacja Uprawnienia przestała działać bądź samoczynnie się restartuje, należy wyczyścić dane tej aplikacji w Ustawieniach (Ustawienia > Aplikacje > Zainstalowane > 3 kropki > Pokaż wszystkie aplikacje > wtedy wyszukać Uprawnienia > Wyczyść dane). Po wyczyszczeniu danych aplikacji problem ustąpi. Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum. Jak wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe)? W przypadku niepowodzenia aktualizacji warto wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe) z recovery, aby telefon mógł się uruchomić. W tym celu należy powrócić do TWRP (klawisze Głośność+ i Power) i w sekcji Wipe przesunąć suwak factory reset (tylko i WYŁĄCZNIE to). Czyszczenie innych partycji systemowych (w Advanced wipe) jest niepolecane i niepotrzebne. W przypadku, gdy posiadamy stockowe recovery od Xiaomi, uruchamiamy je za pomocą tej samej kombinacji klawiszy i wybieramy drugą opcję (Wipe Data), a następnie ją zatwierdzamy. Potem opcją nr 1 uruchamiamy telefon ponownie. Root Root z Magisk 25.2 do instalacji z TWRP (plik apk jest jednocześnie instalatorem — w celu instalacji w TWRP należy zmienić rozszerzenie z apk na zip. Najnowsze wersje TWRP wspierają instalację Magiska bez zmiany nazwy). Po instalacji, jeśli występują lagi, wykonać dodatkowy restart telefonu. Magisk w wersji 24 i wyżej nie wspiera już narzędzia MagiskHide, co może powodować problemy z poprawnym przechodzeniem testu SafetyNet (związanego m.in. z płatnościami Google Pay) przy korzystaniu z roota. Należy wtedy skorzystać ze starszej wersji 23 lub włączyć opcję Zygisk w ustawieniach aplikacji Magisk i wgrać moduł SafetyNet Fix w wersji pod Zygiska. Polecane aplikacje MIUI Aplikacja MIUIPolska Zepp Zepp Life Samouczek MIUIPolska (z Google Play) Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika. Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc. Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska, możecie nas wesprzeć, klikając w przycisk poniżej. Dotacja Motyw: tutaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted September 15, 2022 Share Posted September 15, 2022 (edited) na razie porazka - pobrałem z alternatywnego serwera i wyrzuciło błędy w twrp od razu na samym starcie .... pobiorę jeszcze raz za jakiś czas i zobaczymy może jakieś błędy były przy pobieraniu ... trudno powiedzieć update - drugie podejście zakończone sukcesem pobrane przez updatera - na razie wygląda że wszystko oki Edited September 15, 2022 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
fk4mil Posted September 16, 2022 Share Posted September 16, 2022 Od dwóch wersji na POCO F3, mam taki problem, że w sieci t-mobile, gdy telefon na chwile wejdzie do H+, mimo powrotu do zasięgu 5G/LTE, telefon ciągle utrzymuje H+, tylko restart telefonu przywraca LTE/5G... Ma ktoś podobny problem?. Link to comment Share on other sites More sharing options...
uremytoy Posted September 16, 2022 Share Posted September 16, 2022 Za każdym razem po ponownym uruchomieniu crashuje interfejs Wysłane z mojego M2012K11G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 16, 2022 Author Share Posted September 16, 2022 53 minuty temu, uremytoy napisał: Za każdym razem po ponownym uruchomieniu crashuje interfejs Wysłane z mojego M2012K11G przy użyciu Tapatalka Możesz zrobić log? https://xiaomi.eu/community/threads/guide-logging-with-adb-logcat.63684/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
uremytoy Posted September 16, 2022 Share Posted September 16, 2022 (edited) 2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał: Możesz zrobić log? https://xiaomi.eu/community/threads/guide-logging-with-adb-logcat.63684/ mam nadzieje, ze dobrze to zrobilem log_haydn_22.9.14.txt.7z Edited September 16, 2022 by uremytoy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 16, 2022 Author Share Posted September 16, 2022 Możesz sprawdzić, czy masz tak samo bez modyfikacji typu Magisk? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly Posted September 17, 2022 Share Posted September 17, 2022 Od jakiegoś czasu bardzo często samo istnie uruchamia mi się tryb nie przeszkadzać, jakieś pomysły co może być powodem?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 17, 2022 Author Share Posted September 17, 2022 A masz ustawiony jakiś harmonogram/przywracaleś ustawienia z konta Google? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted September 17, 2022 Share Posted September 17, 2022 7 godzin temu, sly napisał: Od jakiegoś czasu bardzo często samo istnie uruchamia mi się tryb nie przeszkadzać, jakieś pomysły co może być powodem?? ja codziennie korzystam z tego trybu szczególnie na noc - fajna sprawa - ale nie miałem takiej sytuacji żeby sam się włączył czy wyłączył - zawsze trzeba to kliknąć ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly Posted September 17, 2022 Share Posted September 17, 2022 15 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał: A masz ustawiony jakiś harmonogram/przywracaleś ustawienia z konta Google? Nic nie mam ustawione. Ps. Licznik danych nadal restartuję się 1 pomimo ustawienia poprawnych daty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted September 21, 2022 Share Posted September 21, 2022 u mnie znowu włączyła się stała wibracja i nie wiadomo od czego .... może to coś związanego z powiadomieniami od Messengera ... akurat pisała osoba z rodziny i to się pojawiło .... Messenger jest zamknięty a wibracja jest cały czas (wcześniej jak przychodziły te powiadomienia to to się nie uruchamiało) - wibracja jest taka sama jak po instalacji tej wersji rozwojowej - trza zrobić restart żeby jej się pozbyć ps korzystam też z GG i to się nie uruchamiało nigdy - w sumie na messengerze też pierwszy raz (tzn nie wiem czy to wina Messengera - wziąłem fona do ręki żeby wyczyścić listę powiadomień i ta wibracja już była - ale możliwe że to nie wina Messengera) Link to comment Share on other sites More sharing options...
uremytoy Posted September 22, 2022 Share Posted September 22, 2022 Możesz sprawdzić, czy masz tak samo bez modyfikacji typu Magisk?Nie za bardzo wiem jak wywalić magiem bez ponownej instalacji romu. Tak wogolr to wyskoczyła mi informacja o aktualizacji. To wasza? Wysłane z mojego M2012K11G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted September 22, 2022 Share Posted September 22, 2022 48 minut temu, uremytoy napisał: Nie za bardzo wiem jak wywalić magiem bez ponownej instalacji romu. Tak wogolr to wyskoczyła mi informacja o aktualizacji. To wasza? Wysłane z mojego M2012K11G przy użyciu Tapatalka no to nowa wersja pod twrp - tam chyba jakichs istotnych zmian nie ma ale tradycyjnie trza wrzucić póki co przez updatera nie idzie a z serwera głównego pobiera się bardzo wolno .... w każdym razie już jest nowy wątek dla tej wersji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts