gasie Posted September 26, 2020 Share Posted September 26, 2020 (edited) Czy komuś z was udało się uruchomić na Mi9 czat RCS? U mnie po zainstalowaniu googlowskich wiadomości i usług operatora zgłasza, że operator (Play) nie obsługuje tej funkcji. Tyle że np. na Mi9 Lite RCS w Play bangla. Próbowałem różnych sztuczek typu czyszczenie danych aplikacji, starsze wersje, ale nic to nie dało. Edited September 26, 2020 by gasie Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted September 26, 2020 Share Posted September 26, 2020 czyszczenie jakich aplikacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted September 26, 2020 Author Share Posted September 26, 2020 (edited) Wiadomości i usług operatora. Dodam jeszcze że triki z zastosowaniem Activity Launchera nie działają. Edited September 26, 2020 by gasie Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted September 26, 2020 Share Posted September 26, 2020 (edited) U mnie po wyczyszczeniu tych aplikacji (i ponownym uruchomieniu telefonu bo to też ważne) musiałem odczekać 1-1,5 doby zanim pojawiło się okno do włączenia czatu. Przez ten czas był komunikat "Twoje urządzenie nie obsługuje tej funkcji" Czy jakoś tak. Edited September 26, 2020 by brawo Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted September 26, 2020 Author Share Posted September 26, 2020 A jaką masz wersję softu? Ja mam EEA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted September 27, 2020 Share Posted September 27, 2020 (edited) W orange flex poszło od strzału na EEA. Terza mam xiaomi.eu stable miui 12, ale używam sms od xiaomi. Sprawdze jak podłoga wyschnie bo tel w kuchni leży a za nadeptanie mógłbym zginąć edit. Działa ale po przebojach. Pierwsze odpaliłem googla, dałem włącz i mielił coś. Wyłaczyłem vowifi bo on czasem robił cyrki. Nic. Ciągle łączył. Wyłaczyłem wifi ogólnie w telefonie i stwierdził, że wyryfikuje numer telefonu i nie mógł tego zrobić. Poprosił mnie o ręczne wpisanie numeru. Dałem numer i znowu i pisał, że konfiguruje i próbuje zweryfikować mój numer telefonu. Ubiłem apkę przez czyszczenie ramu i nic. Wyłączył w ogóle czat. Dałem znowu na połączenie i tak kilka razy i zaskoczył. Teraz działa. Obecnie próbuje żonie na MI10 zrobić też na xiaomi.eu stable i to samo co u mnie było ale jeszcze nie zaskoczył. Wcześniej miała oficjlane EEA i fabrycznie był włączony czat (to samo co mają na innych modelach nowszych od naszych tj mi9t, mi10 i wszystko co ma fabrycznie googla). Nie wiem w czym problem, ale mój mi9 zaskoczył a żony mi10 jeszcze nie (obaj na fflexie jesteśmy). Edited September 27, 2020 by witek_77 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted September 27, 2020 Author Share Posted September 27, 2020 (edited) Wow! Którą masz wersję wiadomości Google? Doinstalowałeś carrier services? Edited September 27, 2020 by gasie Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted September 27, 2020 Share Posted September 27, 2020 nic nie instalowałem więcej. Pobrałem najnowszą ze sklepu play i poszło. Apke mam 6.4.044 i śmiga. Tylko, że ja mam miui12 stable xiaomi.eu P.S. żonie na mi 10 nie ruszyło Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted September 27, 2020 Author Share Posted September 27, 2020 (edited) U mnie nawet nie ma co ruszyć: Nie wiem czy to kwestia operatora (play vs orange) czy softu (eea vs eu). Play (konsultanci) generalnie coś ściemnia, bo podobno mi włączyli usługę RCS - i nie mam, a reszta rodziny ma na innych xiaomi usługę bez specjalnej aktywacji u tego operatora. A masz w ogóle w aplikacjach systemowych usługi operatora (carrier services)? Edited September 27, 2020 by gasie Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted September 27, 2020 Share Posted September 27, 2020 Tak ale nie robiłem nic tzn nie instalowałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted September 28, 2020 Share Posted September 28, 2020 To żadne przeboje i cuda Przecież napisałem, że trzeba swoje odczekać zanim ta usługa odpali po wyrestaurowaniu aplikacji. Jesteście w gorącej wodzie kompani. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted September 28, 2020 Author Share Posted September 28, 2020 @witek_77, zanim się przesiadłeś na xiaomi.eu miałeś EEA - na tym sofcie doinstalowałeś tylko wiadomości google i poszło od strzału tak? Bez carrier services? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lary504 Posted September 28, 2020 Share Posted September 28, 2020 Ja mam xiaomi.eu i jak dam kartę orange na sim1 to wtedy działa rcs jak dam play to już brak. Wysłane z mojego Redmi K30 Pro przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted September 28, 2020 Share Posted September 28, 2020 Tak na EEA działało od strzału, na xiaomi.eu komplikacje z numerem telefonu którego sam nie umiał wyciągnąć sobie z SIMa (trzeba było podać), później kilka razy dac spróbuj ponownie i poszło. Żonie na mi10 na xiaomi.eu nie poszło a domyślnie na EEA jest fabrycznie preinstalowany i chodzi. Z tego co mi świta to nie wiem czy ten carrier services samo się nie instalowało zaraz po formacie telefonu tj wgraniu xiaomi.eu bo coś takiego mi się rzuciło w oczy. Tzn skądś to kojarze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted September 28, 2020 Author Share Posted September 28, 2020 Skoro na EEA u ciebie w Orange działało, a u mnie w Play nie, to różnica jest tylko w operatorze. Dziwne to, bo Play wspiera RCS na telefonach spoza oficjalnej listy, np. na Mi9TPro u mojego dziecka czat działa. Jeszcze tylko sprecyzowanie - u mnie "nie działa" znaczy, że nie ma w ogóle możliwości włączenia usługi (komunikat o braku wsparcia) a u ciebie "nie poszło" znaczy, że nie przechodzi weryfikacji numeru, tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lary504 Posted September 28, 2020 Share Posted September 28, 2020 Próbowałem też na innej karcie z play i też nie poszło. Orange działa bez problemu. Wysłane z mojego Redmi K30 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted September 28, 2020 Share Posted September 28, 2020 Boszeeeee...W RCS musi zostać zarejestrowany numer telefonu. Usługa jest świadczona dla numeru, a nie telefonu. Co ma niby dać te przekładanie kart z telefonu do telefonu? Numer Orange jest zarejestrowany, a te karty z Play nie. Cała tajemnica "działa/nie działa" .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
worekgdy Posted September 29, 2020 Share Posted September 29, 2020 Czy komuś z was udało się uruchomić na Mi9 czat RCS? U mnie po zainstalowaniu googlowskich wiadomości i usług operatora zgłasza, że operator (Play) nie obsługuje tej funkcji. Tyle że np. na Mi9 Lite RCS w Play bangla. Próbowałem różnych sztuczek typu czyszczenie danych aplikacji, starsze wersje, ale nic to nie dało. W pierwszej kolejności skontaktuj się z Play (najlepiej czat) i niech włączą dla Twojego numeru RCS (darmowa usługa)Zainstaluj Wiadomości Google i usługi operatora. Najlepiej dołącz do programu beta.Mimo, że Play na swojej stronie nie ma w wykazie obsługiwanych telefonow innych niż SG, to zapewniam Cię, że na MI8 Lite, MI10 Lite 5G i POCO X3 zadziałał RCS i nadal działa.Nawalczyłem się z nimi (resety usługi, reklamację, wymiana SIM), ale pewnego pięknego dnia zaczęło wszytko śmigać.Wysłane z mojego MI10 Lite 5G Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted September 29, 2020 Author Share Posted September 29, 2020 Dokładnie tak zrobiłem. Czat z play, włączenie usługi, instalacja apek, program beta... I nic. Nawet tricki z activity launcherem i "set RCS flags". I nic. Masz Mi9? Link to comment Share on other sites More sharing options...
worekgdy Posted September 29, 2020 Share Posted September 29, 2020 Ćwiczyłem dokładnie takie same ruchy jak Ty (flagi, activity resety, czyszczenie) W końcu olałem RCSa. Po 3 czy 4 tygodniach zaskoczył i śmiga.Nie, nie mam 9. Wymieniłem w poście wyżej na jakich telefonach mi śmiga obecnie RCS.Pozostaje cierpliwie czekać.Wysłane z mojego MI10 Lite 5G Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted September 29, 2020 Author Share Posted September 29, 2020 Owszem. Na Mi9 w Play RCS nie zadziała póki co. Widocznie nie mają go nawet na nieoficjalnej liście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
worekgdy Posted September 29, 2020 Share Posted September 29, 2020 A jest jakaś nieoficjalna lista? Bo oficjalna wspieranych telefonow jest na ich stronie.Wysłane z mojego MI10 Lite 5G Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted September 29, 2020 Author Share Posted September 29, 2020 Musi być skoro działają inne fony spoza oficjalnej. Z Xiaomi są na niej modele z preinstalowanym dialerem i wiadomościami od gugla czyli wszystkie nowsze od Mi9. Link to comment Share on other sites More sharing options...
worekgdy Posted September 29, 2020 Share Posted September 29, 2020 Mi8 Lite nie ma preinstalowanej app Wiadomości Google. Sam instalowałem ze Sklepu Play. Po uruchomieniu usługi czekałem ze 2 tygodnie i dopiero zaskoczyło. Cierpliwości.Z drugiej strony nic ten RCS nie wnosi. Tyle, że widzę odczytanie wpisu i to, że do mnie ktoś odpisuje. Pliki przesyłam i tak e-mailem lub Google Drive.Może w przyszłości będzie sens jak wszyscy będą używać. Z mojej listy 400 kontaktów działa tylko u 2 osób. Więc szału nie ma.Wysłane z mojego MI10 Lite 5G Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted September 29, 2020 Author Share Posted September 29, 2020 Rozumiem że na Mi8lite usługi operatora też doinstalowałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
worekgdy Posted September 29, 2020 Share Posted September 29, 2020 Tak. Zarówno Wiadomości jak i Usługi w wersji betaWysłane z mojego MI10 Lite 5G Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasie Posted September 29, 2020 Author Share Posted September 29, 2020 Usługi operatora w wersji beta? Nie ma takich nawet na apkmirror. Link to comment Share on other sites More sharing options...
worekgdy Posted September 29, 2020 Share Posted September 29, 2020 No tak masz rację. Usługi nie są w beta.Za dużo mam tych beta wgranych. Pisałem z głowy i jakoś mi się kojarzyło, że one też są.Wysłane z mojego MI10 Lite 5G Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted September 30, 2020 Share Posted September 30, 2020 (edited) "Z drugiej strony nic ten RCS nie wnosi." Zgadza się A nawet zauważyłem pewną wadę. Mam ustawioną archiwizację SMSów na koncie Xiaomi. I w jednej z sesji nie zarchiwizowały mi się moje odpowiedzi. Odpowiedzi drugiej strony są, ale moich nie ma. Nie wiem dlaczego tak się stało. Wiem, że tamta strona odpisywała z telegrama, bo jakiś kod mi przyszedł. Osoba obca i tylko raz z nią pisałem. A podobnie jak u ciebie mam bardzo krótką ławkę znajomych, z którymi mógłbym to przetestować. Jak ktoś ma takich znajomych z tymi aplikacjami i RCS, to może to przetestować. Zwykłe SMS dobrze archiwizują się. Edited September 30, 2020 by brawo Link to comment Share on other sites More sharing options...
worekgdy Posted October 18, 2020 Share Posted October 18, 2020 Działał, działał i przestał. Nie znam powodu dlaczego RCS przestał działać. Cały czas jest opcja KONFIGURUJĘ.Myślałem, że może aktualizacja app Wiadomości Google coś namieszała lub Usługi Operatora, ale u córki działa.Jakieś pomysły?Wysłane z mojego MI10 Lite 5G Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted October 18, 2020 Share Posted October 18, 2020 (edited) Czekaj. U mnie to się zdarzało po aktualizacji "wiadomości" i już... po dobie znów działało Ale wcześniej wyczyściłem te aplikacje o których mówią w poradniku. W dwóch oknach widzę, że maks plik to 50MB, ale jak zaznaczycie domyślne ustawienie, to będzie 105MB. Ja tak mam w każdym bądź razie. Edited October 18, 2020 by brawo Link to comment Share on other sites More sharing options...
worekgdy Posted October 18, 2020 Share Posted October 18, 2020 Domyślna wartość to WYŁĄCZ, a 105MB zaginęło. Dzięki za naprowadzenie. Spróbuję pobrać poprzednią działającą wersję i wtedy zobaczę. Chociaż u córki na POCO3X po aktualizacji działa. Czyszczenie, przywracanie, odinstalowywanie nie pomaga. A ten stan rzeczy trwa już z tydzień.Wysłane z mojego MI10 Lite 5G Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted October 18, 2020 Share Posted October 18, 2020 Ja aktualizuje na bieżąco i jest u mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
worekgdy Posted October 18, 2020 Share Posted October 18, 2020 No nic. Dzięki. Trzeba czekać. Poprzednie wersje nic nie pomagają. Nawet nie zmienia się opcja wielkości przesyłanych plików. Nie ogarniam już tego. Odpuszczam sobie.Wysłane z mojego MI10 Lite 5G Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lovelas1988 Posted February 24, 2021 Share Posted February 24, 2021 No nic. Dzięki. Trzeba czekać. Poprzednie wersje nic nie pomagają. Nawet nie zmienia się opcja wielkości przesyłanych plików. Nie ogarniam już tego. Odpuszczam sobie.Wysłane z mojego MI10 Lite 5GOdkopuje.Znalazłeś rozwiazanie? U mnie występuje ten sam problem od 3 tygodni. Czyszczeniw aplikacji nie pomaga, stoi na konfiguruje i nic sie nie dzieje. Wcześniej dzialalo, teraz juz nawet sms konfiguracyjne nie przychodza.Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts