Skocz do zawartości

Kto się przesiadł z RR na Mi-2S? Albo dobrze zna oba modele?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam specyficzny dylemat, w którego rozwiązaniu pomóc mogą mi chyba tylko te nieliczne osoby, które przez jakiś czas (dłuższy 1-2 dni) używały zarówno Red Rice, jak i Mi-2/S.

Miesiąc temu kupiłem Red Rice - dla kogoś w prezencie. Właśnie kończę 4-tygodniowy okres testowania tego telefonu i (świadomy jego kilku drobnych wad) jestem nim szczerze zachwycony. Spokojnie mógłbym kupić taki dla siebie.

Chcę jednak zasmakować czegoś z nieco wyższej półki (a choćby i przez wrodzoną ciekawość testowacza-porównywacza) i od dłuższego czasu planuję dla siebie docelowo Mi-2S.

Trapi mnie pytanie, pozornie absurdalne - czy po przesiadce z RR na Mi-2S nie będę żałował? Bo ekran nagle zmaleje, bo dual-SIM to jednak jest zarąbista sprawa, bo bateria pewnie będzie krócej trzymać, bo nie można włożyć karty mini-SD (i w razie awarii telefonu będzie problem z dostępem do danych w pamięci), bo się nie da obcinać ogonków z SMS-ów (choć ostatnio pojawiała się nadzieja, że to zostanie rozwiązane), bo robienie kopii "nandroid" całego systemu będzie trudniejsze (o ile możliwe). Znam na pamięć teoretyczne parametry obu słuchawek, czytam też wszystko na tym forum - o problemach, których nie brakuje w obu przypadkach.

Dlatego bardzo mi zależy na opiniach i refleksjach osób, które używały obu modeli.

P.S. Dość istotne - bardzo rzadko grywam w gry, a w gry 3D to praktycznie nigdy.

Dzięki!

Opublikowano

Z RR nie korzystałem. Na plus Mi2s są pewne aktualizacje i późniejsze wsparcie. Jest bardzo szybki. Ekran jest naprawdę rewelacyjny. Jest idealnej wielkości. Bateria w porządku, ale osobiście działam na powiększonej. Aparat robi zadowalające zdjęcia, filmy też w porządku. Warty każdej złotówki.

Pozdro! ;)

Opublikowano

Ilu użytkowników tyle opinii:-) Osobiście wcześniej używałem dwóch kart SIM, telefony też były dwa,w, tym mi2s 32GB. Do tego dokupiłem mocniejszą baterię, ponieważ standardowa wystarczała ledwo na dzień. Faktycznie telefon petarda, szybki, sprawny, bezproblemowy. Jednak te dwie karty. Red Rice jest moim pierwszym dwukartowcem i jestem szczerze zadowolony. Fakt, kilka rzeczy jak ilość wolnego RAMu, gorsza rozdzielczość aparatu jest mniejsza, jednak nie jest strasznie. Jeśli będzie Red Rice 2 bez wachania kupuję. Pozdrawiam

Chlast z RR:-)

Opublikowano
Ilu użytkowników tyle opinii:-) Osobiście wcześniej używałem dwóch kart SIM, telefony też były dwa,w, tym mi2s 32GB. Do tego dokupiłem mocniejszą baterię, ponieważ standardowa wystarczała ledwo na dzień. Faktycznie telefon petarda, szybki, sprawny, bezproblemowy. Jednak te dwie karty. Red Rice jest moim pierwszym dwukartowcem i jestem szczerze zadowolony. Fakt, kilka rzeczy jak ilość wolnego RAMu, gorsza rozdzielczość aparatu jest mniejsza, jednak nie jest strasznie. Jeśli będzie Red Rice 2 bez wachania kupuję. Pozdrawiam

Chlast z RR:-)

Będzie 5,5 cala xD

Opublikowano

Nigdy nie pojmę ludzi, którzy przekładają ilość Mpx na jakość zdjęcia.

Tutaj chodzi o zupełnie inne parametry i nie jeden telefon o mniejszej liczbie Mpx zje te wszystkie Chińskie 13 ;)

Rozumiem PRO fotografów i kadrowanie na pełnej rozdzielczości z uzyskaniem maksymalnych detali zdjęcia, ale który PRO fotograf robi zdjęcia komórką.

Opublikowano

Niedawno dostałem Mi2S i jest to mój pierwszy telefon z marki Xiaomi. Jestem z niego zadowolony, prawie nic się nie zacina, na razie wszystko chodzi bez problemu. Czasami mam taki problem, kiedy otwieram główną stronę pulpitu, to muszę kilka sekund odczekać na "ładowanie pulpitu"... Czy ktoś podobnie ma? 2 całe strony mam zapełnione ikonami, a jedna kalendarzem.

Inne minusy:

- słaba wibracja

- polskie znaki w SMSach

Opublikowano
Niedawno dostałem Mi2S i jest to mój pierwszy telefon z marki Xiaomi. Jestem z niego zadowolony, prawie nic się nie zacina, na razie wszystko chodzi bez problemu. Czasami mam taki problem, kiedy otwieram główną stronę pulpitu, to muszę kilka sekund odczekać na "ładowanie pulpitu"... Czy ktoś podobnie ma? 2 całe strony mam zapełnione ikonami, a jedna kalendarzem.

Inne minusy:

- słaba wibracja

- polskie znaki w SMSach

Może wejdź w ustawienia launchera u zaznacz żeby trzymało go w pamięci.

Opublikowano

Mod na ucinanie ogonków w mi2 jest i działa.. Każdy się zabiera za ten temat, a nikt przed tym porządnie nie poszuka.

Co do przeskoku to dodaj jeszcze sobie fakt, ze mi2s jest sporo grubszy od rr,

Opublikowano
Co do przeskoku to dodaj jeszcze sobie fakt, ze mi2s jest sporo grubszy od rr,

Akurat dla mnie to zaleta. Cienkość RedRice jest dla mnie wadą (po prostu przez to gorzej mi leży w ręce).

A czy w kamerze w MI-2S działa tryb poklatkowy (np. co 1 s.), czy to dopiero bajer wprowadzony w Mi-3?

Jakość zdjęć w RedRice jest dla mnie zadowalająca (jak na telefon oczywiście), więc jeśli MI-2S robi nawet jeszcze trochę lepsze, to pełnia szczęścia.

Żałuję tylko, że nie można zrobić zdjęcia jednym dotknięciem ekranu (od razu ostrzenie w dany punkt i zrobienie zdjęcia), ale to chyba w żadnym Xiaomi nie można, a szkoda, bo to ogromna wygoda.

Kurcze, zamiast wielkiego RedRice2, to niech zrobią MI-2D ("d" jak DUAL SIM). To by był chyba przebój, nie sądzicie? :roll:

Opublikowano

Akurat dla mnie to zaleta. Cienkość RedRice jest dla mnie wadą (po prostu przez to gorzej mi leży w ręce).

A czy w kamerze w MI-2S działa tryb poklatkowy (np. co 1 s.), czy to dopiero bajer wprowadzony w Mi-3?

Jakość zdjęć w RedRice jest dla mnie zadowalająca (jak na telefon oczywiście), więc jeśli MI-2S robi nawet jeszcze trochę lepsze, to pełnia szczęścia.

Żałuję tylko, że nie można zrobić zdjęcia jednym dotknięciem ekranu (od razu ostrzenie w dany punkt i zrobienie zdjęcia), ale to chyba w żadnym Xiaomi nie można, a szkoda, bo to ogromna wygoda.

Kurcze, zamiast wielkiego RedRice2, to niech zrobią MI-2D ("d" jak DUAL SIM). To by był chyba przebój, nie sądzicie? :roll:

Ale do tego wszystkiego są aplikacje, tylko musisz sobie odpowiednia wybrać.

Tak samo jest w filmach, że możesz sobie zrobić ostrość na dany element kadru poprzez tapnięcie.

Do bajerów z aplikacji aparatu należy jeszcze to, że można wywoływać migawkę dźwiękiem :D

Opublikowano

Co do apartu w mi2s. Standardowa apka jest slaba. Wgralem capture pro i jest wiele lepiej z ostroscia i swiatlem.

co do ilosci pixeli- ludziska na anglojezycznym forum opisywali jak wymieniali modul aparatu na 8mpix, ktory kosztuje ok 20$ na aliexpress, od wczesniejszej chy

ba wersjo mi2 lub od mi2a-ponoc robi lepszej jakosci zdjecia. Dla porownania, htc one ma tylko 4mpix, a aparat ponoć robi super focie(jak na tel)

Wysłane z mojego MI 2S

Opublikowano

Może MI2A jeśli chodzi o wielkość? 4.5 cala więc podobnie jak Hongmi.

Moim zdaniem jak komuś naprawdę zależy na porządnym telefonie Xiaomi z MIUI, z zapewnionym wsparciem i do tego najwydajniejszym to musi być MI2S albo MI3. Owszem Hongmi ma dual sim ale da się przeżyć bez. Podobnie było by gdybyś miał powiedzmy ZTE z dual sim i chciał jakiegoś dużego samsunga. Też nie ma wyboru bo wszystkie S3/S4 są jedno kartowe.

Co do baterii w MI2 to nie jest tak źle. Z MiCore potrafi być dosyć dobrze. A MI3 jeszcze lepiej.

Opublikowano

Tak HTC One robi tak dobre zdjęcia, że aż są przesiąkniete purpurą i trzeba słać do serwisu :P

Masz forum android gdzie ludzie piszą, że ten aparat wcale tak dobrych zdjęć nie robi znowu :P

Opublikowano

Lol. Ok S4 z dual sim. Tylko jak widzę coś takiego to nie mam wątpliwości że wsparcie dla tego telefonu jest znikome. Potem ludzie płaczą że nie ma MIUI ;-)

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Co do apartu w mi2s. Standardowa apka jest slaba. Wgralem capture pro i jest wiele lepiej z ostroscia i swiatlem.

A mógłbyś podać link do tego konkretnego programu? W Sklepie jest kilka o nazwach podobnych, ale żaden nie ma dokładnie takiej.

Dzięki.

Opublikowano

ProCapture - pewnie o tą apkę chodziło. Chyba jedna z ciekawszych. Albo sprawdź też Vignetta , Camera fv-5.

Wysłane z Mi2S przy użyciu Tapatalka. Przepraszam za ewentualne literówki.

Opublikowano

Wspomnieliscie w temacie o tych ogonkach w smsach, możecie podać link do jakiejś apk/magicnego sposobu by je usunąć?

Dziękuję

---

Wysłane z Mi2S

Opublikowano

Pobrałem ProCapture i w sumie jakość zdjęć podobna według mnie. Może najpierw muszę ustawić lepiej apkę? Oczywiście kolorystyka całości na zdjęciu była troszkę inna. Może jakieś porady na temat tego programu, żeby różnice były widoczne?

Ucinanie ogonków tutaj:

topic783.html

Opublikowano

ja zrobilem prosty test. obie apki na auto ustawieniach - tak sie robi przeciez foty najczesciej, i trzymajac tel nieruchomo w reku robilem fotki jakiemus obiektowi, np. talez na stole. Tak wiec warunki identyczne dla obu zdjec. Procapture znacznie lepiej ostrzy zdjecie, lepiej doswietlone. mam wrazenie ze jedno zdjecie bylo jakby z innym zoomem..

na starym romie, chyba jeszcze z listopada, jak robilem foty, zwlaszcza w slabym swietle, to czesto dostawalem rozmyta bezksztaltna plame zamiast zdjecia, jakby aparat wogule nie mogl zlapac ostrosci. Do tego stockowa apka przed zdjeciem robi probny flash, procapture robi 3 blyski, widac dzieki temu lepiej dobiera parametry. Nawet po lekkim powiekszeniu widze roznice w jakosci i ilosci detali. I co najwazniejsze, nie ma problemu z ustawieniem ostrości

Wysłane z mojego MI 2S

Opublikowano

A jak jest z jakością nagrywania rozmów przez MI-2(s)? Chodzi mi o parametry tworzonych plików mp3. Bo Red Rice, choć samo nagrywanie jest OK (tzn. głos rozmówcy jest w nagraniu równie głośny i wyraźny jak mój, nawet jak się rozmawia przez słuchaweczki w uszach), masakruje nagrania zapisując je do pliku 8kHz i 8 kbps.

Czy ktoś może sprawdzić i napisać o parametrach plików z rozmów nagranych przez MI-2(s)? Najlepiej, jeśli to możliwe, proszę o sprawdzenie nagrania rozmowy przez słuchaweczki na kablu (aby wykluczyć, że mikrofony wewnątrz telefonu wyłapują dźwięk z głośniczków wewnątrz telefonu - czyli prymitywne nagrywanie analogowe, oferowane przez większość aplikacji do nagrywania rozmów).

No i pytanie do ekspertów - czy nie ma żadnego wpływu na te żałosne parametry (plików mp3)?

A może ktoś miał okazję sprawdzić, czy na Mi2(s) działa ten zacny program: https://play.google.com/store/apps/deta ... rder&hl=pl

no niestety, ja już sprawdziłem, że nie działa na RR :(

Gdyby działał, to problem z głowy, bo on nagrywa do WAV-ów i nagrywa głos rozmówcy cyfrowo, a nie analogowo - używam go od lat na NeoV z MIUI i to jest to.

Dzięki.

Opublikowano

W Mi2/MI3 też jest 8kHz i 8kb/s.

Kiedyś dawno widziałem w zmianach MIUI (w tłumaczeniu), że można było zmienić kodek nagrywania chyba mp3/aac ale ta funkcja zniknęła z MIUI.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...