damek255 Opublikowano 14 Marca 2016 Opublikowano 14 Marca 2016 (edytowane) Witam, jestem nowy na forum, i swoje pytanie kieruje do ''starych wyjadaczy'' czyt. doświadczonych użytkowników telefonów marki Xiaomi. Xiaomi Redmi 3 jest w drodze od majfriendów z ibuygou.com ale dziś acid dodał dość smutną informację, jakoby nie można było wgrać miui polska na ten telefon. I tu się rodzi pytanie... co powinienem zrobić po otrzymaniu telefonu w związku z zaistniałą sytuacja? Czy powinienem coś wgrać na niego ? Nie chciałbym zrobić z niego cegiełki, ponieważ takowej nie potrzebuje. Nie ukrywam, że chciałbym mieć interfejs w języku polskim, chociaż z ang. bez problemu sobie również poradzę. Proszę o informację jakby się zachowały doświadczeni userzy po rozpakowaniu paczki z telefonem. Pozdrawiam Edytowane 14 Marca 2016 przez Numb tytuł
Jabol Opublikowano 14 Marca 2016 Opublikowano 14 Marca 2016 (edytowane) Po oświadczeniu od MIUIPolska wiemy że taka wersja softu nie ukaże sie na nasze urządzenia niestety. Niemniej nadal możemy działać w oparciu o rom global w którym będzie język polski. Zatem wystarczy postępować zgodnie z instrukcją na stronie i zainstalować wersje softu dla telefonu z zablokowanym bootloaderem. https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/ Acid poinformował jedynie że nie będzie wydawana "nasza" wersja miui natomiast pozostanie global z językiem polskim Edytowane 14 Marca 2016 przez Jabol 1
damek255 Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Opublikowano 14 Marca 2016 Dziękuje za odpowiedź + link który będzie bardzo przydatny. A jeszcze takie pytanie... czy na wersji global również są chińskie krzaczki, i czy przede wszystkim czy uruchamiają się one w tle? jeśli tak to czy jest możliwość dezakywacji/usunięcia tych przydatnych funkcji?
Nezumi Opublikowano 14 Marca 2016 Opublikowano 14 Marca 2016 2 minuty temu, damek255 napisał: Dziękuje za odpowiedź + link który będzie bardzo przydatny. A jeszcze takie pytanie... czy na wersji global również są chińskie krzaczki, i czy przede wszystkim czy uruchamiają się one w tle? jeśli tak to czy jest możliwość dezakywacji/usunięcia tych przydatnych funkcji? Wersja Global będzie posiadać pełny polski język, więc "krzaczków" nie powinno być. Nie wiem na ile spolszczone będą aplikacje od samego Xiaomi, ale MiPilot/MiFit raczej polski ma, a w razie czego zawsze jest jeszcze angielski .
Acid Opublikowano 14 Marca 2016 Opublikowano 14 Marca 2016 Dodam tłumaczenia także do MiFit z Google Play. Wysłano z Mi4c 1
damek255 Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Opublikowano 14 Marca 2016 Czyli podsumowując ''umarł król, niech żyje król'' trzeba się zadowolić tym co dostaniemy Dzięki jeszcze raz bo już trochę zwątpiłem w słuszność mojego zakupu Pozdrawiam
piotrekp Opublikowano 14 Marca 2016 Opublikowano 14 Marca 2016 Nie cieszyłbym się tak szybko. Redmi 3 nie dostał jeszcze romu global. Tak samo Mi4c. Więc nawet jeśli Acid skończy wrzucać tłumaczenia, to i tak szybko nie dostaniemy romu z językiem polskim. Obym się mylił....
Acid Opublikowano 14 Marca 2016 Opublikowano 14 Marca 2016 Lol nie mam na czym testować Globala... Mam Mi4 i MiNote ale tam jest już miuipolska 6.0 a Global zatrzymał się na 4.4. A na Mi4c (niepubliczny) nie zainstaluję bo mi zablokuje bootloader więc droga w jedną stronę. Mam też Mi4S ale to chiński shit i też nie ma globala.
Acid Opublikowano 14 Marca 2016 Opublikowano 14 Marca 2016 W sumie to dobrze... tak patrząc dłużej. Sprzedawcy będą zamawiać telefony prosto z Chin i od razu ludzie będą mieli możliwośc instalacji polskiego czystego romu. Jedyny problem to fakt, że nie każdy telefon jest Global.
Erikt65 Opublikowano 14 Marca 2016 Opublikowano 14 Marca 2016 Tak więc redmi 3 dostanie global? Czy nie? Trochę to wszystko się komplikuje i jest więcej pytań niż odpowiedzi. Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka
d00lar Opublikowano 14 Marca 2016 Opublikowano 14 Marca 2016 ale acja DM_VERITY w xiaomi !? nudzi sie im chyba ;P kurna w android tv to mam i nawet nieznane źródła nie da się włączyć a teraz jeszcze w telefonie !? mysie że więcej na tym stracą niż zyskają z czasem.... no ale sie okaże pozostaje mieć nadzieje że wypuszczą wersje global dla redmi 3..... thx acid za tą wersje co jest generalnie jest super! ale nie ukrywam że tyle czasu bawiłem sięz miui polska na zte czy lg 4x a w końcu jak kupiłem xiaomi to wychodzi że zostanę na jednym romie ;P no nie tego sie spodziewałem po nich ;/
Erikt65 Opublikowano 14 Marca 2016 Opublikowano 14 Marca 2016 A może kiedyś wyjdzie jakaś aktualizacja dla dla tej wersji która powstała? Wystarczy raz na miesiąc
mihail1 Opublikowano 14 Marca 2016 Opublikowano 14 Marca 2016 Szkoda, że mimo odblokowania redmi 3 ( tak jest w dziale download, rom na odblokowany i nie odblokowany) miuipolska nie będzie dostępny, a zastanawiałem się nad nim ze względu na świetną baterię:/
d00lar Opublikowano 14 Marca 2016 Opublikowano 14 Marca 2016 telefon jest super wersja eu tez smiga 10000% ok wiec ja bym tego nie uzależniał od romu miui polska cena/jakosc w redmi 3 niema sobie równych moim zdaniem
Gość Opublikowano 14 Marca 2016 Opublikowano 14 Marca 2016 Skoro Xiaomi taką politykę wprowadza więc chyba myśli od globalu dla każdego tela ? bo tak to moim zdaniem posunięcie z ich strony troszkę w tył niż w przód. a takie pytanie jeszcze ViperFX był tylko w MiuiPolska, zainstalowanie go do roma to skomplikowany proces ?
mihail1 Opublikowano 15 Marca 2016 Opublikowano 15 Marca 2016 A jak bateria wypada w redmi 3? Średni czas użytkowania? Chciałbym przesiąść się z nexusa5 w którym bateria starcza ledwo na dzień średniego uzytkowania Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
emzecik Opublikowano 15 Marca 2016 Opublikowano 15 Marca 2016 @mihail1 w wątku poniżej masz statystyki zużycia baterii. U mnie trzyma spokojnie 2 dni, jak słabiej z niego korzystam to 3 da radę. Przy włączonej synchronizacji, LTE, WIFI. Nie używam trybu oszczędzania baterii, ani uśpienia w nocy. IMHO nie ma bata, by padł w pierwszym dniu.
mihail1 Opublikowano 15 Marca 2016 Opublikowano 15 Marca 2016 To rewelacja. Ale zastanawiam się czy nie przesiadając się z Nexusa 5 nie robie kroku w tył?:/ jak z wydajnością? Przejżałem już kilka recencji ale nie jest do końca przekonany. Jest już język PL w redmi3? Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
tpawel Opublikowano 15 Marca 2016 Opublikowano 15 Marca 2016 Jest język pl na xiaomi.eu, wydajność no niestety jest gorsza bo w końcu tu siedzi sńap serii 6, a w nexusie masz snapa 8xx. I do tego z czystym androidem. Ją od wczoraj użytkuje redmi 3 i odkąd sflashowalem xiaomi.eu nie mam kompletnie żadnych lagów. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
sp4ubw Opublikowano 15 Marca 2016 Opublikowano 15 Marca 2016 6 godzin temu, mihail1 napisał: To rewelacja. Ale zastanawiam się czy nie przesiadając się z Nexusa 5 nie robie kroku w tył?:/ jak z wydajnością? Przejżałem już kilka recencji ale nie jest do końca przekonany. Jest już język PL w redmi3? Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Nie zrobisz, nexus 5 ma szybszy procesor ale tylko tyle. Ma też gorszą jakość zdjęć, ma niższą jakość połączeń głosowych, ma gorszy wyświetlacz - pomimo większej rozdzielczości, ma słabszy odbiornik GSMowy i gorzej z zasięgiem LTE jest, ma gorszą obsługę OTG, ma gorszy akumulator, ma gorszy głośnik i poziom głośności również. Mam oba i nie piszę tego tak sobie
mihail1 Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Super właśnie o taka opinie mi chodziło,kto ma do czynienia z jednym i drugim telefonem. Poczekam być może jeszcze trochę bo xiaomi.eu robi wersje miui dla n5 oparta na androidzie 6.0. Czy kupujac telefon na sklep xiaomi pl gwarancja normalnie obowiązuje? Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
JacekS Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 A może ktoś wytłumaczyć jasno czy kupując Redmi 3 ryzykuje że nie będę miał możliwości używania języka Polskiego? Bo fajny jest ten tel tylko brak języka trochę go dyskwalifikuje
fake4r Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Już jest rom xiaomi.eu z pełnym polskim. A będą z pewnością kolejne.
FromWP Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Kolejne może będą, ale chyba dopiero jak Xiaomi wypuści global dla tego modelu, bo na razie takiego nie ma.
JacekS Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 To z jakim romem najlepiej kupić tel na chwilę obecną?
tombeast Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 ja kupilem u goldwaya byl wgrany jakis chinski spolszczony (~`80%) mozna bylo na tym dzialac i uzywac normalnie ale xiaomi.eu w mojej opini to po prostu rewelacja
damek255 Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Opublikowano 16 Marca 2016 naszło mnie jeszcze takie pytanie, mianowicie jeśli wgram to xiaomi.eu to czy jeśli w przyszłości bede chiciał wgrac global version (jeśli wyjdzie) albo nawet oryginalny soft jakbym chciał wgrać to nie bedzie żadnych problemów? nie uwali się telefon ?
Nezumi Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 13 minut temu, damek255 napisał: naszło mnie jeszcze takie pytanie, mianowicie jeśli wgram to xiaomi.eu to czy jeśli w przyszłości bede chiciał wgrac global version (jeśli wyjdzie) albo nawet oryginalny soft jakbym chciał wgrać to nie bedzie żadnych problemów? nie uwali się telefon ? Nie. Nic się nie uwali. 2
JacekS Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Jakich romów unikać ? Są takie których się później nie spolszczy ?
FromWP Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Romów się nie "spolszcza" tylko wgrywa taki który ma już w sobie zaimplementowany język polski tak jak obecny eu, lub być może w przyszłości global! Da się to zrobić niezależnie od tego jaki masz wgrany, tylko trzeba znaleźć odpowiedni na zablokowany bootloader! W sumie nie ma znaczenia z jakim kupisz, najbezpieczniej wgrać samemu, będziesz wiedział co wgrałeś.
JacekS Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Czyli pomimo niepokojącego komunikatu o braku wsparcia w sumie nie ma się czym przejmować?
przekus Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Przejmować się można tylko tym, że aktualizacje - będą uzależnione od Acida, i będą skutkować czyszczeniem do zera telefonu (tak wiem jest synchronizacja)
mihail1 Opublikowano 17 Marca 2016 Opublikowano 17 Marca 2016 A miał ktoś może styczność z redmi 3 i letv x600 by porównać te modele? Redmi 3 kusi bateria. Letvx600 ma świetny wyświetlacz i podzespoly, Miui dostępne ( świetnie działa). Rozmowy na nim też sa super. Ma go mój koleś, więc osobiście testowałem, ale ten duży wyświetlacz grrr Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
tpawel Opublikowano 17 Marca 2016 Opublikowano 17 Marca 2016 Miałem chwilę x600, teraz mam redmi 3. Bateria słaba, na LTE i z synchronizacją poniżej 4h ekranu. Aparat lepszy w x600, może ciut lepszą jakość dźwięku w letv. Wykonanie też trochę lepsze,ale za to plasik Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
mihail1 Opublikowano 17 Marca 2016 Opublikowano 17 Marca 2016 Zadowolony jesteś z redmi 3 ? Jakość rozmów porównywalna do x600? Gdzie najlepiej kupić redmi3? Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi