Jump to content

Google Camera / GCam

Baczeekk
 Share

Recommended Posts

Cześć. Korzystacie, zamierzacie korzystać? Ostatnio ktoś mi to polecał i mówił, że jest wyraźnie lepiej. Chętnie więc zacząłbym używać tego zamiast stockowej aplikacji. Pytanie tylko jaka wersja i jaki config dla naszego Poco X3?

Edited by Baczeekk

21 minut temu, Baczeekk napisał:

Tak ustawiłem, ale jak odpalam aparat z ekranu blokady (przesuwając ikonkę czy dwukrotnie wciskając klawisz głośności) to uruchamia się stockowa aplikacja.

Może to głupie, ale masz przypisany skrót?

Screenshot_2021-01-13-20-20-15-731_com.android.settings.jpg

16 godzin temu, michal_gie napisał:

Pobrałem Gcam, ustawiłem tak jak Ty próbowałeś i faktycznie otwiera się aparat systemowy. Jutro pobawię się i jak znajdę rozwiązanie, to dam znać.

Próbowałem innymi skrótami uruchomić Gcam jako domyślny aparat, ale się nie udało. Może gdyby roota mieć i odinstalować aparat systemowy, to może Gcam uruchamiały się że skrótu. Roota nie mam, więc nie sprawdzę.

Tak testuje różne wersje GCam i mogę powiedzieć że nocne zdjęcia z tej apki wychodzą naprawdę duuużo lepsze, wyraźniejsze prawie bez szumów.

Natomiast w dzień to tak różnie raz lepsze ze stokowej apki raz z gcam.

• Like 1

Tak jak pisze Piotrek, ja raz folder "Configs" nazwałem "Config" przez nieuwagę i miałem zagadkę.

Dwa pytania:

- Od czego jest ta ikonka w prawym dolnym rogu? Wykropkowany kwadrat z czterema większymi w środku. Po kliknięciu aparat jakby uruchamia się na nowo, ale nie widzę zmiany.

- Rozdzielczość zdjęć. Koniecznie na pełną czy średnia też jest ok? Bardzo dużo traci się na jakości czy nieodczuwalna różnica? U mnie każde zdjęcie z HDRem (nie +) waży co najmniej 10/11MB a czasem jeszcze więcej.

Dnia 20.01.2021 o 01:01, Baczeekk napisał:

Czyli HDR - zawsze. A Google AWB? Co to jest?

//Nie mogę znaleźć opcji z ustawieniem klatek. Gdzie się znajduje?

Wchodzisz w ustawienia> HDR+ Enhanced Frames> ustawiasz 24.

Co do AWB to raczej i tak nie działa na naszym POCO.

18 godzin temu, Baczeekk napisał:

- Od czego jest ta ikonka w prawym dolnym rogu? Wykropkowany kwadrat z czterema większymi w środku. Po kliknięciu aparat jakby uruchamia się na nowo, ale nie widzę zmiany.

- Rozdzielczość zdjęć. Koniecznie na pełną czy średnia też jest ok? Bardzo dużo traci się na jakości czy nieodczuwalna różnica? U mnie każde zdjęcie z HDRem (nie +) waży co najmniej 10/11MB a czasem jeszcze więcej.

1. Nic nie zmienia na razie. Chodzi o składanie 4 pikseli w jeden.

2. Nie do końca rozumiem. Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy jakość jest dla Ciebie zadowalająca. Ja używam pełnej w proporcjach w 4:3 (Czyli 16MP, 3472x4624)

• 3 weeks later...

czy wam też zdjęcia nocne robi tak długo ? 

a raczej przetwarza niż robi, po zrobieniu zdjęcia zaczyna nad nim myśleć i nie wiem ile myśli bo średnio po 3 minutach chowam telefon do kieszeni bo zimno, a zdjęcie jeszcze nie zrobione, po jakichś 10 minutach mogę nowe zdjęcie zrobić ale poprzednie nie pojawia się w galerii, dopiero po paru godzinach pojawia się w galerii...

już chciałem wywalać Gcama bo myślałem że ma jakiś problem i nie zapisuje nocnych fot, ale on je robi i do galerii trafiają po paru godzinach :/

7 godzin temu, soniczek napisał:

czy wam też zdjęcia nocne robi tak długo ? 

a raczej przetwarza niż robi, po zrobieniu zdjęcia zaczyna nad nim myśleć i nie wiem ile myśli bo średnio po 3 minutach chowam telefon do kieszeni bo zimno, a zdjęcie jeszcze nie zrobione, po jakichś 10 minutach mogę nowe zdjęcie zrobić ale poprzednie nie pojawia się w galerii, dopiero po paru godzinach pojawia się w galerii...

już chciałem wywalać Gcama bo myślałem że ma jakiś problem i nie zapisuje nocnych fot, ale on je robi i do galerii trafiają po paru godzinach :/

To jest chyba problem nie z aplikacją, a z aparatem. U mnie czasem potrafi długo robić fotki, które wymagają dłuższego czasu naświetlania lub większego ISO na automacie, mieli, mieli i czasem po 10-15 sekundach zrobi fotę, a czasem nie. Ale u mnie sprawdza się zmiana obiektu do sfotografowania i ponownie ustawienie ostrości i robi już fotki normalnie. Korzystam z standardowej aplikacji do foto i Open Camera, na obu są podobne objawy. Miałem też jeszcze dwie inne apki, których nazw nie pamiętam i też pojawiały się problemy.

nie chodzi mi o czzs naswietlania bo to rozumiem, tylko o przetwarzanie zdjecia (składanie z paru ujęć) czy co on tam robi po pstryknięciu, jako galerie mam google photos, jako ciekawostke powiem że w GCam po naswietlaniu jest ikonka z miniaturką i możliwością wysłania ale tam jest zdjęcie które nie wygląda jak z trybu nocnego.

To spróbuj wejść w podgląd fotek z poziomu aplikacji fotograficznej, a potem sprawdź w galerii czy się pojawia. U mnie to pomaga kiedy nie ma fotek w galerii, tylko ja nie korzystam z GCam. Zdarza się, że w galerii fotek nie ma, wchodzę przez aparat do podglądu i za chwilę się pojawiają w galerii i innych aplikacjach.

• 7 months later...