Skocz do zawartości
  • 0

Domyślna aplikacja od SMS nie jest domyślna

Pytanie

Opublikowano

Bug dotyczy domyślnej aplikacji sms.

Pomimo zainstalowanej od google przy próbie wysłania sms-a aktywacyjnego uruchamia się ta domyślna.

Nie było by w tym nic ciekawego gdyby nie fakt że ta aplikacja nie wysyła w ogóle sms-ow.

Dugi temat podejrzewam że może być związany z tą aplikacją to fakt że jeżeli dzwoni telefon i się go odrzuci poprzez wysłanie sms-a np: oddzwonię, to wiadomości nie dochodzą albo dochodzą po paru godzinach.

Na pierwszym zdjęciu aplikacja o którą mi chodzi.

Na drugim tekst po wysłaniu sms-a a raczej jego brak.

signal-2022-02-08-072010.jpeg

signal-2022-02-08-072044.jpeg

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Teoretycznie google telefon.

Wszystko przychodzi na nią tak jak powinno ale jak trzeba wysłać wiadomość np przez apke banku celem autoryzacji telefonu to już otwiera się systemowa która nie działa.

P.S. redmi note 9 pro

• 0
Opublikowano

Próbowałem wysłać sms-a z aplikacji systemowej ręcznie i nie dochodzą. Tak jakby się kasowały bo znikają całkowicie.

Jak wyśle z googlowskich to je w tej apce widać.

• 0
Opublikowano

Nie. Funkcje czatu nie są dostępne na twoim urządzeniu.

Po odinstalowaniu wiadomości google aplikacja odrzyła, po ponownym zainstalowaniu wysyłanie przestaje działać.

• 0
Opublikowano

Trudno zrozumieć o co ci chodzi. Skoro odinstalowałeś aplikację googla to jak mogła "odrzyć"?

Na moim urządzeniu funkcje czatu są włączone ;)

• 0
Opublikowano

Funkcje czatu zależą od operatora to pierwsze. A drugie to to że jak wiadomości google odinstalowałem to domyślna zaczęła działać a jak zainstalowałem to przestaje. Ogólnie nie powinno tak być że SMS autoryzacyjny jest wysylany z apli która nie jest domyślną. Powinien być wysylany z domyślnej a tak nie jest.

Teraz dochodzi kolejny babol. Po paru dniach użytkowania nie da się zadzwonić ani dodzwonić na mój numer.Pomaga restart.

Skłaniam się do powrotu na oryginał.

• 0
Opublikowano
18 minut temu, Netoper napisał:

Operatorzy GSM stworzyli swoje czaty?

Google stworzyło i ma w swojej aplikacji sms na modłę iMessage Appla. Niestety nie wszyscy operatorzy chcą się z  nimi bawić.

• 0
Opublikowano

Nie kumam, przeca to idzie po danych komórkowych czy po wifi, to co? operatorzy GSM i kablowi blokują transmisję z serwera na którym leży baza danego czatu?
To nie negowanie, tylko nie czaje mechanizmu.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, FromWP napisał:

Niestety nie wszyscy operatorzy chcą się z  nimi bawić.

To nie o to chodzi. To nie zabawa a bardzo przydatna funkcja. Funkcje czatu dostarcza zewnętrzna firma, być może zależna od Googla. Miałem numer w Play i tam był czat do momentu jak wprowadzili płatne MMS. Wyłączyli ją z prostej przyczyny. Korzystając z funkcji czatu mogę wysłać plik aż 100M za darmo. To już spory film dobrej jakości. Ale Play wyciął funkcje czatu, bo w ten sposób zmuszał ludzi do korzystania z płatnych MMSów, które tną jakość w dodatku. Nie wiem jak jest w innych sieciach. Numer przeniosłem do T-Mobile i wszystko furczy. Gdzieś czytałem że w ubiegłym roku najwięcej ludzi uciekło z Playa... Chytry traci dwa razy ;)

Dodam. Co do aplikacji Telefon i Wiadomości Googla to również mają najlepszą procedurę odcedzania spamu, który obecnie zalewa telefony w kraju. Bez tych funkcji do 10 telefonów, a po włączeniu pełnych opcji to mam spokój. Wszyscy tu jęczą z nagrywaniem rozmów ;) A i tak tych nagrań nie ma gdzie wykorzystać :P

Edytowane przez brawo
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, brawo napisał:

To nie zabawa a bardzo przydatna funkcja.

Przydatna o ile działa prawidłowo. W Play (i nie tylko) były z tym różne jaja. Np sms wysłany na iPhona był traktowany jako iMessage. Oczywiście odpowiedź na takiego sms-a była przez iMessage i nie dochodziła. Tak, obsługuje to dla Googla firma zewnętrzna. Nadal są z tą obsługą problemy. Nie da się z tego czatu wyrejestrować numeru od razu. Trwa to kilka, kilkanaście dni i jak taki numer np przeniesiesz do sieci która tego nie obsługuje to mogą być  problemy ze zwykłymi sms-ami. Albo przełożysz kartę do telefonu z apka do sms która nie obsługuje tych czatów.