danioRM Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 O co chodzi z tym czasem ładowania? Kabel i ładowarka Xiaomi, ta z pudełka. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 Nie zwracaj na to uwagi. Czasami system źle oblicza czas ładowania. Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uri0550 Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 @Crocodil Wgrałem blaze kernel v4 dla miui ani razu nie pojawił mi się msm_otg przy różnych konfiguracjach ładowarek i kabli Link to comment Share on other sites More sharing options...
danioRM Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 Wszystko byłoby ok, gdyby rzeczywiście nie ładowało tak długo, mam 44% ładuje już ponad 2h. Miernik i apka pokazuje ok 1A, wcześniej było ok 2A. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crocodil Posted August 28, 2016 Author Share Posted August 28, 2016 12 minut temu, Uri0550 napisał: @Crocodil Wgrałem blaze kernel v4 dla miui ani razu nie pojawił mi się msm_otg przy różnych konfiguracjach ładowarek i kabli To świetna wiadomość! Czyli jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że winny jest kernel. Jaka dokładnie jest wersja w tym blaze kernel? Widziałem w innym temacie, że ktoś wkleił Ci screena z wersją kernela w MIUI 8 opartym na Marshmallow... Przed chwilą, danio_96 napisał: Wszystko byłoby ok, gdyby rzeczywiście nie ładowało tak długo, mam 44% ładuje już ponad 2h. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Jakiej ładowarki używasz? U mnie na Tronsmart (bez QuickCharge) zazwyczaj naładowanie z kilkunastu do 100% trwa około 2 godzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uri0550 Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 @Crocodil Blaze jest jeszcze nowszy niż oficjalny MM. Z tym że trzeba wziąć pod uwagę że blaze na razie nie będzie działać na 6.0 Miui8 5.1.1 - 3.10.7x Miui8 6.0.x - 3.10.8x Blaze v4 - 3.10.102 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crocodil Posted August 28, 2016 Author Share Posted August 28, 2016 Pozostaje mieć nadzieję że problem będzie rozwiązany także w 3.10.8x Przekonamy się za jakiś tydzień... Link to comment Share on other sites More sharing options...
danioRM Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 Jakiej ładowarki używasz? U mnie na Tronsmart (bez QuickCharge) zazwyczaj naładowanie z kilkunastu do 100% trwa około 2 godzin. Ładowarka i kabel xiaomi Mam jeszcze blitzwolf, potem sprawdzę. Teraz mam 54% baterii i pokazuje, że jeszcze 2h ładowania Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel978 Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 Nie do końca jestem w temacie tego problemu ale pierwsze dni na mm ludzi były ok, podobno bateria na + jest więc może i ten problem naprawili. Z volte był jedynie problem i jakieś drobnostki więc spodziewam się w piątek równie użytecznego romu co wcześniejsze na 5.1 (pomijając baterię). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crocodil Posted August 28, 2016 Author Share Posted August 28, 2016 3 minuty temu, danio_96 napisał: Ładowarka i kabel xiaomi Mam jeszcze blitzwolf, potem sprawdzę. Teraz mam 54% baterii i pokazuje, że jeszcze 2h ładowania Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Napięcie i natężenie wydają się w porządku. Jak długo ładuje się w rzeczywistości? To oszacowanie w samej komórce najpewniej nie jest zbyt dokładne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
danioRM Posted August 28, 2016 Share Posted August 28, 2016 Napięcie i natężenie wydają się w porządku. Jak długo ładuje się w rzeczywistości? To oszacowanie w samej komórce najpewniej nie jest zbyt dokładne... Podłączyłem go jak miałem 20%. Do 50% w 2h, MIUI pokazywało 7h. Podłączyłem miernik i już chyba jest normalnie. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 (edited) Witam właśnie przez noc zjadło mi 50% baterii Czy to normalne że ten keyevents ma takie wartości ? to mi telefon wybudza ? Proszę o pomoc Edited August 29, 2016 by madmax86 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uho Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 21 godzin temu, Uri0550 napisał: @Crocodil Wgrałem blaze kernel v4 dla miui ani razu nie pojawił mi się msm_otg przy różnych konfiguracjach ładowarek i kabli Wgrany Radon ver. 2.4 na MIUI Polska 6.8.11 - deep-sleep działa bez zastrzeżeń, do tego ogólna praca systemu na duży plus. Na systemowym kernelu również miałem problem z wybudzeniami, tylko u mnie wyglądało to trochę inaczej niż u was. Deep-sleep przestało działać, kiedy zjechałem poniżej 60% baterii, wtedy system cały czas był aktywny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crocodil Posted August 29, 2016 Author Share Posted August 29, 2016 @Uho Czyli coraz więcej wskazuje że wina tkwi po stronie kernela i jest szansa że nowy (ten z Marshmallow) poprawi przynajmniej niektóre problemy. Jaka dokładnie wersja jest w Radonie? Czy zauważyłeś jakiekolwiek problemy poza niedziałającym "Trybem czytania"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uri0550 Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 @Uho Zanim miałem blaze to wgrałem radona v2.5 - nie polecam. Freezy w całym systemie, procesor zachowuje się jak w moim starym jednordzeniowym desire Z. Dla mnie blaze chodzi wyśmienicie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uho Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 Nie korzystam z trybu czytania - Twilight. Nie korzystam również z czytnika linii papilarnych więc nie jestem w stanie stwierdzić, jak się zachowuje. Reszta moim zdaniem bez zarzutów. Obniżyłem minimalną wartość pracy procesora do 400 mHz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crocodil Posted September 1, 2016 Author Share Posted September 1, 2016 (edited) Parę kolejnych dni sprawdzania przyniosło kilka obserwacji ale niestety raczej nie pomogą one w rozwiązaniu problemu, a tylko mogą wskazać jak go unikać czekając na właściwe rozwiązanie... 1. Problem nigdy nie występuje na oryginalnej ładowarce Xiaomi, bez względu na użyty kabel 2. Problem nigdy nie występuje na oryginalnym kablu Xiaomi, bez względu na użytą ładowarkę 3. Inne kombinacje kabli oraz ładowarek mogą, chociaż nie muszą, powodować problem. U mnie najczęściej pojawia się w kombinacji: ładowarka Tronsmart + długi (1.8m) kabel Tronsmart 4. Sposoby na pozbycie się wakelocka msm_otg są 2: zrestartować telefon podłączyć przejściówkę OTG albo urządzenie OTG U mnie działa przejściówka firmy PQI i najtańsza chińska: oraz pendrive Kingston który posiada zarówno pełnowymiarowe złącze USB jak i micro USB. EDIT: Niestety okazało się że problem pojawia się także (chociaż bardzo rzadko) na białym kablu Motoroli. Edited September 5, 2016 by Crocodil 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uri0550 Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 Zobaczymy co jutro przyniesie nam android 6.0 RN3 PRO & Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crocodil Posted September 1, 2016 Author Share Posted September 1, 2016 19 minut temu, Uri0550 napisał: Zobaczymy co jutro przyniesie nam android 6.0 RN3 PRO & Tapatalk Ja wyjeżdżam na weekend więc zobaczę dopiero w niedzielę albo w poniedziałek Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 (edited) Znów problem z deep sleep zauważyłem że gdy nie chcę się spać telefon keyevents ma dużo wartości o co tu chodzi? dwa dni był spokój ....... Wi fi mam prawie cały czas wyłączone. O co tu chodzi pomoże ktoś? soft xiaomi.eu 8.0 stabilna Gdzie sprawdzić co blokuje deep sleep? Edited September 6, 2016 by madmax86 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uri0550 Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 @madmax86 Wifi piszesz że masz wyłączone a program pokazuje że wifi jest włączone zawsze. Sprawdź Wifi > ustawienia zaawansowane > Skanowanie zawsze dostępne (wyłącz jeśli włączone) Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 (edited) to skanowanie mogło wybudzać? Bo było włączone. A to nie wybudza? qpnp memaccess co to jest? Dwa dni był spokój i tylko restart pomógł Edited September 6, 2016 by madmax86 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uri0550 Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 Wartości po 1000 to wcale nie wakelock. Gdybyś miał 100 000 to już prędzej. Wydaje mi się że WiFi jest przyczyną Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 Ok no zobaczymy czy pomoże wyłączenie skanowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hardy Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 U mnie na global stable to wyglada tak Co prawda też miałem wifi włączone w ustawieniach zaawansowanych. Zauważyłem że im telefon dłużej włączony tym deep sleep mniej występuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danioRM Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 Hehe KeyEvents Nie mam pojęcia o co chodzi... Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted September 9, 2016 Share Posted September 9, 2016 Nadal problemy z deep sleep i chyba będę się musiał pozbyć tego telefonu bo rozwiązania nie ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapiS Posted September 9, 2016 Share Posted September 9, 2016 3 minuty temu, madmax86 napisał: Nadal problemy z deep sleep i chyba będę się musiał pozbyć tego telefonu bo rozwiązania nie ma Po naładowaniu do 100% zresetuj telefon, w ten sposób przez noc schodzi mi nie więcej niż 2% Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted September 9, 2016 Share Posted September 9, 2016 (edited) Tyle to wiem ale jaki to ma sens wiecznie pilnować czy jest deep sleep telefon rewelacja ale to go dyskwalifikuje. I to jest najwyraźniej wina sprzętowa Edited September 9, 2016 by madmax86 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapiS Posted September 9, 2016 Share Posted September 9, 2016 1 minutę temu, madmax86 napisał: Tyle to wiem ale jaki to ma sens wiecznie pilnować czy jest deep sleep telefon rewelacja ale to go dyskwalifikuje To nie wina telefonu, lecz kernela. Osoby z kernelem nowszej wersji informowały gdzieś że nie ma problemu z deepsleepem. Dnia 28.08.2016 o 11:48, Uri0550 napisał: @Crocodil Wgrałem blaze kernel v4 dla miui ani razu nie pojawił mi się msm_otg przy różnych konfiguracjach ładowarek i kabli O tu Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted September 9, 2016 Share Posted September 9, 2016 Ale mi baterii nie drenuje msm_otg dawałem zrzuty ekranu ale nikt nie widzi rozwiązania lub go po prostu nie ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
hardy Posted September 9, 2016 Share Posted September 9, 2016 Po naładowaniu do 100% zresetuj telefon, w ten sposób przez noc schodzi mi nie więcej niż 2% Od 100 do 80% jest ok, większość czasu w deep sleep. Potem jest juz coraz gorzej i bateria idzie na łeb na szyje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted September 9, 2016 Share Posted September 9, 2016 Przez dwa dni było ok nic się nie działo później naładowałem i w nocy zjadło chyba 40% Link to comment Share on other sites More sharing options...
Decybelek Posted September 9, 2016 Share Posted September 9, 2016 5 godzin temu, kapiS napisał: To nie wina telefonu, lecz kernela. Osoby z kernelem nowszej wersji informowały gdzieś że nie ma problemu z deepsleepem. O tu Dokladnie tak, ja mam telefon sprowadzony cos kolo 20 sierpnia z Chin, i przez 10 dni uzywania telefonu przez noc ani razu nie spadlo wiecej niz 1%baterii, telefon restartowalem moze z 2 razy Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickarp Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Na androidzie 6 też zaczęły się takie cuda i uruchamia się msm_otg. Udało się komuś rozwiązać problem nie tak żeby uruchamiać tel? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts