pmedela Opublikowano 22 Grudnia 2016 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Witam Uwaliłem sobie Redmi Pro, pisałem o tym w wątku: Generalnie teraz jest taki stan: 1. Telefon nie wstaje, wisi na logo MI 2. Przy próbie instalacji przez FlashTool ROMU China Stable wywala się z błędem na CUST (jak na zdjęciu), pozostałe pliki się flashują bez problemu, ale telefon wisi na logo MI po uruchomieniu (brak CUST zapewne). 3. Fastboot działa, komenda fastboot devices widzi telefon 4. Wcześniej odblokowałem bootloader i wgrałem miu polska, ale telefon siał komunikatem "Nieprawidłowe ID urządzenia" pomimo, że wcześniej był zalogowany prawidłowo na konto Xiaomi, nie dało się przejść pierwszej konfiguracji systemu, zniknęły numery IMEI 5. W tej chwili bootloader jest ponownie zablokowany. 6. W SP FlashTool zrobiłem Format->Auto Format Flash i teraz próbuję ponownie wgrać China Stable, ale błąd jak w pkt. 2 Jeżeli ktoś czuje się na siłach postawić tel na nogi, to chętnie zapłacę. Może być zdalnie, a mogę wysłać tel. jeśli ktoś jest pewien, że podoła. Proszę pisać na PW -- Piotrek
@GUTEK@ Opublikowano 22 Grudnia 2016 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Jaką masz wersje sterowników, SP Flash i softu. Dokładnie podaj. Próbowałeś wgrywać cust.img przez fastboot? fastboot flash cust cust.img
pmedela Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2016 Dzięki za odpowiedź, ale właśnie odniosłem pełny sukces Zmodyfikowany plik cust.img znalazłem na greckim forum MIUI, sflashował się bez problemu. System się uruchomił, numery IMEI i MEID odzyskałem tą metodą:http://en.miui.com/thread-428917-1-1.html Teraz postawiłem China DEV i wygląda, że wszystko jest ok Zostało mi odblokowanie bootloadera, twrp i miu polska, ale najważniejsze, że tel żyje ! Dzięki za zainteresowanie 1
@GUTEK@ Opublikowano 22 Grudnia 2016 Opublikowano 22 Grudnia 2016 To wrzuć link do tego forum być może przyda się komuś.
ara295 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Ja również proszę o ten link bo przymierzam się do flaszowania a o problemach z plikiem cust.img bardzo dużo piszą na zagranicznych forach także warto mieć w razie czego jakieś koło ratunkowe. Jeśli dobrze zauważyłem do koledze pmedela pomógł link, który podsunąłem w innym poście. To również cenna informacja na przyszłość w razie problemów.
wojtekmarchewka Opublikowano 22 Grudnia 2016 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Nie trzeba się uczyć greckiego Znalazłem rozwiązanie i już miałem pomóc , ale kolega @pmedela zdążył sobie dzielnie poradzić W razie kłopotów macie rozwiązanie http://en.miui.com/thread-371349-1-1.html
ara295 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Opublikowano 22 Grudnia 2016 To jaką opcję zanaczyć przy flaszowaniu sp flash tool żeby nie stracić imei jak kolega pmedela.
@GUTEK@ Opublikowano 22 Grudnia 2016 Opublikowano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Zostawić Download Only. A w ogóle musisz wgrywać soft przez SP Flash? Nie da się odblokować bootloadera (jeśli zablokowany?) na tym co masz obecnie? Edytowane 22 Grudnia 2016 przez @GUTEK@
ara295 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Tak jest zablokowany i to o dziwo na syfiatym miui udającym globala. Wysłałem już prośbę o zgodę na odblokowanie bootloadera ale na nieoryginalnym romie raczej go nie odblokuje choć spróbuje zanim wezmę się za flaszowanie.
wojtekmarchewka Opublikowano 22 Grudnia 2016 Opublikowano 22 Grudnia 2016 (edytowane) 10 minut temu, ara295 napisał: Tak jest zablokowany i to o dziwo na syfiatym miui udającym globala. Wysłałem już prośbę o zgodę na odblokowanie bootloadera ale na nieoryginalnym romie raczej go nie odblokuje choć spróbuje zanim wezmę się za flaszowanie. I to jest dziwne bo jedni mają odblokowany bootloader, inni nie, a jeszcze inni mają Xiaomi .eu oryginalne, i wszystko od jednego sprzedawcy (Goldway) Edytowane 22 Grudnia 2016 przez wojtekmarchewka
@GUTEK@ Opublikowano 22 Grudnia 2016 Opublikowano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Może to zależy od wersji i koloru telefonu. Być może Goldi bierze różne telefony z różnych źródeł (przykład: Redmi Note 4 złoty ma z tyłu logo operatora) i dlatego jednym się trafi taki soft a innym inny. Ja miałem syfmiui i odblokowany bootloader, wersja złota X25 3/64. Tak myślę, skoro zablokowany bootloader przyjął syfmiui to i na nim powinno się dać odblokować? Czy już ktoś to sprawdził i nie da się? Edytowane 22 Grudnia 2016 przez @GUTEK@
pmedela Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2016 Tak jak pisze kolega @@GUTEK@ zaznacz "Download only" a wcześniej wrzuć ten zmodyfikowany plik cust.img do katalogu "images" z ROM'em, tak jak w linku, który podał @wojtekmarchewka
ara295 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Dzięki za informacje. Na razie już drugi dzień czekam na zgodę na odblokowanie bootloadera.
pmedela Opublikowano 24 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2016 @ara295 Tylko najpierw sflashuj telefon do China DEV a dopiero potem odblokowywuj bootloader, bo jak zrobisz odwrotnie, to ponownie zablokuje Ci bootloader.
krzysrg Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Witam, Chciałem zainstalować Xiaomi EU zgodnie z: https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/ Dotarłem do ostatniego momentu: Instalacja MIUI Polska. Jednakże popełniłem błąd - zamiast przekopiować ROM w zipie, przekopiowałem rozpakowany. Nadomiar złego przy wciśnięciu install w TWRP wybrałem rozpakowany folder i plik preloader.img albo boot. img już nie pamiętam. Zapytał sie mnie trwp gdzie zainstalować to zaznaczyłem że na partycji boot. Telefon aktualnie od godziny wibruje co jakieś 15 sekund, nie mogę wejść w tryb fastboot. Przy próbie włączenia nic się nie wyświetla na ekranie. Komputer go nie widzi. A ja w panice nie wiem co mam robić ;D Różnymi sposobami próbowałem wejść w fastboota: vol down+ power, Vol up+ vol down+power, wol down i kabel od usb... kompletnie nic nie działa, a telefon non stop wibruje, nawet nie moge go wyłączyć. Co robić? 1
sp4ubw Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Było nie wychodzić z recovery i wrzucić spakowany na kartę lub podłączyć pendrive i zrobić flash. Skoro wiedziałeś, że nie tym co trzeba flashowales. Teraz poczekaj aż się rozkładuje, a potem normalnie wejdź w tryb fastboot. Jak naladujesz rozładowany. Ewentualnie przytrzymaj 15s power i vol- jak zawibruje to puść power. I tak kilka razy. Jak się nie uda to Tak jak wcześniej napisałem. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez sp4ubw
krzysrg Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Generalnie, przestał wibrować już z 30 min temu, robił to z 4-5 godzin. Ładuje go już 20 minut, ale nadal nie mogę wejść w tryb flashboot. Ale jestem idiotą... Uwalony chyba na amen, spróbuję skorzystać z gwarancji na Banggood ;D
sp4ubw Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Podłącz, czekaj, odłącz, dopiero wtedy próbuj.
krzysrg Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 myślisz, że się uda? Czytałem na oficjalnym forum 4 tematy dotyczące hardbricka i rozwiązaniem było otworzenie telefonu i kombinowanie test pointami.
pmedela Opublikowano 11 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2017 (edytowane) Naładuj go porządnie i spróbuj ożywić SP FlashToolem, poradniki znajdziesz w moich postach. Edytowane 11 Stycznia 2017 przez pmedela
krzysrg Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 W trakcie ładowania cały czas sobie wibrował (przez całą noc), nie świeciła się dioda, ekran cały czas nic nie wyświetla, w ogóle nie reaguje na żadne przyciski, po podłączeniu do komputera, cały czas słyszę taki sam dźwięk jak coś wkładam do USB i wyciągam, jest to jednoczesne z wibracjami. Poniżej filmik z zachowania się telefonu. https://www.youtube.com/watch?v=cQ8HDTZwRLs
tpawel Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Pisz do micenter. Acid bankowo pomożeWysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka
majdan12 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Ciekawe czy by pomogło odłączenie na jakiś czas baterii.
FromWP Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 6 minut temu, Redmi2 napisał: Zrpb kabel deep flash i wprowadz tel w tryb edl i sflashuj. Przeciez to podstawa. Przy Mediateku też? 2
wojtekmarchewka Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 3 godziny temu, krzysrg napisał: W trakcie ładowania cały czas sobie wibrował (przez całą noc), nie świeciła się dioda, ekran cały czas nic nie wyświetla, w ogóle nie reaguje na żadne przyciski, po podłączeniu do komputera, cały czas słyszę taki sam dźwięk jak coś wkładam do USB i wyciągam, jest to jednoczesne z wibracjami. Poniżej filmik z zachowania się telefonu. Czasami najprostsze metody są najtrudniejszymi Spróbuj zrobić to według tej instrukcji, może pomoże http://en.miui.com/thread-371349-1-1.html Na razie bez podmiany pliku "Cust"
krzysrg Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udało się Panowie, rozebrałem cały telefon, złożyłem ponownie ale bez baterii, odczekałem trochę, podłączyłem telefon przez USB, o dziwo zainstalował się sterownik, a telefon nie wkurzał mnie wibrowaniem. SPFlashem nie mogłem zrobić nic innego jak format, bo wywalało komunikat: PMT changed for the ROM it must be downloaded. Zrobiłem Format, następnie wróciłem do zakłądki download, zaznaczyłem Format all + Download i... udało się. Coś mi się obiło o uszy, że nie ma numeru IMEI teraz? 1
wojtekmarchewka Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 3 minuty temu, krzysrg napisał: Udało się Panowie, rozebrałem cały telefon, złożyłem ponownie ale bez baterii, odczekałem trochę, podłączyłem telefon przez USB, o dziwo zainstalował się sterownik, a telefon nie wkurzał mnie wibrowaniem. SPFlashem nie mogłem zrobić nic innego jak format, bo wywalało komunikat: PMT changed for the ROM it must be downloaded. Zrobiłem Format, następnie wróciłem do zakłądki download, zaznaczyłem Format all + Download i... udało się. Coś mi się obiło o uszy, że nie ma numeru IMEI teraz? Brawo TY Jeżeli masz problem z Imei, tu masz rozwiązanie http://en.miui.com/thread-428917-1-1.html
krzysrg Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Generalnie tematu proszę nie zamykajcie jeszcze, bo przede mną instalacja Xiaomi EU ;D. Jak znowu coś namieszam to chciałbym się spytać.
santos Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zapytam z ciekawości- o co chodzi z tym "nie ma numeru imei"? Co to oznacza w praktyce i jakie są tego konsekwencje?
FromWP Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 3 minuty temu, santos napisał: Zapytam z ciekawości- o co chodzi z tym "nie ma numeru imei"? Co to oznacza w praktyce i jakie są tego konsekwencje? Że nigdzie nie zadzwonisz, bo jest uszkodzona partycja z IMEI. Wielki brat musi wiedzieć z jakiego telefonu dzwonisz. 1
wojtekmarchewka Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 4 minuty temu, santos napisał: Zapytam z ciekawości- o co chodzi z tym "nie ma numeru imei"? Co to oznacza w praktyce i jakie są tego konsekwencje? Brak sieci, Brak możliwości połączeń, oraz sms, problemy z internetem itp. 1
krzysrg Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 (edytowane) Panowie podczas instalacji Xiaomi EU wywala mi błąd w TWRP "Nie możena zamontować '/cust' (Invalid Argument) To znaczy, że co? Trzeba jakoś wgrać czy co zrobić? Edytowane 11 Stycznia 2017 przez krzysrg
wojtekmarchewka Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 (edytowane) 2 minuty temu, krzysrg napisał: Panowi podczas instalacji Xiaomi EU wywala mi błąd w TWRP "Nie możena zamontować '/cust' (Invalid Argument) To znaczy, że co? Trzeba jakoś wgrać czy co zrobić? Robiłeś format i wipe? Edytowane 11 Stycznia 2017 przez wojtekmarchewka
sp4ubw Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Na szczęście EFS i MTK to prosta sprawa Chociaż ostatnimi czasy Snap też jest prosty w naprawie
krzysrg Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Przed chwilą, wojtekmarchewka napisał: Robiłeś format i wipe? Tak robiłem w SPFlash Format, bo mi wywalało błąd.
Rekomendowane odpowiedzi