Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy ktoś z Szanownych Forumowiczów miał podobny problem i udało się mu znaleźć lekarstwo na przypadłość, otóż:

telefon mojej żony Mi4W 64GB ma od czasu przejścia na MIUI z Andkiem 6.0.1 problem z jakością połączeń przychodzących. Jeżeli ktoś zadzwoni, osoba słyszy głos mojej żony szarpany i zniekształcony (urywany/bełkot), żona słyszy dzwoniącego bardzo dobrze. Gdy żona dzwoni do innej osoby, nie występuje ten problem (obie osoby słyszą się bardzo dobrze). Sieć żony to Play, testy robiłem w sieci macierzystej jak również w roamingu krajowym, do dzisiaj nie poradziłem sobie z problemem. Nadmienię, iż z siecią nie powinno być problemów, gdyż na mojej Mi4c ten problem w sieci Play nie występuje.

Opublikowano

Znany problem. Ciągnie się już od wielu romów. Nie na wszystkich egzemplarzach wprawdzie ale na niektórych i owszem. Jeśli żona na Mi4 ma jeszcze KK to pomaga ustawienie redukcji szumów na 1 mikrofon. Można również próbować ustawiać preferowane albo na sztywno siec 3G.

Tapnięte z Lenovo

Opublikowano

To coś w Play. U mnie jest na odwrót od 2-3dni, gdy ktoś do mnie dzwoni ja słyszę jego beznadziejnie, często szarpie, albo przycisza rozmowę, gdy ja dzwonię, problemu nie ma, od mojej strony głos zawsze jest OK, to ja słyszę innych źle, więc albo problem ma Play, albo któryś z operatorów, bo problem nie występuje zawsze, a czasami, raz na 10-15rozmów może...

Przed chwilą, zielonyBB napisał:

Znany problem. Ciągnie się już od wielu romów. Nie na wszystkich egzemplarzach wprawdzie ale na niektórych i owszem. Jeśli żona na Mi4 ma jeszcze KK to pomaga ustawienie redukcji szumów na 1 mikrofon. Można również próbować ustawiać preferowane albo na sztywno siec 3G.

Tapnięte z Lenovo

To nie to, zauważ, że problem dotyczy tylko 1 strony, nie obu, jeżeli ktoś dzwoni do niej, to tak jest, jeżeli ona do kogoś, to problemu nie ma. Także to nie redukcja szumów.

Opublikowano

To nie to, zauważ, że problem dotyczy tylko 1 strony, nie obu, jeżeli ktoś dzwoni do niej, to tak jest, jeżeli ona do kogoś, to problemu nie ma. Także to nie redukcja szumów.

Ależ tak, to to. Jeszcze niedawno używałem Mi4. Ja w T-mobile, żona tez. Dzwoni do mnie, ja ją słyszę świetnie a ona mówi ze szarpie mój glos o w ogóle że jestem w studni. Co ciekawe, następnego dnia, albo kiedy byłem w innym miejscu to wszystko było ok. Zjawisko miało charakter raczej sporadyczny a wiec raczej mało upierdliwy ale było tak jak pisze kolega. Na romach KK redukcja na na 1 mikro pomagała.

Tapnięte z Lenovo

Opublikowano
Przed chwilą, zielonyBB napisał:

Ależ tak, to to. Jeszcze niedawno używałem Mi4. Ja w T-mobile, żona tez. Dzwoni do mnie, ja ją słyszę świetnie a ona mówi ze szarpie mój glos o w ogóle że jestem w studni. Co ciekawe, następnego dnia, albo kiedy byłem w innym miejscu to wszystko było ok. Zjawisko miało charakter raczej sporadyczny a wiec raczej mało upierdliwy ale było tak jak pisze kolega.

Tapnięte z Lenovo

Nadal mi to nie pasuje, ale mniejsza u mnie problem jest odwrotny, już nawet gdzieś wspominałem, że najgorzej jest gdy dzwoni ktoś do mnie z iPhone'a, wtedy szansa na to, że będę go źle słyszeć jest jakieś.. 90%?  To ja muszę do nich zadzwonić i wtedy może będzie ok... Może kwestia jest właśnie w T-mobile? Nie wiem, dla mnie "redukcja szumów" to słaba wymówka, częściej by to wpływało na jakość dźwięku niż raz kilkanaście rozmów/sporadycznie... Problem taki, że nikomu na forum nie chciało się tego głębiej sprawdzać :D.

Opublikowano

Jak dla mnie to coś z hardware a może hardware + software, no bo jak wytłumaczyć fakt, ze od przesiadki na Mi5 słyszę od rozmówców zachwyty, jak to wspaniale mnie słychać. Siec bez zmian, SIM ten sam...

Tapnięte z Lenovo

Opublikowano

Hard bym odrzucił... Na 4.4 nikt takich problemów nie zgłaszał... Niby wpływ ma 6.0, ale też problem występuje u jakiegoś nikłego % użytkowników, może jakaś apka? Może kwestia operatora (może Mi4 jakiegoś nie trawi?), może kwestia też telefonu odbiorcy? (tak jak u mnie, Mi4 nie lubi Apple)

Opublikowano (edytowane)

Dodam swoje spostrzeżenia, prowadzę naprawdę dużo rozmów przez telefon.

*Jakoś rozmów na 6.0 tak często słabo, ze musiałem wrócić na 4.4 na 5.12.17 (oczywiście chodzi o słyszalność mnie, bo ja rozmówcę zawsze słyszę dobrze)

*Na 5.12.17 także zdarza się problem jednak znacznie rzadziej;

*Nie ma znaczenia kto inicjuje rozmowę,

*Problem powtarza się rzeczywiście częściej z konkretnymi rozmówcami;

*U @Nezumi nie lubi Apple a u mnie wręcz przeciwnie - z nimi nie ma u mnie problemu;

Próbowałem już wiele konfiguracji ustawień typu, 2G na sztywno itp; tryb wydajny; wyłączanie oszczędzania baterii; - nic nie pomaga.

Ostatnio natomiast zdarzyło się nawet tak, że będąc w jednej lokalizacji każde połączenie było strasznej jakości, nawet z osobami, z którymi zawsze było ok. Tylko przełożenie karty od innego telefonu pomogło - i uwaga zwykły tani Huawei Ascend G6, kórego używam tylko do Yanosika dał radę.

@zielonyBB Masz doświadczenie z MI4 i MI5. Zastawiam się nad przejściem na MI5. Czy tam jakość rozmów jest ok i ogólnie czy nie rodzi tyle problemów co MI4??

Edytowane przez Modexo
Opublikowano
18 minut temu, Modexo napisał:

*Teza @Nezumio Apple wręcz przeciwnie - z nimi nie ma u mnie problemu;

Nie napisałem nigdzie, że to MUSI być Apple.. podałem to co dzieje się u mnie...

Opublikowano

@Modexo. Mam doświadczenie z Mi4. I w tym temacie mogę powiedzieć tyle że na ostatnich romach KK problemów ze słyszeniem mnie było znacznie mniej, sporadycznie. Czyli tak jak piszesz wyżej. Wygląda na to że może trzeba poczekać aż zostanie to ogarnięte, może MIUI 8 coś wniesie nowego w tym temacie, kto wie. Co do Mi5. Używam jak na razie 2 tygodnie. Wersja 32Gb. Karta SIM ta sama. Jak dotąd NIKT nie skarżył się że mnie źle słychać. Sam telefon działa świetnie, więc jak dla mnie dobra zmiana. Nie jakiś szok ale krok w dobrym kierunku.

Wysłane z MI5

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Nezumi napisał:

Nie napisałem nigdzie, że to MUSI być Apple.. podałem to co dzieje się u mnie...

No już, już poprawiłem. Tak czy siak u mnie nie ma widocznego problemu z Apple ale może mam z Samsungiem :-)

Edytowane przez Modexo
Opublikowano

A jest w ogóle ktoś tu na forum, kto nie ma problemu z jakością rozmów po przejściu na andka 6.0?

Ja jeszcze za mało używam, żeby się wypowiedzieć. 

Opublikowano

@Modexo. Mam doświadczenie z Mi4. I w tym temacie mogę powiedzieć tyle że na ostatnich romach KK problemów ze słyszeniem mnie było znacznie mniej, sporadycznie. Czyli tak jak piszesz wyżej. Wygląda na to że może trzeba poczekać aż zostanie to ogarnięte, może MIUI 8 coś wniesie nowego w tym temacie, kto wie. Co do Mi5. Używam jak na razie 2 tygodnie. Wersja 32Gb. Karta SIM ta sama. Jak dotąd NIKT nie skarżył się że mnie źle słychać. Sam telefon działa świetnie, więc jak dla mnie dobra zmiana. Nie jakiś szok ale krok w dobrym kierunku.

Wysłane z MI5

Także pokładam nadzieję w nowym MIUI 8. Pytałam Acida o możliwość przełączania redukcji szumów - pisał że w MIUI 8 nie ma nawet takiej opcji w ustawieniach więc nie wiadomo jak będzie.

Jeżeli nie będzie poprawy będę musiał pożegnać MI4, no i zastanawiam się nad MI5.

MI 4 Lte

Opublikowano
W Mi5 już teraz nie ma tego przełącznika

Wysłane z MI5

No i właśnie może dlatego nie ma problemu 😉

Pozostaje tylko czekać.

MI 4 Lte

Opublikowano

Nowe spostrzeżenia po kilku dniach.

Problemy z szarpaniem głosu występują u mnie gdy karta SIM Play działa w roamingu krajowym na sieci T-mobile. Po przełączeniu na stałe do sieci Plus - problemów jak na razie brak :)

Opublikowano

U mnie szarpanie głosu w słuchawce występuje głównie z osobami z sieci play (może to akurat przypadek? Nie wiem). Najzabawniejsze jest to, że jak się przełączę na tylny głośnik to nie ma tego szarpania (przynajmniej tak to wyglądało jak sprawdzałem).

Zastanawiam się czy głośnik nie wyrabia, czy może jeszcze jakaś inna przyczyna (by nie było mam numer w Play)

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...