Baczeekk Posted January 13, 2021 Share Posted January 13, 2021 (edited) Cześć. Korzystacie, zamierzacie korzystać? Ostatnio ktoś mi to polecał i mówił, że jest wyraźnie lepiej. Chętnie więc zacząłbym używać tego zamiast stockowej aplikacji. Pytanie tylko jaka wersja i jaki config dla naszego Poco X3? Edited January 13, 2021 by Baczeekk Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal_gie Posted January 13, 2021 Share Posted January 13, 2021 Nie korzystam, ale masz pod tym linkiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baczeekk Posted January 13, 2021 Author Share Posted January 13, 2021 Da się ustawić Gcam jako aparat domyślny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted January 13, 2021 Share Posted January 13, 2021 Można, ustawienia /Aplikacje /zarządzaj aplikacjami / trzy kropki /ustaw domyślna aplikacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baczeekk Posted January 13, 2021 Author Share Posted January 13, 2021 Tak ustawiłem, ale jak odpalam aparat z ekranu blokady (przesuwając ikonkę czy dwukrotnie wciskając klawisz głośności) to uruchamia się stockowa aplikacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek1111 Posted January 13, 2021 Share Posted January 13, 2021 Trzeba mieć root? Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal_gie Posted January 13, 2021 Share Posted January 13, 2021 21 minut temu, Baczeekk napisał: Tak ustawiłem, ale jak odpalam aparat z ekranu blokady (przesuwając ikonkę czy dwukrotnie wciskając klawisz głośności) to uruchamia się stockowa aplikacja. Może to głupie, ale masz przypisany skrót? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baczeekk Posted January 13, 2021 Author Share Posted January 13, 2021 @michal_gie Mam, ale to właśnie skrót od stockowego aparatu. 2 godziny temu, piotrek1111 napisał: Trzeba mieć root? Chyba nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal_gie Posted January 13, 2021 Share Posted January 13, 2021 13 minut temu, Baczeekk napisał: @michal_gie Mam, ale to właśnie skrót od stockowego aparatu. Chyba nie? Pobrałem Gcam, ustawiłem tak jak Ty próbowałeś i faktycznie otwiera się aparat systemowy. Jutro pobawię się i jak znajdę rozwiązanie, to dam znać. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal_gie Posted January 14, 2021 Share Posted January 14, 2021 16 godzin temu, michal_gie napisał: Pobrałem Gcam, ustawiłem tak jak Ty próbowałeś i faktycznie otwiera się aparat systemowy. Jutro pobawię się i jak znajdę rozwiązanie, to dam znać. Próbowałem innymi skrótami uruchomić Gcam jako domyślny aparat, ale się nie udało. Może gdyby roota mieć i odinstalować aparat systemowy, to może Gcam uruchamiały się że skrótu. Roota nie mam, więc nie sprawdzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baczeekk Posted January 14, 2021 Author Share Posted January 14, 2021 Jak go odinstalować? Mam root. W standardowy sposób nie mam możliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek1111 Posted January 14, 2021 Share Posted January 14, 2021 Wrzucaliście gotowy plik konfiguracyjny? Widać różnicę w jakości zdjęć? Ja na razie nie mam root-a i nie mam jak wrzucić ten config. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baczeekk Posted January 14, 2021 Author Share Posted January 14, 2021 Wrzuciłem razem z configiem. Nie zrobiłem zbyt dużo zdjęć w jakkolwiek wymagających warunkach, ale po kilku "zwykłych" ujęciach wydają się lepsze. HDR+ też robi różnicę, ale na pewno nie jest do wszystkiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
soniczek Posted January 15, 2021 Share Posted January 15, 2021 nie mam roota a configa załadował bez problemu, przynajmniej tak napisał. Na redmi też z ekranu blokady i przycisku otwierał stockowy aparat, pomimo że w domyślnych miałem GCam Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek1111 Posted January 15, 2021 Share Posted January 15, 2021 A jak bez root otworzyłeś katalog Gcam w katalogu ROOT? Link to comment Share on other sites More sharing options...
soniczek Posted January 15, 2021 Share Posted January 15, 2021 założyłem w pamięci wewnętrznej telefonu, bo domniemam że root to poprostu katalog główny ? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baczeekk Posted January 15, 2021 Author Share Posted January 15, 2021 Tak, ja to zrobiłem w głównym katalogu i wszystko chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek1111 Posted January 15, 2021 Share Posted January 15, 2021 Dzięki. Źle skojarzyłem. Gcam działa tak jak pisaliście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogdan75 Posted January 19, 2021 Share Posted January 19, 2021 Tak testuje różne wersje GCam i mogę powiedzieć że nocne zdjęcia z tej apki wychodzą naprawdę duuużo lepsze, wyraźniejsze prawie bez szumów. Natomiast w dzień to tak różnie raz lepsze ze stokowej apki raz z gcam. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baczeekk Posted January 19, 2021 Author Share Posted January 19, 2021 (edited) A jakieś zalecenia co do używania HDRu czy HDRu+? Edited January 19, 2021 by Baczeekk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabian Posted January 19, 2021 Share Posted January 19, 2021 HDR jeżeli musisz zrobić szybko zdjęcie. HDR+ jeżeli masz 2 sekundy więcej na foto Najlepiej ustawić klatki na 24. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baczeekk Posted January 20, 2021 Author Share Posted January 20, 2021 (edited) Czyli HDR - zawsze. A Google AWB? Co to jest? //Nie mogę znaleźć opcji z ustawieniem klatek. Gdzie się znajduje? Edited January 20, 2021 by Baczeekk Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek1111 Posted January 20, 2021 Share Posted January 20, 2021 Jak dla mnie zdjęcia nocne rewelacyjne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sqbnc Posted January 22, 2021 Share Posted January 22, 2021 Utworzyłem GCam - Configs wrzuciłem pliki XMLA gcam ich nie widzi. Jakieś rozwiązanie tego problemu?Bez roota Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek1111 Posted January 23, 2021 Share Posted January 23, 2021 Utworzyłeś foldery zgodnie z instrukcją? Jeśli zrobisz jak w instrukcji to musi działać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baczeekk Posted January 23, 2021 Author Share Posted January 23, 2021 Tak jak pisze Piotrek, ja raz folder "Configs" nazwałem "Config" przez nieuwagę i miałem zagadkę. Dwa pytania: - Od czego jest ta ikonka w prawym dolnym rogu? Wykropkowany kwadrat z czterema większymi w środku. Po kliknięciu aparat jakby uruchamia się na nowo, ale nie widzę zmiany. - Rozdzielczość zdjęć. Koniecznie na pełną czy średnia też jest ok? Bardzo dużo traci się na jakości czy nieodczuwalna różnica? U mnie każde zdjęcie z HDRem (nie +) waży co najmniej 10/11MB a czasem jeszcze więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabian Posted January 24, 2021 Share Posted January 24, 2021 Dnia 20.01.2021 o 01:01, Baczeekk napisał: Czyli HDR - zawsze. A Google AWB? Co to jest? //Nie mogę znaleźć opcji z ustawieniem klatek. Gdzie się znajduje? Wchodzisz w ustawienia> HDR+ Enhanced Frames> ustawiasz 24. Co do AWB to raczej i tak nie działa na naszym POCO. 18 godzin temu, Baczeekk napisał: - Od czego jest ta ikonka w prawym dolnym rogu? Wykropkowany kwadrat z czterema większymi w środku. Po kliknięciu aparat jakby uruchamia się na nowo, ale nie widzę zmiany. - Rozdzielczość zdjęć. Koniecznie na pełną czy średnia też jest ok? Bardzo dużo traci się na jakości czy nieodczuwalna różnica? U mnie każde zdjęcie z HDRem (nie +) waży co najmniej 10/11MB a czasem jeszcze więcej. 1. Nic nie zmienia na razie. Chodzi o składanie 4 pikseli w jeden. 2. Nie do końca rozumiem. Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy jakość jest dla Ciebie zadowalająca. Ja używam pełnej w proporcjach w 4:3 (Czyli 16MP, 3472x4624) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baczeekk Posted January 31, 2021 Author Share Posted January 31, 2021 (edited) Przy wybieraniu "Wideo" wywala mi aplikację. Wam też? //Po małym czyszczeniu i restarcie telefonu jest ok. Edited January 31, 2021 by Baczeekk Link to comment Share on other sites More sharing options...
soniczek Posted February 19, 2021 Share Posted February 19, 2021 czy wam też zdjęcia nocne robi tak długo ? a raczej przetwarza niż robi, po zrobieniu zdjęcia zaczyna nad nim myśleć i nie wiem ile myśli bo średnio po 3 minutach chowam telefon do kieszeni bo zimno, a zdjęcie jeszcze nie zrobione, po jakichś 10 minutach mogę nowe zdjęcie zrobić ale poprzednie nie pojawia się w galerii, dopiero po paru godzinach pojawia się w galerii... już chciałem wywalać Gcama bo myślałem że ma jakiś problem i nie zapisuje nocnych fot, ale on je robi i do galerii trafiają po paru godzinach :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabian Posted February 19, 2021 Share Posted February 19, 2021 Jakiej galerii używasz? Użyj "Prosta galeria" i sprawdź czy na niej też Ci się nie pojawia fotka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogdan75 Posted February 19, 2021 Share Posted February 19, 2021 Nocne zdjęcia robi około 2 - 3 sekundy od kliknięcia migawki a w galerii stockowej pojawia się od razu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgcompany Posted February 19, 2021 Share Posted February 19, 2021 7 godzin temu, soniczek napisał: czy wam też zdjęcia nocne robi tak długo ? a raczej przetwarza niż robi, po zrobieniu zdjęcia zaczyna nad nim myśleć i nie wiem ile myśli bo średnio po 3 minutach chowam telefon do kieszeni bo zimno, a zdjęcie jeszcze nie zrobione, po jakichś 10 minutach mogę nowe zdjęcie zrobić ale poprzednie nie pojawia się w galerii, dopiero po paru godzinach pojawia się w galerii... już chciałem wywalać Gcama bo myślałem że ma jakiś problem i nie zapisuje nocnych fot, ale on je robi i do galerii trafiają po paru godzinach :/ To jest chyba problem nie z aplikacją, a z aparatem. U mnie czasem potrafi długo robić fotki, które wymagają dłuższego czasu naświetlania lub większego ISO na automacie, mieli, mieli i czasem po 10-15 sekundach zrobi fotę, a czasem nie. Ale u mnie sprawdza się zmiana obiektu do sfotografowania i ponownie ustawienie ostrości i robi już fotki normalnie. Korzystam z standardowej aplikacji do foto i Open Camera, na obu są podobne objawy. Miałem też jeszcze dwie inne apki, których nazw nie pamiętam i też pojawiały się problemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
soniczek Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 nie chodzi mi o czzs naswietlania bo to rozumiem, tylko o przetwarzanie zdjecia (składanie z paru ujęć) czy co on tam robi po pstryknięciu, jako galerie mam google photos, jako ciekawostke powiem że w GCam po naswietlaniu jest ikonka z miniaturką i możliwością wysłania ale tam jest zdjęcie które nie wygląda jak z trybu nocnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgcompany Posted February 24, 2021 Share Posted February 24, 2021 To spróbuj wejść w podgląd fotek z poziomu aplikacji fotograficznej, a potem sprawdź w galerii czy się pojawia. U mnie to pomaga kiedy nie ma fotek w galerii, tylko ja nie korzystam z GCam. Zdarza się, że w galerii fotek nie ma, wchodzę przez aparat do podglądu i za chwilę się pojawiają w galerii i innych aplikacjach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel188 Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 zainstalowałem gcam 8.2 od parrota i powiem ze zdjęcia nocne to bajka nie wspomnę już o astrofotografii, ale mam pytanie używacie formatu 4:3 czy 16:9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts