Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czekam na Redmi Note. Telefon zamówiłem zachęcony dobrymi opiniami na temat firmy Xiaomi. Będzie to mój pierwszy tel. z MIUI. Tel. przyjdzie zrootowany, taki opis zawarł dostawca z aliexpress.

Jako że jestem kompletnym laikiem, proszę o informacje, jakie pierwsze kroki trzeba zrobić, żeby tel. właściwie skonfigurować, by działał w pełni funkcjonalnie, by obsługiwał jęz. polski, by instalował apki ze sklepu playa po polsku. Czy wystarczy w nim ustawić w menu język polski (i wszystko będzie ok.) Z tego co zrozumiałem prócz możliwości ściągania androidowych apek z playa sa jeszcze dostępne dla użytkownika  apki MIUI.

Czy jest konieczne wgrywanie polskiego MIUI. Co da wgranie polskiego MIUI, co oznacza jego brak dla użytkownika?

Może to głupie pytania, ale chciałby rozwiać swoje wątpliwości i prosić o wskazówki.

Czy da się zgrać kontakty z google.

Po za tym o co chodzi z tymi aktualizacjami cotygodniowymi MIUI, jak to w praktyce działa, jak to pobierać? Aktualnie mam tel. z androidem 4.2.czy MIUI jest w pełni kompatybilny z androidem i apkami ze sklepu playa.

Czy, aby działalo Aero2 wystarczy włożyć kartę do slotu z WDCMA, czy potrzebna jest jakaś konfiguracja APN?

Opublikowano (edytowane)

Witam, czekam na Redmi Note. Telefon zamówiłem zachęcony dobrymi opiniami na temat firmy Xiaomi. Będzie to mój pierwszy tel. z MIUI. Tel. przyjdzie zrootowany, taki opis zawarł dostawca z aliexpress.

Jako że jestem kompletnym laikiem, proszę o informacje, jakie pierwsze kroki trzeba zrobić, żeby tel. właściwie skonfigurować, by działał w pełni funkcjonalnie, by obsługiwał jęz. polski, by instalował apki ze sklepu playa po polsku. Czy wystarczy w nim ustawić w menu język polski (i wszystko będzie ok.) Z tego co zrozumiałem prócz możliwości ściągania androidowych apek z playa sa jeszcze dostępne dla użytkownika apki MIUI.

Czy jest konieczne wgrywanie polskiego MIUI. Co da wgranie polskiego MIUI, co oznacza jego brak dla użytkownika?

Może to głupie pytania, ale chciałby rozwiać swoje wątpliwości i prosić o wskazówki.

Czy da się zgrać kontakty z google.

Po za tym o co chodzi z tymi aktualizacjami cotygodniowymi MIUI, jak to w praktyce działa, jak to pobierać? Aktualnie mam tel. z androidem 4.2.czy MIUI jest w pełni kompatybilny z androidem i apkami ze sklepu playa.

Czy, aby działalo Aero2 wystarczy włożyć kartę do slotu z WDCMA, czy potrzebna jest jakaś konfiguracja APN?

MIUI to tylko nakładka na Androida, jak TouchWiz itp.

W telefonie od chińczyka na pewno nie będziesz mieć MIUI Polska, przez co nie będzie języka polskiego. Prawdopodobnie jak jest zrootowany to ma jakąś marną kopię oficjalnego systemu. Wgrasz MIUI Polska i będzie wszystko ok.

Aktualizacje tygodniowe mają tylko telefony z serii MI. Note to seria Redmi, więc będziesz mieć raz na miesiąc lub dwa. Wgrywać trzeba ręcznie, po pobraniu ze strony.

Do aero wystarczy włożyć w slot 3G i skonfigurować jeden apn "darmowy".

Edytowane przez DrDee
Opublikowano

DrDee ja bym mu nie odpowiadał. Niech się trochę wysili leń. Na wszystkie te pytania odpowiedź padła po kilka razy na forum. Po co robić jakieś FAQ's, tutoriale i pisać trylion tematów z problemami skoro potem przyjdzie jakiś łoś, zapyta o to co było i odpowiedzi znowu się powielają.

Opublikowano

DrDee ja bym mu nie odpowiadał. Niech się trochę wysili leń. Na wszystkie te pytania odpowiedź padła po kilka razy na forum. Po co robić jakieś FAQ's, tutoriale i pisać trylion tematów z problemami skoro potem przyjdzie jakiś łoś, zapyta o to co było i odpowiedzi znowu się powielają.

Niestety tak zawsze było, jest i będzie. A ja tylko ogóły podałem. Musi jeszcze przecież znaleźć tutorial jak wgrać i ROM :P Więc sam też poszuka :D
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Dam radę wgrać ROM. Nie chodziło mi o szczegółowe instrukcje, ale ogólnie o wiedzę o systemie, czyli jaki telefon przyjdzie, co trzeba zrobić, żeby był funkcjonalny. Odpowiedź kolegi powyżej mi to wyjaśniła. Jeszce jedno, jak odpalę ten telefon pierwszy raz, to mam nadzieje, że wyświetli się menu po angielsku, a nie chińskie krzaczki, żebym był w stanie wejść do settings?

Opublikowano

Wyluzuj, proszę. To forum różni się bardzo na plus w stosunku do forum np. android.com.pl między innymi tym, że nie ma tu takiej agresji i upierdliwości moderatorów - na android.com.pl to aż strach cokolwiek napisać, bo albo nie ten dział, albo już było, albo coś tam. Każdy kiedyś zaczynał, nie każdy ma czas i możliwość się wgłębiać i zaczynać od lektury 50 archiwalnych postów. Nazywasz łosiem i leniem osobę, o której nie masz pojęcia, ani kim jest, ani co robi, ani dlaczego nie ma informacji, o które pyta.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Dam radę wgrać ROM. Nie chodziło mi o szczegółowe instrukcje, ale ogólnie o wiedzę o systemie, czyli jaki telefon przyjdzie, co trzeba zrobić, żeby był funkcjonalny. Odpowiedź kolegi powyżej mi to wyjaśniła. Jeszce jedno, jak odpalę ten telefon pierwszy raz, to mam nadzieje, że wyświetli się menu po angielsku, a nie chińskie krzaczki, żebym był w stanie wejść do settings?

Jeśli nie był wcześniej uruchamiamy lub został zresetowany do stanu fabrycznego po uruchomieniu to będziesz mieć okno wyboru języków, chiński lub angielski.
Opublikowano

Mały offtop - forum jest po to by pomagać, nie wiem piszę i chciałbym dostać odpowiedź a nie tylko faq,było,szukaj,google.

Nikt nikogo nie zmusza do odpisywania, więc nic na siłę, i tak jak kolega wyżej napisał - każdy kiedyś zaczynał

Opublikowano

Na REDMI Note działa WSM Tools. Mam od kilkunastu godzin i śmiga.

Coś więcej powiedz.

Skąd masz, jakiś link poproszę.

Na jakiej wersji MIUI u Ciebie działa WSM? Wszystko śmiga jak należy?

Opublikowano (edytowane)

Na MIUI Polska. Nie działa jedna opcja z MiTools (odtwarzanie filmików w galerii przy pomocy MiuiVideoPlayer.apk - nie ma takiej apki), reszta stabilnie od wczoraj śmiga.

Paczkę można ściągnąć stąd: http://en.miui.com/thread-24903-1-1.html

Konieczne jest wgranie TWRP.

Niestety nic to nie pomaga w sprawie kaszaniastych filmików. Już dwie imprezy dzieci w przedszkolu są nagrane tak, że się nie da oglądać. Chyba go sprzedam.

Edytowane przez emjot
Opublikowano

A zdradzisz jakie zmiany/poprawki szykują?

BTW: W obecnej wersji (23) widzę parę rzeczy nie przetłumaczonych na PL, ale to pewnie wiesz.

Ogólnie jednak ta wersja (23) działa naprawdę bardzo dobrze (na ile mogę to stwierdzić po 3 dniach testów, ale dość intensywnych).

P.S.

Mam też parę sugestii co do brzmienia polskich tłumaczeń w kilku miejscach, aby były jaśniejsze, mniej dwuznaczne, ale to napiszę osobno, jak zbiorę do kupy.

Opublikowano

Tak się składa że nie wiem i nawet nie mam ochoty głębiej porównywać tłumaczeń. Jak masz coś to zrób screena i podeślij. Jak będę miał dokładne tłumaczenie angielskie to szybko znajdę brakujące i dodam pl.

Opublikowano

Witam, przeczytałem o instalacji MIUIPolska na Redmi Note. Sprawa wydaje się banalnie prosta - metoda I. Poczytałem też o wersjach MIUIPolska. Ale nadal nie jest to dla mnie w pełni jasne, czym różni się od strony praktycznego korzystania z telefonu z wgraną wersją dev od telefonu z wersją stabilną. Którą lepiej pobrać dla osoby początkującej. Czy wersja dev jest w jakims sensie "niestabilna" i może jej pobranie rzutować jakość na obsługę telefonu i aplikacji?

Opublikowano (edytowane)

Po co miałbym wgrywać MIUIPolska, skoro tel. ma menu polskie. Czy ten tel. jest oryginalny? 

Po-co to się jajka nocą ;)

A no w ROMie chińskim jest niby pl, ale dużo rzeczy jest nieprzetłumaczone, są nazwy po angielsku lub po chińsku. Wgrywając Polski ROM pozbywasz się chińskich śmieci itd. Wszystko jest na forum opisane.

Nie chcesz wgrywać - nie musisz.

A czy telefon jest oryginalny to się przekonasz dopiero jak przyjdzie, nie znam nikogo kto by zamawiał akurat z tego sklepu. Mały feedback, co to jest 21 ocen ;)

Edytowane przez checkmate
Opublikowano

Hmmm, może po to, że MIUI Polska to nie tylko język, ale kilka poprawek i przede wszystkim masz aktualizacje. Od chińczyka dostaniesz wersję "94" czy podobną, która nigdy nie istniała i ma sporo błędów. Ich się nie pozbędziesz bez wgrania kolejnego ROMu, którym może być oficjalny, multi czyli z dodatkiem języków lub MIUI Polska, który dodatkowo mną tylko Polski i kilka rzeczy typowych dla Acida.

Opublikowano

Panowie, 3 rzeczy co mnie wkurzają w Note, nie miałem kiedy napisać prędzej więc pomarudzę, może ktoś pomoże:

1. Wieczny komunikat w belce powiadomień: "Karta SIM jest nieaktywna"

http://oi61.tinypic.com/2lwkgfc.jpg

Mowa tu o aero2, siedzi w slocie 1 od samego początku.

Po kliknięciu wyskakuje:

http://oi59.tinypic.com/24lver9.jpg

Nie, nie została zmieniona, siedzi  tym slocie ponad 2 tygodnie jak nie dłużej. Usługi Xiaomi chcą "aktywować" kartę, a raczej męczą tym komunikatem. Mam wyłączoną synchronizację Xiaomi, SMS nie idą do chmury Xiaomi, obie karty mają wyłączoną synchro SMS.  Nie chcę wyłączać powiadomień systemowych na belce, można z tym coś zrobić?

2. Komunikat o transmisji danych:

http://oi59.tinypic.com/1057a0g.jpg

Limity są poustawianie, ograniczenia, progi itd. też. Ale i tak program wywala komunikat na belce jakoby ich nie było. Wchodzę w Monitor Danych i wszystko jest spoko, ale komunikat i tak pojawi się po jakimś czasie. Co zrobić?

3. Nie mogę wrzucić screenshot'a lub obrazka przez Tapatalka.

Po wybraniu screena z pamięci telefonu dostaję taki komunikat:

Próbowałem różnych sposobów, jako załącznik, jako plik, obraz itd. i nic. Wyskakuje tylko taki komunikat:

http://oi59.tinypic.com/6rlfra.jpg

Po kliknięciu w którąkolwiek z opcji nic nie daje, nadal pole tekstowe jest puste. Testowane na 3g i  Wi-Fi. Reinstall Tapatalka nic nie dał, w google nie widziałem kogoś z podobnym komunikatem, o co chodzi? Na Mi-2 działa ok, ale na Note jest cyrk.  Jest ktoś w stanie pomóc? ;) Będzie wdzięczny za pomoc. Małe problemy ale strasznie upierdliwe...

Opublikowano

Witam

czy uzywał ktoś takiego kejsa?

http://www.aliexpress.com/item/22Color-Toughened-Glass-Back-Cover-And-Aluminum-Frame-For-Xiaomi-Hongmi-Red-Rice-Redmi-Note-5/1910609891.html

wydawało mi się że coś ktoś pisał ale teraz nie widzę:)

wygląda bardzo fajnie

10$ to przyzwoita cena...

tylko czy to naprawde mocne szkieło?

a druga rzecz

głośnik - niby jest siateczka otworków na spodzie ale głośnik jest na dolnej części  tylnej ścianki.

Nie będzie przeszkadzało to? nie straci siły głosu?

I jeszcze jdna kwestia ... czy ktoś z Was zna jakiegoś fajnego asystenta?

Potrzebne mi coś  co pozwoli wydawać komendy, odbierz, napisz zadzwon, uruchom xxx itd...

Fajnie gdyby jeszcze był konfigurowalny na zasadzie 

wywołania i zgłoszenia się systemu  -"LUK!" - "Yes my master..." itd... 

i aby to sie mogło dziać przez BT w samochodzie :)

oczywiście chodzi o programik na RedmiNote :)

Opublikowano

Zasięg też wam gubi czy to tylko u mmnie mnie. Żadnej kreski jak mam w kieszni i to na klacie nie w spodniach..

Jak piszesz coś takiego, to powinieneś dodać, czy chodzi o 2G czy o 3G. To istotne.

Opublikowano

4.6.15 u mnie i coś mi nie pasuje.

Może za 2 tygodnie będzie aktualizacja. Więc jak by coś to może poprawia.

Czekam na wypowiedzi innych użytkowników.

I jeszcze jedna ciekawostka

swiatandroid.pl/wysyp-nowosci-sklepie-swiatandroid-pl/

Może będą z polską gwarancją.

Ceny to terz pewnie.Ale jest wybór