Acid Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 Wygląda ok. Może poprawię u siebie o to co tu masz. Nawet ładnie wyjaśnione. Ciekawe jest to, że Androidzie i w MIUI INTERMEDIATE_POS jest 0. A to lepiej mieć 1 na nowszych urządzeniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 (edited) Jeśli miałbym się wymądrzyć to ten gps.conf co tu pokazujesz jest do d... Ten gps.conf jest bardzo stary. Zobacz, że port supl od tamtego czasu się zmienił i teraz google używa portu z SSL 7256. Jeśli już to zobacz do mojego gps.conf tam dodana jest lepsza obsługa A-GPS ale sam tweak jest scalony z najnowszym gps.conf dla Androida 4.4. No to małe spostrzeżenia po porównaniu twojego gps.conf z wczorajszego romu dla Mi2S z tym co wkleiłem z sMIUI, o dziwo są identyczne poza tym, że u Ciebie jest dany polski serwer NTP: NTP_SERVER=pl.pool.ntp.org Reszta jest identyczna, nawet ten port, o którym pisałeś, że powinien być 7256 jest tak jak w sMIUI 7275, więc przyznam zgłupiałem trochę plik sMIUI: # XTRA_SERVER_QUERY (1=on, 0=off) # If XTRA_SERVER_QUERY is on, the XTRA_SERVERs listed # below will be ignored, and instead the servers will # be queried from the modem. XTRA_SERVER_QUERY=0 # XTRA_SERVERs below are used only if XTRA_SERVER_QUERY # is off. XTRA_SERVER_1=http://xtra1.gpsonextra.net/xtra2.bin XTRA_SERVER_2=http://xtra2.gpsonextra.net/xtra2.bin XTRA_SERVER_3=http://xtra3.gpsonextra.net/xtra2.bin # Error Estimate # _SET = 1 # _CLEAR = 0 ERR_ESTIMATE=0 #Test NTP_SERVER=europe.pool.ntp.org #Asia # NTP_SERVER=asia.pool.ntp.org #Europe # NTP_SERVER=europe.pool.ntp.org #North America # NTP_SERVER=north-america.pool.ntp.org # DEBUG LEVELS: 0 - none, 1 - Error, 2 - Warning, 3 - Info # 4 - Debug, 5 - Verbose # If DEBUG_LEVEL is commented, Android's logging levels will be used DEBUG_LEVEL = 1 # Intermediate position report, 1=enable, 0=disable INTERMEDIATE_POS=0 # supl version 1.0 SUPL_VER=0x10000 # GPS Capabilities bit mask # SCHEDULING = 0x01 # MSB = 0x02 # MSA = 0x04 # ON_DEMAND_TIME = 0x10 # GEOFENCE = 0x20 # default = ON_DEMAND_TIME | MSA | MSB | SCHEDULING | GEOFENCE CAPABILITIES=0x33 # Accuracy threshold for intermediate positions # less accurate positions are ignored, 0 for passing all positions # ACCURACY_THRES=5000 ################################ ##### AGPS server settings ##### ################################ # FOR SUPL SUPPORT, set the following # SUPL_HOST=supl.host.com or IP # SUPL_PORT=1234 SUPL_HOST=supl.google.com SUPL_PORT=7275 # FOR C2K PDE SUPPORT, set the following # C2K_HOST=c2k.pde.com or IP # C2K_PORT=1234 #################################### # LTE Positioning Profile Settings #################################### # 0: Enable RRLP on LTE(Default) # 1: Enable LPP_User_Plane on LTE # 2: Enable LPP_Control_Plane # 3: Enable both LPP_User_Plane and LPP_Control_Plane LPP_PROFILE = 0 ################################ # EXTRA SETTINGS ################################ # NMEA provider (1=Modem Processor, 0=Application Processor) NMEA_PROVIDER=0 ################################################## # Select Positioning Protocol on A-GLONASS system ################################################## # 0x1: RRC CPlane # 0x2: RRLP UPlane # 0x4: LLP Uplane A_GLONASS_POS_PROTOCOL_SELECT = 0 plik z MIUIPolska_aries_5.01.16_v6-4.4: # XTRA_SERVER_QUERY (1=on, 0=off) # If XTRA_SERVER_QUERY is on, the XTRA_SERVERs listed # below will be ignored, and instead the servers will # be queried from the modem. XTRA_SERVER_QUERY=0 # XTRA_SERVERs below are used only if XTRA_SERVER_QUERY # is off. XTRA_SERVER_1=http://xtra1.gpsonextra.net/xtra2.bin XTRA_SERVER_2=http://xtra2.gpsonextra.net/xtra2.bin XTRA_SERVER_3=http://xtra3.gpsonextra.net/xtra2.bin # Error Estimate # _SET = 1 # _CLEAR = 0 ERR_ESTIMATE=0 #Test NTP_SERVER=pl.pool.ntp.org #Asia # NTP_SERVER=asia.pool.ntp.org #Europe # NTP_SERVER=europe.pool.ntp.org #North America # NTP_SERVER=north-america.pool.ntp.org # DEBUG LEVELS: 0 - none, 1 - Error, 2 - Warning, 3 - Info # 4 - Debug, 5 - Verbose # If DEBUG_LEVEL is commented, Android's logging levels will be used DEBUG_LEVEL = 1 # Intermediate position report, 1=enable, 0=disable INTERMEDIATE_POS=0 # supl version 1.0 SUPL_VER=0x10000 # GPS Capabilities bit mask # SCHEDULING = 0x01 # MSB = 0x02 # MSA = 0x04 # ON_DEMAND_TIME = 0x10 # GEOFENCE = 0x20 # default = ON_DEMAND_TIME | MSA | MSB | SCHEDULING | GEOFENCE CAPABILITIES=0x33 # Accuracy threshold for intermediate positions # less accurate positions are ignored, 0 for passing all positions # ACCURACY_THRES=5000 ################################ ##### AGPS server settings ##### ################################ # FOR SUPL SUPPORT, set the following # SUPL_HOST=supl.host.com or IP # SUPL_PORT=1234 SUPL_HOST=supl.google.com SUPL_PORT=7275 # FOR C2K PDE SUPPORT, set the following # C2K_HOST=c2k.pde.com or IP # C2K_PORT=1234 #################################### # LTE Positioning Profile Settings #################################### # 0: Enable RRLP on LTE(Default) # 1: Enable LPP_User_Plane on LTE # 2: Enable LPP_Control_Plane # 3: Enable both LPP_User_Plane and LPP_Control_Plane LPP_PROFILE = 0 ################################ # EXTRA SETTINGS ################################ # NMEA provider (1=Modem Processor, 0=Application Processor) NMEA_PROVIDER=0 ################################################## # Select Positioning Protocol on A-GLONASS system ################################################## # 0x1: RRC CPlane # 0x2: RRLP UPlane # 0x4: LLP Uplane A_GLONASS_POS_PROTOCOL_SELECT = 0 Ciekawe jest to, że Androidzie i w MIUI INTERMEDIATE_POS jest 0. A to lepiej mieć 1 na nowszych urządzeniach. No ciekawe, na jednym forum znalazłem własnie takie wyjaśnienie dotyczace łapania szybszego fixa: the result is a fix in 10 secs ! the important parameters in this case is ACCURACY_THRES=5000 and INTERMEDIATE_POS=1, it decrease the necessary time to fix completly. Edited January 17, 2015 by Renegade Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 A czekaj.. Zapomniałem mój fix jest tylko w Mi4 Do Mi2 nie dodawalem nic. Wysłane z MI4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 A czekaj.. Zapomniałem mój fix jest tylko w Mi4 Do Mi2 nie dodawalem nic. Wysłane z MI4 No ładnie zlewasz Mi2s Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 A czekaj.. Zapomniałem mój fix jest tylko w Mi4 Do Mi2 nie dodawalem nic. Wysłane z MI4 A mógłbyś przy następnej aktualizacji? Może to wreszcie pomoże na te problemy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 (edited) A mógłbyś przy następnej aktualizacji? Może to wreszcie pomoże na te problemy... Wrzuć moje 2 pliki z załącznika do katalogu etc\, zresetuj telefon no i potem testuj Edited January 18, 2015 by Renegade Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 Wrzuć moje 2 pliki z załącznika do katalogu etc\, zresetuj telefon no i potem testuj Dzięki, ale z jakiego załącznika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 (edited) Z tego postu: http://miuipolska.pl/forum/topic/1494-mi2s-pytania-og%C3%B3lne-w%C4%85tek-zbiorczy/page-10#entry43943 Dałem załącznik: gps-fix_test.zip Edited January 18, 2015 by Renegade Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 Z tego postu: http://miuipolska.pl/forum/topic/1494-mi2s-pytania-og%C3%B3lne-w%C4%85tek-zbiorczy/page-10#entry43943 Dałem załącznik: gps-fix_test.zip Dzięki, zaraz wrzucam i w ciągu 2-3 dni będę wiedział, czy pomogło albo nie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 (edited) Oj...... ten FIX to porażka, przestrzegam przed nim! Prawie mi telefon usmażył! Po jego instalacji było tak: GPS nadal działał źle ( a nawet gorzej dużo zacięć na długo) Yanosik NIE mówił o braku zasięgu GPS - a jdnocześnie GPS Test pokazywał brak FIX-a wg testu nie działał Glonass telefon w ciągu 10-15 minut jazdy z Yanosikiem i Mapą Google rozgrzał się jak nigdy wcześniej - tak bardzo, że dosłownie parzył w rękę (w życiu czegoś takiego nie miałem) i sam się wyłączył! PORAŻKA to za mało powiedziane... Tragedia! Edited January 19, 2015 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Co ty za bzdury piszesz, mam ten fix wrzucony i nic mi się nie smaży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 (edited) No to tylko można skwitować - o kur... a! No to ja też już nie trafiam za tym. Mam teoretycznie w sMIUI ustawiony starszy port, bez poprawionej obsługi aGPS. A u mnie odpukać wszystko działa, bez zrywania sygnału. Postaram się wykonać drugi test, trochę w leśnym terenie... Ale to dopiero w przeciągu kilku dni. Mi2s powered by sMIUI Edited January 19, 2015 by kulig007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Tu jest mod Acida wyciagnięty z ostatniego romu może ten będzie działał, mnie mój działa i nic nie smaży AGPS=http://xtra3.gpsonextra.net/xtra.bin XTRA_SERVER_1=http://xtra3.gpsonextra.net/xtra.bin XTRA_SERVER_2=http://xtra2.gpsonextra.net/xtra.bin XTRA_SERVER_3=http://xtra4.gpsonextra.net/xtra.bin DEFAULT_AGPS_ENABLE=TRUE DEFAULT_USER_PLANE=TRUE DEFAULT_SSL_ENABLE=FALSE # Error Estimate # _SET = 1 # _CLEAR = 0 ERR_ESTIMATE=0 #Test #NTP_SERVER=time.gpsonextra.net #Asia # NTP_SERVER=asia.pool.ntp.org #Europe NTP_SERVER=pl.pool.ntp.org #North America # NTP_SERVER=north-america.pool.ntp.org # DEBUG LEVELS: 0 - none, 1 - Error, 2 - Warning, 3 - Info # 4 - Debug, 5 - Verbose # If DEBUG_LEVEL is commented, Android's logging levels will be used DEBUG_LEVEL = 2 # Intermediate position report, 1=enable, 0=disable INTERMEDIATE_POS=1 QOS_ACCURACY=50 QOS_TIME_OUT_AGPS=95 QOS_TIME_OUT_STANDALONE=80 QosHorizontalThreshold=1000 QosVerticalThreshold=500 AssistMethodType=1 AgpsUse=1 AgpsServerType=1 AgpsServerIp=3232235555 # supl version 2.0 SUPL_VER=0x20000 # Emergency SUPL, 1=enable, 0=disable SUPL_ES=1 # GPS Capabilities bit mask # SCHEDULING = 0x01 # MSB = 0x02 # MSA = 0x04 # ON_DEMAND_TIME = 0x10 # GEOFENCE = 0x20 # default = ON_DEMAND_TIME | MSA | MSB | SCHEDULING | GEOFENCE CAPABILITIES=0x37 # Accuracy threshold for intermediate positions # less accurate positions are ignored, 0 for passing all positions ACCURACY_THRES=5000 ################################ ##### AGPS server settings ##### ################################ # FOR SUPL SUPPORT, set the following # SUPL_HOST=supl.host.com or IP # SUPL_PORT=1234 SUPL_HOST=supl.google.com SUPL_PORT=7276 SUPL_SECURE_PORT=7275 SUPL_NO_SECURE_PORT=3425 SUPL_TLS_HOST=FQDN SUPL_TLS_CERT=/etc/SuplRootCert # FOR C2K PDE SUPPORT, set the following # C2K_HOST=c2k.pde.com or IP # C2K_PORT=1234 #################################### # LTE Positioning Profile Settings #################################### # 0: Enable RRLP on LTE(Default) # 1: Enable LPP_User_Plane on LTE # 2: Enable LPP_Control_Plane # 3: Enable both LPP_User_Plane and LPP_Control_Plane LPP_PROFILE = 0 ################################ # EXTRA SETTINGS ################################ # NMEA provider (1=Modem Processor, 0=Application Processor) NMEA_PROVIDER=0 # Mark if it is a SGLTE target (1=SGLTE, 0=nonSGLTE) SGLTE_TARGET=0 ################################################## # Select Positioning Protocol on A-GLONASS system ################################################## # 0x1: RRC CPlane # 0x2: RRLP UPlane # 0x4: LLP Uplane A_GLONASS_POS_PROTOCOL_SELECT = 0 CURRENT_CARRIER=common PHONE_TYPE=UMTS Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Co ty za bzdury piszesz, mam ten fix wrzucony i nic mi się nie smaży. Tak właśnie u mnie tex FIX 'zadziałał'. Podałem po prostu fakty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 (edited) Acid, tak sobie sledzę twojego patcha, powiedz mi co daje ten parametr: CAPABILITIES=0x37 w jednych fixach jest 0x33, inne maja 0x27 u Ciebie jest jak powyżej. Z innych zmian, to czy dużo daje przełączenie wersji SUPL z 1.0 na 2.0 ? Bo poprawiłem w swoim te 2 parametry i testuje dalej, powiem że fixa nawet fajnie łapie, ale nie miałem jeszcze okazji testowania samego zrywania na dłuższej trasie. Edited January 20, 2015 by Renegade Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Nie wiem do końca. Dziś znowu zmienili 0x37 na coś innego. W ogóle dziś zakomentowali część kodu z supl Google i tym portem. Nie wiem czemu ma służyć ta zmiana. Wysłane z MI4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
acy Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 W ogóle dziś zakomentowali część kodu z supl Google i tym portem. Nie wiem czemu ma służyć ta zmiana. Może podobnie jak 2 wersje temu przestali tolerować tę firmę Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 (edited) A oto dlaczego każdego wieczoru tuż przed snem robię restart swojego Mi2S: Edited January 23, 2015 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazok Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Hmmm - Latet coś masz nie tak z gps, przez ostatnie kilka dni jeździłem z Yanosikiem do roboty (10km) ani razu nie miałem utraty sygnału, owszem długo łapie fiksa, sądze, że to wina samego Yanosika, na Automapie fiks łapie szybko - system v6 MIUI Poska aktualizuje co tydzień bez wipe. Żadnych dodatkowych modyfikacji. Pozdraiwiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Hmmm - Latet coś masz nie tak z gps, przez ostatnie kilka dni jeździłem z Yanosikiem do roboty (10km) ani razu nie miałem utraty sygnału, owszem długo łapie fiksa, sądze, że to wina samego Yanosika, na Automapie fiks łapie szybko - system v6 MIUI Poska aktualizuje co tydzień bez wipe. Żadnych dodatkowych modyfikacji. Pozdraiwiam A na pewno masz w Yanosiku ten komunikat włączony? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazok Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 A na pewno masz w Yanosiku ten komunikat włączony? Link to comment Share on other sites More sharing options...
madden Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Tak ot. Ktoś może próbował się przełączyć na art w v6? Jakie wrażenia? Wysłane z Mi2s Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazok Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Tak ot. Ktoś może próbował się przełączyć na art w v6? Jakie wrażenia? Wysłane z Mi2s Nie ma art w miui V6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 (edited) Domyślnie nie ma, ale bez problemu można go uruchomić. @madden, ja właśnie mniej więcej od tygodnia siedzę na ART, na v6. Już kiedyś pisałem w jakimś wątku. Ogólnie czuć różnicę na korzyść ART. Aplikacje uruchamiają się szybciej. Co do wydłużenia czasu pracy baterii, tutaj różnic dużych nie ma. Albo są niezauważalne(czyt. tak samo) , albo kwestie kilku godzin (2-3). Żadna aplikacja mi się nie wysypuje , jest stabilnie. A co dopiero na 5.0 Lolipop, który jest dostosowany pod ART , różnice na plus, na pewno będą zdecydowanie bardziej widoczne . Mi2s powered by sMIUI Edited January 25, 2015 by kulig007 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 To teraz czekać aż Ivan lub M1cha dopracują 5.0 i ktoś z robi z ich bazy MIUI Link to comment Share on other sites More sharing options...
madden Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 @kulig007 - odpalone na v6, na razie jakiś pojedynczy fc, ale śmiga niesamowicie. @renegade - ktoś, czyli xiaomi - przecież miała być LP pod koniec stycznia tylko aosp Ivana,ani cm m1cha nie są jeszcze choć trochę stabilne, więc pewnie miui opóźni się, albo będzie kolejna special edition.. Wysłane z Mi2s Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 (edited) @renegade - ktoś, czyli xiaomi Wysłane z Mi2s Taa na Xiaomi to bym zbytnio nie liczył, v5 na 4.4 nie zrobili, tylko ludzie za nich zrobili Nieoficjalne MIUI Ivana i WIUI, jak zwykle czekają aż ktoś za nich robotę odwali Edited January 26, 2015 by Renegade Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 (edited) @kulig007 - odpalone na v6, na razie jakiś pojedynczy fc, ale śmiga niesamowicie. Wysłane z Mi2sNo widzisz jak mówiłem, różnica zauważalna. Na dalvik, choćby i Tapatalk potrafił lekko zmulić przy uruchomieniu. Na ART włącza się ze strzała. Jedynym minusem (umownie), a kwestia też jak często wykonujesz tą czynność... To przy każdym reboocie, musisz czekać, aż zoptymalizują się aplikacje. Co trwa mniej więcej kilka minutek. Ale mi to nie przeszkadza, bo ja telefon mam uruchomiony ponownie tylko i wyłącznie jak wygrywam nowe wydanie sMIUI (czyli raz na 2,3 tygodnie) Mi2s powered by sMIUI Edited January 26, 2015 by kulig007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
madden Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 (edited) No widzisz jak mówiłem, różnica zauważalna. Na dalvik, choćby i Tapatalk potrafił lekko zmulić przy uruchomieniu. Na ART włącza się ze strzała. Jedynym minusem (umownie), a kwestia też jak często wykonujesz tą czynność... To przy każdym reboocie, musisz czekać, aż zoptymalizują się aplikacje. Co trwa mniej więcej kilka minutek. Ale mi to nie przeszkadza, bo ja telefon mam uruchomiony ponownie tylko i wyłącznie jak wygrywam nowe wydanie sMIUI (czyli raz na 2,3 tygodnie) Mi2s powered by sMIUIJedynym problemem, jaki dotychczas się pojawił, to fc przy próbie otwarcia video poprzez galerię.. I jeszcze wywala Aktualizacje.. Ale to Cię nie dotyczy zbytnio przy sMiui.. Długim restartem jakoś się nie przejmuję Wysłane z Mi2s Edited January 26, 2015 by madden Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 Nie chcę "zapeszyć", ale od ostatniej aktualizacji (5.1.23) problemów z GPS nie było... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 Nie chcę "zapeszyć", ale od ostatniej aktualizacji (5.1.23) problemów z GPS nie było... Bo Acid dorzucił fixa Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 Bo Acid dorzucił fixa A można coś więcej na ten temat prosić? "Dorzucił" nie brzmi optymistycznie (jakby to zrobił przypadkiem / od niechcenia i bez gwarancji, że dorzucać go będzie już teraz zawsze)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 Tak palec się omsknal i fix z MI4 przypadkowo poszedł dla wszystkich... Wysłane z MI4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 A czy jest szanse, że omsknie się ponownie? Bo naprawdę pomógł. Jedna z głównych funkcji smartfona została "uleczona". Dla mnie to najważniejsza korzyść z aktualizacji od wielu miesięcy. A nawet się o niej nie zająknąłeś w "Liście zmian" 23.01. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 (edited) Jakby się znowu nie omsknęło to chyba wystarczy skopiować plik odpowiadający za GPS. Najważniejsze, że ten fix działa na Mi2 i rozwiązał niektórym problem;-) Mi2s powered by sMIUI Edited January 28, 2015 by kulig007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts