Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Mam problem z załącznikami we wszystkich aplikacjach poza messengerem i whatsappem (na dysk google też mogę dodawać). Nie mogę dodawać zdjęć, dokumentów, audio, itp.

Chrome i Opera widnieją na liście plików i multimediów zezwolono na dostęp tylko do multimediów

Ktoś wie, gdzie mogłem coś zablokować? Borykam się z tym problemem od dłuższego czasu.

MIUI 12.5.1

Edytowane przez bubs0n
Opublikowano (edytowane)

8 minut temu, ZduneX25 napisał:

Dostęp do pamięci nadałeś tym aplikacjom?

Możesz podpowiedzieć, gdzie mogę to sprawdzić?

Edytowane przez bubs0n
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał:

W "Plikach i uprawnieniach" zaznacz wszystko (tj. i pliki i multimedia).

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jak kliknę "Pliki i multimedia", to mam do wyboru to:

Screenshot_2021-07-21-20-05-45-085_com.google.android.permissioncontroller[1].jpg

Edytowane przez bubs0n
Opublikowano

Chrome nie udostępnia samo z siebie plików. Z resztą, jak większość aplikacji. Chrome (opera) po próbie dodania pliku używają aplikacji z telefonu która zarządza plikami.

Albo aplikacja pliki(nie pamiętam nazwy, menadżer plików) lub twój inny manager ma jakiś problem, albo gdzieś klikając zmieniłeś domyślne aplikacje i się wysypuje.

Próbuj:

Zainstaluj inny manager plików i odpal (xplore, total commander), nadaj uprawnienia. Przy wybieraniu plików zobacz czy możesz wybrać któryś z tych managerów.

Znajdź aplikacje pliki/menadżer plików w zarządzaniu aplikacjami i wejdź w jej ustawienia. Powinno gdzieś być wyczyść domyślne. 

Nie pamiętam kazdej opcji, ale mogłeś wyłączyć "uruchamianie przez aplikację trzecie". O ile pamiętam (ale mogę systemy mylić) wyłączenie powoduje że chrome(opera) nie ma możliwości wywołać pliki/menadżer plików. 

Grzebałeś? Wyłączałeś, mroziłeś aplikacje? Przez adb albo appControl z XDA? Jeżeli tak, to przesadziłeś i wywaliłem coś potrzebnego.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.07.2021 o 23:35, frrancuz napisał:

Chrome nie udostępnia samo z siebie plików. Z resztą, jak większość aplikacji. Chrome (opera) po próbie dodania pliku używają aplikacji z telefonu która zarządza plikami.

Albo aplikacja pliki(nie pamiętam nazwy, menadżer plików) lub twój inny manager ma jakiś problem, albo gdzieś klikając zmieniłeś domyślne aplikacje i się wysypuje.

Próbuj:

Zainstaluj inny manager plików i odpal (xplore, total commander), nadaj uprawnienia. Przy wybieraniu plików zobacz czy możesz wybrać któryś z tych managerów.

Znajdź aplikacje pliki/menadżer plików w zarządzaniu aplikacjami i wejdź w jej ustawienia. Powinno gdzieś być wyczyść domyślne. 

Nie pamiętam kazdej opcji, ale mogłeś wyłączyć "uruchamianie przez aplikację trzecie". O ile pamiętam (ale mogę systemy mylić) wyłączenie powoduje że chrome(opera) nie ma możliwości wywołać pliki/menadżer plików. 

Grzebałeś? Wyłączałeś, mroziłeś aplikacje? Przez adb albo appControl z XDA? Jeżeli tak, to przesadziłeś i wywaliłem coś potrzebnego.

Zainstalowałem xplore, ale nic to nie zmieniło. Przy dodawaniu załączników w Operze mam do wyboru "aparat" i "pliki", xplore nie ma.

Wyczyściłem pamięć podręczną i domyślne ustawienia w menadżerze plików.

Mogę przeglądać pliki we wszystkich aplikacjach, nie chcą się jedynie zamieszczać.

Nie używałem żadnych zewnętrznych aplikacji do zarządzania telefonem. Używam jedynie Lawnchair'a.

Edytowane przez bubs0n
Opublikowano (edytowane)

Ok, w opcjach programistycznych wyłączyłem optymalizację MIUI - wymagał tego Vanced YT. Włączyłem je ponownie i sprawdziłem - dodawanie załączników działa.

Problem wyjadę się być trywialny, ale jak widać trudny do zlokalizowania.

Proszę nie zamykać jeszcze tematu, dam znać czy problem nie powróci.

P.S.

Obecne uprawnienia jak w załączniku, a dodawać pliki mogę.

Screenshot_2021-07-25-13-02-25-917_com.google.android.permissioncontroller.jpg

Edytowane przez bubs0n
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...