tpawel Posted August 20, 2017 Share Posted August 20, 2017 Klamał, albo nie wiedział. Trzeba kupić, zrotowac i w apce network signal guru będziesz miał taką liste Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil32 Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 8 godzin temu, Pan Pszeniczny napisał: też widziałem dwie aukcje (tej samej firmy, choć nazwy sprzedającego są inne) w których zapewniają że B20 działa. Dokładnie tak - jeden sprzedawca na dwóch kontach. Na obu twierdzi to samo. Dodatkowo jeszcze jeden inny sprzedawca do którego link podawałem wcześniej. Ten również w mailach twierdzi, że tel. obsługuje B20. Wygląda na to, że faktycznie obaj kłamią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Pszeniczny Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 (edited) @Kamil32, zamówiłem telefon z tej aukcji: http://allegro.pl/xiaomi-mi-max-2-64-4gb-czarny-eu-gw-24h-z-pl-fv23-i6919353031.html ale jeszcze nie zapłaciłem. Poprosiłem żeby przysłali jakąś wiarygodną specyfikację. EDIT: I już dostałem odpowiedź. Szybko prawda? "Wiarygodną specyfikację mamy na aukcji, telefony zgadzają się z opisem J" Ja tu nie kupię. Edited August 21, 2017 by Pan Pszeniczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil32 Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 (edited) 2 godziny temu, Pan Pszeniczny napisał: "Wiarygodną specyfikację mamy na aukcji, telefony zgadzają się z opisem J" Faktycznie z takim "dowodem" trudno polemizować. Dzięki za ostrzeżenie. Edited August 21, 2017 by Kamil32 Link to comment Share on other sites More sharing options...
UGH! Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 3 godziny temu, Pan Pszeniczny napisał: "Wiarygodną specyfikację mamy na aukcji, telefony zgadzają się z opisem J" Ja tu nie kupię. Dziękuję za ostrzeżenie. Nie ma co pchać się w sprzedawców którzy podają nieprawdziwe dane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 Oni poprostu nie są świadomi tego że nie mają racji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamoth Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 Właśnie też się zastanawiam nad tym B20 bo już widziałem 3 czy 4 aukcje z wersją EU która rzekomo ma B20. Z jednej strony jak jest stary allegrowicz to nie ma problemu żeby zaryzykować i potem oddać za niezgodność towaru z umową, wystarczy że na naklejce nie będzie B20 tak jak kolega wcześniej wkleił. Z drugiej strony pytanie czy da się zrobić root i unroot żeby po tym śladu nie zostało? Stokowego recovery nie widziałem ale może jest gdzieś zaszyty w jakimś pliku miflash, zablokować bootloader to też chyba nie problem... A to signal guru niby działa bo pozwala wymuszać pasma ale zastanawia mnie dlaczego na Mi3 wyświetla wszystkie pasma LTE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Razor65 Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 Podziałałbym z Signal Guru, ale do czegokolwiek w nim potrzebny jest root, a nigdzie nie widzę na szybko jak go ogarnąć z MIUIPolska na MIUI 9 (jak i czy są jakieś problemy). Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 Nie ma różnicy na ktorym miui go robisz. Instalujesz z twrp i już. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Razor65 Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 Ok, mam roota, Signal Guru działa. Może ktoś wskazać na który ekran mam patrzeć? Na pierwszym ekranie widzę LTE Band B03 | 1800+, ale nie wiem czy to obecnie używane, czy coś innego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
skay77 Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 Na gorze masz 3 kropeczki tam wejdz (band) odchacz wszystkie i zaznacz ktora cie interesuje i bedziesz wiedzial czy dziala na tej wskazanej najprostrzy sposobWysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Razor65 Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 Zrobiłem, tylko co ciekawe LTE B20 800MHz nie ma na liście LTE: 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 No ale co ciekawe? Ten telefon nie ma tego pasma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Razor65 Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 To wiem, i to właśnie mieliśmy potwierdzić. Myślałem, że w aplikacji będzie pasmo wyświetlone, ale jak zostawię tylko je, to nie będzie zasięgu żadnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Pszeniczny Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 No to LTE Discovery działa inaczej. Wyświetla listę wszystkich pasm, ale zaznaczone są tylko te obsługiwane. Tu wyświetlone są tylko te obsługiwane. Tak bym to interpretował. 6 godzin temu, Shamoth napisał: jak jest stary allegrowicz to nie ma problemu żeby zaryzykować i potem oddać za niezgodność towaru z umową, wystarczy że na naklejce nie będzie B20 tak jak kolega wcześniej wkleił. To ryzykowne. Zawsze mogą wydrukować naklejkę i powiedzą, że taką dostali. Jeśli pokażę im screeny z SignalGuru, to będą wiedzieli, że telefon był rootowany. I też odrzucą reklamację. Ale skoro już kupiłem (chociaż jeszcze nie zapłaciłem), to mogę... napisać im opinię Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Pszeniczny Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 3 godziny temu, Razor65 napisał: Ok, mam roota Kiedyś miałem Mi 4, który miał możliwość "włączenia" roota. A jak zrootowałeś Mi Max 2? Ponoć samo odblokowanie bootlodera wymaga podpisania kontraktu z diabłem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Razor65 Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 (edited) W standardowy (oficjalny) sposób wysłałem prośbę do chińczyków o odblokowanie bootloadera. Trochę musiałem się namęczyć, bo niechińskie IP uniemożliwiały wysłanie prośby, ale proxy dało radę. Zgodę otrzymałem w kilka godzin, później odczekanie 72h, wgranie romu dev, żeby połączyć konto MIUI z telefonem (na globalu był jakiś chiński błąd), ostatecznie odblokowanie przez miflash unlock i wgranie MIUIPolska. Root j.w. przez TWRP z paczki zip SuperSU. Ogólnie chwila zabawy, najgorsze czekanie 72h, a tak to według tego co w instrukcji na forum + kilka informacji wyszukanych w internecie (głównie XDA) z wyjaśnieniem tych chińskich krzaczków w dwóch momentach - nic czego nie dałoby się zrobić. Jak ktoś będzie potrzebował jakich wskazówek to chętnie pomogę. Edited August 21, 2017 by Razor65 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamoth Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 3 godziny temu, Pan Pszeniczny napisał: No to LTE Discovery działa inaczej. Wyświetla listę wszystkich pasm, ale zaznaczone są tylko te obsługiwane. Tu wyświetlone są tylko te obsługiwane. Tak bym to interpretował. To ryzykowne. Zawsze mogą wydrukować naklejkę i powiedzą, że taką dostali. Jeśli pokażę im screeny z SignalGuru, to będą wiedzieli, że telefon był rootowany. I też odrzucą reklamację. Ale skoro już kupiłem (chociaż jeszcze nie zapłaciłem), to mogę... napisać im opinię Wiesz, mi telefon na papierze bardzo pasuje Więc raczej bym pocisnął w kierunku doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową. O dziwo część sprzedawców nie widzi problemu w odblokowaniu bootloadera i wgraniu recovery do póki używamy softu xiaomi.eu. @Razor65 Jaki soft tam siedział w stocku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Pszeniczny Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 1 minutę temu, Shamoth napisał: raczej bym pocisnął w kierunku doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową Ale to nierealne. Dlatego mówiłem, że warto powalczyć chociaż o obniżenie ceny. Co do braku B20: trzeba będzie powołać rzeczoznawcę, żeby im to udowodnić. Opinie serwisu sbe-online zlekceważą. Za 100, czy 200 złotych nie chce mi się walczyć z nimi w sądzie. Ale tolerować oszustwa też nie zamierzam. Napiszę im opinię na Allegro. I wszystkich do tego zachęcam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Razor65 Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 17 minut temu, Shamoth napisał: @Razor65 Jaki soft tam siedział w stocku? Global Stable z Androidem 7.1.1 (MIUI 8, nie pamiętam dokładnie jakie po przecinku), po pierwszym uruchomieniu dostałem tylko jeden mały update. Według pudełka produkcja 06.2017, a i sama wersja czarna jest trochę młodsza od złotej (chyba z miesiąc?), więc za dużo od wrzucenia na rynek się tam w sofcie nie wydarzyło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamoth Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 1 minutę temu, Pan Pszeniczny napisał: Ale to nierealne. Dlatego mówiłem, że warto powalczyć chociaż o obniżenie ceny. Co do braku B20: trzeba będzie powołać rzeczoznawcę, żeby im to udowodnić. Opinie serwisu sbe-online zlekceważą. Za 100, czy 200 złotych nie chce mi się walczyć z nimi w sądzie. Ale tolerować oszustwa też nie zamierzam. Napiszę im opinię na Allegro. I wszystkich do tego zachęcam. Kwestia kto jak jest wytrwały/cierpliwy i jak bardzo chce napsuć im krwi Rzecznik "ma" swoich rzeczoznawców, z których opinią ciężko się dyskutuje. W szczególności jeśli się okaże że kilku konsumentów połączyło siły po zakupie tego samego towaru. Jeśli nie będą w stanie doprowadzić towaru do stanu zgodnego z umową mają jeszcze inne opcje. Wymiana towaru na taki który będzie miał parametry zgodne z umową lub lepsze, powiedzmy mi mix 2 jeśli wyjdzie z B20 Obniżenie ceny lub odstąpienie od umowy i przyjęcie 23 miesięcznej używki. Także nie przepadam za nierzetelnymi sprzedawcami/handlowcami. @Razor65 Czyli jeśli dobrze myślę to kwestia wrzucenia przez miflash lub adb stabilnego globala http://en.miui.com/a-234.html razem z recovery i zablokowanie bootloadera żeby gwarancja dalej obowiązywała. Niech ktoś mnie poprawy ale czy mi recovery łyknie developerski rom.zip? W nich siedzi/ał root z małymi ograniczeniami więc teoretycznie bez odblokowywania bootloadera i naruszania gwarancji jest opcja roota na oficjalnym oprogramowaniu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Pszeniczny Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 12 minut temu, Shamoth napisał: Rzecznik "ma" swoich rzeczoznawców Niestety nie. Rzecznik poleci Ci znalezienie rzeczoznawcy na liście PIH. Nie muszę chyba dodawać, że na tej liście nie ma ani jednego rzeczoznawcy, który podjąłby się wykonania ekspertyzy smartfona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamoth Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 24 minuty temu, Pan Pszeniczny napisał: Niestety nie. Rzecznik poleci Ci znalezienie rzeczoznawcy na liście PIH. Nie muszę chyba dodawać, że na tej liście nie ma ani jednego rzeczoznawcy, który podjąłby się wykonania ekspertyzy smartfona. W sumie jeszcze nie dzwoniłem do żadnego z branży telekomunikacyjnej. Z czystej ciekawości jutro obdzwonię w wolnej chwili, chyba że już sprawdzałeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Pszeniczny Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 6-7 lat temu w Warszawie. Może coś się zmieniło... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Pszeniczny Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 (edited) Dnia 20.08.2017 o 18:07, JestemMortem napisał: oba to padaka Pierwsze filmy z Mi Max 2 i Open Camera są OK. Pieseł biega i jest ostry. Być może mam mniejsze wymagania niż inni. Z ekspozycją jest trochę gorzej. Popróbuję na stockowej aplikacji. Tak na biegu: rozczarowała mnie jakość nagranych rozmów. Głosy są stłumione, jakby głośnik był w kuble. Z kolei aplikacja, której używałem na innych telefonach (Record My Call) głos rozmówcy nagrywa trochę za cicho. Druga sprawa: nie działa aplikacja Screebl, która podtrzymuje podświetlenie ekranu gdy telefon jest używany. Zresztą aplikacja w ogóle zniknęła ze sklepu. I trzecia: nie da się go używać bez jakiegoś etui. Po prostu wyślizguje się z ręki. Poza tym... podoba mi się ten smartfon Miałem pewne obawy związane z zakupem na Allegro, ale trafiłem na dobrego sprzedawcę. 20 godzin po opłaceniu przyjechał kurier. Folia nienaruszona, wszystko jak powinno być. Tylko w pudełku nie znalazłem słuchawek... Cena: 1249 zł. Dzisiaj zajrzałem na tę aukcję i ... cena wzrosła: 1390 zł. I to już druga podwyżka u tego sprzedawcy. Edited August 22, 2017 by Pan Pszeniczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamoth Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Hmmm mam nadzieję, że za wskazanie pewnej oferty 6922818031 nie dostanę po łapkach ale korespondencja zachęca żeby sprawdzić bo jest niby LTE800, Sony IMX386 i grzebanie w sofcie nie narusza gwarancji."Dzień dobry, Zauważyłem że posiadają państwo wersję z obsługą pasma LTE B20 800MHz i rozważam jej zakup. Pytanie czy wgranie jedynego słusznego softu z xiaomi.eu/miuipolska.pl przez odblokowanie bootloadera, wgranie TWRP i romu z wcześniej wymienionego źródła narusza gwarancję/rękojmię? Pozdrawiam." "witam, jesli zrobi PAn to poprawnie to nie ma żadnego problemu, ale moim zdaniem nie ma sensu wgrywać softu eu, obecnie oficjalne systemy moim zdaniem są pewniejsze i zapewniają większe bezpieczeństwo. pozdrawiam paweł" "Czy w najbliższej przyszłości przewidują Państwo wprowadzenie doswojej oferty szkła/folie/etui do tego modelu?" "szkło i etui silikonowe możemy dodamy w gratisiepozdrawiam paweł" Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Nie ma tego telefonu w wersji z lte800 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shamoth Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 (edited) Tak, wiem ale mam na "papierze" że grzebanie w sofcie nie narusza gwarancji więc jeśli od strony sprzętowej okaże się że nie ma IMX'a czy też brak B20 będzie wielkim bólem na trasach którymi się przemieszczam to mam już jakąś podstawę do zwrotu/negocjacji itp. itd. Zupełnie inne podejście do klienta iż w przypadku innej, tańszej oferty "z B20" gdzie PMS był odczuwalny aż z drugiej strony monitora Tak czy inaczej zamówiłem, pożyjemy i zobaczymy jak się zmienia podejście do klienta kiedy już kasę przeleje. @Pan Pszeniczny Póki co nie udało się dodzwonić do żadnego z rzeczoznawców telekomunikacyjnych, może mają zepsute telefony Edited August 23, 2017 by Shamoth Link to comment Share on other sites More sharing options...
Er! Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Nie polecam zakupu z tej aukcji: http://allegro.pl/xiaomi-mi-max-2-64-4gb-gold-eu-gw-24h-z-pl-fv23-i6930814110.html Przyszedł telefon nie w wersji global z przejściówką zamiast europejskiej ładowarki, z instrukcją po chińsku i bez napisu global version na opakowaniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 No przecież tak jest w opisie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Er! Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Zmienili opis po moim mailu w załączniku screen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Pszeniczny Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 (edited) Ta sama firma wciąż oferuje Mi Maxa 2 z B20 http://allegro.pl/xiaomi-mi-max-2-64-4gb-czarny-eu-gw-24h-z-pl-fv23-i6919353031.html?snapshot=MjAxNy0wOC0yMVQwNToyMzoyNi4wMDlaO2J1eWVyOzQ1MGU3OWIzYTJkMTRkMGU0YjRkZjg1MDA0MTJkOTUxYzkzNTEyMzBhODM5MDU0OTA0NzQxMzEzYWM1MTdjNGQ%3D Chociaż nie potrafią tego udowodnić. Kilka maili w tej sprawie: Treść wiadomości Dzień Dobry, mam pytanie odnośnie pasma 800 MHz. W żadnej specyfikacji nie widziałem takiej informacji. Czy chodzi o pasmo 20 800 MHz używane przez polskich operatorów w mniejszych miejscowościach? I druga sprawa: ładowarka. Czy to jest oryginalna europejska ładowarka od tego telefonu, czy chińska z przejściówką? Pozdrawiam, W dniu 2017-08-11 o 15:11, gsm4vip PL-GSM pisze: Dzień dobry, Smartfon w wersji Global, która obsługuje pasmo LTE B20 800MhZ. Do zestawu dołączona jest europejska ładowarka. Pani (...) jednak wstrzymuję się z płatnością, ponieważ mam duże wątpliwości odnośnie pasma 800MHz. Nie potwierdzili tej informacji ani w ABC Data (oficjalnego importera), ani w sklepie w warszawskiej Arkadii. Chciałbym uniknąć nieporozumień, dlatego uprzejmie Panią proszę o przedstawienie jakiejś wiarygodnej specyfikacji. Skąd Państwo maja taką informacje? Z góry dziękuję, W dniu 2017-08-21 o 08:21, gsm4vip PL-GSM pisze: Dzień dobry, Wiarygodną specyfikację mamy na aukcji, telefony zgadzają się z opisem J Pani (...), ma Pani tę specyfikację, czy mam zrezygnować z zakupu? Proszę mi wybaczyć: jeśli wystawię na aukcji żywego słonia w karafce, to każdy kupujący chciałby zapytać słonia, czy naprawdę jest żywy Stąd moje pytanie o specyfikację. Owszem, mogę kupić ten telefon i dać do ekspertyzy. Ale wtedy ktoś będzie musiał za nią zapłacić. Jeśli się okaże, że pasmo B20 jest obsługiwane przez ten telefon, to zapłacę ja. Ale w przeciwnym wypadku odeślę Państwu telefon jako niezgodny z umową i będę się domagał zwrotu kosztu ekspertyzy. Absolutnie nie posądzam Państwa o oszustwo. Przypuszczam, że ktoś nieumyślnie popełnił błąd. Więc co z tą specyfikacją? Pozdrawiam, W 21 sierpnia 2017 12:54:46 gsm4vip PL-GSM <[email protected]> napisał: Dzień dobry, Opisy na aukcjach są zgodne z tym, co mamy od producenta. Jeśli Pan chce – oczywiście może Pan anulować zamówienie i kupić w firmach podanych przez Pana. Jak Pan widzi – kilka sztuk tego modelu nam się sprzedało – póki co – nikt nie reklamował telefonu ze względu na błąd w parametrach. Jesteśmy realną firmą, będącą na rynku parę lat, i nie posiadamy na stanie słoni w karafce. J Proszę o informację o statusie zamówienia. Szanowna Pani, B20 jest właśnie takim słoniem w karafce. Proszę o specyfikację producenta z potwierdzeniem tej informacji. Wasze zapewnienia nie są wiarygodne. Jeśli otrzymam telefon bez obsługi częstotliwości 800 MHz, to wszyscy będziemy mieli kłopoty. A tego chcę uniknąć. Pozdrawiam, W dniu 2017-08-22 o 10:31, gsm4vip PL-GSM pisze: Na aukcji są podane dane rzeczywiste zgodne z tym, co podał producent na opakowaniu. W związku z Pana wątpliwościami, które wynikły po zakupie, proponuję anulować zamówienie. Proszę o potwierdzenie, Pozdrawiam serdecznie, PL-GSM Dzień Dobry, Pani (...) Szanowna, proszę po prostu wysłać mi zdjęcie tego opakowania. Rozwieje Pani moje wątpliwości. Z góry dziękuję. Nasze telefony pakowane są na magazynie zewnętrznym, zatem nie ma możliwości przesłania dodatkowych zdjęć. Pozdrawiam serdecznie, PL-GSM Kupiłem go, ale jeszcze nie zapłaciłem. Napisałem im negatywa Edited August 23, 2017 by Pan Pszeniczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Razor65 Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 3 godziny temu, Pan Pszeniczny napisał: Na aukcji są podane dane rzeczywiste zgodne z tym, co podał producent na opakowaniu. (...) Nasze telefony pakowane są na magazynie zewnętrznym, zatem nie ma możliwości przesłania dodatkowych zdjęć. Pozdrawiam serdecznie, PL-GSM Nic to nie da, ponieważ na opakowaniu nie ma takiej informacji (posiadam Global). Najgorsze jest to, że poza negatywem nie ma żadnego bata na takie kłamstewka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Pszeniczny Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 11 minut temu, Razor65 napisał: poza negatywem nie ma żadnego bata na takie kłamstewka Ale jakby kilka, kilkanaście osób napisało takie negatywy, to może zmieniliby ten opis. W końcu nie trzeba płacić, wystarczy kliknąć "kup teraz" i już można wystawić ocenę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Razor65 Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Sam zadałem im pytanie, powołując się na taki sam model, który posiadam i nie ma B20 po weryfikacji programem, bo na pudełku nie ma info na ten temat. Jestem ciekawy odpowiedzi. Jednocześnie zgłosiłem tę aukcje na allegro. Najgorsze, że właśnie trochę nieświadomych osób da się nabrać i kupi i będzie żyć w przekonaniu, że ma w telefonie "to słynne" B20... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts