Skocz do zawartości

MiFlash - formatowanie telefonu, wgrywanie ROM-u Global/CN przez Fastboot (Windows/Linux)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Wskazujesz prawdopodobnie o jeden katalog za dużo. W ścieżce w MiFlashu nie wskazuj katalogu images.

Na liście w MiFlashu nie miałeś plików *.sh, tylko bat. sh są pod Linuksy i Maki.

tak to przyczyna, własnie poszło. z rozpedu dałem flash and lock a miało byc tylko flash ale juz leci. (namotałem z tym katalogiem za głeboko)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Chcialem uruchomic stary telefon redmi7a, ktory przelezal w szufladzie 2 lata. Przechodzi ekran startowy miui i pojawia sie ekran "just a sec" na bialym tle i nic wiecej nie mozna zrobic. Probowalem wgrac nowy soft przez fastboota, ale pojawia sie info error "device is locked cannot erase". Do telefonu wejsc nie moge, wiec nie moge odblokowac bootloadera. Da sie to jakos ominac?

Probowalem rowniez przywrocic ustawienia fabryczne prze kombinacje zwiekszenia glosnosci i power i udalo sie ale nic to nie zmienia. Telefon staje na ekranie just sec.

Edytowane przez tomek11
Opublikowano

Chyba nic z tym nie zrobisz mam w domu rn4x bl odblokowany telefon wisi cały czas na logo mi

Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 2.12.2023 o 13:29, dzanas69 napisał(a):

U mnie kicha dwukrotnie robiłem, dwa razy ten sam błąd, teraz jestem w trybie fasboot i nie mogę z tego wyjść. ( uff, udało się za trzecim razie na jakimś starym mi flashu)

image.thumb.png.2128be7fc59439f4c1d8b12e34577ae8.png

Na jakim miflashu udało się? I mnie to samo 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za tutorial ...wgrywałem firmware  na starszym modelu Redmi Note 8 z wersją global (EU)  na wersję Indonezyjską dla możliwości nagrywania rozmów telef. i z lekkimi oporami udało się bez "uceglenia" delikwenta :-)...ale miałem problem z jakimś błędem (error) i info: Spause ? komunikat był też taki :

error.Not catch checkpoint (\$fastboot -s .lock).flash is not done

chyba mimo wszystko wgrało się poprawnie ale dla pewności wgrałem jeszcze raz bo nie byłem pewny czy to FW jest właściwe :-) jednak wyczytałem że najnowsze miflash ma w opcjach :configuration właśnie wpis: $fastboot -s .lock ...trzeba to usunąć przed wgrywaniem ...potem wgrało się poprawnie bez błędu i odpowiednim zielonym napisem.

A mam pytanie jaką wersję FW wgrać na nowszego POCO F7 dla uzyskania tego samego efektu ...lepiej dmuchać na zimne bo to mój podstawowy tel. :-) czy muszę po odblokowaniu bootloadera ( 7 dni czekania ) zrobić jakieś dodatkowe czynności w przypadku tego modelu ? 

pobrałem taką wersję:

onyx_id_global_images_OS2.0.202.0.VOLIDXM_20250909.0000.00_15.0_id_0ebed04a32.tgz

pozdrawiam

Edytowane przez Kris Kinski
Opublikowano

Dzięki za info ! ... a jak zaznaczę w miflash opcję Clean all and lock

bo pewnie tego wymaga dla poprawnej pracy POCO F7 tzn. płatności zbliżeniowe itd. to czy czasem przy jakiś błędach i złym wgraniu FW nie trzeba będzie ponownie odblokowywać bootloader-a ?  ...czyli same kłopoty :-)

Opublikowano

Teoretycznie przy próbie wgrania nieodpowiedniego romu miflash na to nie pozwoli,
Dla spokojności ducha wygraj najpierw ROM bez blokowania BL, jak będzie ok to później zamknij BL poleceniem przez fastboot (nie pamiętam składni mimo że często się pojawia w postach) albo wgraj ten sam rom ponownie miflashem z opcją zablokowania BLa.
W romie Indonezja dla F7 pojawia się nagrywanie rozmów jak się zmieni region, ja ustawiłem na Szwajcarię, ale jest niepewność czy przy którejś aktualizacji jednak nie wytną.a33a739f9bf84dd529fe74a88bc6a5b0.jpg

Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za pomysł faktycznie gdzieś mi się to przewinęło że można to zrobić później z np. terminala ...a co do aktualizacji i możliwości wycięcia funkcji nagrywania to może po prostu wyłączyć auto w opcjach / ustawieniach (programistycznych)...przecież tak naprawdę nie musimy być ciągle na najnowszym FW jak w linux-ie i kernelu to chyba lekka przesada ? ale teraz nie wiem czy wgrywać Indonesian czy Taiwan :-) ....muszę jeszcze doczytać i szykuje się zmiana na Andka 16 może jeszcze poczekam bo to ponoć na dniach ....

Edytowane przez Kris Kinski
Opublikowano

Ja na obecną chwilę jestem na Indonezji z otwartym BLem. Testowałem też Tajwan ale nie wiem czemu Indonezja jakoś lepiej mi leży od Tajwana. Oczywiście też i XiaomiEu było grane jako pierwsze, ale na obecną chwilę nie chce mi się kolejny raz od nowa konfigurować po zmianie na XiaomiEu , a tak od razu przetestuję Indonezję HoS3.
Czekam na tego HoS3 (pewnie android 16 wyskoczy )i jeśli na nim i otwartym BLem nie będzie jajec z płatnościami przez apke banku to jak ekipa wysmaży ROM XiaomiEu to na nim będę działał.
Jak będą jaja, to wrzucę HoS2 A15 XiaomiEu.
Na F7 nie używam mobywatela czy jakichś innych apek niewspółpracujących z otwartym BLem, ale płatność choćby tylko blikiem zbliżeniowym muszę mieć.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mam problem:/ 
Miałem HyperOS xiaomieu ale z racji problemów z płątnościami google chciałem wgrać Global Taiwan. 
Robiłem to już na Mi 14 a dziś na Mi 13 (2211133G)
Przez Mi flash wgrałem wpierw bez blokowania bootloadera rom fuxi_tw_global_images_OS2.0.201.0.VMCTWXM_15.0

Zadziałało wgrał się bez problemu. A za drugą próbą ponowiłem komendę ale z zablokowaniem bootloadera. 

I tu już włącza się do recovery - vide screen.
Co teraz? Prosze o pomoc;/

Zdjęcie WhatsApp 2025-11-02 o 22.23.37_5e4afa7e.jpg

Edytowane przez Piotr R.
Opublikowano

Pierwsze od góry -uruchom ponownie.
Druga od góry opcja to jest wyczyść dane.
Trzecia połacz się z asystentem.
Ostatnia na dole tryb bezpieczny,

Opublikowano

Wiesz sprawdzanie wersji telefonu (czy Global czy china) po wpisie w systemie to ostatnie czym możesz się kierować.

Pierwsze co patrzysz na pudełko czy jest chińskie, czy klapka ma CE (lub nie), a w ogóle już to IMEI z telefonu wpisujesz w XIaomi wyszukiwarke IMEI i tam sprawdzasz. Tu ewidentnie masz china wersję. Zablokowałeś BL i masz cegłę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.10.2025 o 08:29, Netoper napisał(a):

Teoretycznie przy próbie wgrania nieodpowiedniego romu miflash na to nie pozwoli,
Dla spokojności ducha wygraj najpierw ROM bez blokowania BL, jak będzie ok to później zamknij BL poleceniem przez fastboot (nie pamiętam składni mimo że często się pojawia w postach) albo wgraj ten sam rom ponownie miflashem z opcją zablokowania BLa.
W romie Indonezja dla F7 pojawia się nagrywanie rozmów jak się zmieni region, ja ustawiłem na Szwajcarię, ale jest niepewność czy przy którejś aktualizacji jednak nie wytną.a33a739f9bf84dd529fe74a88bc6a5b0.jpg

Prawdopodobnie kończy się nagrywanie rozmów na rom Indonesia i Tajwan. Na moim Poco f7 pro na Indonezja koniecznie trzeba ustawić region wschodni lub w europie szwajcarię, ale i tak domyślnie do sms jest aplikacja od googla, można to zmienić przez zmianę domyślnego programu. Odnośnie Tajwan to nie ma możliwości wyboru regionu prawdopodobnie na sztywno ustawia Tajwan mamy tylko przy wybór języka za to  jest dialer z nagrywaniem i sms jest od xiaomi. Pozostaje kwestia zablokowania bootloadera na rom Tajwan czy nie ucegli telefonu GPT straszy, że w nowszych modelach po zablokowaniu bootloadera następuje uceglenie telefonu.

Edytowane przez antek73
uzupełnienie
Opublikowano

Jeśli masz telefon z globalnej dystrybucji to na każdym globalnym romie można zamknąć BL (Tajwan i Indonezja to globale tak jak Mi czy Eea)
Jak fon jest z rynku CN to na każdym romie, po za czystym CN, zablokowanie skończy się ucegleniem.
No i na żadnym custom romie nie można blokować BLa bez względu na dystrybucję telefonu.

Opublikowano (edytowane)

@antek73 15 Ultra(Global) odblokowany bootloader poszedł Taiwan bez blokowania, chodził, wgrałem jeszcze raz Taiwan i poszła komenda zablokować, śmiga obecnie idealnie. Mam nagrywanie i wszystkie googlowe głupoty. Nie wiem jak w 17, ale po tym co przeszedłem z 15 Ultra na razie, dam sobie spokój z ich najnowszymi flagowcami, a trzeba przyznać, że praktycznie co rok zmieniałem. Do tego podróba wyglądu i numeracji iPhona jest passe (troche offtop). 

Edytowane przez alonsoharris
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 6.11.2025 o 09:39, antek73 napisał(a):

Prawdopodobnie kończy się nagrywanie rozmów na rom Indonesia i Tajwan. Na moim Poco f7 pro na Indonezja koniecznie trzeba ustawić region wschodni lub w europie szwajcarię, ale i tak domyślnie do sms jest aplikacja od googla, można to zmienić przez zmianę domyślnego programu. Odnośnie Tajwan to nie ma możliwości wyboru regionu prawdopodobnie na sztywno ustawia Tajwan mamy tylko przy wybór języka za to  jest dialer z nagrywaniem i sms jest od xiaomi. Pozostaje kwestia zablokowania bootloadera na rom Tajwan czy nie ucegli telefonu GPT straszy, że w nowszych modelach po zablokowaniu bootloadera następuje uceglenie telefonu.

Witam, czy możesz  pomóc wgrać Tajwan na poco f7 zobaczę jak się sprawdzi, zależy mi na nagrywaniu rozmów i płatność kartą. Jestem na bakier z tym wgrywaniem przez fastboot chyba że znasz jakiś łatwiejszy sposób 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam, wgrałem oficjalny stary system ale wyskakują mi błędy aplikacji androida i inne. Chciałem wgrać inny ale nie zauważyłem że była opcja flash and lock. teraz mam Zablokowany telefon który nie chce sie uruchomić ale fastboot działa. Jak odblokować telefon ? przez mi ulock dochodzi do 50% i nie chce odblokować telefonu a kolejnego softu nie moge wgrać. 

Edytowane przez Jansens