Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zajrzyj do byle jakiego wątku o aktualizacji MIUI, przejrzyj 3-4 strony, potem odpowiedz sobie, czy to może być wina softu. Ciastko dla Ciebie, jeśli znajdziesz wersję bez narzekań i błędów!

Opublikowano

tak znam już te historie :), tylko jeśli u mnie na tym samy sofcie coś nie działa to u innych też nie powinno a jednak tak samo nie jest :)

Opublikowano

Powiem Ci tyle, MIUI jest takie, że ta sama wersja na tych samych telefonach chodzi różnie.. Broniłem tego kiedyś, ale teraz już wiem, że cuda się dzieją. Jak masz TWRP, zrób sobie kopię, zainstaluj CM/AOSP i porównaj zdjęcia. Jak będzie tak samo, wrócisz sobie do MIUI. Proste? 

Opublikowano

No właśnie że często jest tak ze u jednego jest ok a u drugiego źle. A znów w innej sprawie odwrotnie. Troszkę tak jak by loteria co kto trafi:/

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wiem, że tylny aparat na AOSP lepiej ostrzy, ogólnie zdjęcia są ostrzejsze. Z przednim się nie bawię także nie wiem, jedno Wam wrzuciłem do porównania. Tylko, że ten aparat nie służy do robienia zdjęć gazetom, a rozmów wideo. Do tego chyba się nadaje tak czy siak, skoro w laptopie mam 1.3MP i nie narzekam.

Opublikowano

no selfie czasami się też pstryka, więc czemu nie może być ostre jakby mogło być. Czy w związku całym wątkiem mogę wykluczyć wadę kamery? :D

Opublikowano

Nie żeby coś, ale u Ciebie też strasznie wygląda XD

1973450.jpeg

Nie wiem czy zauważyłeś co napisałem.... Robiłem to w słabym świetle. Naprawdę kiepskim.

c72e8e9a20590c4070357d03aa92ac00.jpg

Dodatkowo widzę że leci jakość zdjęć po dodaniu tutaj ^^ to normalne w sumie bo zmniejsza się rozmiar

Opublikowano

Tak, dziękuję. Twoje zdjęcia są o niebo lepsze. Trochę mnie to martwi bo to chyba moja kamera nie daje rady.

Nie żeby coś, ale u Ciebie też strasznie wygląda XD 1973450.jpeg

Nie wiem czy zauważyłeś co napisałem.... Robiłem to w słabym świetle. Naprawdę kiepskim.

c72e8e9a20590c4070357d03aa92ac00.jpg

Dodatkowo widzę że leci jakość zdjęć po dodaniu tutaj ^^ to normalne w sumie bo zmniejsza się rozmiar

Ja mam taką jakość ale na tylnej kamerze

Opublikowano (edytowane)
Dnia ‎2016‎-‎02‎-‎03o17:24, sanczo napisał:

Jak jest u Was z jakością zdjeć z przedniej kamery? U mnie selfie wychodzi dość nieostro, jakby takie rozmydlone trochę. Takie aparat po prostu robi czy może to moja przypadłość? Czytam, że wpływ na jakość zdjeć ma też soft, który co jakiś czas aktualizujemy.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Ja nawet napisu na zdjęciu nie odczytam taka jest głównie wada tego aparatu że brakuje ostrości , ale za to główny aparat spisuje się świetnie i jestem zadowolony.

Najpierw się wkurzyłem bo już rozpakowany i z szybka nałożona , a tu taki klops myślałem o oddaniu ale chyba reszta ,która jest na razie ok zrekompensuje mi to .

Może mi to ktoś wytłumaczyć co to jest za funkcja która się pokazuje na ekranie zdjęć aparatu tego słabszego , wygląda to jak okrąg skalowany w którym można tę skale przesuwać po osi. Na razie doszedłem że to chyba regulacja jasności ,ale może się mylę.

Edytowane przez fancik
tekst
Opublikowano
Ja nawet napisu na zdjęciu nie odczytam taka jest głównie wada tego aparatu że brakuje ostrości , ale za to główny aparat spisuje się świetnie i jestem zadowolony.

Najpierw się wkurzyłem bo już rozpakowany i z szybka nałożona , a tu taki klops myślałem o oddaniu ale chyba reszta ,która jest na razie ok zrekompensuje mi to .

Ciekawe czy następny soft to zmieni czy to wina samej kamery.

Opublikowano
1 minutę temu, sanczo napisał:

Ciekawe czy następny soft to zmieni czy to wina samej kamery.

Dla mnie to ewidentnie wina złego ustawienia soczewek  czy czegoś co tam jest , wygląda to też tak jakby coś było jeszcze naklejone na obiektyw, ale ja nic tam nie widzę.

Opublikowano
Dla mnie to ewidentnie wina złego ustawienia soczewek  czy czegoś co tam jest , wygląda to też tak jakby coś było jeszcze naklejone na obiektyw, ale ja nic tam nie widzę.

Też mam podobne odczucia, wrzuć jakieś przykładowe zdjęcia.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy mi się uda pokazac fotke

IMG_20160206_211100_1454789539249.jpg

Nie ma się czym chwalić

zastanawiam się czy to nie wina braku stabilizacji.

Edytowane przez fancik
TEKST
Opublikowano (edytowane)

MiuiPolska    6.1.21               mam zamiar zadzwonić do sprzedawcy  i się dopytać czy to można reklamować.

Gdybym nie zdjął foli to bym mógł po prostu  odesłać , ale jak sprawdzić aparat z folią....trudno albo coś poradzą , albo się przyzwyczaję bo i tak rzadko

z tej funkcji korzystałem....

Edytowane przez fancik
tekst
Opublikowano

Jeśli robi tak zawsze zdjęcia to reklamuj jak nic. Chyba, ze kupowałeś w Chinach to bym sie zastanowił.

Opublikowano

Moje też są średnie ale nie ma tragedii, przy dobrym świetle na zewnątrz są bardzo dobre.

8af9cbf93a8f8.jpg

430abd0621e77.jpg

Nie przekręcił drugiego zdjęcia, musiał rozpoznać twarz, może z avatara :) Dla niewtajemniczonych podczas robienia selfie przytrzymujecie dłużej MENU i jest dostęp do ustawień "odbicie w lustrze"

• Like 1
Opublikowano

Witajcie

Dziś po długiej wymianie e-maili bo telefonu nikt nie odbiera zapadła decyzja i jutro spakowana paczka pojedzie kurierem do sprzedawcy.

Mam nadzieję że chwalona na forum  firma stanie na wysokości zadania i rozpatrzą sprawę pozytywnie.

Dam znać co i jak .

Fakt że tego aparatu często nie używam , ale jakby nie było w tej cenie telefon powinien być w 100 % sprawny.:?

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się, że to może być jednak wina wersji miuipolska bo też mam 6.1.21 i aparat przedni nie ostrzy :(

Edytowane przez Picasso
Opublikowano
Wydaje mi się, że to może być jednak wina wersji miuipolska bo też mam 6.1.21 i aparat przedni nie ostrzy

To by była dobra informacja bo kolejny rom mógłby to zmienić

Opublikowano

Zainstalowałem MiuiPolska 5.12.10 i nie zauważyłem różnicy. Może po prostu przedni aparat nie ma autofocusa tylko ostrość jest ustawiona na stałe? U mnie po kliknięciu na jakiś obiekt zmienia się tylko światło i nie ma takiego efektu wyostrzania jak na głównym aparacie. U was też to tak wygląda? 

Opublikowano (edytowane)

Fakt przedni aparat nie ma auto-fokusa , ale powinien mieć optykę tak ustawioną  , aby wszystko było w miarę  ostre w pewnej stałej odległości.

To jest bardzo prosta konstrukcja tylko trzeba fabrycznie to prawidłowo ustawić.

Zmiana światła nie ma wpływu na ostrość zdjęcia .....już to przećwiczyłem i chyba wyczerpałem wszelkie możliwości.

Nie chce mi sie wierzyć aby wersja oprogramowania miała wpływ na prace aparatu przedniego .....Czy nie można wprowadzać dobrych poprawek nie psując tego co dobre...

Edytowane przez fancik
tekst
Opublikowano

Przedni aparat ma na stałe ustawiony focus według swojej soczewki (jak lupa, z jednej odległości skupia światło w jednym punkcie i można rozpalić ognisko, oddalisz trochę i nie rozpalisz, będzie zimno!). Porobię jeszcze dziś jakieś zdjęcia przednim aparatem i wrzucę, bo nie chce mi się wierzyć, że aż tak słabe wychodzą.

Opublikowano
49 minut temu, Picasso napisał:

U mnie to wygląda tak:

IMG_20160209_005612.jpg

IMG_20160209_121553.jpg

W porównaniu z moim to dzień do nocy  , zobaczymy co w serwisie powiedzą , ciekawe czy to w ogóle można regulować ( naprawić) czy tylko wymiana na inny egzemplarz.

Opublikowano

U mnie to wygląda tak:

702d4b0c06415b2f970130505323bc6f.jpg

ecd79ea1d2cb74ded6485a842236a2f1.jpg

547f692bb8a8245ebf18ce7be79fe6db.jpg

Jakość może i nie powala ale jak na zdjęcia z przedniej kamery nie jest źle. Dodam, że zdjęcia robione w pomieszczeniu, po zmroku i przy sztucznym nie zbyt dobrym świetle. Jutro zrobię fotki przy świetle dziennym będzie porównanie.

ROM Miui Polska 6.1.29

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Dnia ‎2016‎-‎02‎-‎06o21:19, fancik napisał:

Nie wiem czy mi się uda pokazac fotke

IMG_20160206_211100_1454789539249.jpg

Nie ma się czym chwalić

zastanawiam się czy to nie wina braku stabilizacji.

witam

Minęło trochę czasu  telefon wrócił z serwisu i okazuje się ,że można poprawić.

Szkoda tylko , że telefon nie został sprawdzony przed wysyłką przy kupnie  ,  jak chwali się sprzedawca tylko musiałem stracić dwa tygodnie ( nie licząc opłat ) i trochę nerw bo był kupowany na prezent ,a tu taka wpadka.

Nawet moje prośby nic nie pomogły i tak  dobrze bo w gwarancji napisane 20 dni roboczych ........ale dobre i to że już jest i działa , a jak oceńcie sami dla porównania to samo zdjęcie  przy takim samym oświetleniu.

IMG_po naprawie.jpg

Nie jest to może  jakaś rewelacja , ale światło sztuczne i słabe a poza tym to jest aparat do selfie  i do tego wystarczy .....nie wiem tylko dlaczego nie dostałem żadnego poświadczenia na piśmie o regulacji , gdyż plomby zostały zerwane .

Muszę spytać serwis , choć chyba będzie trudno bo za rozmowni to oni nie są.

Edytowane przez fancik
tekst
Opublikowano

Ja tu widzę zdjęcie z większej odległości i jest lepsze, a zrób takie samo mniej więcej z takiej samej aby mieć kalendarz w podobnych rozmiarach. Jak piszemy kamera selfie nie ma focusa i może lepiej lapie z pewnego dystansu. Może zmienili ci moduł kamery albo wyczyscili bo miales kurz ? Zdarzały się takie problemy.

Opublikowano (edytowane)

teraz jest prawie tak samo .....mi wystarczy taka jakość , zresztą kupując z Chin trzeba nastawić się na ryzyko......

IMG_telefon1.jpg

Trzeba wziąć pod uwagę słabe światło i brak AF i stabilizacji .....to wszystko daje taki efekt , chociaż widziałem lepsze fotki z przedniej kamerki na niby słabszych telefonach .

To ma być telefon i pod tym względem będę teraz go sprawdzał ...fotki to sprawa drugorzędna  , ale jakieś powinny wychodzić a nie  takie jak przed wizyta w serwisie...

zdjęcia robione z odległości 20-25 cm więc trochę ręka z aparatem światełko zasłania które było z tyłu........

dlatego tyle szumu .......

Edytowane przez fancik
tekst
Opublikowano

Według mnie ogólnie "w miarę w miarę".

W porównaniu do mojego starego telefonu (Microsoft Lumia 435) to miód malina. W porównaniu do starego szrota pt. iPhone 4 to aż wstyd (w sensie na korzyść iPhone'a).

Po recenzjach i opiniach tutaj i na telchina spodziewałem się lepiej.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...