Niejeden z nas Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Jako, że wypadłem na jakiś czas z obiegu proszę o radę. Z góry proszę nie krzyczcie na mnie jeśli gdzieś już była o tym mowa, czytałem czytałem i nie wyczytałem.. Mam Mi2S z androidem 4.1.1 wersja miui 4.6.20. Chciałbym go uaktualnić do możliwie najnowszej wersji stabilnej na androidzie 4.4 Jakie kroki powinienem wykonać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralph Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Najpierw powinieneś wejść na stronę miui Polska. Tam za kazdym razem jak pojawia się nowy rom jest ważna informacja/link jak dokonać aktualizacji w naszych telefonach. Pod linkiem krok po kroku opisane co zrobić, co sciagnac i skąd sciagnac. Wysłane z mojego Nexus 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
squirrelkuss Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Nie krzyczymy skoro prosisz Było już gdzieś na temat wersji stabilnej i rozwojowej. Wersją stabilną jest ta którą dostajesz automatycznie na telefon. Każda wersja miui polska jest rozwojowa co nie oznacza że masz się czegoś obawiać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazok Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Jako, że wypadłem na jakiś czas z obiegu proszę o radę. Z góry proszę nie krzyczcie na mnie jeśli gdzieś już była o tym mowa, czytałem czytałem i nie wyczytałem.. Mam Mi2S z androidem 4.1.1 wersja miui 4.6.20. Chciałbym go uaktualnić do możliwie najnowszej wersji stabilnej na androidzie 4.4 Jakie kroki powinienem wykonać ? http://miuipolska.pl/miuipolska-v6-4-9-19-dla-mi2/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eru Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Szczerze to wystarczy wgrać update v6 4.4 na 4.1 + factory reset i będzie wsio działać (ja tak zrobiłem i wsio działa) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niejeden z nas Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Dziękuję wszystkim za wskazówki. Czy faktycznie metoda zaproponowana przez Eru jest bezpieczna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Jest niestandardowa, to na pewno. Czy ruszy u Ciebie bez bugów, chyba to trochę zagadka. Najpewniejsza metoda-oficjalnie zalecana, opisana w odnośniku. Mi2s powered by sMIUI Link to comment Share on other sites More sharing options...
madden Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 (edited) Zrób sobie najpierw kopię zapasową i zrzuć na komputer. Zgraj też wszystkie foty, dokumenty, muzę itp.następnie spróbuj zrobić tak,jak napisał Eru. Jeżeli coś będzie krzaczyło po update do v6, to przez miflash zawsze będziesz mógł wrócić do v5 (albo czystą v6) czyszcząc cały telefon i przywrócić dane z kopii zapasowej. Wysłane z Mi2s Edited January 14, 2015 by madden Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 (edited) Jestem już bardzo zmęczony problemami ze swoim Mi2S. Ale ciekawość jest silniejsza od zmęczenia i zanim się go pozbędę, to bardzo chcę ustalić przyczynę tych problemów, na razie po prostu zorientować się, który z tych problemów dotyczy wszystkich Mi2S, a który tylko mojego egzemplarza. Problemy z GPS-em. Były pod MIUI5, są pod MIU6, choć jakby bardziej nasilone. Objawy: częste "gubienie zasięgu GPS" (wcześniej raczej na b. krótki czas, ostatnio takie zacięcia trwają nawet kilka minut). Najłatwiej to zauważyć dzięki głosowemu komunikatowi Yanosika ("brak zasięgu GPS"), z tym, że domyślnie w opcjach Yanosika ten komunikat jest wyłączony. Pytanie do osób, które go włączyły - jak często go słyszą? Widać to też na Mapie Google, gdy się jest pasażerem w aucie i obserwuje pozycję podczas jazdy. Często się "zamraża" w jednym miejscu na jakiś czas. Rozmówcy narzekają, że źle mnie słychać. To również problem "od zawsze", choć nie występuje zawsze. Pojawia się przy większości rozmów "przy uchu". Nie dotyczy natomiast w ogóle rozmów przez słuchaweczki lub przez loud speaker. Zła jakość nagrań audio, niezależnie od użytego programu i jego ustawiań. Problem od zawsze. Moim zdaniem sprzętowy i bez nadziei na naprawę. Możliwe, że to inne oblicze tego samego problemu co z jakością rozmów. Problemy z jakością zdjęć - problem tylko pod MIUI6. Znany problem, masę ludzi na to narzeka. Ten jest w oczywisty sposób software'owy, ale, jak widać od dawna, nikt się nie kwapi go naprawić (ponoć wina braku sterowników czy coś tam). Reasumując. Mój ukochany (bez ironii, naprawdę go lubię) Mi2S: kiepsko nadaje się do rozmów, nie można na nim polegać w nawigacji, robi marne, często nieostre lub prześwietlone zdjęcia i źle nagrywa audio. Zaraz zaraz.. .czy to aby nie podstawowe funkcje, jakie telefon powinien dobrze spełniać ??? Czemu ja go wciąż używam ??? Edited January 14, 2015 by latet 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
madden Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 (edited) Jestem już bardzo zmęczony problemami ze swoim Mi2S. Ale ciekawość jest silniejsza od zmęczenia i zanim się go pozbędę, to bardzo chcę ustalić przyczynę tych problemów, na razie po prostu zorientować się, który z tych problemów dotyczy wszystkich Mi2S, a który tylko mojego egzemplarza.Problemy z GPS-em. Były pod MIUI5, są pod MIU6, choć jakby bardziej nasilone. Objawy: częste "gubienie zasięgu GPS" (wcześniej raczej na b. krótki czas, ostatnio takie zacięcia trwają nawet kilka minut). Najłatwiej to zauważyć dzięki głosowemu komunikatowi Yanosika ("brak zasięgu GPS"), z tym, że domyślnie w opcjach Yanosika ten komunikat jest wyłączony. Pytanie do osób, które go włączyły - jak często go słyszą? Widać to też na Mapie Google, gdy się jest pasażerem w aucie i obserwuje pozycję podczas jazdy. Często się "zamraża" w jednym miejscu na jakiś czas.Rozmówcy narzekają, że źle mnie słychać. To również problem "od zawsze", choć nie występuje zawsze. Pojawia się przy większości rozmów "przy uchu". Nie dotyczy natomiast w ogóle rozmów przez słuchaweczki lub przez loud speaker.Zła jakość nagrań audio, niezależnie od użytego programu i jego ustawiań. Problem od zawsze. Moim zdaniem sprzętowy i bez nadziei na naprawę. Możliwe, że to inne oblicze tego samego problemu co z jakością rozmów.Problemy z jakością zdjęć - problem tylko pod MIUI6. Znany problem, masę ludzi na to narzeka. Ten jest w oczywisty sposób software'owy, ale, jak widać od dawna, nikt się nie kwapi go naprawić (ponoć wina braku sterowników czy coś tam).Reasumując. Mój ukochany (bez ironii, naprawdę go lubię) Mi2S: kiepsko nadaje się do rozmów, nie można na nim polegać w nawigacji, robi marne, często nieostre lub prześwietlone zdjęcia i źle nagrywa audio. Zaraz zaraz.. .czy to aby nie podstawowe funkcje, jakie telefon powinien dobrze spełniać ??? Czemu ja go wciąż używam ???1- u mnie działa ok. 2 - masz wyłączoną redukcję szumów otoczenia ( drugi mikrofon)? 3 - nie nagrywam,więc trudno mi powiedzieć.. 4 - wina v6 Wysłane z Mi2s Edited January 14, 2015 by madden Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 (edited) @latet: Ja wprawdzie mam wgrany sMIUI, ale kręgosłup jest ten sam co wszędzie. 1. Nigdy nie miałem problemów z GPS. Ale z ciekawości postaram się w wolnym czasie wgrać AM, czy cokolwiek innego dla sprawdzenia ostatniego wydania. Dodatkowo w sMIUI jest jakiś fix na Europę, by GPS szybciej łapał orienta. 2. Nigdy nie miałem z tym problemów, ani na v5, ani teraz na v6. A zawsze mam włączoną redukcję szumów (2 mikrofony). Dodatkowo moja sieć to Play, a zasięg mimo wszystko nie sięga szczytów :-/. 3. Też nie nagrywam, więc się nie wypowiem. 4. No to już wina tych '' wielkich '' głów w Xiaomi. Problem na v6 nie do uratowania. Po prostu prace nad mi2 się skończyły. Mi2s powered by sMIUI Edited January 14, 2015 by kulig007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 (edited) Hmm.. Zastnawia mnie więc, co u mnie może powodować takie problemy z GPS? Macie jakieś wskazówki? Co mogę probować zrobić? Jak to zdiagnozować? Co może być przyczyną? ad. 2. Problem występuje niezależnie od wlączenia / wył. redukcji szumów. Możliwe, że jeden z mikrofonów mam częściowo uszkodzony...? Edited January 14, 2015 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ari93 Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 mam MI2 ale też dorzucę 3 grosze 1. działa ok generalnie ale jakoś nie włączałem nawigacji na dłuższe trasy, jak włączałem na kilka/naście minut w trakcie jazdy nie zrywało w MI4 GPS psuje MiKey, jeśli masz może on jest przyczyną? 2. Jest ok, redukcja oczywiście wyłączona ale... często jak dzwonie czy odbieram telefon nie słyszę totalnie nic ani ja ani rozmówca, niedawno przeszedłem na v6 i było ok ale znowu np dziś miałem ten problem... nie wiem czy to hardware (ale format pomaga także...?) czy software (co niby takie coś by mogło powodować...) a może operator (orange) który coraz bardziej zaczyna mnie irytować... 3. Będąc na woodstocku nagrałem łącznie kilka ładnych gigabajtów filmików, dźwięk jak dla mnie był bardzo dobry, nawet bas jest całkiem głęboki no ale... to jest tylko telefon i to już nie najnowszy który nie ma jakiś ultra hd mikrofonów jak nokie także stojąc nieco bliżej sceny mikro już totalnie nie ogarniał 4. Na v5 był całkiem spoko, na v6 jest gorzej ale jakiś większych sesji nie robiłem... jako tako daje rade Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 (edited) 1. działa ok generalnie ale jakoś nie włączałem nawigacji na dłuższe trasy, jak włączałem na kilka/naście minut w trakcie jazdy nie zrywało w MI4 GPS psuje MiKey, jeśli masz może on jest przyczyną? Nie mam MiKey. Yanosika włączam codziennie w drodze z / do pracy (ok 20-30 min.). W takim czasie komunikat "brak zasięgu GPS" słyszę średnio 5-6 razy. Czasem mam wrażenie, że tych samych miejscach, np. na wiadukcie, czy dojeżdżając do konkretnego skrzyżowania. Wszystkie te miejsca są odsłonięte, nic nie blokuje widoku nieba (no już szczególnie na wiaduktach). Nie kumam tego Ostatnio jest coraz gorzej głównie w tym sensie, że po takim komunikacie o utracie GPS, fix nie wraca szybko, czasem dopiero po 1-2 minutach albo i gorzej. Edited January 14, 2015 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralph Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 U mnie również występują zaniki GPS. Dużo jeżdżę na rowerze, często cały dzień i endomondo potrafi mnie poinformować o braku GPS. Nie jest to coś nagminnego ale zdarza się. Czasem w ciągu całego dnia nie ma żadnego komunikatu, a czasem wygląda to jak czkawka. Raz jest sygnał, raz nie ma i znów jest. Problem jakości rozmów tez co któryś ROM się pojawia. Jakość zdjęć na v6 słaba w porównaniu do v5, ale najgorszy jest ten problem z łapaniem ostrości. Tyle ujęć co mi ten telefon zepsuł po przejściu na v6. Coraz częściej myślę nad tym, żeby na wypady zabierać starą Nokię N8 żeby mieć czym robić dobrej jakości zdjęcia. Wysłane z mojego Nexus 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Ciekawe co to za fix w sMIUI do tego GPSa Powered by MI2S Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert Posted January 15, 2015 Author Share Posted January 15, 2015 (edited) Gram dużo w Ingressa, GPS to moja trzecia ręka, wersja która mi odpowiada to 4.4.8, kolejna/kolejne stwarzały mi dziwne problemy. Zdarzy się, że jak aplikacja jest przyblokowana, albo wyłączę ją i długo nie włączam to mi nie łapie połączenia, pomaga restart telefonu. Jak załapie, to trzyma go mocno, nie zrywa. Edited January 15, 2015 by Robert Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 mi odpowiada to 4.4.8 Mógłbyś go gdzieś udostępnić ?, bo mam 4.3.14, a później 4.4.18, a ten mi gdzieś umknął Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 (edited) Ciekawe co to za fix w sMIUI do tego GPSa Powered by MI2SNie wiem sam. Nie chce mi się teraz szukać, czy w ogóle podane było dokładnie co to za poprawka. Ale jak zapowiedziałem, wgram jakąś navi i zobaczę jak to z tym łapaniem/gubieniem satelit. Poprawkę możesz,a nie musisz wgrać . Masz możliwość wyboru, dzięki AROMA Installer. Mi2s powered by sMIUI Edited January 15, 2015 by kulig007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Możesz dać linka na ten rom Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 (edited) Od siebie polecam ten ROM. Na pewno nie jest gorszy od MIUI (bazuje na oficjalnym wydaniu multi), a zawiera kilka usprawnień. Z resztą poczytasz we wątku :http://xiaomi.eu/community/index.php?threads/25985/ Mi2s powered by sMIUI Edited January 15, 2015 by kulig007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 (edited) Dziękuję sprawdzę na czym ten fix w tym romie polega, a jak byś mógł przetestować GPSa na tym romie i potwierdzić czy zrywa. Edited January 15, 2015 by Renegade Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ari93 Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 A sprawdzałeś jakimś programem jaki jest zasięg i dokładność GPSu? U mnie wygląda tak jak na screenie, po jego zrobieniu odpaliłem janosika i ustawiłem sobie nawigacje z miasta do domu (prawie 15min) i nie zerwało ani razu. Co do wiaduktów itp z tego co mi się wydaje to nawigacja się zatrzymywała ale nie było info że utracono połączenie, tak jak by tylko chwilowe zamrożenie pozycji i po 2-3 sekundach jechał dalej jakby nigdy nic. Ale tak jak wspominałem, jakoś specjalnie telefon nigdy za nawigacje nie służył także musiał bym sprawdzić Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Ja właśnie pierwszy raz od dawien dawna włączyłem GPS(pierwszy raz na sMIUI) . Także był to ewidentnie mega '' zimny start'' fixa GPS. Znalazł w ciągu 20-30 sekund . Nie wiem jak z utrzymaniem sygnału, ale to sprawdzę jak tylko będę w domu i zainstaluje jakaś navi. Mi2s powered by sMIUI Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 16, 2015 Share Posted January 16, 2015 Ja właśnie pierwszy raz od dawien dawna włączyłem GPS(pierwszy raz na sMIUI) . Także był to ewidentnie mega '' zimny start'' fixa GPS. Znalazł w ciągu 20-30 sekund . Nie wiem jak z utrzymaniem sygnału, ale to sprawdzę jak tylko będę w domu i zainstaluje jakaś navi. Fix to nie problem... problemem jest jego tracenie bez logicznego wytłumaczenia. Do testów wystarczy Yanosik (z włączonym komunikatem głosowym o zasięgu GPS) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted January 16, 2015 Share Posted January 16, 2015 (edited) Fix to nie problem... problemem jest jego tracenie bez logicznego wytłumaczenia. Do testów wystarczy Yanosik (z włączonym komunikatem głosowym o zasięgu GPS) Więc dziś nadarzyła się okazja sprawdzić w trasie wspomnianego Yanosika. Trasa o łącznej długości 50km (do... i spowrotem). Centralna Polska, niebo prawie bezchmurne. GPS ani razu nie zgubił zasięgu, przynajmniej Yaonsik tego nie komunikował A dla głębszej informacji dodam, że zapomniałem uchwytu na tel. Więc Xiaomi leżał w tunelu środkowym przy biegach, co teoretycznie trochę utrudniało mu utrzymanie sygnału GPS. Więc może @latet, masz problem sprzętowy, albo sMIUI z tym fixem GPS daje radę, albo zwykły przypadek?!? Mi2s powered by sMIUI Edited January 16, 2015 by kulig007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 16, 2015 Share Posted January 16, 2015 (edited) Zmontowałem wczoraj fixa na gpsa z 3 różnych w tym z sMIUI jutro będę miał okazję przetestować, to dam znać czy zrywa. Edited January 16, 2015 by Renegade Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 16, 2015 Share Posted January 16, 2015 Zmontowałem wczoraj fixa na gpsa z 3 różnych w tym z sMIUI jutro będę miał okazję przetestować, to dam znać czy zrywa. A może mnie naprowadzić na te fixy, abym i ja mógł sprobować? @Kulig007: Nie ma mowy o przypadku, od wielu miesięcy ten sam problem, praktycznie codziennie. sMIUI nigdy nie miałem, może się skuszę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 16, 2015 Share Posted January 16, 2015 Nie wiem za bardzo jak Cię naprowadzić, ogólnie fixy gps polegają na modyfikacji pliku \etc\gps.conf Tu masz zawartość fixu z sMIUI: # XTRA_SERVER_QUERY (1=on, 0=off) # If XTRA_SERVER_QUERY is on, the XTRA_SERVERs listed # below will be ignored, and instead the servers will # be queried from the modem. XTRA_SERVER_QUERY=0 # XTRA_SERVERs below are used only if XTRA_SERVER_QUERY # is off. XTRA_SERVER_1=http://xtra1.gpsonextra.net/xtra2.bin XTRA_SERVER_2=http://xtra2.gpsonextra.net/xtra2.bin XTRA_SERVER_3=http://xtra3.gpsonextra.net/xtra2.bin # Error Estimate # _SET = 1 # _CLEAR = 0 ERR_ESTIMATE=0 #Test NTP_SERVER=europe.pool.ntp.org #Asia # NTP_SERVER=asia.pool.ntp.org #Europe # NTP_SERVER=europe.pool.ntp.org #North America # NTP_SERVER=north-america.pool.ntp.org # DEBUG LEVELS: 0 - none, 1 - Error, 2 - Warning, 3 - Info # 4 - Debug, 5 - Verbose # If DEBUG_LEVEL is commented, Android's logging levels will be used DEBUG_LEVEL = 1 # Intermediate position report, 1=enable, 0=disable INTERMEDIATE_POS=0 # supl version 1.0 SUPL_VER=0x10000 # GPS Capabilities bit mask # SCHEDULING = 0x01 # MSB = 0x02 # MSA = 0x04 # ON_DEMAND_TIME = 0x10 # GEOFENCE = 0x20 # default = ON_DEMAND_TIME | MSA | MSB | SCHEDULING | GEOFENCE CAPABILITIES=0x33 # Accuracy threshold for intermediate positions # less accurate positions are ignored, 0 for passing all positions # ACCURACY_THRES=5000 ################################ ##### AGPS server settings ##### ################################ # FOR SUPL SUPPORT, set the following # SUPL_HOST=supl.host.com or IP # SUPL_PORT=1234 SUPL_HOST=supl.google.com SUPL_PORT=7275 # FOR C2K PDE SUPPORT, set the following # C2K_HOST=c2k.pde.com or IP # C2K_PORT=1234 #################################### # LTE Positioning Profile Settings #################################### # 0: Enable RRLP on LTE(Default) # 1: Enable LPP_User_Plane on LTE # 2: Enable LPP_Control_Plane # 3: Enable both LPP_User_Plane and LPP_Control_Plane LPP_PROFILE = 0 ################################ # EXTRA SETTINGS ################################ # NMEA provider (1=Modem Processor, 0=Application Processor) NMEA_PROVIDER=0 ################################################## # Select Positioning Protocol on A-GLONASS system ################################################## # 0x1: RRC CPlane # 0x2: RRLP UPlane # 0x4: LLP Uplane A_GLONASS_POS_PROTOCOL_SELECT = 0 Ja miałem jeszcze na dysku z HTC Desire i jakieś znalazłem w sieci, jeżeli ten mój zadziała jutro wrzucę całą paczkę, żeby nie robić niepotrzebnego zamieszania. Spróbuj na początek ten z sMIUI. korzystałem też z tych: https://docs.google.com/document/d/12JGuF553-Yswh7IRhAZ77I0tpfyuTb0N9SpJ7_GygGE/edit?pli=1 http://forum.android.com.pl/f894/kruger-and-mantz-live-i-move-poprawienie-dziaa-ania-gps-335790/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ari93 Posted January 16, 2015 Share Posted January 16, 2015 Ja proponuję jeszcze rzucić okiem na jakiegoś GPS Testa żeby zobaczyć siłę sygnału, screen mój i kolegi kulig007 macie trochę wyżej, jeśli sygnał będzie słabszy to wg mnie żadne configi tu nic nie pomogą. Mamy sygnał bardzo podobny, identyczną dokładność i ilość używanych satelit ;p tak więc wyniki powinniście mieć podobne Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 16, 2015 Share Posted January 16, 2015 (edited) Ja proponuję jeszcze rzucić okiem na jakiegoś GPS Testa żeby zobaczyć siłę sygnału, screen mój i kolegi kulig007 macie trochę wyżej, jeśli sygnał będzie słabszy to wg mnie żadne configi tu nic nie pomogą. Mamy sygnał bardzo podobny, identyczną dokładność i ilość używanych satelit ;p tak więc wyniki powinniście mieć podobne Mam ten program i zerkam czasem. Nic podejrzanego tam nie widzę. Zawsze 'widzi' dużo satelit o dobrym sygnale... Ale może nie umiem interpretować tego. Edited January 16, 2015 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ari93 Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 Może to trochę śmiesznie zabrzmi ale spróbuj potrząść telefonem, lekko uderzaj czy coś może antena jest luźna i w trakcie jazdy co jakiś czas na chwile zrywa te połączenia... no nie wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 Może to trochę śmiesznie zabrzmi ale spróbuj potrząść telefonem, lekko uderzaj czy coś może antena jest luźna i w trakcie jazdy co jakiś czas na chwile zrywa te połączenia... no nie wiem. Próbowałem takie rzeczy, nie udało mi się wywołać problemu w taki sposób. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 Nie wiem za bardzo jak Cię naprowadzić, ogólnie fixy gps polegają na modyfikacji pliku \etc\gps.conf Tu masz zawartość fixu z sMIUI: # XTRA_SERVER_QUERY (1=on, 0=off) # If XTRA_SERVER_QUERY is on, the XTRA_SERVERs listed # below will be ignored, and instead the servers will # be queried from the modem. XTRA_SERVER_QUERY=0 # XTRA_SERVERs below are used only if XTRA_SERVER_QUERY # is off. XTRA_SERVER_1=http://xtra1.gpsonextra.net/xtra2.bin XTRA_SERVER_2=http://xtra2.gpsonextra.net/xtra2.bin XTRA_SERVER_3=http://xtra3.gpsonextra.net/xtra2.bin # Error Estimate # _SET = 1 # _CLEAR = 0 ERR_ESTIMATE=0 #Test NTP_SERVER=europe.pool.ntp.org #Asia # NTP_SERVER=asia.pool.ntp.org #Europe # NTP_SERVER=europe.pool.ntp.org #North America # NTP_SERVER=north-america.pool.ntp.org # DEBUG LEVELS: 0 - none, 1 - Error, 2 - Warning, 3 - Info # 4 - Debug, 5 - Verbose # If DEBUG_LEVEL is commented, Android's logging levels will be used DEBUG_LEVEL = 1 # Intermediate position report, 1=enable, 0=disable INTERMEDIATE_POS=0 # supl version 1.0 SUPL_VER=0x10000 # GPS Capabilities bit mask # SCHEDULING = 0x01 # MSB = 0x02 # MSA = 0x04 # ON_DEMAND_TIME = 0x10 # GEOFENCE = 0x20 # default = ON_DEMAND_TIME | MSA | MSB | SCHEDULING | GEOFENCE CAPABILITIES=0x33 # Accuracy threshold for intermediate positions # less accurate positions are ignored, 0 for passing all positions # ACCURACY_THRES=5000 ################################ ##### AGPS server settings ##### ################################ # FOR SUPL SUPPORT, set the following # SUPL_HOST=supl.host.com or IP # SUPL_PORT=1234 SUPL_HOST=supl.google.com SUPL_PORT=7275 # FOR C2K PDE SUPPORT, set the following # C2K_HOST=c2k.pde.com or IP # C2K_PORT=1234 #################################### # LTE Positioning Profile Settings #################################### # 0: Enable RRLP on LTE(Default) # 1: Enable LPP_User_Plane on LTE # 2: Enable LPP_Control_Plane # 3: Enable both LPP_User_Plane and LPP_Control_Plane LPP_PROFILE = 0 ################################ # EXTRA SETTINGS ################################ # NMEA provider (1=Modem Processor, 0=Application Processor) NMEA_PROVIDER=0 ################################################## # Select Positioning Protocol on A-GLONASS system ################################################## # 0x1: RRC CPlane # 0x2: RRLP UPlane # 0x4: LLP Uplane A_GLONASS_POS_PROTOCOL_SELECT = 0 Ja miałem jeszcze na dysku z HTC Desire i jakieś znalazłem w sieci, jeżeli ten mój zadziała jutro wrzucę całą paczkę, żeby nie robić niepotrzebnego zamieszania. Spróbuj na początek ten z sMIUI. korzystałem też z tych: https://docs.google.com/document/d/12JGuF553-Yswh7IRhAZ77I0tpfyuTb0N9SpJ7_GygGE/edit?pli=1 http://forum.android.com.pl/f894/kruger-and-mantz-live-i-move-poprawienie-dziaa-ania-gps-335790/ Jeśli miałbym się wymądrzyć to ten gps.conf co tu pokazujesz jest do d... Tzn źle podchodzisz do tematu. Ten gps.conf jest bardzo stary. Zobacz, że port supl od tamtego czasu się zmienił i teraz google używa portu z SSL 7256. Jeśli już to zobacz do mojego gps.conf tam dodana jest lepsza obsługa A-GPS ale sam tweak jest scalony z najnowszym gps.conf dla Androida 4.4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 (edited) Jeśli miałbym się wymądrzyć to ten gps.conf co tu pokazujesz jest do d... Dobrze wiedzieć, ja tylko wkleiłem to co było w Fixie dla Europy z sMIUI Tzn źle podchodzisz do tematu. Do tematu akurat dobrze podchodzę bo wszystko się rozbija właśnie o ten plik gps.conf i znalezienie takich ustawień aby Mi2s nie zrywał GPSa, jedyne złe podejście to, że nie mam rozpiski wszystkich parametrów za co odpowiadają, więc zostaje metoda prób i błędów Zobacz, że port supl od tamtego czasu się zmienił i teraz google używa portu z SSL 7256. Też mi się to rzuciło w oczy, bo inne fixy, które ogladałem miały właśnie 7256 Jeśli już to zobacz do mojego gps.conf tam dodana jest lepsza obsługa A-GPS ale sam tweak jest scalony z najnowszym gps.conf dla Androida 4.4. Poogladam sobie Mój obecny wygląda tak: # XTRA_SERVER_QUERY (1=on, 0=off) # If XTRA_SERVER_QUERY is on, the XTRA_SERVERs listed # below will be ignored, and instead the servers will # be queried from the modem. XTRA_SERVER_QUERY=1 NTP_SERVER=pl.pool.ntp.org XTRA_SERVER_1=http://0.pl.pool.ntp.org XTRA_SERVER_2=http://1.pl.pool.ntp.org XTRA_SERVER_3=http://2.pl.pool.ntp.org XTRA_SERVER_4=http://3.pl.pool.ntp.org XTRA_SERVER_5=http://0.europe.pool.ntp.org XTRA_SERVER_6=http://1.europe.pool.ntp.org XTRA_SERVER_7=http://2.europe.pool.ntp.org XTRA_SERVER_8=http://3.europe.pool.ntp.org XTRA_SERVER_9=http://xtra1.gpsonextra.net/xtra.bin XTRA_SERVER_10=http://xtra2.gpsonextra.net/xtra.bin XTRA_SERVER_11=http://xtra3.gpsonextra.net/xtra.bin AGPS=http://derekgordon.com/gps-files/bin/xtra.bin # Error Estimate # _SET = 1 # _CLEAR = 0 ERR_ESTIMATE=0 # DEBUG LEVELS: 0 - none, 1 - Error, 2 - Warning, 3 - Info # 4 - Debug, 5 - Verbose # If DEBUG_LEVEL is commented, Android's logging levels will be used DEBUG_LEVEL = 1 # supl version 1.0 SUPL_VER=0x10000 # GPS Capabilities bit mask # SCHEDULING = 0x01 # MSB = 0x02 # MSA = 0x04 # ON_DEMAND_TIME = 0x10 # GEOFENCE = 0x20 # default = ON_DEMAND_TIME | MSA | MSB | SCHEDULING | GEOFENCE CAPABILITIES=0x33 ################################################## ### INTERMEDIATEPOS RELATES TO USING GPS DATA ### ### FROM SATS THAT ARE NOT FULLY LOCKED. ### ### THE ACCURACY VARIABLE IS A THRESHOLD MAX ### ### ON DEVIATIONS FROM THE ASSUMED LOCATION ### ### WHERE THE DEVICE WILL DISCARD DATA. ### ### THIS VARIABLE IS =0 IN ALTERNATE BUILDS ### ################################################## INTERMEDIATE_POS=1 ACCURACY_THRES=3000 ################################################## ### NOT GOING TO GO INTO DETAIL HERE. THESE ### ### NEED TO BE CALLED FIRST IN GPS DAEMON ### ### STARTUP. RELATES TO AGPS AND SUPL. ### ################################################## DEFAULT_AGPS_ENABLE=TRUE DEFAULT_USER_PLANE=TRUE DEFAULT_SSL_ENABLE=FALSE ################################################## ### THIS IS QUALITY OF SERVICE INFORMATION FOR ### ### PROCESSING THE GPS DATA. MOST SHOULD BE ### ### SELF-EXPLANATORY. GPS DATA OUTSIDE THE ### ### ACCURACY AND THRESHOLD RANGE WILL NOT BE ### ### USED WHEN POSITIONING DATA. ### ################################################## QOS_ACCURACY=50 QOS_TIME_OUT_AGPS=95 QOS_TIME_OUT_STANDALONE=80 QosHorizontalThreshold=1000 QosVerticalThreshold=500 ### ################################################## ### THESE VARIABLES RELATE TO AGPS. IT SAYS TO ### ### USE AGPS. THIS WILL NOT BE USED IF YOUR ### ### ROM HAS AGPS DISABLED IN THE CODE. ### ### THE SERVER IP IS FOR AN INTERNAL IP FOR ### ### ACCESSING THE AGPS DAEMONS DATA WHEN IT ### ### IS OPERATIONAL. ### ################################################## AssistMethodType=1 AgpsUse=1 AgpsServerType=1 AgpsServerIp=3232235555 AgpsMtConf=0 AgpsMtResponseType=1 ### ################################ ##### AGPS server settings ##### ################################ # FOR SUPL SUPPORT, set the following # SUPL_HOST=supl.host.com or IP # SUPL_PORT=1234 ### AGPS server settings GOOGLE ### SUPL_HOST=supl.google.com SUPL_PORT=7276 SUPL_SECURE_PORT=7278 SUPL_NO_SECURE_PORT=3425 SUPL_TLS_HOST=FQDN SUPL_TLS_CERT=/etc/SuplRootCert REPORT_POSITION_USE_SUPL_REFLOC=1 ############################ #################################################### ### Carrier tags used univesrally in GPS configs ### #################################################### CURRENT_CARRIER=common PHONE_TYPE=UMTS #################################### # LTE Positioning Profile Settings #################################### # 0: Enable RRLP on LTE(Default) # 1: Enable LPP_User_Plane on LTE # 2: Enable LPP_Control_Plane # 3: Enable both LPP_User_Plane and LPP_Control_Plane LPP_PROFILE = 0 ################################ # EXTRA SETTINGS ################################ # NMEA provider (1=Modem Processor, 0=Application Processor) NMEA_PROVIDER=0 ################################################## # Select Positioning Protocol on A-GLONASS system ################################################## # 0x1: RRC CPlane # 0x2: RRLP UPlane # 0x4: LLP Uplane A_GLONASS_POS_PROTOCOL_SELECT = 0 + plik SuplRootCert, to z fixu dla HTC Desire, który uzywałem w swoim i działał OK. Niestety dzisiejsze testy nie doszły do skutku, więc z potwierdzeniem działania będę musiał poczekać w miedzyczasie zobacze jeszcze fixa od Acida. Dla chętnych fix z plikiem cert w załączniku, może ktoś szybciej wyruszy w trasę gps-fix_test.zip Edited January 17, 2015 by Renegade Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts