Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czesc od jakis kilku dni mam problem gdyż przesuwając palcem w gore po ekranie wlacza mi sie zawsze asystent google co jest strasznie irytujace/.... przejzalem caly internet i zadnego rozwiazania nie znalazlem jak to wylaczyc.. zawsze wlaczalem go wywołujac "ok google" a teraz jeszcze wlacza sie nie proszony za kazdym razem za pomoca skrótu.. przejzalem takze wszystkie opcje w telefonie i nic ... dizewczyna ma ten sam tel i jej sie to nie wlacza... natomiast u niej nie widac w rogu asystenta google ikony konta a u mnie juz widac zdjecie z konta google...

Ktos cos poradzi bo juz nerwy siadaja

Edytowane przez matti.94
Opublikowano

Ehhh.. internety..

Uszczypnij ekran - opcje - więcej

I masz albo przesuń w górę blabla (global)

Albo sposób wyszukiwania (eu). Lub, jak się coś w nazwach pozmieniało trochę inaczej. Ale to powinno być w opcjach "pulpitu".

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, mariusz.ur napisał:

Przy ustawionych gestach ustawienia skrótów przycisków nic nie dają.

Ustawienia, ekran główny, wyłącz uruchamianie wyszukiwania gestem przesunięcia w górę. Przy ustawionych gestach i z szufladą aplikacji to powinno być nieaktywne. W najnowszej alphie Systemowego menedżera pulpitu tak jest. Nie wiem jak w starszych wersjach.

Edytowane przez FromWP
  • Like 1
Opublikowano

To nie ma nic wspólnego z asystentem. Jeśli masz ustawione gesty zamiast przycisków i Androida10 to nie ma opcji na wyłączenie tego. Swoją drogą to dobre rozwiązanie i mnie osobiście nie przeszkadza.

Opublikowano
34 minuty temu, mariusz.ur napisał:

Jeśli masz ustawione gesty zamiast przycisków i Androida10 to nie ma opcji na wyłączenie tego.

Z asystentem nie, z szufladą aplikacji tak. Jak włączona to gest przesunięcia w górę jest zarezerwowany dla rozwinięcia szuflady. Android 10 ustawione gesty i wyszukiwanie wyłączone.

Screenshot_2020-06-01-22-55-45-196_com_miui_home.thumb.jpg.6a379399cb4e0009e9a263800dc3fdb8.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ale matti.94 chodzi o uruchamianie asystenta po przeciągnięciu z dołu do góry na krawędzi ekranu. Nie ma tu znaczenia czy masz szufladę czy nie. Nie ważne czy masz włączoną czy wyłączoną opcję wyszukiwania. Na Nova launcher to samo. Masz ustawionego asystenta + gesty + android 10 to uruchamiasz asystenta po przeciągnięciu na krawędzi.

Edytowane przez mariusz.ur
Opublikowano

Jak to się nie da tego wyłączyc skoro dziewczyna ma ten sam telefon, ten sam system i jakoś nie włącza się jej asystent podczasprzesuwania w gore.

Opublikowano (edytowane)

A zmień na chwilę ekran główny-zwykly na szufladę aplikacji. Wtedy nie powinno działać. I wróć do tego co masz(skoro go preferujesz).

Wyłącz gesty, włącz guziki. Włącz asystenta, wyłącz asystenta. Wróć do gestów.

Masz jeszcze 2 opcje. Wyczyść dane launchera. Zobacz jaką wersję ma dziewczyna. Może ma wyższą i poprawiona. Ewentualni wgraj najnowsza z apkmirror. 

Wg tego co pokazujesz na zrzutach, asystent nie powinien się uruchamiać. 

Edytowane przez frrancuz
Opublikowano (edytowane)

Mimo zmiany na szuflade aplikacji asystent sie wlacza,  miala starsza wersje ja mam nowsza ale probuje pobrac i nie da sie na apk mirror tej wersji

EDIT:

ZAinstalowalem taka sama wersje co ma dziewczyna mimo to dalej się wlacza asystent...

Takze to raczej nie ta aplikacja jest odpowiedzialna tylko syf zrobilem bo musze na nowo ukladac aplikacje

Edytowane przez matti.94
Opublikowano

Wejdź w opcje aplikacji. Zobacz czy nie ma odinstaluj aktualizacje. Jeżeli nie, to i tak nie wgrasz starszej. Jeżeli już, to próbuj nowsza. Skoro nawet z szufladą działa to jest ewidentnie jakiś błąd. Z szufladą ten gest sam się wyłącza. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 2.06.2020 o 13:14, matti.94 napisał:

Jak to się nie da tego wyłączyc skoro dziewczyna ma ten sam telefon, ten sam system i jakoś nie włącza się jej asystent podczasprzesuwania w gore.

Ma androida 10? Pewny jesteś, że macie identyczne wersję androida? Oboje używacie gestów zamiast przycisków na ekranie? Oboje macie ustawionego asystenta Google jako domyślną aplikację asystującą? 

Jedyny sposób to odinstalowanie/wyłączenie asystenta (aplikacja Google prawdopodobnie w miui to będzie).

Edytowane przez mariusz.ur
Opublikowano
1 godzinę temu, matti.94 napisał:

dalej się wlacza

W opcjach masz niby wyłączone.. spróbuj nowszej wersji. Zainstaluj bezpośrednio na to co masz.

Ostatnią sprawa. Może masz zainstalowany jakiś inny program od nawigacji po telefonie? Taki który zastępuje domyślne ustawienia miui? Innych pomysłów nie mam. 

Opublikowano

Tak mamy taka sama wersje takie same skróty i ustawienia sprawdzałem każde ustawienie.

Usunalem aktualizacje zainstalowałem najpierw ta wersje co ma dziewczyna - dalej wlacza sie asystent, nastepnie zainstalowalem najnowsza - dajel to samo.

Podejrzewam ze to nie wina tej aplikacji a innej tylko jakiej?

U mnie jak włacza sie asystent po powiedzeniu "ok google" lub przesunieciu w gore z brzegów ekranu wyswietla się troche inne okno niż dziewczynie. u mnie widac moja miniaturke zdjecia z konta natomiast u niej nie widac juz tej miniaturki 

Jedyna nawigacja jaką mam to mapy google

Opublikowano

Nie. Chodziło mi o "sterowanie" telefonem. Może masz wgraną jakaś aplikacje dająca więcej gestów? Imitująca sterowanie z ip? Nakładkę na przyciski żeby inaczej wyglądały.. Pewnie nie, to już taki desperacki pomysł. Wnioskując z ustawień, powinno być wyłączone. Skoro nawet z szufladą aplikacji u ciebie ten gest działa (swoją drogą, to ten sam gest co otwiera szufladę) to jak otwierasz wtedy spis aplikacji? 

Nie umiem zgadnąć obecnie, co jest tego przyczyną. A format telefonu to chyba trochę przesada. Niestety, ja nie jestem w stanie ci pomóc. 

Opublikowano
3 minuty temu, frrancuz napisał:

Skoro nawet z szufladą aplikacji u ciebie ten gest działa (swoją drogą, to ten sam gest co otwiera szufladę) to jak otwierasz wtedy spis aplikacji?

To jest chyba trochę inny gest, działający przy brzegu ekranu. Na środku dalej otwiera się szuflada. Działą to podobnie do systemowego asystenta dotyku, ale to też nie to i nie wiem jakie ustawienie czy aplikacja za to odpowiada. Kiedyś na innym romie też to w jakiś sposób uruchomiłem. Na obecnym nie widzę nigdzie takiej możliwości (Android 10, Mi 9 Lite)  

Opublikowano (edytowane)

Ostatni pomysł. 

Ustawienia - aplikacje - zarządzaj aplikacjami - 3 kropki prawogóra - domyślne aplikacje - asystent i mowa - aplikacja asystująca - wybierz brak.

Edytowane przez frrancuz
Opublikowano
1 godzinę temu, FromWP napisał:

To jest chyba trochę inny gest, działający przy brzegu ekranu. Na środku dalej otwiera się szuflada. Działą to podobnie do systemowego asystenta dotyku, ale to też nie to i nie wiem jakie ustawienie czy aplikacja za to odpowiada. Kiedyś na innym romie też to w jakiś sposób uruchomiłem. Na obecnym nie widzę nigdzie takiej możliwości (Android 10, Mi 9 Lite)  

Dokladnie z brzegu sie wlacza asystent a na srodku dziala zamykanie aplikacji/ powrot do pulpitu. Niestety palce mam krótkie i zawsze wlacza sie asystent

39 minut temu, frrancuz napisał:

Trzeba wyłączyć. Tam jest google i zmień na brak. 

https://ibb.co/9rb9v6g

Jesteś mistrzem, zadziałało to ale w zyciu bym na to sam nie wpadł a serio przekopałem wszystkie opcje i ustawienia kilka razy.

Jak bym mógł to bym ci browarka nawet postawił

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...