MrSeeba Opublikowano 21 Stycznia 2015 Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, Posiadam obecnie Xiaomi MI3, jednak w najbliższym czasie planuję go wymienić na inny model. Pierwsza myśl to oczywiście jego następca, gdyż MI3 byłem oczarowany od samego początku, jednak zastanawiam się czy to ma sens - dopłata +/- 400zł za... no właśnie, niewiele więcej.Dodam w tym miejscu, że wszelaki sprzęt szybko mnie nudzi, więc patrzenie na to samo w nowym telefonie może męczyć, z drugiej strony MIUI uważam za rewelacyjne. Przechodząc co rywala spod znaku Meizu - podoba mi się jego ekran (większy), "inna" nakładka oraz aparat, natomiast boję się tego Mediateka w nim siedzącego. Niby w benchmarkach osiąga bdb wyniki, ale to tylko suche statystyki/cyferki. Czy w porównaniu do Qualcomm'a bardzo dostaje po tyłku choćby w grach? Tu należy przejść do mych wymagań i oczekiwań: - Ekran w przedziale 5-5,5' - Dobry aparat foto - Wydajność w grach - Mile widziane radio/dobry odtwarzacz Który z nich będzie lepszym wyborem? Kontynuacja przygody z Xiaomi, czy posmakowanie Meizu? A może coś innego w podobnej kwocie znajdę co przebije tą dwójkę? Miał ktoś oba te telefony w ręku, co możecie na ich temat napisać? Który sprawił lepsze wrażenie? Edytowane 21 Stycznia 2015 przez MrSeeba
avish Opublikowano 21 Stycznia 2015 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Poczekaj na Xiaomi mi note... 5,7 to już za dużo?
X-SKLEP Opublikowano 21 Stycznia 2015 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Boober ma MX4 to moze sie wypowie. Z tego co mi mowil to ekran i aparat bardzo dobry. Wydajnosc bez najmniejszych zarzutow. A z mojej strony moge powiedziec ze super lezy w dloni za sprawa wypuklej obudowy (jak HTC One, Moto X) i prezentuje sie naprawde bardzo bardzo fajnie ale to rzecz gustu oczywiscie
Acid Opublikowano 21 Stycznia 2015 Opublikowano 21 Stycznia 2015 MX4 ma raczej gorsze 3D w grach od MI4 ale w sumie to tylko liczby. Jeśli gry chodzą dobrze tu i tam..,
MrSeeba Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2015 Cały czas się zastanawiam i już zgłupiałem. Xiaomi MI4, Meizu MX4 czy może jednak LG G3... Cholernie trudno wybrać smartfon dla siebie kiedy obu z zestawienia nie są ogólnodostępne do "pomacania"
Grzesiuso Opublikowano 24 Stycznia 2015 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Mam MI4, córka od 2 tygodni ma LG G3, szczerze polecam MI4.
MrSeeba Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2015 Jak wypada MI4 w porównaniu do "koreańca"? Mogę prosić o jakieś małe, krótkie porównanie?
Grzesiuso Opublikowano 24 Stycznia 2015 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Po pierwsze wygląd, jakość wykonania, miui, szybkość działania, itd. to moja opina. Nie powiem złego słowa na LG, robią dobre telefony. Ja wybrałem MI4.
Elderbary Opublikowano 27 Stycznia 2015 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Ja miałem doczynienia z Mi4 jak i MX4 i poleciłbym drugi. Dlaczego ? MIUI każdy może mieć a Flyme OS już nie , gesty oraz rozwiązania pomagające obsługe telefony przekonują mnie do Meizu, jakość dźwięku oraz aparat również. Mi4 ma lepszą baterię i sprawia wrażenie droższego przy czym jak dla mnie lepiej wygląda Jak chcesz na moim kanale masz recenzję MX4
Acid Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Tak. Po warunkiem, że to Xiaomi. Wysłane z MI4
Endriu Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Jest PL wersja oryginalnego systemu MX4 czy ENG i w ilu % ENG ?
avish Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Tak. Po warunkiem, że to Xiaomi. Wysłane z MI4 Chodziło mi oto czy teraz gościu mający one m8 note 3 może mieć miui 6.. Bo napisał ze każdy może mieć miui.
Acid Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Tak może. Pod warunkiem, że to Xiaomi Wysłane z MI4 1
kulig007 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Avish, co tutaj jest do nie czajenia?! Co Xiaomi zrobiło odnośnie MIUI na słuchawki? Kogo aktualnie wspiera - oficjalnie-, ten ma MIUI. Czyli jest to......? Mi2s powered by sMIUI
X-SKLEP Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Jest PL wersja oryginalnego systemu MX4 czy ENG i w ilu % ENG ? Meizu MX4 i MX4 Pro maja jezyk Polski Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Accessories 4 You
boober Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Mam aktualnie MX4 a miałem mi3 i mi4, więc może się wypowiem. Wydajność. Tu jest bardzo zbliżony poziom, system chodzi na obu urządzeniach bardzo płynnie. Wydajnośc w grach - nie zauważyłem różnicy, ale gram mało. Remis. Jakość wykonania. Bardzo podobna, Meizu lżejszy bo ramka aluminiowa, lecz pokrywa baterii potrafi czasem wydać jakiś odgłos przy ściśnięciu. Xiaomi z kolei bardziej "zbite". Remis. Wyświetlacz: wielkość wyświetlacza i stosunek tejże do wielkości urządzenia na korzyść Meizu. Wyświetlacz w Meizu również delikatnie lepszej jakości (kontrast, kąty, jasność), ale bardzo minimalnie. Mi4 ma bardzo dobry wyświetlacz. Delikatna na tym polu przewaga Mx4. System: no cóż, nie będę tu odkrywał ameryki, jesteśmy na tym forum z powodu MIUI raczej . System bardzo dobry. Z kolei Flyme jest równie rozwojowy i posiada gesty w kernelu - coś, czego w Mi4 nie ma i nie będzie niestety. Nie mozna wskazać wyraźnego zwycięzcy, bo w każdym systemie jest coś, czego brakuje u konkurenta (gesty, vs personalizacja quick setings np.). Remis. Dźwięk - wyraźna przewaga Meizu, jeśli bierzemy pod uwagę słuchawki, delikatna jeśli wbudowany głośnik. Plus dla Meizu. Aparat. Lepszy w Meizu, aczkolwiek w słabszym oświetleniu trzeba podejść kilka razy do ujęcia, Mi4 jednak ma bardzo podobne kłopoty, z kolei posiada na przykład tryb RAW. Delikatny plus dla Meizu ze względu na matrycę, jest po prostu lepsza. Wsparcie dev. W obu przypadkach nie ma na tę chwilę customów, ale wydaje mi się, że nikt ich jednak nie potrzebuje. Oba urządzenia posiadają tygodniowe aktualizacje wersji rozwojowych Flyme/MIUI. Remis. Bateria. W moim przypadku dłuższy czas działania osiągałem na Mi4. Około 25-30% dłuższy, więc znacznie. Prądu starcza na półtora dnia maks w Meizu, ale ja używam urządzenia bardzo intensywnie. Max 5 godzin SOT to słaby stosunkowo wynik. Plus dla Xiaomi. Z tych dwóch akurat urządzeń poleciłbym jednak Meizu. Jeśli brać pod uwagę wielkość urządzenia oraz jego cenę i serwis w europie, to jednak Xiaomi. Mam nadzieję, że jakoś pomogłem. Ja miałem doczynienia z Mi4 jak i MX4 i poleciłbym drugi. Dlaczego ? MIUI każdy może mieć a Flyme OS już nie , gesty oraz rozwiązania pomagające obsługe telefony przekonują mnie do Meizu, jakość dźwięku oraz aparat również. Mi4 ma lepszą baterię i sprawia wrażenie droższego przy czym jak dla mnie lepiej wygląda Jak chcesz na moim kanale masz recenzję MX4 A to jest kwestia gustu, dla mnie Halo button (fosforyzujący) to mistrzostwo, poza tym urządzenie jest fajnie zaprojektowane. Jest PL wersja oryginalnego systemu MX4 czy ENG i w ilu % ENG ? Jest PL i ENG. W 100%. Jak kupisz w ibuygou, dostajesz wersję m461 - China Unicom, w której jest ENG, jednak po upgrade przez aplikację powinien pojawić się również PL, przynajmniej ja tak miałem. Oczywiście tak samo jak w przypadku App store w miui, większość w nim treści jest po chińsku, tak samo w themes. Natomiast system jest zlokalizowany jak najbardziej. 1
Bartek Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Dzisiaj był presale'owy pricedrop na Antelife i 500 pierwszych zamówień dostanie MX PRO było za $429 ($150 off). Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale kod kuponu to: MEIZUMX4P Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Bartek
boober Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Dzisiaj był presale'owy pricedrop na Antelife i 500 pierwszych zamówień dostanie MX PRO było za $429 ($150 off). Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale kod kuponu to: MEIZUMX4P Cena zjeżdża do 385 EUR, ale to jest preorder. Wysyłka 3 lutego. Do tego VAT i przesyłka. Razem 380. Dobra cena nawet. IBG razem 404.
riDERQS Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Hello , Mi4 mam od tygodnia ale przed kupnem miałem podobny dylemat właśnie pomiędzy tymi sami telefonami. Do mi4 przekonał mnie: Wyświetlacz, mx4 imho za duzy Bateria, dłużej trzyma Serwis xiaomi we Wrocławia Wystarczająco szybki Jakość wykonania Mx4 ma jednak przewagę w Aparacie, nieznaczna Ekran bez ramkowy Jest nieznacznie szybszy, przy tej klasie urządzeń raczej gołym okiem nie dostrzezemy roznicy. Dużą przewaga jest LTE. W mi4 tylko w bialym Oba urządzenia są mega podobne jeśli chodzi o parametry i klasę. Wiec proponuje Kieruj się za tem odczuciami wizualnymi Edytowane 1 Lutego 2015 przez riDERQS
Endriu Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 Odniosę się do tego, co napisałeś Również porównywałem w sieci te urządzenia i zamówiłem ostatecznie Mi4 LTE. Wyświetlacz i jego wielkość jest kwestią gustu, piszę tutaj o barwach, kontraście itp. Baterie w obydwu modelach są dobre, większość testów obciążających baterię pokazywała podobne rezultaty, dobre rezultaty. Serwis nawet w przypadku wysyłki do IBG nie jest trudny, więc to jest szczegółem. Aparat ? Właśnie nie wiem dlaczego w Mi4 jest gorszy, może po prostu tego z MX4 jeszcze nie było, nie mam pojęcia i tak tylko piszę, zaś różnice są nieznaczne. LTE, tutaj jak napisałeś są wersje Mi4 z i bez tego. No i sedno, a mianowicie procesor. Na wszystkich porównaniach w sieci MX4 zdobywa więcej punktów, ale w praktyce to się nie sprawdza. Widziałem masę filmów z ładowaniem trudnych gier i gdy MX mieli jeszcze ładowanie gry, to na Mi4 jesteśmy już daleko w trasie Design, to jest akurat kwestią gustu i ja z uwagi na ogólny wygląd i wielkość jestem za Mi4, a też zastanawiałem się długo
MaciekR Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 Ale mowa tu o zwykłym mx4 czy wersji pro? Bo to chyba różnica. Gdyby na mx4 pro można było miui postawić Wysłane z mojego MI 4W
kulig007 Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Podobno flyme os też jest bardzo przyjazny. Kwestia przestawienia. Mi2s powered by sMIUI Edytowane 1 Lutego 2015 przez kulig007
Endriu Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 Ale mowa tu o zwykłym mx4 czy wersji pro? Bo to chyba różnica. Gdyby na mx4 pro można było miui postawić Wysłane z mojego MI 4W MX4
korno Opublikowano 12 Maja 2015 Opublikowano 12 Maja 2015 A jak wypada względem mx4 pro? Jest nie wiele droższy a wydaje się być lepszą alternatywą dla mi. Jak wypadają aparaty?
Piotr Zamerski Opublikowano 12 Maja 2015 Opublikowano 12 Maja 2015 Aparat jest ok, to samo co w Z3, a ostatnio żonie Z3 kupiłen i aparat jest dobry w trybie auto robi naprawdę dobre zdjęcia. A też się waham co wybrać Z3 czy MX4 czy MI4, choć wizja telefonu bez MIUI jakaś smutna jest REDMI NOTE LTE
korno Opublikowano 12 Maja 2015 Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) Podobno aparat sonego jest właśnie słaby. Galaxy s6 iPhone 6 czy nowa nubia mają lepsze. Tylko nie wiem jak wypada na ich tle mi4. Edytowane 12 Maja 2015 przez korno
Soren Opublikowano 19 Maja 2015 Opublikowano 19 Maja 2015 (edytowane) @boober Możesz powiedzieć jak z perspektywy czasu wygląda Twój mx4? Bardzo się zniszczył? Używasz etui/folii na ekran? Mam jeszcze parę pytań: Jak jest ze spolszczeniem? Czytałem że w ustawieniach teksty potrafią się nie mieścić. Jak ocenisz pracę GPS (szybkość łapania fixa / stabilność połączenia)? Czy aparat ma jakieś problemy z łapaniem ostrości (czytałem że ma głównie w trybie filmowania)? Jak ocenisz ogólne działanie flyme? Nie wywala się? Aktualizacja: jeszcze w temacie mx4 vs mi4 warto dodać że ten drugi posiada zdecydowanie szybszą pamięć wewnętrzną. Edytowane 19 Maja 2015 przez Soren
Marvinka Opublikowano 19 Maja 2015 Opublikowano 19 Maja 2015 A panowie, z ciekawości, o ktoś wspominał, że Flyme OS jest tylko na Mejziaki. Przecież są porty, ot choćby na Nexusa... http://forum.xda-developers.com/google-nexus-5/development/official-flyme-nexus5-kk-4-4-flyme-3-8r-t2875908 czy Xperię Z. http://forum.xda-developers.com/xperia-z/development/rom-flyme-os-4-1-1r-sony-l36h-kitkat-4-t3022401
Elderbary Opublikowano 19 Maja 2015 Opublikowano 19 Maja 2015 Owszem są porty ale spore kastraty.@boober Możesz powiedzieć jak z perspektywy czasu wygląda Twój mx4? Bardzo się zniszczył? Używasz etui/folii na ekran? Mam jeszcze parę pytań: Jak jest ze spolszczeniem? Czytałem że w ustawieniach teksty potrafią się nie mieścić. Jak ocenisz pracę GPS (szybkość łapania fixa / stabilność połączenia)? Czy aparat ma jakieś problemy z łapaniem ostrości (czytałem że ma głównie w trybie filmowania)? Jak ocenisz ogólne działanie flyme? Nie wywala się? Aktualizacja: jeszcze w temacie mx4 vs mi4 warto dodać że ten drugi posiada zdecydowanie szybszą pamięć wewnętrzną. Używam glexi Glass oraz bumera i kilka innych pokrowcow dodatkowo klapka z imitacja drewna. Ramka może lekko się rysować po za tym wszystko okay. W najnowszysz aktualizacjach nadal są lekkie Bugi z tłumaczeniem lecz tekst się wszędzie mieści. GPS zero problemów i jest zdecydowanie lepiej niż w Lg G2. Z łapanie ostrości fakt są czasami problemy lecz z bliskiej odległości przy zdjęciach, przy filmowaniu nie ma problemu.
Rekomendowane odpowiedzi