Skocz do zawartości
  • 0

Logowanie do chmury Xiaomi z kompa (1 absurd)

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Po paru tygodniach przerwy zalogowałem się z kompa do chmury https://i.mi.com

Jedna rzecz mnie wkurzyła - oprócz wpisania hasła, musiałem też wpisać kod, który przyszedł SMS-em. No super, ale co, gdybym stracił telefon i próbował ratować się chmurą w celu odzyskania kontaktów i innych rzeczy? Absurd jakiś...

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nie jestem pewien, ale chyba można wyłączyć tą podwójną ochronę. Tak mi się wydaje...Mogę się mylić, bo dawno w ustawieniach nie grzebałem.

Wysłane z mojego MI 4W

• 0
Opublikowano

Jeśli to prawda i ktoś mógłby podpowiedzieć, gdzie i jak to wyłączyć, to ja też bym była niezwykle wdzięczna, bo to faktycznie bez sensu jest. Ostatnio nie miałam pod ręką telefonu, a musiałam pilnie wysłać SMSa, no ale przecież mam kompa i chmurę, więc spoko - wchodzę na stronę, loguję się, a tu zonk. Wpisz kod wysłany SMSem...

No kompletnie bez sensu :D

• 0
Opublikowano
22 godziny temu, latet napisał:

Witam,

Po paru tygodniach przerwy zalogowałem się z kompa do chmury https://i.mi.com

Jedna rzecz mnie wkurzyła - oprócz wpisania hasła, musiałem też wpisać kod, który przyszedł SMS-em. No super, ale co, gdybym stracił telefon i próbował ratować się chmurą w celu odzyskania kontaktów i innych rzeczy? Absurd jakiś...

Po pierwsze, obserwując Twoje wpisy odnoszę wrażenie, że Twoja 'współpraca" z Xiaomi i MIUI polega na wyszukiwaniu rzeczy, które Cię denerwują. OK. Tylko pytanie brzmi: prowadzisz jakąś krucjatę? To taka dygresja - bez obrazy.

Poza tym, większość banków stosuje metodę potwierdzania przelewów wychodzących poprzez sms. Zasada identyczna. Nie wyślesz ważnego przelewu, bo zgubiłeś telefon. Cóż więc z nimi? Też... na ścięcie?

Ten wątek to chyba trochę takie pretensje do garbatego, że ma dzieci proste... ;)

• 0
Opublikowano

Moim zdaniem autor wątku ma akurat rację, ponieważ faktycznie backup telefonu nie ma sensu gdy nie możesz go odzyskać bez telefonu....

Wysłane z mojego Mi-4c

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, mrosi napisał:

Po pierwsze, obserwując Twoje wpisy odnoszę wrażenie, że Twoja 'współpraca" z Xiaomi i MIUI polega na wyszukiwaniu rzeczy, które Cię denerwują. OK. Tylko pytanie brzmi: prowadzisz jakąś krucjatę? To taka dygresja - bez obrazy.

Poza tym, większość banków stosuje metodę potwierdzania przelewów wychodzących poprzez sms. Zasada identyczna. Nie wyślesz ważnego przelewu, bo zgubiłeś telefon. Cóż więc z nimi? Też... na ścięcie?

Ten wątek to chyba trochę takie pretensje do garbatego, że ma dzieci proste... ;)

Mrosi, masz zły dzień, czy co? :) Ja kocham Xiaomi, szczerze. Może mnie z kimś mylisz?

Pytanie zadałem, bo konieczność potwierdzania logowania do chmury SMS-em po pierwsze pojawiała mi się nagle (wcześniej jej nie było), a po drugie jest - jak inni potwierdzają - trochę sprzeczna z ideą chmury. Porównanie z bankiem jest lekko chybione.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, latet napisał:

Mrosi, masz zły dzień, czy co? :) Ja kocham Xiaomi, szczerze. Może mnie z kimś mylisz?

Pytanie zadałem, bo konieczność potwierdzania logowania do chmury SMS-em po pierwsze pojawiała mi się nagle (wcześniej jej nie było), a po drugie jest - jak inni potwierdzają - trochę sprzeczna z ideą chmury. Porównanie z bankiem jest lekko chybione.

Nie bardzo chybione porównanie.Zasada identyczna.Nawet jeśli stracisz telefon z kartą SIM, to wyrabiasz nową kartę i masz dostęp do chmury (poprzez SMS) z dowolnego telefonu. Co więc w samym zabezpieczeniu zaprzecza idei chmury?

Złego dnia nie mam. Urlop. ;)

2 godziny temu, Winiu89 napisał:

Moim zdaniem autor wątku ma akurat rację, ponieważ faktycznie backup telefonu nie ma sensu gdy nie możesz go odzyskać bez telefonu....

Wysłane z mojego Mi-4c

Chmura Xiaomi jest stworzona po to, żeby tworzyć kopie zawartości telefonu Xiaomi i odzyskiwać je w... telefonie Xiaomi. Cóż więc jest takiego bezsensownego w takim zabezpieczeniu? Przecież nie będziesz kopii odtwarzał na komputerze? Co do samego dostępu poprzez przeglądarkę, to patrz nieco wyżej...

• 0
Opublikowano

No ja akurat używam chmury xiaomi tylko do kopii zdjęć które w razie co chciałbym zgrać na komputer :) no ale masz rację, zawsze można wyrobić nową kartę sim tym bardziej że i tak wszystkie trzeba rejestrować :)

Wysłane z mojego Mi-4c

• 0
Opublikowano (edytowane)

A to nie jest tak, że przy pierwszym logowaniu się z danego komputera trzeba go autoryzować.  A każde następne logowanie nie wymaga już SMS-a.

Edytowane przez marcszcz
  • 0
Opublikowano

Dostęp do zawartości też wymaga smsa po wyczyszczeniu ciasteczek, samo logowanie i dostęp do lokalizacji bez potwierdzenia.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ahr napisał:

Dostęp do zawartości też wymaga smsa po wyczyszczeniu ciasteczek, samo logowanie i dostęp do lokalizacji bez potwierdzenia.

Rozumiem. Czyli muszę się częściej tam logować, aby te ciastka nie wygasły i w razie czego, abym mógł się zalogować bez SMS-a.

11 godzin temu, mrosi napisał:

.Nawet jeśli stracisz telefon z kartą SIM, to wyrabiasz nową kartę i masz dostęp do chmury (poprzez SMS) z dowolnego telefonu. Co więc w samym zabezpieczeniu zaprzecza idei chmury?

Np. w takie sytuacje - ginie mój telefon, chcę go pilnie 'namierzyć' (chmura ma taką funkcję) lub pilnie zablokować/wyczyścić zdalnie (chmura ma taką funkcję), no ale nic z tego, bo bez sms-a do chmury się nie zaloguję. Zanim wyrobię nową kartę SIM, zorganizują jakąś słuchawkę (z MIUI), może minąć trochę czasu, prawda?

Inne sytuacja. Jestem za granicą. Gubię/kradną mi cały plecak (w nim nei tylko tel, ale i pieniądze). Chciałbym zadzwonić do rodziny w Polsce z prośbą o pomoc, ale nie pamietam numerów... Mam je w chmurze, ale nie mogę się do niej zalogować, bo SMS. A karty SIM tam nowej nie wyrobię.

Życie zapewne podobnych sytuacji potrafi napisać dziesiątki...

Ale ok, po prostu trzeba wiedzieć o tym ograniczeniu funkcjonalności tej konkretnej chmury i zabezpieczyć się w inny sposób. Szczególnie na czas wyjazdów za granicę.

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, latet napisał:

Rozumiem. Czyli muszę się częściej tam logować, aby te ciastka nie wygasły i w razie czego, abym mógł się zalogować bez SMS-a.

Chyba ktoś Cię usłyszał. Właśnie próbowałem po kilku miesiącach zalogować się do chmury poprzez przeglądarkę na laptopie. Nie było żądania kodu SMS... ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...