Nezumi Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 37 minut temu, Hexia napisał: Jak się schodzi do 5.12.17 z 6.x.x to wipe wymagany, czy nie (Mi4Lte)? W 99% przypadków wymagany jest wipe całego systemu (postawienie do fabrycznych), inaczej wali crashami procesów androida...
ratosluaf Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 14 minut temu, Nezumi napisał: W 99% przypadków wymagany jest wipe całego systemu (postawienie do fabrycznych), inaczej wali crashami procesów androida... Jak downgradujemy MIUI w obrebie tego samego numerku android (np DEV -> STABLE) to wystarczy wipe cache, dalvik, system. Jak robimy downgrade androida (6.0 -> 4.4) to jednak wipe data jest potrzebny, bo niektóre aplikacje będą wywalały FC.
Nezumi Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 1 minutę temu, ratosluaf napisał: Jak downgradujemy MIUI w obrebie tego samego numerku android (np DEV -> STABLE) to wystarczy wipe cache, dalvik, system. Jak robimy downgrade androida (6.0 -> 4.4) to jednak wipe data jest potrzebny, bo niektóre aplikacje będą wywalały FC. Można się bawić, ja piszę jak jest od ponad roku, kiedyś wystarczał sam cache, potem coś dodawali, zmieniali co wersję i wymagało to wipe all data, a potem było różnie, dlatego napisałem "w 99% przypadków" bo zdarzają się wersje, gdzie styka samo cache+art/dalvik. Niekiedy błędów nie widać do pewnego czasu, a potem potrafi się posypać wszystko. Więc po prostu wipe all data jest... "bezpieczniejsze"? "Szybsze"? W końcu mamy kopie zapasowe miui oraz backup w chmurce w razie czego . 1
newelco Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) Dnia 20.04.2016 o 23:24, Lucas napisał: Witam, czy to jest cały czas ten sam Mi4? Aż tak cena spadła? http://pl.aliexpress.com/store/product/Original-Xiaomi-Mi4-M4-16GB-4G-LTE-Phone-5-0-IPS-1920-1080P-Screen-Qualcomm-Quad/311331_1967664571.html?storeId=311331 Żaden refurb - kupiłem u Goldwaya - funkiel nówka - właśnie bawię się od wczoraj . Najpierw zarzuciłem 5.11.5 z racji takiej że pisaliście -najlepszy jaki był na KK - ok , pobawiłem się trochę - muzyka (słuchawki ,głośnik- bez zastrzeżeń) gps - fix 9 sek na zimno. Ale jakoś tak mnie korciło na MM , więc wg poradnika jakiś 5.coś i później najnowszy *.21. Znów test - rozmowy play LTE ,T-mobile LTE, play play LTE - bez zastrzeżeń - żadnych nieprawidłowości , gps fix na zimno 6 sek , muzyka z głośnika i na słuchawkach - bez zastrzeżeń (remixy NCS-więc ładny bas czasem,słuchawki po htc one) . Bateria po nocy spadek 2% wifi i 2G. Stąd mój wniosek że coś tu nie halo z tymi telefonami skoro jakaś ich część posiada ewidentne błędy(powtarzające się babole) a jakaś ich część ich ewidentnie nie ma.Przynajmniej ja tego nie zauważyłem. Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez newelco
preston2009 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Ja mam na MM (6.4.21) problem tylko z jakością połączeń. Z niektórymi normalnie, a z innymi dziwnie przerywa mój głos. Jakby jakość "falowała". Ogólnie przy połączeniu z starszymi urządzeniami jest OK.
kulig007 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Żaden refurb - kupiłem u Goldwaya - funkiel nówka - właśnie bawię się od wczoraj . Najpierw zarzuciłem 5.11.5 z racji takiej że pisaliście -najlepszy jaki był na KK - ok , pobawiłem się trochę - muzyka (słuchawki ,głośnik- bez zastrzeżeń) gps - fix 9 sek na zimno. Ale jakoś tak mnie korciło na MM , więc wg poradnika jakiś 5.coś i później najnowszy *.21. Znów test - rozmowy play LTE ,T-mobile LTE, play play LTE - bez zastrzeżeń - żadnych nieprawidłowości , gps fix na zimno 6 sek , muzyka z głośnika i na słuchawkach - bez zastrzeżeń (remixy NCS-więc ładny bas czasem,słuchawki po htc one) . Bateria po nocy spadek 2% wifi i 2G. Stąd mój wniosek że coś tu nie halo z tymi telefonami skoro jakaś ich część posiada ewidentne błędy(powtarzające się babole) a jakaś ich część ich ewidentnie nie ma.Przynajmniej ja tego nie zauważyłem. U Ciebie może być o tyle przyjemniej(mała ilość bugów itp) , że nie wrzucałeś po kolei różnych updateów od Xiaomi. Niektóre wydania były dobre, a inne jakieś niepotrzebne ślady zostawiły głęboko w systemie. No i co ważne, masz świeży telefon. System jeszcze nie został mocno obciążony. Ja dla przykładu napiszę, że siedzę ciągle na 5.11.5. Wydanie, które jest najlepsze jak dotąd. A mam system na tyle zawalony aplikacjami, W OGÓLE nie ubijam aplikacji, duża część pracuje w tle, że w nocy jak telefon leży, na samym wifi zejdzie mi ~10-12% baterii (gdzie inni piszą o wartości maks 2%). Dlatego najlepiej mocno zmęczyć system, żeby potem mieć w miarę obiektywny wynik pracy na baterii Mi4 + sMIUI 5.11.5 + Tapatalk
schreder Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 2 minuty temu, kulig007 napisał: U Ciebie może być o tyle przyjemniej(mała ilość bugów itp) , że nie wrzucałeś po kolei różnych updateów od Xiaomi. Niektóre wydania były dobre, a inne jakieś niepotrzebne ślady zostawiły głęboko w systemie. No i co ważne, masz świeży telefon. System jeszcze nie został mocno obciążony. Ja dla przykładu napiszę, że siedzę ciągle na 5.11.5. Wydanie, które jest najlepsze jak dotąd. A mam system na tyle zawalony aplikacjami, W OGÓLE nie ubijam aplikacji, duża część pracuje w tle, że w nocy jak telefon leży, na samym wifi zejdzie mi ~10-12% baterii (gdzie inni piszą o wartości maks 2%). Dlatego najlepiej mocno zmęczyć system, żeby potem mieć w miarę obiektywny wynik pracy na baterii Mi4 + sMIUI 5.11.5 + Tapatalk A nie można zrobić takiego czyszczenia telefonu, że nie zostanie żaden ślad po innych wersjach systemu?
newelco Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Oby znacznie się nie zmieniło - na tą chwilę córka będzie zadowolona.
kulig007 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 @schreder Miflash robi głęboką penetracje. Bez porównania do klasycznego wipe all w recovery. Mi4 + sMIUI 5.11.5 + Tapatalk
schreder Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 @kulig007 No własnie się zastanawiam, bo dostanę nowy mi4 i nie wiem czy jest sens go aż tak czyścić. No chyba, że mogę miuipolska z zipa zainstalować przez miflash to wtedy spoko. Ogólnie ja mam pewne doświadczenie z Nexusa, że zawsze minimum wipe dalvik/cache przy kombinowaniu z recovery związanym, a już aktualizacja romu bez pełnego wipe niby powinna nie robić problemów (jeśli nie ma zmian typu wyższy nr androida), ale w praktyce często były problemy, także ja w moim mi4 wolę rzadko zaktualizować, ale porządnie. PS: Czy Kopia zapasowa wbudowana w MIUI robi backup aplikacji? Czy tylko ustawienia/konta/smsy itp?
MD13 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Robi backup aplikacji. Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE przy użyciu Tapatalka
schreder Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) @MD13 O kurna, po co ja kupowałem Titanium Backup Może mi się spodobać te MIUI. Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez schreder
Nezumi Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 1 godzinę temu, kulig007 napisał: U Ciebie może być o tyle przyjemniej(mała ilość bugów itp) , że nie wrzucałeś po kolei różnych updateów od Xiaomi. Niektóre wydania były dobre, a inne jakieś niepotrzebne ślady zostawiły głęboko w systemie. No i co ważne, masz świeży telefon. System jeszcze nie został mocno obciążony. Ja dla przykładu napiszę, że siedzę ciągle na 5.11.5. Wydanie, które jest najlepsze jak dotąd. A mam system na tyle zawalony aplikacjami, W OGÓLE nie ubijam aplikacji, duża część pracuje w tle, że w nocy jak telefon leży, na samym wifi zejdzie mi ~10-12% baterii (gdzie inni piszą o wartości maks 2%). Dlatego najlepiej mocno zmęczyć system, żeby potem mieć w miarę obiektywny wynik pracy na baterii Mi4 + sMIUI 5.11.5 + Tapatalk To raczej nie to, zauważ, że siedzę na Mi4 od początku sierpnia i instaluje każdą możliwą aktu, a żadnych problemów nie mam, albo jestem strasznym farciarzem, albo to nie od ilości aktu zależy, a np. aplikacji lub zwykłego "widzimisie" samego MIUI .
schreder Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) @Nezumi Ale ty robisz full wipe czy aby dalvik/cache? Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez schreder
Nezumi Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 1 minutę temu, schreder napisał: @Nezumi Ale ty robisz full wipe czy aby dalvik/cache? Nic. Instaluje jak leci, w razie problemów najpierw art/dalvik + cache, jeżeli to nie pomaga sprawdzam wszelkie możliwe ustawienia i doszukuje się źródła problemu, jeżeli to nie pomaga (a zazwyczaj znajduję winowajcę) to wtedy wipe all data. Jeszcze nigdy nie byłem zmuszony do MiFlasha, a z Xiaomi jestem już ponad rok .
schreder Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 @Nezumi No to nie ogarniam skąd te różne problemy na tych samych telefonach i buildach
Nezumi Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 25 minut temu, schreder napisał: @Nezumi No to nie ogarniam skąd te różne problemy na tych samych telefonach i buildach Aplikacje, zastosowane ustawienia, motywy, sieć, położenie, SIM... Czynników pewnie jest tak wiele... tak wiele zmiennych... Jak już ktoś kiedyś zauważył z rozmowami, raz jest OK, raz nie, np. między plus->plus się dogadać nie idzie, ale już Plus->inna sieć bez problemu... Nie wiem czy wina rozmów to w 100% wina samego MIUI, a nie czasami polskich operatorów i ich konfiguracji/serwerów...
Nezo Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 1 godzinę temu, Nezumi napisał: Nie wiem czy wina rozmów to w 100% wina samego MIUI, a nie czasami polskich operatorów i ich konfiguracji/serwerów... Ja muszę zmieniać na Mi 4 (5.11.5 oraz 7.3.1.0) kiedy nie używam danych na 2G bo nie mam zasięgu a jeśli zacznę używać danych to zasięg mam nawet na 4G... i bądź tu mądry.
Nezumi Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 9 minut temu, Nezo napisał: Ja muszę zmieniać na Mi 4 (5.11.5 oraz 7.3.1.0) kiedy nie używam danych na 2G bo nie mam zasięgu a jeśli zacznę używać danych to zasięg mam nawet na 4G... i bądź tu mądry. Takie coś to zacząłbym najpierw sprawdzać od strony karty SIM, bo wygląda to na typowe błędy logowania karty .
Nezo Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 1 godzinę temu, Nezumi napisał: Takie coś to zacząłbym najpierw sprawdzać od strony karty SIM, bo wygląda to na typowe błędy logowania karty . Tak nagle? Dwa tygodnie temu w Note 2 nie było żadnych problemów... Byłem w szoku, że cały czas mam maksymalny zasięg itd. Tyle, że co miałbym sprawdzić? I jak?
Nezumi Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 10 minut temu, Nezo napisał: Tak nagle? Dwa tygodnie temu w Note 2 nie było żadnych problemów... Byłem w szoku, że cały czas mam maksymalny zasięg itd. Tyle, że co miałbym sprawdzić? I jak? Sim się psują same z siebie, z dnia na dzień, nawet z godziny na godzine, działa, a potem siada i tyle. Posprawdzać inne karty Sim, poprosić w punkcie operatora o wymianę sim (robią to od ręki, przynajmniej w Play).
Cieplasek Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 Czynników pewnie jest tak wiele... tak wiele zmiennych... Jak już ktoś kiedyś zauważył z rozmowami, raz jest OK, raz nie, np. między plus->plus się dogadać nie idzie, ale już Plus->inna sieć bez problemu... . Czy problemy z rozmowami plus plus dotycza wersji 5.11.5 ? Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
Nezumi Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 1 godzinę temu, Cieplasek napisał: Czy problemy z rozmowami plus plus dotycza wersji 5.11.5 ? Ktoś tam coś zgłaszał, ale tych zgłoszeń na temat rozmów, nie jest aż tyle, aby się tym przejmować. 5.11.5 powinien działać idealne.
schreder Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) A mógłby mi ktoś tak ogólnie napisać jak zalecane jest ustawienie oszczędzania energii? Bo tak czytam te forum i wychodzi na to, że najlepiej nie kombinować tym oszczędzaniem, bo więcej problemów niż pożytku. A i jeszcze pytanko mam: czy w MIUI na marshmallow trochę ogarnęli zużycie ramu czy nie? Bo się zastanawiam czy wersja 2gb ram by lepiej nie śmigała na piance (nie uwzględniając ew. bugów). Edytowane 1 Maja 2016 przez schreder
Nezo Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 1 godzinę temu, schreder napisał: A mógłby mi ktoś tak ogólnie napisać jak zalecane jest ustawienie oszczędzania energii? Bo tak czytam te forum i wychodzi na to, że najlepiej nie kombinować tym oszczędzaniem, bo więcej problemów niż pożytku. Dobre pytanie! Podpinam się 1 godzinę temu, schreder napisał: A i jeszcze pytanko mam: czy w MIUI na marshmallow trochę ogarnęli zużycie ramu czy nie? Bo się zastanawiam czy wersja 2gb ram by lepiej nie śmigała na piance (nie uwzględniając ew. bugów). Osobiście na 7.3.1.0 na Mi 4 (2GB RAM) mam mniejsze zużycie RAM niż przy 5.11.5
schreder Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) @Nezo I jak tam 7.3.1.0 ? To najnowszy global stable z xiaomi.eu, tak? Edytowane 1 Maja 2016 przez schreder
Nezo Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 @schreder Tak to jest najnowszy Stable ale nie Global - czy ja o czymś nie wiem? Bateria - OK, choć na 5.11.5 było lepiej. Błędy - wyszukiwanie w przeglądarce crashuje ją - jedyny na jaki wpadłem w przeciwieństwie do 5.11.5 gdzie ciągle coś wywalało. Działa bardzo płynnie. Nie mam na co narzekać. Jak to jest z apartem? Na GSMarena widnieje informacja: " 2160p@30fps, 1080p@30fps, 720p@120fp" a mój telefon nagrywa: 2160p@26fps, 1080p@29fps, 720p@29fps
schreder Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 @Nezo Hmm... a czy ty też tak flashowałeś różne romy czy siedziałeś na 5.11.5 i na piankę wskoczyłeś dopiero na 7.3.1.0?
Nezo Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) @schreder Na piankę wskoczyłem przez MiFlash (chińskie 7.00.55.00 -> 5.11.5 -> global 6.4.14 -> 7.3.1.0) . 5.11.5 instalowałem chyba z 3 razy przez co przy bootowaniu czy odpaliłem system 1 czy system 2 to wskakiwałem na 5.11.5 - może dlatego miałem tyle problemów? Niby za każdym razem robiłem Full Wipe... Żeby nie znikło między postami przypominam pytanie o nagrywanie. Edytowane 1 Maja 2016 przez Nezo
kulig007 Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 A mógłby mi ktoś tak ogólnie napisać jak zalecane jest ustawienie oszczędzania energii? Bo tak czytam te forum i wychodzi na to, że najlepiej nie kombinować tym oszczędzaniem, bo więcej problemów niż pożytku Nie korzystaj z jakichkolwiek trybów oszczędzania. To tylko zrobi więcej kłopotów(m.in.brak powiadomień z aplikacji). Zwykłe placebo i tyle. Nie korzystam, odkąd sprawdziłem, że to mówiąc kolokwialnie "gówno pomaga". Mi4 + sMIUI 5.11.5 + Tapatalk
kulig007 Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 Aliexpress, plecki oryginał złapiesz jedynie w cenie ~15$. Te tańsze to zamienniki (choć i tak je można śmiało polecić). Mi4 + sMIUI 5.11.5 + Tapatalk
schreder Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) @Redmi2 Plecki chcesz na jakieś drewniane wymienić?:P Słyszałem, że te oryginalne są mocno śliskie, a nie mogę znaleźć w miarę fajnego case. W sumie to aż szkoda w case wrzucać taki ładny tel. Edytowane 1 Maja 2016 przez schreder
Nezumi Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 12 godzin temu, Redmi2 napisał: Mozesz jakiegos na pw polecic ? Jak chronisz swojego mi4 przed uszkodzeniami silikon itp czy moze cos fajniejszego? Redmi 2 mi ostatnio spadl na ekran i pojawilo sie w okolicy % bateri wylewik, wiec wole zabezpieczyc mi4 Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka Szkoda wrzucać w case'y Mi4, ale jeżeli chcesz to IPAKY, a jeżeli chodzi o plecki, to w Akcesoria, w temacie na temat plecków podawałem link do sprzedawcy.
asffaf Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 Szkło hartowane plus drewniane plecki i telefon zabezpieczony. Odslonieta jest tylko metalowa ramka telefonu. z Mi4 LTE 1
paviks Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 Witam, mam problem z niedzialajacym LTE. Na moim terenie z tego co wiem nie wszędzie można złapać, ale w pracy kolega na karcie Orange korzysta bez problemu. Ja mam ustawiony preferowany typ sieci 4g/LTE jednak ciągle mam tylko h+. Karta SIM była wymieniana na nową jakiś rok temu. Jaka może być przyczyną braku LTE? Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi