Anna81 Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) Witam Od niedawna mam telefon Xiaomi Redmi Note 9 Pro. Gdy zainstalowałam aktualizację MIUI (sam wyświetlił, że jest dostępna i sam ją zainstalował, pytał tylko czy chcę), telefon przestał wyświetlać numery przychodzące, po prostu nie działa, stara jak świat, usługa clip. Ktoś dzwoni, a ja mam "Nieznany" zamiast numeru, a skoro nie ma numeru, to nie ma też nazwy dzwoniącego, jeśli nawet by był w książce. Nie ma to związku z moim numerem u kogoś, bo ja nadal się innym wyświetlam, tylko mi nie wyświetla się nikt. Nie ma to żadnego znaczenia, czy mam kontrolę spamu i ID, czy nie mam. Co ciekawe, sms i whatsup'y przychodzą normalnie, z numerem telefonu i nazwą, jeśli numer jest w książce. Robiłam reset do ustawień fabrycznych, ale nic to nie dało, tylko mam robotę z ponowną konfiguracją phone'a do moich potrzeb. Czyściłam też kartę sim, choć to w ogóle nie powinno mieć znaczenia, skoro sms i whats'up działają normalnie. Dzwoniłam do serwisu, laska kazała napisać przez aplikację ustawienia opinie z raportem o błędzie i "jeśli inni będą też mieli taki problem" to "może" wyjdzie poprawka. Niezbyt to pocieszające... Co ja mam teraz zrobić? To mój pierwszy telefon tej firmy i na początku byłam zachwycona, ale teraz żałuję, że taki kupiłam. Nie powtórzę więcej tego błędu. Ja mam parę pytań: Czy ktoś z Was też ma taki problem, czy nie? Czy da się jakoś cofnąć do poprzedniego MIUI? Czy są jakieś super ukryte opcje, które mogłyby pomóc? Czy można zastąpić jakąś inną aplikacją, aplikację telefon? To ewidentnie ta aplikacja szwankuje. Czy to się kwalifikuje do gwarancji? Edytowane 28 Listopada 2020 przez Anna81
mariusz.ur Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 @Anna81 masz VoLTE lub wifi calling? Wyłącz to albo przełącz preferowany tryb sieci na 3g i sprawdź. 1
LeBomB Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 Może być tak, że masz starą kartę SIM i po aktualizacji do MIUI weszła w konflikt z siecią i właśnie nie działa po stronie sieci usługa clip. Spotkałem się już z takimi przypadkami i sieć twierdziła, że po ich stronie jest wszystko ok. Jak masz możliwość to sprawdź na innej karcie, najlepiej innego operatora czy rozpoznaje Ci numery przychodzące zapisane w książce telefonicznej. Jak nie, to fakt, problem leży po stronie telefonu lub samej aplikacji telefon. Jeżeli jednak na innej karcie SIM lub innej sieci rozpozna numery to problem jest między SIM a operatorem.
Anna81 Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Opublikowano 28 Listopada 2020 31 minut temu, LeBomB napisał: Może być tak, że masz starą kartę SIM i po aktualizacji do MIUI weszła w konflikt z siecią i właśnie nie działa po stronie sieci usługa clip. Spotkałem się już z takimi przypadkami i sieć twierdziła, że po ich stronie jest wszystko ok. Jak masz możliwość to sprawdź na innej karcie, najlepiej innego operatora czy rozpoznaje Ci numery przychodzące zapisane w książce telefonicznej. Jak nie, to fakt, problem leży po stronie telefonu lub samej aplikacji telefon. Jeżeli jednak na innej karcie SIM lub innej sieci rozpozna numery to problem jest między SIM a operatorem. Możliwe, że jest coś takiego, skoro smsy mają i numery, i nazwy jeśli są w książce? Bo sms'y i whatsup'y przychodziły normalnie, z numerami, tak jakby tylko problem był z aplikacją telefonu (do dzwonienia). Problem naprawiłam, tak jak opisuję to niżej. Jest to tym bardziej dziwne, że znam z neta gościa, u którego problemów nie było po aktualizacji. 6 godzin temu, mariusz.ur napisał: @Anna81 masz VoLTE lub wifi calling? Wyłącz to albo przełącz preferowany tryb sieci na 3g i sprawdź. Wyłączyłam tą funkcję, i numery wróciły! WIELKIE dzięki! Ja bym w życiu sama nie doszła do tego, że trzeba to wyłączyć. Powiem więcej, dzwoniłam do serwisu i babka twierdziła, że mam pisać opinie o aktualizacji i czekać na łatki. Czyli tak się znają na własnym sprzęcie, ale luz... Ja się już dobry tydzień tak męczyłam, a grzebałam głównie przy funkcji ID rozmówcy i Spam, niczego to nie zmieniało. W końcu dzisiaj zrobiłam ustawienia fabryczne, bo tonący się brzytwy chwyta. Ale co ciekawe, znam gościa z jednego chata, który ma ten sam model, i dostał tą aktualizację kilka dni po mnie, u niego wszystko OK, a ma VoLTE aktywne i sieć na LTE. Może faktycznie mam starą kartę, ale zmieniałam ją ze dwa lata temu, bo się zepsuła, nie z mojej winy, kilka dni po zmianie sieci z TMobile na Play. Nie wiem czy mi wolno pisać kolejną sprawę w tym samym wątku, ale czy przy tej wersji MIUI można jakoś dodać numer do kontaktów na SIM? Nie lubię trzymać numerów w telefonie. Telefony się zmienia, a karta sim nieraz funkcjonuje latami. Do tego totalnie nie ogarniam kontaktów na tym phonie. Nigdzie nie ma opcji wyświetlania, żebym mogła wyświetlać kontakty np tylko z SIM, lub tylko z telefonu, teraz np mam taką sprawę, że kontakt niby skasowałam jeden, a on ciągle jest... Dziwne i jakieś takie nieprzejrzyste jest to całe MIUI. I niby mam kontakty na phonie, a nigdzie nie mogę znaleźć opcji dodania zdjęcia czy dzwonka do kontaktów.
tomas111 Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) Pisałem to już sporo razy. Zainstalujcie rom xiaomi.eu i nie będziecie mieli problemów. Wystarczy zrobić kopię kontaktów. W opcjach kontaktów masz wybór gdzie zapisać kontakty (sim lub konto xiaomi lub konto google) Edytowane 28 Listopada 2020 przez tomas111
kawosz636 Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Anna81 napisał: Nie wiem czy mi wolno pisać kolejną sprawę w tym samym wątku, ale czy przy tej wersji MIUI można jakoś dodać numer do kontaktów na SIM? Nie lubię trzymać numerów w telefonie. Telefony się zmienia, a karta sim nieraz funkcjonuje latami. Do tego totalnie nie ogarniam kontaktów na tym phonie. Nigdzie nie ma opcji wyświetlania, żebym mogła wyświetlać kontakty np tylko z SIM, lub tylko z telefonu, teraz np mam taką sprawę, że kontakt niby skasowałam jeden, a on ciągle jest... Dziwne i jakieś takie nieprzejrzyste jest to całe MIUI. I niby mam kontakty na phonie, a nigdzie nie mogę znaleźć opcji dodania zdjęcia czy dzwonka do kontaktów. Gdy się kliknie dodaj nowy kontakt/ utwórz, to wyświetla się gdzie zapisać nowy kontakt np SIM1, i w ustawieniach kontaktów jest taka zakładka jak " konta telefoniczne>konta telefonu i tam powinno być wybrane - konto sim Edytowane 29 Listopada 2020 przez mrosi Edytujemy cytowaną zawartość...
Anna81 Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Opublikowano 28 Listopada 2020 No to ja tak nie mam. Mi się nie pyta gdzie chcę dodać kontakt, nie mam takiego wyboru. Co do instalacji aktualizacji, to jest to moja pierwsza i prawdopodobnie ostatnia komórka tej firmy. Nigdy dotąd nie musiałam walczyć z aktualizacjami, ręczni ich instalować, ani nic z tych rzeczy. Wcześniej miałam Samsunga S6, totalnie bezproblemowy telefon, ale bateria siadła, a do tego potrzebowałam telefon z androidem 10, a jako telefon średniej półki cenowej, ten redmi note 9 pro wydawał się OK. I w sumie był OK. do czasu aktualizacji, no i parę drobnych zastrzeżeń też mam, np te kontakty.
mariusz.ur Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) @Anna81 Kontakty masz od Google. Możesz bez problemu importować z karty SIM, ale nie możesz eksportować na nią. Wystarczy zainstalować ze sklepu Play aplikację "Copy to SIM card" lub jakąkolwiek inną do obsługi karty SIM. Edytowane 29 Listopada 2020 przez mariusz.ur
Konra Opublikowano 20 Lutego 2021 Opublikowano 20 Lutego 2021 Mam podobny problem posiadam xiaomi redmi note 9 pro jak wiadomo w tym modelu apka kontaktów jest o Google od około 2 tygodni jak ktoś do mnie dzwoni to wyświetlają mi się nazwy kontaktów dziewczyny ponieważ mam zapisanego jej meila na telefonie nazwy jakie ja nadałem kontaktom są w książce skrótach ale jak ktoś dzwoni to wyświetla się nazwa z synchronizacji z innego meila miui global 12.0.1. Android 10 będę wdzięczny za podpowiedź
Adam Błażejewski Opublikowano 20 Lutego 2021 Opublikowano 20 Lutego 2021 Objawy wskazują że problemem może być włączona opcja VoLTE. Sprawdź czy masz ja włączona w ustawieniach karty sim. Jeśli tak to ją wyłącz a wszystko powinno działać normalnie.
Adam Błażejewski Opublikowano 20 Lutego 2021 Opublikowano 20 Lutego 2021 Wszystko zależy od romu, w niektórych romach może nie być modemu odpowiedzialnego za daną sieć w danym kraju i tak się wtedy dzieje.
Huri-Khan Opublikowano 27 Grudnia 2022 Opublikowano 27 Grudnia 2022 W dniu 20.02.2021 o 19:59, Adam Błażejewski napisał(a): Objawy wskazują że problemem może być włączona opcja VoLTE. Sprawdź czy masz ja włączona w ustawieniach karty sim. Jeśli tak to ją wyłącz a wszystko powinno działać normalnie. Panie Adamie, dziękuję za informację. Z odpowiedzi jakie Pan udziela na forum wnioskuję, że zna się Pan w temacie. Wielkie dzięki za Pana pracę. Oto co zaobserwowałem: - kupiłem telefon XIAOMI POCO F4 z oprogramowaniem GLOBAL na Unię Europejską - opcja VoLTE włączona i identyfikacja połączeń przychodzących działa bez problemu. - chciałem zainstalować oprogramowanie GLOBAL z opcją nagrywania rozmów, wybrałem Indonezję (Tajwanu nie testowałem). Usługa nagrywania połączeń działa, ale podczas połączeń przychodzących z włączoną opcją VoLTE połączenia zaczęły się wyświetlać jako „nieznane”. Wyłączyłem VoLTE zgodnie z Pana instrukcją a identyfikacja połączeń przychodzących zaczęła działać prawidłowo. Ciekaw jestem czy instalując ROM GLOBAL na Tajwan problem będzie się powtarzał? Póki co wstrzymuję się z instalacją XIAOMI.eu ale kto to wie, czy nie będę się kiedyś przesiadał :)
Adam Błażejewski Opublikowano 27 Grudnia 2022 Opublikowano 27 Grudnia 2022 @Huri-Khan Najprawdopodobniej ROM tajwański również nie będzie działał w połączeniu z VoLTE. Problemem tym jest brak globalnego modemu działającego w naszym kraju. Oczywiście jest możliwość jego zmiany, lecz w tym celu potrzebny jest już ROOT.
Huri-Khan Opublikowano 27 Grudnia 2022 Opublikowano 27 Grudnia 2022 36 minut temu, Adam Błażejewski napisał(a): @Huri-Khan Najprawdopodobniej ROM tajwański również nie będzie działał w połączeniu z VoLTE. Problemem tym jest brak globalnego modemu działającego w naszym kraju. Oczywiście jest możliwość jego zmiany, lecz w tym celu potrzebny jest już ROOT. Rozumiem, że oprogramowanie Xiaomi.eu działa prawidłowo z VoLTE i nagrywaniem rozmów?
Adam Błażejewski Opublikowano 27 Grudnia 2022 Opublikowano 27 Grudnia 2022 @Huri-Khan Jeśli dane urządzenie jest oficjalnie wspierane przez operatora to na pewno tak. W innym przypadku potrzebny będzie ROOT i zmiana modemu. Z tego, co pamiętam to tylko oprogramowanie EEA działało poprawnie w naszym kraju z większością operatorów. Nie odpowiem na pytanie, jak jest aktualnie.
Rekomendowane odpowiedzi