Skocz do zawartości

Odblokowanie bootloadera - Linux

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak odblokować bootloader? Chciałem wgrać Xiaomi.eu, ale w zasadzie wyłożyłem się na pierwszym punkcie :D 

Mi Unlock działa tylko pod Windows®. Niestety (a może stety) nie posiadam komputera z takim systemem. 

Co robić, jak żyć?

Opublikowano

@Kacper Skrzypek Dzięki.

Używałeś może tego programu? 

Podczas próby odblokowania przy użyciu tej aplikacji, w momencie gdy telefon uruchamia się w trybie Recovery, wybieram "Connect with MIAssistant", potwierdzam klawiszem "POWER" i… telefon uruchamia się ponownie. A aplikacja proponuje mi odblokowanie, wgranie ROMu etc., no w każdym razie co bym nie wybrał, to i tak telefon uruchamia się ponownie, więc niema w tym momencie połączenia. 

Ech…

Opublikowano

Linux posiada emulację windowsowskich aplikacji przez WINE. Z tego co się orientuje jako standardowy użytkownik linuxa, jest nawet wiecej alternatyw dla wine. Probowałeś może?

Opublikowano

OK

Tzn. nie OK. Procedura w tym programie jest taka:

1. Program łączy się z włączonym i odblokowanym telefonem. Restartuje go do Fastboot i traci kontakt.
  2. Restartujesz telefon i nawiązujesz ponownie kontakt. Ponownie restartuje telefon, tym razem do Recovery, gdzie wybieramy opcję Połącz z MiSuite
  3. Następny ekran pokazuje nam ogrom możliwości jakie sobą oferuje (przynajmniej w teorii), Wybieram Unlock bootloader. Telefon uruchamia się w trybie Fastboot i… traci połączenie.

No i to by było na tyle, czas stanął w miejscu, nie zmienia się nic.

Jakieś pomysły, nie da się tego zrobić po prostu z CLI przy pomocy ADB?

Opublikowano

Najlepszym sposobem by po prostu było użyć innego urządzenia z windowsem. Nawet starszy laptop. Mi jeszcze wpadł do głowy pomysł, by użyć tzw. "Windows Live CD ISO". Kiedyś były takie pliki .iso z windowsem 7. Może na tym warto sprobować? Pobrać sobie sterowniki do adb, na pendrive wrzucić mi unlock i może przejdzie?

Opublikowano
13 godzin temu, majoballs napisał:

Jakieś pomysły, nie da się tego zrobić po prostu z CLI przy pomocy ADB?

Niestety wygląda na to, że nie. Musisz albo postawić maszynę wirtualną z Windowsem albo jak wyżej jakiś inny komp z Windowsem.

Opublikowano (edytowane)

W międzyczasie znalazłem starego laptopa z XP, którego spróbuję reanimować, no zobaczymy.

A idź pan w diabły z tymi komputerami, narzędzie Szatana. XP na laptopie, który znalazłem jest 32bitowy, ale za to ADB na Winzgrozę jest tylko 64bitowe. Czy tylko mi się wydaje, czy kręcę się w kółko jak dziecko w lesie? Od ponad 10 lat używam tylko Linuksa, skąd mam wziąć "jedyny słuszny system" (pytam retorycznie)?

@marcin19883 To nie jest Ubuntu, ale tak mam zainstalowane ADB :) 

majoballs  ~  adb devices
List of devices attached
bc3680b6        device

majoballs  ~  sudo fastboot devices
Hasło: 
bc3680b6        fastboot

Po uruchomieniu programu z uprawnieniami sudo niby łączy się z telefonem, ale wypluwa z siebie taki błąd:

😕 

Screenshot_20211011_183953.png

Edytowane przez majoballs
Opublikowano

Masz laptopa 32 bit czy XP 32 bity, a Linuxa na jakim sprzęcie masz , bo moze zainstaluj obok linuxa np.W10 odblokuj co masz odblokować i wróć z powrotem do Linuxa.

Opublikowano

Zgadzam się, naprawdę postaw sobie wirtualke, albo cokolwiek (albo postaw tego windowsa 7 live z pendrive). Niestety, xiaomi to zrobiło tak i nie da się z tym nic zrobić. A kombinując pod górkę możesz wiecej sobie krzywdy zrobić niż odblokować.

Opublikowano
2 godziny temu, majoballs napisał:

Po uruchomieniu programu z uprawnieniami sudo niby łączy się z telefonem, ale wypluwa z siebie taki błąd:

Możliwe że przez ten rok Xiaomi zmieniło jakoś sposób autoryzacji i klient się już nie łączy normalnie, a autor tego nie zaktualizował. Ale to tylko hipoteza.

Niestety, prawdopodobnie bez wirtualki się nie obejdzie...

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

@rumot laptop z i3 spokojnie szarpnie 64 bitowy system ale nie będę tam nic przeinstalowywał, szkoda czasu. Na PC też nie będę nic zmieniał.

@noisxy wirtualka to nawet dobry pomysł ale zawsze miałem jakieś problemy z wykryciem urządzeń USB. Nie będę sobie dokładał roboty.

@Kacper Skrzypek słuszna uwaga, też o tym pomyślałem.

Wygląda na to, że nie ma 100% metody na odblokowania bootloadera pod Linuksem. Trudno pozostało odwiedzić jakiegoś znajomego i tam odfajkować procedurę.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udzielone porady.

Opublikowano
W dniu 14.10.2021 o 05:07, majoballs napisał:

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

@rumot laptop z i3 spokojnie szarpnie 64 bitowy system ale nie będę tam nic przeinstalowywał, szkoda czasu. Na PC też nie będę nic zmieniał.

@noisxy wirtualka to nawet dobry pomysł ale zawsze miałem jakieś problemy z wykryciem urządzeń USB. Nie będę sobie dokładał roboty.

@Kacper Skrzypek słuszna uwaga, też o tym pomyślałem.

Wygląda na to, że nie ma 100% metody na odblokowania bootloadera pod Linuksem. Trudno pozostało odwiedzić jakiegoś znajomego i tam odfajkować procedurę.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udzielone porady.

A ja mam dwa PC jeden monitor  stoją obok siebie, na jednym Miętówkę a na drugim W10  w zależności od potrzeby korzystam z jednego alb o z drugiego już tak od kilku lat i jakoś mi to pasuje przyzwyczaiłem się.

Opublikowano
9 godzin temu, rumot napisał:

A ja mam dwa PC jeden monitor  stoją obok siebie, na jednym Miętówkę a na drugim W10  w zależności od potrzeby korzystam z jednego alb o z drugiego już tak od kilku lat i jakoś mi to pasuje przyzwyczaiłem się.

Super.