Pyziaty Opublikowano 22 Lipca 2017 Opublikowano 22 Lipca 2017 Witam Posiadam od niedawna smartphone xiaomi mi 5 wersja 3/64gb. Najnowsze oprogramowanie wersji global. Mam pytanie. Pocykałem pare fotek i niektóre wyszły naprawdę genialnie. Szczególnie np samochodu. Ten plik waży ok. 4mb. Natomiast zrobiłem także zdjęcie w plenerze. Waży ono PRAWIE 8mb, z HDR a szczegółowość jego jest hmmm.... spodziewałem się lepszej. W ustawieniach aparatu denerwuje mnie to że jakość zdjęć określa się jako: słaba, dobra, bardzo dobra. Czy istnieje możliwość głębszego ustawienia konkretnych możliwości aparatu? Może w wersji MIUI Polska zachowuje się to lepiej. Czekam na jakieś sugestie, podzielcie się swoimi uwagami na temat jakości zdjęć robionych za pomocą mi5
QBAQ Opublikowano 26 Lipca 2017 Opublikowano 26 Lipca 2017 Nie ma więcej ustawień na na ROMie MIUIPolska. Aplikacja aparatu jest prawdopodobnie dokładnie taka sama i gama ustawień jest identyczna. Co do zdjęć plenerowych, mój Mi5 robił czasem taką kaszanę gdy miałem focus ustawiony na Automatyczny. W trybie manualnym takich problemów nie mam. Generalnie radzę się przyzwyczaić do różnej "jakości" zdjęć na telefonach Xiaomi. To akurat jedna z najbardziej zaniedbanych funkcji tych urządzeń, kiepsko wsparta przez producenta oprogramowaniem.
Vognar Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Używam open camera i polecam zamiast systemowej apki. Można wybrać API2 i wiele innych rzeczy, w tym moją ulubioną czyli timer ustawić na 1sek (przez co niweluje drgania od wciskania przycisku migawki albo tapowania na ekran). Co do HDR bym uważał, dodatkowo w open camera możesz tapnąć focus w dane miejsce i wtedy iso też sie zmieni pod te miejsce (jasność zdjęcia) - w przypadku krajobrazów to się bardzo przydaje żeby nie "wypalić" nieba.
majdan12 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 @Vognar Sprawdź sobie Footej Camera z załącznika. Mi bardzo podoba się ręczna ostrość z dodatkowym powiększeniem przy ustalaniu jej. Footej+Camera-2.0.7+build+103.apk
lockerek Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Ja używam camery z RR testowałem wczoraj Footej,ale tam kompresja plików jakaś bardzo mała ? Plik waży do 2mg a w RR camera prawie 9mg
galakty Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Przecież touch exposure jest w MIUI od kilku lat, co to za herezja z tym ISO?
majdan12 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 @lockerek Masz wersje darmową pewnie? sprawdź moją i tam będziesz mógł wybrać doskonałą jakość.
lockerek Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 4 minuty temu, majdan12 napisał: @lockerek Masz wersje darmową pewnie? sprawdź moją i tam będziesz mógł wybrać doskonałą jakość. Dobra ustawiłem teraz pliki waża po 6 mg ogólnie apka bardzo przyjemna
lockerek Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Przed chwilą, majdan12 napisał: @lockerek Na mojej wersji? Tak,a co ? Wiecej powinny ?
Vognar Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 18 godzin temu, galakty napisał: Przecież touch exposure jest w MIUI od kilku lat, co to za herezja z tym ISO? W sumie racja, zapomniałem o tym ;]
Rekomendowane odpowiedzi