Skocz do zawartości

MiFlash - formatowanie telefonu, wgrywanie ROM-u Global/CN przez Fastboot (Windows/Linux)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Odpalam fastboot w telefonie

2. Odpalam Minial ADB and fastboot

3. wpisuje komendę adb devices

4. wpisuje komendę adb reboot edl

Opublikowano
3 minuty temu, robo napisał:

1. Odpalam fastboot w telefonie

2. Odpalam Minial ADB and fastboot

3. wpisuje komendę adb devices

4. wpisuje komendę adb reboot edl

po #3 nic się nie pojawiło na liście, więc przechodzenie do #4 nie ma sensu

debugowanie usb w telefonie masz włączone?

Opublikowano
1 minutę temu, MiD napisał:

po #3 nic się nie pojawiło na liście, więc przechodzenie do #4 nie ma sensu

debugowanie usb w telefonie masz włączone?

tak, poprzez wielokrotne kliknięcie w MIUI version.

Opublikowano
1 minutę temu, robo napisał:

to uruchamia opcje programistyczne, w których trzeba pozwolić na debugowanie usb

Opublikowano
2 minuty temu, robo napisał:

Jeśli masz Mi4c i nadal jest 50% w jak chcesz odblokować Bootloader to jest opcja żeby odblokować Bootloader bez aplikacji Xiaomi.

Opublikowano
1 minutę temu, majdan12 napisał:

Jeśli masz Mi4c i nadal jest 50% w jak chcesz odblokować Bootloader to jest opcja żeby odblokować Bootloader bez aplikacji Xiaomi.

co masz na myśli? jaka opcja?

Opublikowano

Na forum w dziale Mi 4c jest poradnik jak to wykonać z tym że tam podany jest adres do starego TWRP a jest nowsza wersja.

Dziś ci tego nie ogarnę bo późno już jest a rano trzeba wstać.

Opublikowano
5 minut temu, MiD napisał:

to uruchamia opcje programistyczne, w których trzeba pozwolić na debugowanie usb

niestety mimo włączenia debugowania adb devices nadal nie pokazuje urządzenia

Opublikowano
3 minuty temu, robo napisał:

Trzeba po prostu wgrać starszy rom miflashem w którym był odblokowany bl i będzie odblokowany, musisz poszukać. 

Opublikowano

Miałem kiedyś do odblokowania Bootloader w Mi4c przez GG i sposób oficjalny nie zadział,nie pamiętam już czy były testowane różne porty USB/komputery ale pomógł poradnik nieoficjalnego odblokowania Bootloader i telefon do dziś działa.

Opublikowano
13 minut temu, robo napisał:

To też nie ma żadnego znaczenia, jak telefon podłączasz w trybie fastboot to to się dzieje poza systemem. Nie ma żadnego znaczenia co masz ustawione w systemie który jest obok i nie działa (takie obrazowe wytłumaczenie). Jakbyś chciał uruchomić tryb fastboot z działającego systemu to mogło by  to ustawienie pomóc.

Co do komendy wykrywającej telefon to chyba "fastboot device" i tu powinno coś wykryć. Jak chcesz przejść do edl to też chyba inne komendy.

Opublikowano
22 minuty temu, robo napisał:

to trzeba spróbować zmiany sterowników albo metody podanej wyżej

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, robo napisał:

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Udało się za pomocą poradnika:

To jest ten poradnik o którym miałem na myśli z tym że TWRP w tym poradniku jest stare,ale można wykonać aktualizacje TWRP :)

Edytowane przez majdan12
Opublikowano

21 godzin temu, majdan12 napisał:

To jest ten poradnik o którym miałem na myśli z tym że TWRP w tym poradniku jest stare,ale można wykonać aktualizacje TWRP :)

Poczytałem cały temat i wszystkie potrzebne informacje były tam zawarte :-)

• Like 1
Opublikowano

Czy przy instalacji roma przez miflasha opcje debugowania maja byc wlaczone, czy to nie ma znaczenia przy urzyciu kompa? 

Opublikowano

Witam,

Mam pewien problem, Próbuję zainstalować nowy rom do mojego Redmi 3S. Próbowałem zrobić to pomocą Miflasha przez Fastboota. Miflash widzi telefon jednak podczas próby instalacji pojawia się błąd:  Nieokreślony błąd. (0x80004005:FALED (remote: Critical partition flashing is not allowed)). 

Po przeczytaniu wielu tematów na forum dowiedziałem się, że powinienem spróbować zrobić to przez tryb EDL, jednak przy próbie włączenia tego trybu zamiast pojawienia się czarnego ekranu (jak opisywali to inni użytkownicy) pojawia się schemat telefonu z podłączonym kablem USB (bądź niepodłączonym). W tym trybie Miflash nie widzi mojego telefonu. Dodam jeszcze nie tryb EDL włączam po przez przytrzymanie klawiszy volume + i volume - oraz przycisku power. 

Wersja Miflasha, której używam to 20160401.

Dołączam również zdjęcie tego co widoczne jest na ekranie po włączeniu tego trybu.

Pytanie brzmi co powinienem zrobić żeby móc zainstalować nowy rom?

14962861_1256130621105258_1388851395_n.jpg

Opublikowano

@kris_ss

próbowałeś przez menu serwisowe? klawisze vol+ i power, a potem wybierasz download

zajrzyj do działu dla redmi 3/3s tam masz kompendium wiedzy, w opisie wgrywania nowego softu jest skrypt do wchodzenia w tryb download/edl

niestety ostatnio wiekszość nowych 3s ma problem z wejściem w download/edl

Opublikowano
22 minuty temu, kris_ss napisał:

Robiłem również przez tryp download. Jednak po wyborze opcji downland telefon zwyczajnie się uruchamia.

przez skrypt albo przez wiersz poleceń probowałeś?

Opublikowano
9 minut temu, kris_ss napisał:

A jak wejść w ten tryb przez skrypt bądź wiersz poleceń? 

masz to opisane na poprzedniej stronie, a skrypt w kompendium dla 3/3s, wystarczy zajrzeć do odpowiedniego działu forum

Opublikowano

Witam

Mam mały problem...Mi3 android wersja 4.4 rom 5.12.4 próbie  wejścia w jakąkolwiek aplikację rzucał błędami proces android został zatrzymany....uniemożliwiało zrobienie czegokolwiek. Próba powrotu do ustawień fabrycznych nic nie dała bo przy początkowej konfiguracji po zatwierdzeniu hasła i próbie ustawienia początkowego motywu ponawiał błąd procesu androida i nie przepuszczał dalszych kroków. Spróbowałem tego:

MiFlash:

W razie totalnych problemów lub w przypadku chęci szybkiej i czystej instalacji:

ale niestety coś poszło chyba nie tak bo czas jest troche długi, nic się nie dzieje...gdzie popełniam błąd?

miflash.png

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Redmi2 napisał:

Chcesz przejsc na 6.0? To pobierz najnowszy china dev 6.11.10 zrob miflash z flash all na miflashu 2015 lub 20160401.
Jesli dalej na 4.4 to zrob miflash na romie fastboot tym co masz aktualnie na tel czyli 5.12.4.

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk

Niestety na 2015 i 20160401 nie widzi telefonu...zmiana USB też nic nie daje

Edytowane przez b_olton
Opublikowano (edytowane)

Tel. się odpala normalnie, tyle że nie przepuszcza przez początkową konfigurację bo sieje  non  stop tym błędem o zatrzymaniu procesu,

a w tym  nowym miflashu zastanawia mnie ten komunikat  missmatching image and device. 

flash.png

Próbuję kolejny raz, ale znowu sytuacja z czasówką się powtarza.

Edytowane przez b_olton
Opublikowano

Zrobiłem tak jak kolega sugerował z odinstalowaniem i poszło błyskawicznie....teraz czekam, żeby się uruchomił. Rozumiem, że TWRP trzeba będzie dograć?

Opublikowano
10 minut temu, b_olton napisał:

Zrobiłem tak jak kolega sugerował z odinstalowaniem i poszło błyskawicznie....teraz czekam, żeby się uruchomił. Rozumiem, że TWRP trzeba będzie dograć?

Przez ADB zainstaluj TWRP :)

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, b_olton napisał:

To już jutro się pobawię, bo winowajca poszedł spać a hasła do konta nie udostępnił...podziękował za pomoc :)

https://dl.twrp.me/cancro/twrp-3.0.2-0-cancro.img.html

Najnowsze TWRP dla Mi 3.

Instrukcja instalacji TWRP

https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2

Zastosuj się do punktu 3. Instalacja recovery

• Like 1
Opublikowano

Takie szybkie pytanie. Jeśli mam zainstalowany xiaomi.eu i zrobie przywróć do ustawień fabrycznych to zostanie xiaomi.eu czy wróci do chińczyka?

Opublikowano

Takie szybkie pytanie. Jeśli mam zainstalowany xiaomi.eu i zrobie przywróć do ustawień fabrycznych to zostanie xiaomi.eu czy wróci do chińczyka?

Oczywiście ze do eu, cińczyka już nie masz.

Opublikowano
4 minuty temu, robo napisał:

a da radę przywrócić ustawienia fabryczne nie znając hasła do konta xiaomi?

Da radę tylko jak nie znasz hasła i nie wylogujesz telefonu z konta to będzie raczej bezużyteczny. Co najwyżej CM-a będziesz mógł wgrać jak masz odblokowany bl.

• Like 1