Snowsky Posted November 23, 2016 Posted November 23, 2016 Przed godziną przyszło do mnie mi4c od goldwaya z AE, no i już mam pierwsze problemy przy pierwszym spotkaniu z Xiaomi. 1. Telefon podczas stukania w niego palcem w tylną obudowę, wydaje cichy grzechoczący dźwięk, tak jakby coś tam było delikatnie luźne. Słychać to szczególnie przy stukaniu palcem w okolicach obiektywu kamery oraz przy odkładaniu telefonu. Ogólnie to ten "feature" by mi nie przeszkadzał, gdyby nie to, że boję się, że może być przyczynkiem późniejszych problemów a może i nawet problemu numer 2... Jakby ktoś bardzo chciał, to mogę to nagrać i wrzucić na YT. 2. Telefon nie czyta karty sim. Sprawdzane na dwóch kartach z Play i Virgin na obu slotach. Niestety nic nie wykrywa i wciąż pokazuje "brak karty SIM" a ustawienia dla sieci i karty SIM są cały czas nieaktywne. Telefo: mi4c 2/16 z MIUI Global 8.0 | Stable 8.0.16.0(LXKCNCl_20151104_SZ) Nie wiem, czy jest sens się bawić w cokolwiek, czy od razu rozpocząć z grubej rury i występować o zwrot kasy/wymianę?
Zexon72 Posted November 23, 2016 Posted November 23, 2016 (edited) Co do grzechotania to... Bez zdjęcia tylnego panelu (nie jest to trudne) to można wróżyć z fusów. Co do braku wykrywania SIM, to w telefonie masz zainstalowane "piękne" syfmiui, czyli zmodyfikowany system z mnóstwem śmieci (reklamy i spyware) Wgraj na czysto system z poziomu komputera za pomocą programu MiFlash i powinno "cudownie" zacząć czytać karty SIM - w ub tygodniu miałem na biurku podobny przypadek, a trafia się mi ich po kilka/kilkanaście miesięcznie. Sam sporo kupuję u Goldwaya i taka rada na przyszłość - w wiadomości do zamówienia najlepiej wpisać informację, że proszę o przysłanie sprzętu z oryginalnym chińskim systemem i raczej tak robią. Odpada później czyszczenie śmieci - tylko od razu unlock bootloader i wgranie miuipolska/xiaomi.eu Edited November 23, 2016 by Zexon72
Snowsky Posted November 23, 2016 Author Posted November 23, 2016 (edited) Dzięki za odpowiedź. Czy podejmę się otwierania telefonu to nie wiem, ale na pewno spróbuję zmienić rom przez MiFlash i zobaczę co z tą kartą. Mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, z którego poradnika najlepiej przy tym korzystać? Przy tym Acid, podaje jakiś alternatywny ROM dla mi4c, który nie blokuje ponownie bootloadera: A tu kolega forumowicz podaje już między innymi ten ROM, którego Acid nie zalecał dla mi4c i dodatkowo jeszcze ROM z xiaomi.eu. Edited November 23, 2016 by Snowsky
tytoos Posted November 23, 2016 Posted November 23, 2016 55 minut temu, Snowsky napisał: Przed godziną przyszło do mnie mi4c od goldwaya z AE, no i już mam pierwsze problemy przy pierwszym spotkaniu z Xiaomi. 1. Telefon podczas stukania w niego palcem w tylną obudowę, wydaje cichy grzechoczący dźwięk, tak jakby coś tam było delikatnie luźne. Słychać to szczególnie przy stukaniu palcem w okolicach obiektywu kamery oraz przy odkładaniu telefonu. U mnie też tak jest. W ajfonie 4s też tak było. Zdjęcia wychodzą normalnie, cała reszta też działa, więc nie ma sensu tego ruszać IMO.
LrPrl Posted November 23, 2016 Posted November 23, 2016 Właśnie zerknąłem czy u mnie tak samo jest. Jest. Zerknąłem na przyciski - bo w recenzjach niby mówią, że to przyciski latają. Nie latają. Dziwne, bo tam nie ma co grzechotać. No chyba, że blaszki od kart sim? Ew. stabilizacja obrazu... której chyba nie ma? Bo ja jeszcze nie wrzucałem żadnej karty SIM, nie uczynie tego do czasu zmiany systemu na normalny
kamillm Posted November 23, 2016 Posted November 23, 2016 1 godzinę temu, tytoos napisał: U mnie też tak jest. W ajfonie 4s też tak było 2 godziny temu, Snowsky napisał: Telefon podczas stukania w niego palcem w tylną obudowę, wydaje cichy grzechoczący dźwięk A nikt z Was nie pomysłal, ze to moze jest najnormlaniejszy w swiecie żyroskop, który sobie własnie tak stuka?
Guest Posted November 24, 2016 Posted November 24, 2016 Dnia 23.11.2016 o 15:25, kamillm napisał: A nikt z Was nie pomysłal, ze to moze jest najnormlaniejszy w swiecie żyroskop, który sobie własnie tak stuka? Raczej taki dźwięk wydają luźne plastikowe przyciski power i volume + -
LrPrl Posted November 24, 2016 Posted November 24, 2016 2 minuty temu, slimozis napisał: Raczej taki dźwięk wydają luźne plastikowe przyciski power i volume + - Nie Wystarczy przytrzymać przyciski - powinno przestać, nie przestaje Fakt, może to być żyroskop, aczkolwiek u mnie w L650 żadnych dźwięków nie wydaje hmm No i te dźwięki, no nie jestem pewien czy to plastik, bo przypomina dźwięk jaki wydaje mała sprężynka
Guest Posted November 24, 2016 Posted November 24, 2016 Jeszcze jest takie coś jak wibracja, silniczek z ciężarkiem
Snowsky Posted November 24, 2016 Author Posted November 24, 2016 Coś czuję, że się z moją mi4c nie zakumpluję. Dzisiaj nie chce się połączyć z żadną siecią Wi-Fi. Czekam na zgodę na odblokowanie bootloadera i wgrywam czysty system a potem xiaomi.eu. Mam nadzieję, że to rozwiąże te bolączki...
kamillm Posted November 24, 2016 Posted November 24, 2016 40 minut temu, Snowsky napisał: Coś czuję, że się z moją mi4c nie zakumpluję. Dzisiaj nie chce się połączyć z żadną siecią Wi-Fi. Czekam na zgodę na odblokowanie bootloadera i wgrywam czysty system a potem xiaomi.eu. Mam nadzieję, że to rozwiąże te bolączki... Oczywiscie ze rozwiaze, masz zapewne jakis syfmiui od sprzedawcy, a on rodzi wiele problemów. Na mi4c nie musisz czekac na pozwolenie
Guest Posted November 24, 2016 Posted November 24, 2016 (edited) Dnia 23.11.2016 o 13:22, Snowsky napisał: Telefo: mi4c 2/16 z MIUI Global 8.0 | Stable 8.0.16.0(LXKCNCl_20151104_SZ) Po pierwsze to zmień system na xiaomi.eu. To co masz to jakiś wybryk natury z tą datą 20151104 i nazwą to oficjalny na MI4C to jest Chinski MIUI 7 China Stable ROM V7.0.16.0.LXKCNCI Edited November 24, 2016 by slimozis
Materius1994 Posted November 24, 2016 Posted November 24, 2016 Stukało, stuka i będzie stukać. Tak ma być 1
Snowsky Posted November 25, 2016 Author Posted November 25, 2016 Boże jaki człowiek durny. Sprawdziłem właśnie i rzeczywiście bootlader odblokowany. System już zaktualizowany i wszystkie bolączki (oprócz grzechotania ) minęły. Dziękuję za pomoc. Temat można zamknąć
pionq Posted November 26, 2016 Posted November 26, 2016 W moim nic nie grzechocze...Więc wcale tak nie musi być.
kamillm Posted November 26, 2016 Posted November 26, 2016 1 godzinę temu, pionq napisał: Więc wcale tak nie musi być. Działają Ci wszystkie czujniki?
Guest Posted November 26, 2016 Posted November 26, 2016 (edited) Ja już wiem co u mnie grzechocze w MI4C To jest ten metalowy "pierścień" w koło tylnej kamerki, jest luźny to on wydaje taki specyficzne grzechotanie Edited November 26, 2016 by slimozis
virusek90 Posted November 26, 2016 Posted November 26, 2016 Nie wiem co stuka, ale temat już był nie raz poruszany na forum. Z tego co mi wiadomo to stuka / brzęczy optyka aparatu . . . U mnie stukało, stuka i stukać będzie, jakoś zbytnio mi to nie przeszkadza
kamillm Posted November 26, 2016 Posted November 26, 2016 Nie ma sie co przejmowac tymi grzechotaniami, wszystko jest ok
Recommended Posts