Frty Posted February 28, 2016 Share Posted February 28, 2016 Witam. Otóż ustawienia fabryczne telefonu nie pozwalają wykorzystać wolnego ramu co nie jest dla mnie zrozumiałe. Sposobem na to jest zmiana wartości dalvik w build.prop oraz ustawienie zaaw. Zram. Ściągamy jakiś buildprop editor i ustawiamy jak na screenshocie. Każda aplikacja ma wtedy zapas ramu, działa płynniej i z mniejszym lagiem. Takie są przynajmniej moje odczucia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR Posted February 28, 2016 Share Posted February 28, 2016 1 godzinę temu, Frty napisał: ustawienia fabryczne telefonu nie pozwalają wykorzystać wolnego ramu co nie jest dla mnie zrozumiałe Skąd masz te dane? Ile ramu jest niedostępnego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frty Posted February 28, 2016 Author Share Posted February 28, 2016 (edited) 18 minut temu, KANAR napisał: Skąd masz te dane? Ile ramu jest niedostępnego? Empiryczne. Np. W czyszczarce ramu aplikacji. Albo z myandroid tools. Niw niedostępne tylko nie wykorzystywane Edited February 28, 2016 by Frty Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR Posted February 28, 2016 Share Posted February 28, 2016 Ok, a może to jest umyślnie zarezerwowane żeby MIUI działało płynnie i komfortowo, szybko się wybudzało. Z drugiej strony faktem jest że nigdy nie wypełniłem ramu w 100% ale myślałem że apki tyle zajmują ile pokazuje telefon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frty Posted February 28, 2016 Author Share Posted February 28, 2016 1 godzinę temu, KANAR napisał: Ok, a może to jest umyślnie zarezerwowane żeby MIUI działało płynnie i komfortowo, szybko się wybudzało. Z drugiej strony faktem jest że nigdy nie wypełniłem ramu w 100% ale myślałem że apki tyle zajmują ile pokazuje telefon. Nie, zawsze zostaje z tymi ust. trochę wolnego. Pozatym w ramie ciągle jest 1gb - 800mb tylko system, lanczer itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dANDq Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Potwierdzam, czuć różnicę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djdanto Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Też zmieniłem wartości u siebie. Oczywiście potrzebny jest root. Pytanie czy ta metoda sprawdzi się, zadziała też na innych telefonach? Wysłane z mojego SM-T810 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Wartości możesz sobie sam zmieniać, jak wiesz co, gdzie, jak, kiedy i po co... Jeśli teoretycznie widać poprawę, można stosować (ale raczej tylko pod 2GB RAM), bo pod taką pamięć jest niby ta poprawka MI4W+MiBand+sMIUI5.11.5+Tapatalk+SwiftKey+FastFingers Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 U siebie jeszcze nie zapchałem tych 2GB RAMu a nawet nie czyszczę apek w ostatnio używanych Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Bo tego się nie robi. Najlepiej zapomnieć o ręcznym czyszczeniu apek. Ewentualne, jakieś pojedyncze aplikacje. MI4W+MiBand+sMIUI5.11.5+Tapatalk+SwiftKey+FastFingers Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Przed snem tylko usuwam. Także nie wiem po co ulepszać dalvik, jak wszystko działa a można tylko pogorszyć. W końcu po coś tak ustawili, przecież nie dali 2GB RAMu i nie ustawili dalvik na 512MB Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Ja mając np 6 appek uruchomionych, mam wolnego 800MB i każda się uruchamia błyskawicznie, nawet najstarsza. Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosspotato Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 czy ram będzie poprawiony na 5.1? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frty Posted March 2, 2016 Author Share Posted March 2, 2016 1 godzinę temu, marcin19883 napisał: Ja mając np 6 appek uruchomionych, mam wolnego 800MB i każda się uruchamia błyskawicznie, nawet najstarsza. Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka Nie tak, aplikacja nie bierze max. W miui jest ustawiony max na.mniej niż aosp także duże apk mają limit nie wiadomo po co. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Nie tak, aplikacja nie bierze max. W miui jest ustawiony max na.mniej niż aosp także duże apk mają limit nie wiadomo po co. Rozumiem. Kiedyś z 2 lata miałem androida i się w mody bawiłem. Tutaj mi wszytko działa. Ale może przetestuje tutaj, chociaż nie wiem czy przy lekkich appkach to odczuje Wysłane z Xiaomi Redmi 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
djdanto Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Ja ustawiłem również w samsunga galaxy S4. Wszystko ok. Tylko nie wiem jak i czym to przetestować teraz czy jest lepiej. Wysłane z mojego SM-T810 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Ja ustawiłem również w samsunga galaxy S4. Wszystko ok. Tylko nie wiem jak i czym to przetestować teraz czy jest lepiej. Wysłane z mojego SM-T810 przy użyciu Tapatalka Wyczujesz to podczas użytkowania. Będzie szybciej się appki uruchamiały w tle Wysłane z Xiaomi Redmi 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daluqen Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Ja zmieniłem te wartości i złapałem bootloopa.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frty Posted March 4, 2016 Author Share Posted March 4, 2016 1 minutę temu, Daluqen napisał: Ja zmieniłem te wartości i złapałem bootloopa.. Raczej to nie przyczyna. Najwyżej zmienia do wart. domyślnych Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Wystarczy, że dasz spację i już będzie problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daluqen Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 (edited) Mamy zwykłe recovery i nie wiem jak zmienić nazwe ROMu na update.zip, by ponownie zainstalować i odratować dane.. Edited March 4, 2016 by Daluqen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frty Posted March 4, 2016 Author Share Posted March 4, 2016 4 minuty temu, Daluqen napisał: Mamy zwykłe recovery i nie wiem jak zmienić nazwe ROMu na update.zip, by ponownie zainstalować i odratować dane.. Wyciągnij baterie i odpal Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daluqen Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 No ale po odłączeniu baterii i włączeniu ponownie, znów bootloop. Potrzebuje wgrać ROM na telefon i zmienić nazwe na update.zip, ale nie wiem jak mogę to zrobić przy nie włączonym telefonie.. Jakiś pomysł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Wyjmij baterię, włóż i za pomocą kombinacji klawiszy wejdź w recovery.. No chyba, że nie masz TWRP to nie wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frty Posted March 4, 2016 Author Share Posted March 4, 2016 (edited) 1 minutę temu, Daluqen napisał: No ale po odłączeniu baterii i włączeniu ponownie, znów bootloop. Potrzebuje wgrać ROM na telefon i zmienić nazwe na update.zip, ale nie wiem jak mogę to zrobić przy nie włączonym telefonie.. Jakiś pomysł? Zaktualizuj przez pc. wchodzisz w fastboot power i vol minus przy włączaniu na pc miflash tool i dajesz mu najnowszrgo miui jako update. Powinno działać ale ja tego nie robiłem osobiście Edited March 4, 2016 by Frty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daluqen Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 2 minuty temu, Frty napisał: Zaktualizuj przez pc Przez PC nigdy nie aktualizowałem, próbuje jakoś wgrać TWRP, ale nie wiem jak się za to zabrać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frty Posted March 4, 2016 Author Share Posted March 4, 2016 Przed chwilą, Daluqen napisał: Przez PC nigdy nie aktualizowałem, próbuje jakoś wgrać TWRP, ale nie wiem jak się za to zabrać też przez pc gdzirś jest tutorial Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daluqen Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 2 minuty temu, Frty napisał: też przez pc gdzirś jest tutorial Teraz szukam i nie moge znaleźć, jak coś znajduję to załączniki nie działają już Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frty Posted March 4, 2016 Author Share Posted March 4, 2016 2 minuty temu, Daluqen napisał: Teraz szukam i nie moge znaleźć, jak coś znajduję to załączniki nie działają już Spróbuj przez mi flash zrobić aktualizacje,sam system, dane zostaną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daluqen Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 (edited) Dobra wgrałem TWRP, teraz powinno być już z górki Muszę dodać że dokładnie ustawiłem takie wartości jak w pierwszym poście, więc nie polecam ^^ Edited March 4, 2016 by Daluqen Link to comment Share on other sites More sharing options...
dANDq Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Musiałeś coś źle zrobić, bo u mnie na różnych wersjach systemu nie było problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daluqen Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 1 minutę temu, dANDq napisał: Musiałeś coś źle zrobić, bo u mnie na różnych wersjach systemu nie było problemów. No ale co tu źle zrobić zmieniłem liczby i tyle, zrobiłem restart i bootloop ^^ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frty Posted March 4, 2016 Author Share Posted March 4, 2016 50 minut temu, Daluqen napisał: No ale co tu źle zrobić zmieniłem liczby i tyle, zrobiłem restart i bootloop ^^ Nie ma obaw z backupem. Robi się osobno boot i w razie czego sie przywraca. Tylko trzeba nie pomylić rubryk itd. Tak obecnie mam np. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 55 minut temu, Daluqen napisał: No ale co tu źle zrobić zmieniłem liczby i tyle, zrobiłem restart i bootloop ^^ Ehh. Wystarczy jedna, źle dodana spacja i już kicha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts