Acid Posted May 16, 2015 Share Posted May 16, 2015 Przygotowując dla Was planowaną poprawkę do kamer MI3 i MI4 gdzie włączymy prawie wszystkie brakujące funkcje (w tym slow motion, hfr, focus peaking etc.) natrafiłem na nazwy kodowe nowych urządzeń Xiaomi. Jak wiadomo obecnie Xiaomi większość aplikacji utrzymuje wspólne dla całej swojej rodziny telefonów i to jaka funkcja będzie aktywna lub nie zależy od obecności danego firmware - czyli telefonu. I tak przenosząc apkę MiuiCamera z MI3 do Mi Note okaże się, że funkcji jest znacznie więcej. Jednak z uwagi na prawie te same specyfikacje CPU modeli MI3, MI4 i MI Note jest możliwość aktywacji wszystkich funkcji do starszych urządzeń. I tak najwięcej dostanie MI3 (ale bez gwarancji, że wszystko będzie chodzić idealnie i płynnie jak w Mi Note). No ale mniejsza o MI3... Oto cały spis urządzeń zdefiniowanych w kamerze na dzień dzisiejszy (5.5.15): .field public static final IS_CM:Z .field public static final IS_CM_TEST:Z .field public static final IS_H2XLTE:Z .field public static final IS_H2X_LC:Z .field public static final IS_H3XLTE:Z .field public static final IS_HM:Z .field public static final IS_HM2:Z .field public static final IS_HM2A:Z .field public static final IS_HM2S:Z .field public static final IS_HM2S_LTE:Z .field public static final IS_HM3:Z .field public static final IS_HM3LTE:Z .field public static final IS_HM3Y:Z .field public static final IS_HONGMI:Z .field public static final IS_MI1:Z .field public static final IS_MI2:Z .field public static final IS_MI2A:Z .field public static final IS_MI3:Z .field public static final IS_MI3TD:Z .field public static final IS_MI3W:Z .field public static final IS_MI4:Z .field public static final IS_MI5:Z .field public static final IS_MI7:Z .field public static final IS_MI9:Z .field public static final IS_PAD1:Z .field public static final IS_STABLE:Z .field public static final IS_TABLET:Z .field public static final IS_XIAOMI:Z Pomijając urządzenia testowe i znane wychodzi na to, że Xiaomi ma plany na Redmi HM3 (Hongmi 3). Obecność MI5 jest oczywista, gdyż przewiduje się premierę tego telefonu gdzieś pod koniec tego roku ale MI7 i MI9? Wychodzi na to, że jest to jednak kodowa nazwa dla Mi Note i MI Note PRO ;p W sumie taka ciekawostka 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eru Posted May 16, 2015 Share Posted May 16, 2015 (edited) Po prostu już testują MI7 i MI9 bo pewnie się cofnęli w czasie żeby jeszcze bardziej dopracować te modele Tapnięte przez MiPad Edited May 16, 2015 by Eru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 16, 2015 Author Share Posted May 16, 2015 Nieee.. zaraz po napisaniu posta poszukałem jeszcze i prawdopodobnie to Mi Note i MI Note PRO ponieważ tylko dla MI7 i MI9 jest zdefiniowany gradienter czyli Poziomica. A to ma teraz tylko Mi Note. Poprawiłem posta zaraz po ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvinka Posted May 16, 2015 Share Posted May 16, 2015 W sumie taka ciekawostka Detektyw Acid na trupie, tfu, TROPIE! A z zapytaniem, Marvinka wie, że 4G LTE (jak to właściwie się nazywa? Hongmi?) to tak trochę mało poważnie jest traktowany, jak telefonek dla babć, ale czy jest szansa na jakieś poprawki kamerkowe dla tego obywatela? Link to comment Share on other sites More sharing options...
avish Posted May 16, 2015 Share Posted May 16, 2015 Co takiego włączysz w Mi4? Bo to co wymieniłeś to ma..chociaż slow motion jest ubogi..bez dźwięku...bez możliwości wybrania fragmentu który ma być spowolniony... Tych dwóch fjuczerow mi brakuje najbardziej w Mi4. Hongmi 3 pewnie jakoś pod koniec roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted May 17, 2015 Share Posted May 17, 2015 Detektyw Acid na trupie, tfu, TROPIE! A z zapytaniem, Marvinka wie, że 4G LTE (jak to właściwie się nazywa? Hongmi?) to tak trochę mało poważnie jest traktowany, jak telefonek dla babć, ale czy jest szansa na jakieś poprawki kamerkowe dla tego obywatela? Marvinka, zapomniałaś o najważniejszym-Note. Dokładniej Xiaomi Redmi Note LTE/4G single sim Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 17, 2015 Author Share Posted May 17, 2015 Co takiego włączysz w Mi4? Bo to co wymieniłeś to ma..chociaż slow motion jest ubogi..bez dźwięku...bez możliwości wybrania fragmentu który ma być spowolniony... Tych dwóch fjuczerow mi brakuje najbardziej w Mi4. Hongmi 3 pewnie jakoś pod koniec roku. Focus peaking. Ale najwięcej będzie w Mi3 bo tam najwięcej brakuje. Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rzeźnia Posted May 17, 2015 Share Posted May 17, 2015 Focus peaking. Ale najwięcej będzie w Mi3 bo tam najwięcej brakuje. Wysłane z MI Note Rewelacja. Przecież snapdragon 800 w Mi3 a 801 w Mi4 prawie niczym się nie różni. Świetna wiadomość! I can't wait. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvinka Posted May 17, 2015 Share Posted May 17, 2015 Marvinka, zapomniałaś o najważniejszym-Note. Dokładniej Xiaomi Redmi Note LTE/4G single sim No więc własnie. Hongmi Redrice LTEw Mi4^... Ojenku, ojenku. Jakby się nie mogły nazywać "Xiaomi Nasturcja", albo "Xiaomi Cjanotypia". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted May 17, 2015 Share Posted May 17, 2015 Hongmi i Red Rice to dwie stare nazwy dla urządzenia Redmi 1, jedna po chińsku, druga po angielsku. Niestety sprzedawcy i ludzie notorycznie kolejne telefony zamiast Redmi nazywali właśnie którymś z tych dwóch. Hongmi istnieje raczej tylko w nazwach kodowych (HM), choć Acid zapewne widzi więcej. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 17, 2015 Author Share Posted May 17, 2015 Nie powiedziałbym, że Hongmi to stara nazwa. To aktualna nazwa dla tych telefonów. Zresztą mają wciąż oznaczenie HM. Redmi to jest też angielska nazwa. Red Rice to był Hongmi 1. Wysłane z MI Note 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DukeN Posted May 17, 2015 Share Posted May 17, 2015 Nieee.. zaraz po napisaniu posta poszukałem jeszcze i prawdopodobnie to Mi Note i MI Note PRO ponieważ tylko dla MI7 i MI9 jest zdefiniowany gradienter czyli Poziomica. A to ma teraz tylko Mi Note. Poprawiłem posta zaraz po ;p Nie wiem czy mój stary umysł obejmuje to całe zamieszanie ale czy Mi Note ma jakąś specjalna Poziomicę? Czy to jest jakiś fjuczerbajer? Pytam bo Redmi 1s ma razem z kompasem poziomiczkę i to nawet fajnie działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 17, 2015 Author Share Posted May 17, 2015 Hehe nie.. To poziomica w Kamerze. Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
avish Posted May 17, 2015 Share Posted May 17, 2015 Jak ona działa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 17, 2015 Author Share Posted May 17, 2015 Utrzymuje w kadrze obiekt poziomo mimo innej pozycji aparatu. Tutaj krzywo trzymałem telefon. Kwiatek stoi wtedy prosto w kadrze. Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
darooll Posted May 17, 2015 Share Posted May 17, 2015 jest szansa, że już w kolejnej aktualizacji softu MI3 będzie miało włączone te funkcje? bądź może prędzej będzie jakiś plik do podmiany? jestem chętny na testy ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 18, 2015 Author Share Posted May 18, 2015 Nic nie będzie do podmiany. Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rzeźnia Posted May 18, 2015 Share Posted May 18, 2015 Ta poziomica wydaje się być przydatna. Aż mam chęć się zapytać kiedy ale każdy kto siedzi na xda wie... że deva się o czas nie pyta 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arshe2707 Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 Mam pytanie czy dla mi2s przewidujecie również jakieś usprawnienia dotyczące aparatu? i przy okazji moja mała prośba o pomoc tutaj http://miuipolska.pl/forum/topic/5422-motyw-w-stylu-ios-dla-mi2s-pomocy/?p=62377 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 19, 2015 Author Share Posted May 19, 2015 Tylko MI3 i MI4. Mi2 się nie nadaje. Jest za stary by ogarnąć nowe funkcje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 Tylko MI3 i MI4. Mi2 się nie nadaje. Jest za stary by ogarnąć nowe funkcje. A któreś redmi dostanie czy są po prostu za słabe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekw100 Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 Znając świat żaden redmi nie dostanie ale @Acid odpowiedz Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 Nie chodzi nawet o slow motion ale jakiekolwiek dodatkowe funkcje Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 Z pierwszego posta wynika, że cały zabieg "tuningu" kamery wynika z niemal identycznych procesorów w tych modelach. Domyślam się, że procesory z Redmi nie mają wiele wspólnego ze Snapem serii 8xx. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 20, 2015 Author Share Posted May 20, 2015 Lol no raczej. Bez przesady z tymi Redmi... Zresztą przecież to oczywiste, że funkcje te działają w oparciu o funkcje danego CPU. Przecież Qualcomm wymyślił Ubi-Focus czy Peaking czy Gradient dopiero od Snapdragona 800/801. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
penguino Posted July 9, 2015 Share Posted July 9, 2015 W TENAA pojawiło się coś, co wygląda jak Mi Note/Mi Note Pro. Jakaś kolejna wersja? https://translate.google.com/translate?depth=1&hl=en&rurl=translate.google.co.in&sl=zh-CN&tl=en&u=http://shouji.tenaa.com.cn/Mobile/MobileDetail.aspx%3Fcode%3DzDErPbEoeuAgCnH5gd4%252FOeQOPj%252BBDt8L Xiaomi przetestowało też urządzenie o nazwie 'libra' w Geekbenchu i raczje nie będzie to Mi5 tylko jakiś mocny średniak: https://browser.primatelabs.com/geekbench3/2928065 Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted July 9, 2015 Share Posted July 9, 2015 (edited) W TENAA pojawiło się coś, co wygląda jak Mi Note/Mi Note Pro. Jakaś kolejna wersja? https://translate.google.com/translate?depth=1&hl=en&rurl=translate.google.co.in&sl=zh-CN&tl=en&u=http://shouji.tenaa.com.cn/Mobile/MobileDetail.aspx%3Fcode%3DzDErPbEoeuAgCnH5gd4%252FOeQOPj%252BBDt8L Jak dla mnie to mi note pro, wszystko się zgadza :/ Xiaomi przetestowało też urządzenie o nazwie 'libra' w Geekbenchu i raczje nie będzie to Mi5 tylko jakiś mocny średniak: https://browser.primatelabs.com/geekbench3/2928065 To z kolei bardzo dziwne urządzenie, bo jedynym 6-rdzeniowym snapem jest 808, więc to jakiś flagowiec lub słabsza wersja Mi5 (Mi5i?) Edited July 9, 2015 by maaaciekmaaaniek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted July 9, 2015 Share Posted July 9, 2015 To jest msm8992, Snap 808 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
penguino Posted July 9, 2015 Share Posted July 9, 2015 Snapdragon 808 i 2GB RAMu. Może jednak będzie Mi4s? Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted July 9, 2015 Share Posted July 9, 2015 To jest msm8992, Snap 808 miałem to na myśli, ale coś mi się zjadło xD Snapdragon 808 i 2GB RAMu. Może jednak będzie Mi4s? trochę bez sensu, lepszy procek a mniej ramu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted July 9, 2015 Share Posted July 9, 2015 Może kolejny Mid-end na Indie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted July 10, 2015 Author Share Posted July 10, 2015 Już blisko do HM3 bo co tydzień dodają do kamery miui definicje z HM3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted July 10, 2015 Share Posted July 10, 2015 Co do tego mi note z tenaa ,http://www.tabletowo.pl/2015/07/09/ciekawy-smartfon-od-xiaomi-z-mocna-specyfikacja-dostrzezony-w-tenaa/tabletowo twierdzą że ma snapa 820, ciekawe po czym poznali skoro o procesorze jest tam tylko tyle że ma 8 rdzeni i taktowanie 2ghz więc dokładnie jak w mi note pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
penguino Posted July 10, 2015 Share Posted July 10, 2015 Nie poznali tylko przepisali artykuł z portali plotkarskich. Już to sprostowali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted July 10, 2015 Share Posted July 10, 2015 Po moim komentarzu xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts