Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Otóż ustawienia fabryczne telefonu nie pozwalają wykorzystać wolnego ramu co nie jest dla mnie zrozumiałe. Sposobem na to jest zmiana wartości dalvik w build.prop oraz ustawienie zaaw. Zram.

Ściągamy jakiś buildprop editor i ustawiamy jak na screenshocie. Każda aplikacja ma wtedy zapas ramu, działa płynniej i z mniejszym lagiem. Takie są przynajmniej moje odczucia. 

Screenshot_2016-02-28-11-31-25_com.jrummy.apps.build.prop.editor.png

Opublikowano
1 godzinę temu, Frty napisał:

ustawienia fabryczne telefonu nie pozwalają wykorzystać wolnego ramu co nie jest dla mnie zrozumiałe

Skąd masz te dane? Ile ramu jest niedostępnego?

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, KANAR napisał:

Skąd masz te dane? Ile ramu jest niedostępnego?

Empiryczne. Np. W czyszczarce ramu aplikacji. Albo z myandroid tools. Niw niedostępne tylko nie wykorzystywane

Edytowane przez Frty
Opublikowano

Ok, a może to jest umyślnie zarezerwowane żeby MIUI działało płynnie i komfortowo, szybko się wybudzało.

Z drugiej strony faktem jest że nigdy nie wypełniłem ramu w 100% ale myślałem że apki tyle zajmują ile pokazuje telefon.

Opublikowano
1 godzinę temu, KANAR napisał:

Ok, a może to jest umyślnie zarezerwowane żeby MIUI działało płynnie i komfortowo, szybko się wybudzało.

Z drugiej strony faktem jest że nigdy nie wypełniłem ramu w 100% ale myślałem że apki tyle zajmują ile pokazuje telefon.

Nie, zawsze zostaje z tymi ust. trochę wolnego. Pozatym w ramie ciągle jest 1gb - 800mb tylko system, lanczer itd. 

Opublikowano

Też zmieniłem wartości u siebie. Oczywiście potrzebny jest root. Pytanie czy ta metoda sprawdzi się, zadziała też na innych telefonach?

Wysłane z mojego SM-T810 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wartości możesz sobie sam zmieniać, jak wiesz co, gdzie, jak, kiedy i po co... Jeśli teoretycznie widać poprawę, można stosować (ale raczej tylko pod 2GB RAM), bo pod taką pamięć jest niby ta poprawka

MI4W+MiBand+sMIUI5.11.5+Tapatalk+SwiftKey+FastFingers

Opublikowano

Bo tego się nie robi. Najlepiej zapomnieć o ręcznym czyszczeniu apek. Ewentualne, jakieś pojedyncze aplikacje.

MI4W+MiBand+sMIUI5.11.5+Tapatalk+SwiftKey+FastFingers

Opublikowano

Przed snem tylko usuwam. Także nie wiem po co ulepszać dalvik, jak wszystko działa a można tylko pogorszyć. W końcu po coś tak ustawili, przecież nie dali 2GB RAMu i nie ustawili dalvik na 512MB ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19883 napisał:

Ja mając np 6 appek uruchomionych, mam wolnego 800MB i każda się uruchamia błyskawicznie, nawet najstarsza.

Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka

Nie tak, aplikacja nie bierze max. W miui jest ustawiony max na.mniej niż aosp także duże apk mają limit nie wiadomo po co. 

Opublikowano
Nie tak, aplikacja nie bierze max. W miui jest ustawiony max na.mniej niż aosp także duże apk mają limit nie wiadomo po co. 

Rozumiem. Kiedyś z 2 lata miałem androida i się w mody bawiłem. Tutaj mi wszytko działa. Ale może przetestuje tutaj, chociaż nie wiem czy przy lekkich appkach to odczuje

Wysłane z Xiaomi Redmi 2

Opublikowano

Ja ustawiłem również w samsunga galaxy S4. Wszystko ok. Tylko nie wiem jak i czym to przetestować teraz czy jest lepiej.

Opublikowano
Ja ustawiłem również w samsunga galaxy S4. Wszystko ok. Tylko nie wiem jak i czym to przetestować teraz czy jest lepiej.

Wyczujesz to podczas użytkowania. Będzie szybciej się appki uruchamiały w tle

Wysłane z Xiaomi Redmi 2

Opublikowano

Ja zmieniłem te wartości i złapałem bootloopa..

Opublikowano
1 minutę temu, Daluqen napisał:

Ja zmieniłem te wartości i złapałem bootloopa..

Raczej to nie przyczyna. Najwyżej zmienia do wart. domyślnych

Opublikowano (edytowane)

Mamy zwykłe recovery i nie wiem jak zmienić nazwe ROMu na update.zip, by ponownie zainstalować i odratować dane..

Edytowane przez Daluqen
Opublikowano
4 minuty temu, Daluqen napisał:

Mamy zwykłe recovery i nie wiem jak zmienić nazwe ROMu na update.zip, by ponownie zainstalować i odratować dane..

Wyciągnij baterie i odpal

Opublikowano

No ale po odłączeniu baterii i włączeniu ponownie, znów bootloop. Potrzebuje wgrać ROM na telefon i zmienić nazwe na update.zip, ale nie wiem jak mogę to zrobić przy nie włączonym telefonie.. Jakiś pomysł?

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Daluqen napisał:

No ale po odłączeniu baterii i włączeniu ponownie, znów bootloop. Potrzebuje wgrać ROM na telefon i zmienić nazwe na update.zip, ale nie wiem jak mogę to zrobić przy nie włączonym telefonie.. Jakiś pomysł?

Zaktualizuj przez pc. wchodzisz w fastboot power i vol minus przy włączaniu na pc miflash tool i dajesz mu najnowszrgo miui jako update. Powinno działać ale ja tego nie robiłem osobiście

Edytowane przez Frty
Opublikowano
2 minuty temu, Frty napisał:

Zaktualizuj przez pc

Przez PC nigdy nie aktualizowałem, próbuje jakoś wgrać TWRP, ale nie wiem jak się za to zabrać :D

Opublikowano
Przed chwilą, Daluqen napisał:

Przez PC nigdy nie aktualizowałem, próbuje jakoś wgrać TWRP, ale nie wiem jak się za to zabrać :D

też przez pc gdzirś jest tutorial

Opublikowano
2 minuty temu, Frty napisał:

też przez pc gdzirś jest tutorial

Teraz szukam i nie moge znaleźć, jak coś znajduję to załączniki nie działają już :(

Opublikowano
2 minuty temu, Daluqen napisał:

Teraz szukam i nie moge znaleźć, jak coś znajduję to załączniki nie działają już :(

Spróbuj przez mi flash zrobić aktualizacje,sam system, dane zostaną.

Opublikowano (edytowane)

Dobra wgrałem TWRP, teraz powinno być już z górki :D

Muszę dodać że dokładnie ustawiłem takie wartości jak w pierwszym poście, więc nie polecam ^^

Edytowane przez Daluqen
Opublikowano
1 minutę temu, dANDq napisał:

Musiałeś coś źle zrobić, bo u mnie na różnych wersjach systemu nie było problemów. ;)

No ale co tu źle zrobić :D zmieniłem liczby i tyle, zrobiłem restart i bootloop ^^

Opublikowano
50 minut temu, Daluqen napisał:

No ale co tu źle zrobić :D zmieniłem liczby i tyle, zrobiłem restart i bootloop ^^

Nie ma obaw z backupem. Robi się osobno boot i w razie czego sie przywraca. Tylko trzeba nie pomylić rubryk itd. Tak obecnie mam np.

Screenshot_2016-03-04-21-36-08_com.jrummy.apps.build.prop.editor.png

Opublikowano
55 minut temu, Daluqen napisał:

Ehh. Wystarczy jedna, źle dodana spacja i już kicha.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...